Laat ons weten wat je van Ecobouwers.be vindt!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Welkom bij Ecobouwers.be Op vrijdag 24 april 2009 werd het energieforum van Bond Beter Leefmilieu volledig vernieuwd en overgezet naar deze site. Later dit jaar worden een wiki, blogs en huizendatabank toegevoegd en kan je energiebewuste bouwprofessionals vinden. In het najaar kan je je hier ook inschrijven voor de Open Klimaathuizen, de jaarlijkse opendeurdag van energiezuinige woningen. Ecobouwers.be wordt dé online ontmoetingsplaats rond duurzaam en energiezuinig bouwen en verbouwen. Je komt hier in contact met geëngageerde doe-het-zelvers én met professionals uit de sector. Ecobouwers.be draait volledig op basis van een actieve online-community. Jij bepaalt de inhoud! Opgelet: we draaien eerst nog een tijd in betaversie. Hier en daar moeten we nog wat zaken verbeteren. Maar laat ons hier gerust weten wat je van de nieuwe site vindt en wat er nog beter kan. Succes, Benjamin Clarysse Bond Beter Leefmilieu

Reacties

de zoekfunctie werkt niet naar behoren, ik kan niet zoeken in het archief :-(
wat volgens mij toch een pak dubbele topics kan voorkomen.

het is te fel aan de ogen. niet aangenaam om te lezen.

Steven

Die witte achtergrond is inderdaad moeilijk om te lezen, maar wat ik persoonlijk het lastigste vind is dat als men eenmaal in een topic aan het lezen is, men niet gemakkelijk terug kan navigeren naar het "hoofd"-forum. (kan natuurlijk ook zijn dat ik gewoon over de knop kijk)
Er kunnen nog een paar dingen aan verbeterd worden, maar het is toch al overzichterlijker dan ervoor.

De witte achtergrond is inderdaad moeilijk om te lezen. Maar, wat ik persoonlijk nog vervelender vind, is dat als men eenmaal in een subforum zit, er geen link is om terug te gaan naar het hoofdforum.
Maar, eerlijkheid gebiedt me wel om te zeggen dat ik het al beter vind dan ervoor.

Weergave van het aantal hits (# keer gelezen) in een topic zou wel handig zijn.

Volgorde van de reacties vind ik nogal verwarrend. De thread-openings-post bovenaan en dan vervolgens omgekeerd chronologisch? Best de keuze laten aan de gebruiker, boomvorm of plat en volgorde instelbaar.

Moeilijk te lezen, omgekeerde struktuur, ook telkens binnen reacties op reacties telkens scrollen om eerst naar het eerste bericht te gaan.
Waarom niet een chronologische boomstructuur zoals bij de meeste newsreaders?

De knop "laatste bericht" werkt niet naar behoren.

De volgorde van de topics is inderdaad verwarrend. Zeker bij topics die 2 of meer pagina's beslagen klopt er iets niet...

Geert

Om ook eens iets positief te zeggen:

Ik vind het fantastisch dat onderwerp titels kunnen aangepast worden en dat onderwerpen uit het archief zomaar verplaatst kunnen worden naar een van de andere subfora.

Anderzijds, weer een kritische noot, lijken me de subfora te ruim gekozen.
Wat is energie in de context van dit forum? Wat houdt 'Water' in? Bronwater, SWW,... ?

Ik zou minstens opteren voor subfora voor alle belangrijke technieken: ventilatie verwarming (eventueel samen met zonwering en -eek- koeling), sanitair warmwater, isolatie, constructie,...

Reacties welkom.

Mvg, Marc

slecht leesbaar, lettertype trekt op niets, tekens worden verkeerd weergegeven, ...

zuiver tekst, geen goede look

mager beestje

(ik gebruik FF)

Uit dit bericht werden een zin verwijderd door de moderator

kan zelf niet aanmelden

via mail krijg ik een gebruiksnaam toegestuurd die ikzelf nooit heb gekozen, ...

kan je het nog moeilijker maken ???

Ok jongens,
dat het meest recente antwoord BOVENAAN komt te staan is gewoon rotvervelend. We lezen nog steeds van boven naar onder, dus graag de meest recente reply onderaan.

