Leem voor metselwerk
Dag iedereen,
Wij zitten op zolder met een prachtige oude, bakstenen muur (bouwjaar circa 1880) die we willen kaleien. Op zich allemaal geen probleem, muur is lekker poreus dus voorbevochtigen, dat zal wel lukken. Maar helaas heeft de geschiedenis een aantal redelijk grote gaten in die muur opgeleverd, die soms heel lelijk terug zijn opgevuld met kleine stukjes baksteen of klodders cement. We willen die er nu uithalen en met wat restbakstenen proberen de muur min of meer 'authentiek' te restaureren. Maar die muur is natuurlijk niet met cement gemetst, maar met leem, en voor het effect van de kalei zouden we dat ook bij de 'restauratie' willen doen. Weet er iemand of je daarvoor de standaard leem kan gebruiken die tegenwoordig verkocht wordt in ecobouwwinkels? Of is dat enkel bezettingsleem en krijgen we problemen als we daarmee gaan metselen?
Dank bij voorbaat,
Steven
Reacties
Waarom zoveel werk?
Gewoon alles laten zo als het is.
En hier en daar wat opvullen / bijwerken met sterk hechtend voegsel.
De kaleiverf zal al de rest camoufleren
Kalei ligt er toch enkel mm op, dus dan zie je het toch niet meer.
Dag Steven,
Mij lijkt het onwaarschijnlijk dat men voor je huis leem heeft gebruikt bij het metsen. Normaal gezien is zavelzand met een toevoeging van kalk. Wat je absoluut moet vermijden is het gebruik van te harde mortels op basis van portlandcement.
Kalei camoufleert verschillen in metselwerk maar gedeeltelijk. Wanneer er echt grote verschillen zijn dan blijft je het wel zien. Ik zou jullie plan zeker uitvoeren zoals je het schetst: opmetsen en de originele muur zo goed mogelijk nabootsen en dan kaleien.
Het is inderdaad heel belangrijk dat de muur niet onmiddelijk al het vocht uit je kalei zuigt. Goed voorbevochtigen dus. Je kan ook best een plantenspuit bij de hand houden om de pas geschilderde muur af en toe terug lichtjes te bevochtigen. En nog één tip: pas bij het kaleien heel hard op voor contact met de ogen. Een veiligheidsbril is geen overbodige luxe.
Veel succes!
Kristof