Kruipzolder appartement thermisch isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, Volgende is de bestaande dakstructuur van een appartement van buiten naar binnnen: Roofing (onduideljk hoeveel lagen), Houten dakstructuur (planken op balken), kruipruimte van tussen de 20 en de 50 cm, waarschijnlijk niet winddicht, betonnen plafond appartement. Mijn vraag: welke mogelijkheden voor thermische isolatie zijn er? 1) op roofing, en nieuwe roofing daarbovenop. 2) op beton, met luchtspouw tussen isolatie en roofing, 3) ...? Is isolatie op het betonnen plafond in dit geval mogelijk? Ik denk daarbij aan een isolatiemateriaal dat ingespoten wordt (PUR, Polystyreen, ...). De ruimte tussen isolatie en houten planken moet mss. intensiever verlucht worden? Het afbreken van de houten structuur is ècht de allerlaatste oplossing. Het plaatsen van isolatie bovenop de roofing is ook een minder gewenste oplossing aangezien de roofing geen mankementen vertoond. Is iemand op de hoogte van projecten waar plaatsing van de isolatie in een beperkte ruimte zoals deze gedaan is? Zo ja, kan u informatie over die projecten posten, evt de naam van de aannnemer(s)?

Reacties

- Isolatie boven op de roofing, hetgeen eigenlijk tegenwoordig de beste manier is (warm dak/omkeerdak) is hier eigenlijk geen optie omdat je nog een gigantische spouw hebt tussen platdak en beton, waar, zoals je zelf zegt , lucht vrij kan circuleren. Je isolatie zal niet renderen.

- een andere mogelijkheid is dan om halfzachte of harde platen rotswol/glaswol op de beton te leggen, maar als ik kijk naar de foto's kan je daar vlgs mij bijna niet werken, het is maar zo'n 25 cm hoog.

- indien daar geen leidingen lopen waar je nog aan moet kunnen, zou ik persoonlijk toch eens de mogelijkheid onderzoeken (firma laten komen) om die volledig holte te laten vullen met cellulose, deze dikte is in de LEWS/passiefbouw gebruikelijk.

- PURspuiten zou ik zeker niet doen wegens gigantisch brandgevaarlijk, als je daar ooit iets voorhebt is heel je dak weg

Ik zou het persoonlijk volledig laten volblazen met cellulose.

Deze isolatie past zich perfect aan aan de ruimte, en vult alle holtes en ruimtes mooi op.

Ook naar zomercomfort en geluidsisolatie is dit te verkiezen boven PUR, ecologische beweegredenen nog op de achtergrond gelaten.

 

Gaat volgens mij ook de goedkoopste en snelste manier zijn.

Een halve dag werk, en dat is volledig geïsoleerd.

 

Waarom denk je dat het niet winddicht zal zijn? Het is nu toch ook waterdicht?

Eventuele kieren kan je misschien eenvoudig dichten, voordat ze komen isolatie blazen.

 

 

niet echt hé, waterdicht is niet noodzakelijk ook winddicht, het kan ook gewoon "regendicht" betekenen

of met andere woorden: de doordringing of insijpeling van regenwater is door voldoende maatregelen voorkomen. De nodige overlappende materialen zorgen dan wel voor bescherming tegen regen maar kunnen eigenlijk zo "luchtlek" zijn als de spreekwoordelijke zeef 

Bedankt voor jullie reakties.  Ik erken dat ik met polystyreen, maar vooral met PUR, aan het verkeerde adres ben op dit forum.  Dat zijn bij uitstek géén ecologische materialen, om over brandrisico nog maar te zwijgen...

Mijn motivatie om ze toch te vermelden is dat zij (nagenoeg) geen vocht opnemen, en tevens dat er een ruimte boven blijft besstaan die tevens verlucht kan blijven waardoor minstens condens vlot kan verdwijnen.  Ik weet intussen dat plaatsing ervan  niet evident is.

Mijn zadeldak is 8 jaar geleden geïsoleerd met cellulose, tot mijn grote tevredenheid.  Naast pannen heb ik wel een onderdak.  Van de roofing is mij niet bekend of er twee of meer lagen zijn.

Materialen die vocht kunnen opnemen, bijvoorbeeld vocht afkomstig van lekken in roofing, kunnen hier problemen gedurende lange tijd verbergen.  De gevolgen zijn bovendien veel erger dan de kwaal: het eruit halen of zelfs maar het drogen van natte isolatie is immers zo goed als onmogelijk.  (U merkt wsch. dat ik geen fan ben van platte daken, vooral niet van roofing.)

Ik ga ervan uit dat de kruipzolder niet echt winddicht is (in de betekenis van de blower door testen): leidingen vanuit de leefruimtes naar de zolder, ruw metselwerk, vele dakdoorbooringen wegens: lichtkoepels, verluchting, rookgasafvoer, ...

Toch bedankt voor de informatie.  Ik zal ze zeker voorleggen aan een gespecialiserde aannemer.  Een gelijkaardig advies van een ecologische aannemer (die ook in mijn woning gewerkt heeft) was om rotswol in te blazen.

Voorbeelden van gelijkaardige situaties blijven steeds welkom.

 

 

Cellulose en rotswol zijn idd. kandidaten.  Nadeel is wel dat het volume enorm is (nvdr: de woning heeft ook nog niet-thermsich onderbroken alu-profielen...)  Bewoners willen (kunnen?) ook niet al te veel geld uitgeven.

Hebt u voorbeelden van LEW/passiefhuizen met een gelijkaardige dakstructuur waar met cellulose is geïsoleerd?

 

 

ikzelf heb 36 cm cellulose in dak en wandHSB , maar als je eens hoort bij de grotere celluloseblazers, hebben ze misschien zo een situatie al gehad.

Ook andere isolatiematerialen als minerale wollen nemen geen vocht op. En het is niet omdat eps of pur geen vocht opnemen dat ze niet nat kunne worden. Er zal dan gewoon water op blijven staan....

Walter

Vraag gewoon prijs voor Cellulose en je zult het wel horen hoeveel het kost, zoveel zal dat niet zijn volgens mij

komt op 85/M3, dus je vraagt prijs voor die hoogte die je meet in het midden x de oppervlakte en je hebt uw prijs zal wel perfect isoleren hoor zal super zijn

ZIet er ongeveer 40-45cm uit, dus 0.40x 200m2 x 60-85 = 4800-6800euro, in een blok appartementen delen door 10 is 480- 680 per persoon.

Nu diegene die het meest verschil zal zijn in zijn rekening zijn de bovenste appartementen, dus ja echt fair is dat niet maar laten we zeggen uw thermische verliezen  R waarde = 9, uw verliezen dus 0.7liter warmteverlies /M2 = 140liter verbruik langs het dak

ipv 10liter/m2 x 200 = 2000m3 verbruik nu... 

Uw verbruik op 10 jaar bedraagt dus 12.000euro door het dak en zakt naar 840euro > dus uw economisch rendement bedraagt op de isolatie gerekend 20%  Wie weet er momenteel een belegging met 20% rendement ?

 

 

 

Thinking out of the box**

 

Als je die roofing zo hard wantrouwt...

Kan je die er niet afhalen en epdm leggen?

Eventueel als het dak eraf is (is toch maar hout), dan kan je zelf isolatie afrollen?