En replies op replies, die dan inspringen maakt het helemaal verwarrend, niet doen!

Topictitel
-reply 1
-reply 2
-reply 3

enz..

Als iemand wil reageren op 1 bepaalde post, kan ie altijd quoten.
Ga eens kijken op bouwinfo forum, zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

En de knop "opslaan" is verwarrend, noem hem gewoon "bericht plaatsen" of zoiets.
Wat is de reden om niet de forum-software van sites zoals bouwinfo-forum te nemen aub?

volledig mee eens, een ander kleurtje zou inderdaad beter zijn.
Voor de rest vind ik het wel een verbetering ten opzichte van vroeger. Enkel nog wat gewening aan de nieuwe lay-out.

de reacties zo maar tussenin, vind ik maar niks. Kan niet met qoute's gewerkt worden?

Best Anoniem,

Kan je wat meer info geven ?
Als je je registreert, kan je toch gewoon je gebruikersnaam kiezen ?

Jo

Best anoniem,

De zoekfunctie is het hele afgelopen weekend in de weer geweest om de hele site te inventariseren.
Ondertussen is dat gelukt. Vanaf nu kan je elk bericht (ook de duizenden berichten uit het archief) terugvinden via de zoekfunctie.

Mvg,
Jo

Benjamin,

Ik ben hier weg.
Sorry maar ik heb helemaal geen zin om een Beta te doorworstelen.
Eigenlijk had ik net iets heel dringend nodig maar da's dus nu helaas niet meer mogelijk.
Ik kom nog wel eens terug als de klink weer op de deur zit.

Een afhakende Tom Bekaert

Best Tom,

zoeken doorheen het forum zou nu veel performanter, overzichtelijker en correcter moeten gebeuren dan op het vorige forum.
Laat dat je dus niet tegenhouden om deze site (ook al staat er momenteel een Beta-stempel op ) te 'doorworstelen'.

Jo

Even snel mijn reactie

Ik vind het erg verwarrend dat de berichten kris-kras door elkaar staan. Zo is het moeilijk om te zien wat de nieuwe bijdragen zijn aan een staart die je opvolgt.

De witte achtergrond vind ik zelf wel goed, zeker beter dan de vroegere kleur. Ik vind het een mooie neutrale zakelijkse stijl. Voor mijn part mag er gerust een kleurtje bij, maar dan graag bij het sober zakelijke blijven.

Dat het startbericht bovenaan staat vind ik niet slecht. Misschien dat er zo minder ontsporingen van discussies zullen zijn. Dat de inhoud van de berichten nog wat bij de titel past.

Tom,

de beta betekent dat we momenteel nog volop aan het ontwikkelen zijn. Begin mei komen de blogs en de wiki er bij. Verder werken we nu nog wat "onvolmaaktheden" weg, moeten we hier en daar nog een zinetje vertalen naar het Nederlands,... Maar alle info van het oude energieforum staat op Ecobouwers.be. De klink zit wel degelijk op de deur.

Benjamin Clarysse

Beste Marc,

waarom slechts een beperkt aantal fora?

Omdat we in de stijl van het oude energieforum wilden blijven waar helemaal geen opverdeling was. We gingen er van uit dat de energieforumgebruikers die vrijheid wel apprecieerden.

Bovendien is een bepaald onderwerp toekennen aan een categorie niet altijd eenduidig. Zonneboilers: hoort dat onder water of energie? Als je nog gedetailleerder gaat opverdelen heb je zo'n problemen nog veel meer.

Daarom hebben we gekozen voor een beperkt aantal fora maar met een krachtige zoekfunctie: Drupal Apache Solr Search.

Maar wat verduidelijking bij de verschillende fora kan inderdaad geen kwaad. Daar maken we nog werk van in de komende dagen.

Benjamin

ja, ik vind het nu ook veel beter dan vroeger. Deze kleuren zijn toch wel mooier dan die kleurboek van vroeger.

Knap werk designer !

