koudebrug ter hoogte van de ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een vensterbank in een warmtegeleidend materiaal mag via de achterzijde nooit in aanraking komen met de binnenmuur. Dit zou een rechtstreeks contact betekenen tussen binnen en buiten klimaat wat uiteraard vermeden moet worden.

Ingeval er in tussen de binnen en buiten muur isolatie aanwezig is, moet deze trouwens volledig doorlopen, waardoor er geen contact kan zijn tussen vensterbank en binnenmuur.

Wij zijn momenteel aan het bouwen, ik ben een leek, en blijkbaar geldt dit ook voor mijn architect en de aannemers, (om volledig moedeloos van te worden...eigenlijk zou een bouwheer beter een jaar verlof nemen om zijn bouw te begeleiden en controleren !)
want bij ons komt de vensterbank wel in aanraking met de binnenmuur, en hij is warmtegeleidend,
Is hier nog iets aan te veranderen?

Alvast bedankt,
Els

Reacties

Tenminste als de dorpel er nog terug uit mag, en dat zal wel moeten:

De bovenste laag (wellicht snelbouw-) steen onder het venster uitbreken en vervangen door een laag cellenbeton (Ytong), zodat de dorpel aan de binnenzijde op cellenbeton rust.

Kan uiteraard ook op een blok cellenglas (Foamglas Perinsul).

 

Daarna is bijvoorbeeld een isolatiestrook van XPS te kleven tegen de achterzijde (binnenzijde) van de dorpel, alvorens het venstertablet geplaatst wordt.

Het venstertablet mag uiteraard de buitendorpel niet raken: tussenruimte te isoleren.

 

Bert V

bij mijn verbouwing hadden we 1 raam waar de (buiten)vensterbank ook de binnenmuur raakte.

We hebben met  een slijpmachine er een deel vanaf gehaald + de hoeken met een steenbeitel afgekapt.

Bedankt voor de reactie,

Ik probeer dit weekend foto's te plaatsen,

onze bovenverdieping is gebouwd met isolatiepanelen van 20 cm dik en ter hoogte van de ramen hebben de aannemers profielen geplaatst in gegalvaniseerd metaal,

volgens hen noodzakelijk voor de stevigheid...

ik vrees dat het nu al moeilijk op te lossen zal zijn...

De ramen zitten er nog niet in, da's dan het voordeel...