Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Legionella bij warmtepompboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Dit lijkt misschien geen onderwerp voor dit forum, maar ik hoop dat toch iemand enigszins raad zal kunnen geven...

Wij verwarmen ons water met een ventilatie warmtepompboiler. De maximale temp waarop deze het water kan verwarmen zonder de ingebouwde weerstand in te schakelen is 60°C (geloof ik).
Omdat het rendement bij opwarmen tot 60 redelijk klein is, en water van 50°C zeker warm genoeg ik voor huishoudelijk gebruik, zou ik hem graag 10°C lager zetten.

Kan er iemand mij vertellen of dit een risico inhoudt op Legionella besmetting?
In principe kan ik de boiler programmeren om bv een- of tweemaal per week even te verwarmen tot 60°C om hem daarna terug constant op 50°C te houden, mijn vraag zou dan zijn hoe dikwijls en hoelang ik dan die piekverwarming moet laten doorgaan.

(ik lees allerlei op het internet, maar vindt niet echt iets dat van toepassing is op prive-warmwatergebruik)

Ik hoop dat iemand ons kan helpen.

Bedankt,

Guy

PS aansluitend op een andere discussie op dit forum: wij hebben onze vaatwasser aangesloten op het warm water van onze boiler, en dit gaat zeer goed. Ik kan me wel voorstellen dat de afstand boiler - vaatwasser best niet al te groot is (bij ons een 3-tal meter), zoniet vul je eerst je vaatwasser met teveel koud water dat nog in de leiding zat om dan alleen maar je leiding (tss boiler en vaatwasser) nutteloos vol warm water te stoppen. Het stond in de handleiding van de vaatwasser (Miele) dat het in vele gevallen het veel economischer zou zijn dit te doen, dus ....

Reacties

boiler vaatwasser heb ik opgelost met een leiding van 10 te leggen en u heeft veel minder koudwater ,ik heb trouwens overal buizen van 10 liggen in de badkamer die verder af ligt scheelt het stukken voor lavabo en douch prima bad duurt wat langer maar dat mag geen probleem zijn

Guy,

Kan je iets verduidelijken over een warmtepompboiler, want je kan dat ook gebruiken als ventilatiesysteem schijnt het. Hoeveel uren per dag draait dat gemiddeld ? En hoeveel kubieke meter (vervuilde) lucht zuig je dan weg ? Kan het een alternatief zijn voor een balansventilatie in een niet luchtdichte woning ?
Wat ik mij vooral afvraag is het volgende : Als je met het systeem al je sanitair warm water (keuken, badkamer, eventueel wasmachine) produceert, beschik je dan tegelijkertijd over een aanvaardbare ventilatie in je woning ? Ik zou de benodigde lucht dan gaan afzuigen van het gelijkvloers alleen (living, keuken, toilet, speelkamer)

vr gr

Pluto

Pluto,

Wij hebben al 3 jaar ervaring met een warmtepompboiler. Deze kan gemakkelijk 250m3 lucht per uur verplaatsen en warmt 120 liter water op in een mum van tijd. Wij gebruiken deze hoofdzakelijk in de zomer omdat hij ons water verwarmt van het ijssalon, en dit is open van pasen tot september. Wij kunnen zo de lucht gemiddeld met 3 graden koelen, verschil tussen op of af.

Wanneer u uit vochtige ruimtes kunt afzuigen verhoog je wel het rendement. Ventilator draait 24 uur zacht, enkel hard als het water moet verwarmt worden, maar hoor je nauwlijks.

Wij hebben eentje van Inventum.

Groeten,

Hans V.

Pluto,

Het is inderdaad een 'ventilatie'-warmtepompboiler. Hij haalt z'n lucht uit de keuken (achter de ijskast!), 2 toiletten, 1 aparte douche (beneden) en de badkamer (boven).

Ik kan bij benadering niet zeggen hoelang hij per dag draait, ik kan wel zeggen dat het watervat 300l groot is en de compressor een vermogen heeft van 400W, de bijverwarmweerstand is 1 kW, maar die wordt nooit gebruikt (dat weet ik wel zeker).

Volgens het boekje kan hij een debiet halen van 550 m3/h, maar ik kan je bijgot niet zeggen of dit voldoende is. Ik denk trouwens dat dit het maximale debiet is, de ventilator heeft 3 standen, de laagste stand staat constant op, als hij warm water produceert gaat ie een trapje hoger, en je kan evt zelf kiezen om hem nog een stap hoger te zetten.

Ik schat het dagelijks electriciteitsverbuik voor de boiler op 1 à 1.5 kWh (twee personen, ieder om de 2 à 3 dagen een ligbad (meestal) of douche (soms), en vaatwasser op boilerwater), de handleiding geeft een C.O.P. van 3,5 in ideale omstandigheden (aangevoerde lucht niet te koud), maar ik denk dat dit bij ons zo is.

Kortom, we zijn tevreden over het toestel, enige nadelen zijn de redelijk hoge aankoopprijs en het gezoem van de ventilatie (enkel hoorbaar in de ruimten die effectief geventileerd worden), maar hieraan wordt je snel gewoon...

Groeten,

Guy

Hans V, Guy,

bedankt, ik ga dat verder uitzoeken want ik heb de indruk dat die warmtepompboiler-systemen "ondergewaardeerd" zijn. Onbekend is onbemind ??

vr gr

Pluto