Ik heb me nog proberen te registreren en kreeg dan direct een foutmelding. Sorry maar dan geef ik er ook de brui aan. IMHO is dit forum zowiezo al een overbodig forum omdat er al een deftig uitgebouwd bouwforum bestaat waar evengoed over ecologische bouwgerelateerde dingen gepraat (kunnen) worden: bouwinfo.be

De enige bestaansreden voor het 'oude' forum was dat het eigenlijk nog niet perse bouwgerelateerd was. Nu met 'ecobouwers' gaat het over bouwen en is het al voorbij gestreefd voor 't bestaat...

Just my 2 cents...

Jan DC

ps ik heb geen email ontvangen

Beste Jan DC,

jammer dat je niet geregistreerd raakt. Als je me rechtstreeks contacteert via de contactpagina, probeer ik je onmiddellijk verder te helpen. Ik hoop dat je ons een beetje krediet geeft in deze opstartfase van de nieuwe site. We werken de gebreken en onduidelijkheden zo snel mogelijk weg.

Wat je inhoudelijke kritiek betreft: Ecobouwers.be bevat voorlopig dezelfde inhoud als het vroegere energieforum (waar jij - als ik me niet vergis - ook al actief op was). Maar het wordt veel meer dan dat: we werken momenteel aan de module van de bouwblogs en aan de wiki. Later volgt een nieuwe databank met laagenergiewoningen en kan je via Ecobouwers.be de juiste bouwprofessional vinden.

Het forum blijft open staan voor andere thema's dan bouw zoals dat vroeger was.

De e-mail volgt nog.

Benjamin Clarysse

Je kunt telkens op "FORUM" klikken en dan heb je terug het menu.

neen als die webmaster beslist om voor mij een login te maken met mijn naam en wat ander tekens eracter kan ik daar niets meer aan veranderen omdat mijn mailadres gekoppeld is aan deze gebruiksnaam

hoe lang gaat die witte achtergrond hier nog staan?

Ja ik was aktief, ik vergeet nu aktijd of t jandc of Jan DC is dat ik gebruik. Waarom niet gaan samenwerken met bouwinfo.be? Dat zijn even goed vrijwilligers en je hebt ineens een groot platform van gebruikers. Educatief gezien is dat alleen al interessant.

Bouwblogs zijn daar even goed te vinden. Een wiki kan interessant zijn maar vraagt gigantisch veel werk. Zoiets opstarten en uitbouwen kost een 100 keer meer werk dan een forum starten.

Vind de nieuwe indeling maar niks.
Ben vooral het overzicht zoek, vroeger ging ik dagelijks op het forum via "alle berichten" , en dan zocht ik er de items uit die mij interesseerden, en die las ik dan, gewoon om bij te blijven.
Nu weet ik niet hoe ik dat moet doen (of alle subfora openen, maar dat vind ik niet handig).
het was eiegenlijk maar zelden dat ik de zoekfunctie gebruikte om 1 bepaald onderwerp op te zoeken.

onleesbaar lettertype. Op het web werkt een schreefloos lettertype veel beter!
Arial, of verdana bijvoorbeeld.

Met vriendelijke groet,

Neoweb.nl - http://www.neoweb.nl

Die fel witte achtergrond is er voor mij toch wel te veel aan.

Beste Jan DC,

momenteel zijn we bezig met alle oude energieforumgebruikers een registratiemail toe te sturen. Dus waarschijnlijk krijg je er dan op elk e-mailadres eentje.

Bouwinfo.be is een mooi initiatief. Toch denken we dat er plaats is voor een Ecobouwers.be. Wij willen de focus leggen op energiezuinig en duurzaam bouwen. De meerwaarde van Ecobouwers.be zal bestaan uit de link tussen forum, wiki, blogs en databanken van woningen en professionals. Via het trefwoordensysteem vindt je over elk onderwerp alle info terug uit de verschillende modules. Speerpunt wordt de Open Klimaathuizen. Op Ecobouwers.be lees je niet alleen alles over duurzaam bouwen, maar elk jaar kan je een hele reeks woningen waarover we info geven, ook daadwerkelijk gaan bezoeken.

Wat de wiki betreft: daar heb je absoluut gelijk. Dat is een hele onderneming. Maar we hopen dat er voldoende enthousiaste bezoekers zijn die hun steentje willen bijdragen.

Benjamin Clarysse
Admin

hoi,

Scherm kleuren zijn in verhouding veel te fel met de rest van de pagina.
vond het vroeger ook overzichtelijker.

ik denk dat de nieuwe opdeling voordelen kan hebben, en vind het goed dat er waarschijnlijk meer handige tools onwikkeld zijn, maar mis toch ook de "alle berichten" knop die ik vroeger bijna dagelijks overliep, ik zou het dus net als geert ook super vinden mocht er ergens weer de functie "alle berichten" mogelijk zijn.

Een knop om van bij de lijst van vraagstaarten direct naar het laatste bericht te springen.

Walter

Benjamin,

het probleem wat ik heb met de focus op energiezuinig en duurzaam bouwen is dat het een subsectie is van het concept 'bouwen'. Je zou er nog van verschieten wat voor ecologische dingen er boven komen op bouwinfo. Veel meer dan op het bblv forum. Er wordt daar trouwens veel harder gedicuteerd EN geargumenteerd over PH en andere energiezuinig bouwtoestanden. En de voor en tegenstanders die daar rondlopen maken het allemaal interessant.

Hoogste aantal gebruikers dat er daar op 1 dag online was is 271 (op 09-03-2009), op dit moment zijn er daar 140 online en in totaal een 18.000 geregistreerde gebruikers. Dat is dus gigantisch veel en dat ga je hier niet halen.

Dan komen we ineens op het wiki gebeuren. Ooit, in een vorig leven, heb ik nog meegeholpen aan een wiki over chipdesign (ook Drupal gebasseerd trouwens). Ik denk dat 50% van de posts van mij kwamen (omdat ik er echt in geloofde) en toen heb ik er dan maar de brui aan gegeven. Veel hoop, geen leven. Ik heb het nog es geprobeerd met een online subversion database + newsgroup te openen over pcb design en elektronische schema's. Ik was de enige poster met een stuk of 10 afwachtende gebruikers. Ik had vooral ENROM veel mensen die dat een goed idee vonden, daarvan dus slechts 10 die zich registreerden.

100 keer is een vrij accurate schatting, neem daarbij dat je op 1% van de gebruikers kan rekenen om ooit iets in die wiki te zetten. Oftewel: tel het aantal posts op het forum, deel dat door 10.000 en je hebt het aantal 'posts' in een wiki (in dezelfde tijdspanne). Op bouwinfo hebben ze dat simpel opgelost door een sticky te maken met links naar threads die een bepaald onderwerp behandelen, zeer handig en minder werk.

Ik mag hopen dat jullie al iets in jullie databanken hebben zitten want dat soort dingen neemt ook al meer werk in dan een forum. Daarbij dan nog de vraag: wat specifiek gaat er in staan? Wie heeft de copyright? In welk tempo gaat er info bij komen?

Merk op dat ik niet kom afkraken. Ik schrijf dit allemaal omdat ik er in geloof en omdat ik dit succesvol wil zien worden. En naar mijn bescheiden mening zal dat in zijn huidige vorm met daarbij nog es de nogal grootse plannen langs geen kanten lukken tenzij jullie een full-time team hebben van een man of 30.

Ik zou es gaan praten met de mensen achter bouwinfo en jullie vooral richten op het opbouwen van een wiki en die database want dat is echt iets interessant dat nog niet bestaat. Met de motor aan gebruikers van bouwinfo zal dat allemaal efficienter gaan volgens mij.

idem, een alle-berichten-knop met de laatst beantwoorde items eerst, dat zou geweldig zijn!

Goeiemorgen,
Ik ben ook niet zot van de nieuwe website. Vond de vorige aangenamer om naar te kijken.
Witte achtergrond is vermoeiend en ik mis ook de mogelijkheid om alle berichten (alle onderwerpen door elkaar) achter elkaar te zien te zien zoals op vorige versie.
Inspringen van de reply's is ook heel vervelend.
Ik denk dat op gebied van websites nog altijd het beste is om het princiepe te volgen van 'less is more'.
Ik hoop dat dit overkomt als opbouwende kritiek wil zeker jullie werk niet afbreken.
groeten

Jehanneman

Gegroet,

Blijkbaar wil de ene een boomloze structuur, de andere, waaronder ikzelf, liever een chronologische boomstructuur.
Voor mij liefst met uit en invouwbare structuur zodat ik ontaarde zijdiscuties gemakkelijk kan negeren en het overzicht behoud op de hoofdzaak.
Een gebruikersafhankelijke interface zou dus schitterend zijn maar hoe voeg je achteraf structuur in als sommigen zonder structuur replyen?

Bij de overzichtspagina op de 7 subfora mis ik een inzicht in de onderwerpen die achter de titels staan. Nu moet ik alle titels openen om te zien of er interesante onderwerpen toegevoegd of aangevuld zijn. Misschien de eerste 5 of 10 titels tonen of gebruikersgebonden, alle nieuwe of aangevulde titels per sunforum.
Voor mij liefst niet te veel subfora.

De kleur van de achtergrond zie ik liever donkerder.
I.p.v. 'Opslaan' zou 'Bericht plaatsen' misschien duidelijker zijn.

De snelheid is voorlopig schitterend!
Het teken van leven aan de andere kant is al even schitterend :-) !

Ja, die had ik ook al door. Maar, je kunt niet eenvoudig terug gaan naar het subfora, waarin je bezig was.

Jan,

wij vinden bouwinfo een goed initiatief. Toch denk ik dat diversiteit goed is, ook voor websites over bouwen.

Wij hebben gewoon een andere invalshoek: we focussen inderdaad op duurzaam bouwen (BBL vertegenwoordigt tenslotte de milieubeweging he). Andere onderwerpen mogen aan bod komen, maar zijn niet de hoofdzaak. En bij ons vindt je (binnenkort) niet alleen info over laagenergiewoningen, maar je kan ze ook jaarlijks eens gaan bezoeken. We willen de Open Klimaathuizen de speerpunt van Ecobouwers.be maken. De combinatie tussen een actieve community site en een evenement in real live is toch wel apart denk ik.

Wat de wiki betreft: wie niet waagt niet wint zeker? Het opzet was om de discussies van het vroegere energieforum te laten uitkristalliseren in een wiki-pagina. Het forum bevat heel wat info, maar je moet soms echt wel even zoeken. Een gestructureerde databank is dat niet echt, maar de info hebben we wel. We hopen dat de trouwe forumgebruikers zich ook geroepen zullen voelen om de wiki te voeden.

Maar ik onthoud je tip: ik zal zeker eens contact opnemen met bouwinfo om te horen wat hun ervaringen zijn.

Benjamin

Het is nog even wennen op dit nieuwe forum.
Wat wel leuk is, is dat je een 'opgeslagen' bericht direct kan verbeteren als je ziet dat er tijpfouten in zitten (via de functie "bewerken"...)

Heb al 3 maal een nieuw paswoord moeten aanvragen want anders kon ik niet inloggen?

Het valt in deze nieuwe forumsoftware wel héél erg op hoe velen anoniem willen blijven. In het begin heb ik dat ook gedaan, tot ik ontdekte dat er een naamgenoot aanwezig was (ik kwam toen enkel met mijn voornaam 'Rudy' op het forum).
Omdat ik niet wou opgescheept worden met meningen van derden besloot ik om met mijn volledig naam op het forum te komen.

Als je niks te verbergen hebt waarom moet je dan persé anoniem op het forum komen?

De titel ecobouwers vind ik verkeerd gekozen. BBL staat voor veel meer dan ecobouwen. Het moet hier ook over de opwarming van de aarde, alternatieve energie, persluchtwagens, elektrische fietsen etc kunnen gaan.

vr gr
Pluto

Beste Pluto,

deze website heeft als doel duurzaam bouwen in Vlaanderen een duwtje in de rug te geven. Dat is de focus van deze site. Uiteraard doet BBL veel meer dan dat, maar daar hebben we andere campagnes voor. Check http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/16 voor wie wil zien wat we nog allemaal doen.

Ecobouwers.be bevat zowat alle elementen die we in de site willen stoppen:

 • het gaat over internet
 • het gaat over mensen die kennis delen
 • het gaat over bouwen
 • het gaat over duurzaamheid

Uiteraard geeft zo'n naam maar een klein deel van het hele opzet weer. Eco is bijvoorbeeld niet zo breed als duurzaam. En bouwers geeft niet meteen weer dat er ook installateurs, architecten en energiedeskundigen bij betrokken zijn. Maar een goede naam moet niet volledig zijn, hij moet vooral goed klinken en een positief gevoel opwekken. In de oorspronkelijke werktitel Digitaal Platform Duurzaam Bouwen en Wonen zit eigenlijk alles vervat, maar dat klinkt niet zo goed en wekt niet meteen gevoelens op ;-).

Maar net al vroeger mag het hier uiteraard ook gaan over de opwarming van de aarde, alternatieve energie, persluchtwagens en elektrische fietsen. Absoluut geen probleem.

Benjamin

We onderzoeken of en hoe we een 'alle berichten' pagina kunnen aanmaken en in de site verwerken. Dat lijkt me inderdaad een goed idee en zou niet zo moeilijk mogen zijn.

Ik ben ook wel te vinden voor de structuur van het forum (lineair of boom) profielafhankelijk te maken zodat je het zelf kan instellen. Ik hoor eens bij de ontwikkelaars wat er mogelijk is.

Ik houd jullie op de hoogte.

Benjamin

Rudy,

eerst hadden we het idee om helemaal geen anoniemen toe te laten op het forum. Maar tal van mensen lieten toen op het energieforum weten dat ze dat toch geen goed idee vonden. Dus hebben we besloten om met een niet verplicht registratiesysteem te werken. We moedigen registratie met naam, voornaam en e-mailadres ten sterkste aan.

Registreren heeft tal van voordelen:

 1. je kan een nieuwe forumdiscussie starten
 2. je bijdragen op het forum worden prominenter zichtbaar (zwart in plaats van grijs)
 3. je kan bestanden opladen
 4. je kan rechtstreeks e-mailen met andere geregistreerde bezoekers
 5. in geval van een geschil over een bijdrage kan je rechtstreeks met de tegenpartij tot een vergelijk komen.
 6. je kan bijdragen leveren aan het wiki-luik van de website
 7. je kan een bouwblog bijhouden
 8. je kan je woning ingeven in de Open Klimaathuizen databank

Maar wie anoniem wil reageren - om welke reden dan ook -, die kan dat dus nog steeds.

Benjamin

achtergrond nog altijd wit

en blijft traag

Ondertussen staan er breadcrumbs op de site en kan je dus wel makkelijk terug naar de subfora.

Beste Anoniem,

natuurlijk is er wel nog wat aan te veranderen. De oplossing:

1)klik rechts bovenaan op 'Registreer'
2)vraag een nieuw wachtwoord aan
3) je ontvangt een e-mail waarmee je eenmalig kan inloggen
4) je logt in met de naam en wat rare tekens er achter en gaat rechts bovenaan naar 'Mijn profiel'
5) je verandert je gebruikersnaam

die witte achtergrond zal er hoogstwaarschijnlijk nog wel even staan. Ik vind de lay-out persoonlijk veel mooier dan die van het energieforum. Maar ik begrijp wel dat we nooit iedereen tevreden zullen krijgen met de nieuwe look.

Benjamin Clarysse

De look van het forum in Firefox is maar magertjes...
Misschien eens opnieuw naar de webdesign kijken en je niet enkel focussen op IE (die trouwens NIET de standaard is btw)

Springen van pagina naar pagina in één thread zorgt ervoor dat ik terug in de hoofdpagina van het forum terecht kom (keuze energie, enz...).

Witte achtergrond stoort me niet, maar misschien handig om enkele styles aan te maken en deze kiesbaar te maken voor de gebruikers? (donkere stijl, witte stijl, licht gekleurde enz)

Kom al meer dan en jaar op het forum en ga dit niet meer doen .

Ik heb ook de indruk dat er veel minder mensen op komen sinds de vernieuwing.

Voor nieuwe gebruikers zal het wel makkelijker zijn .

Wie weet tot binnenkort maar voorlopig zakt mij de moed tot in de schoenen!