Lemen binnenmuren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij denken eraan om bij onze renovatie de binnenmuren met leem af te werken. Toch hebben we nog enkele vragen.

- Kan de afwerking even strak als bij een gewone bepleistering?
- Kan dit ook in een witte kleur? Ik kom via google vooral op natuurkleuren uit, maar hier ben ik geen fan van.
- Is het gemakkelijk om gaten in de muur te boren/nagels te slaan om eventueel kaders e.d. op te hangen?
- Kans op scheuren?
- Afrader voor de badkamer?
- Een lemen muur moet kunnen ademen lees ik overal, hoe zit het dan met onze keukenkasten dit tegen de muur komen? gaat dat de leem niet te veel verstikken?

Andere tips/ervaringen zijn zeker welkom!

Reacties

Dag Appelsien (ik veronderstel dat dit niet je echte naam is ;-) ), wij hebben ook onze muren met leem bezet.

Ze moeten nog geschilderd worden (met leemverf uiteraard), maar hier antwoorden op je vragen (dus uit eigen ervaring):

  • ja het kan zeker even strak als gewone bepleistering (bij ons zo plat als een biljarttafel; we hebben het wel zelf uitgevoerd)
  • leem kan je in kleur  verkrijgen voor de toplaag of gewoon verven. Als je alles in eenzelfde kleur wil, dan is een toplaag in kleur misschien interessant. Wil je meerdere kleuren gebruiken (bv. accentmuren of verschillende kleuren per kamer), dan is het hoogstwaarschijnlijk goedkoper om alles in gewone (bruine) leem uit te voeren en nadien te schilderen (anders heb je heel veel restjes dure leemfinish)
    Wit is ook mogelijk, al zal het niet spierwit zijn (eerder gebroken wit): bijvoorbeeld http://www.ecostuc.nl/wp-content/uploads/2012/04/Clayfix-Leemverf-Kleuren.jpg of volledige tekeningen: http://www.ecostuc.nl/leemverf-kleuren/
  • Nagels sla je niet in een stenen muur! In een stenen muur met (leem)pleister voorzie je een plug en een vijs/haak om iets op te hangen. Uiteraard zal je nooit de pleister gebruiken om iets aan te hangen, maar de achterliggende wand! Dus soort pleister maakt niet uit.
  • Bij een correcte uitvoering heb je geen scheuren. Voordeel van leem is dat als je bijvoorbeeld barstjes hebt door te snel uitdrogen (of te dikke lagen in 1 keer), dat je die gemakkelijk terug kunt dichtwassen.
  • Zolang je in en rond je douche en bad/lavabo geen leem gebruikt zie ik geen echt probleem. Al is tadelakt misschien een beter (maar heel duur) alternatief.
  • Met kunnen ademen wordt vooral bedoeld dat er geen latexverf of zo mag op geschilderd worden. Daarmee zou je de schitterende eigenschappen van leem teniet doen. Leem kan heel wat vocht in zich opnemen en terug afgeven, maar daarvoor moet het wel kunnen ademen. De keukenkasten zijn geen probleem hoor (de lucht kan daar nog makkelijk achter).

Ik wilde daarnet al reageren op dit topic, maar plots was alles wat ik geschreven had weg, toen terug kwam kijken stond alles echter al in de reactie boven, ik ging ongeveer exact hetzelfde zeggen, kan er echt weinig nuttig aan toevoegen.

behalve misschien dit, wat is de ondergrond die je zou willen lemen, is de leem die je zou gebruiken, reeds voorgemaakt (met de juiste dosis vlaskaf of ander wapenings toeslag) anders ga je heel wat meer scheuren hebben inderdaad en heb je kans dat er delen terug naar beneden komen.

Leem je op een naakte muur (muur zonder verf, droog en vetvrij) ideaal, beton of baksteen maakt niet uit, allebei goed.
Leem je op gyproc platen of OSB of nog een andere ondergrond, dan kan je beter een grovere wapening gebruiken als steengaas of rietmatten (of riet dat je met kippegaas vastzet)...

Goede aanvulling ;-)

Zet eerst een grove laag leem (leem met stro)

Dan zet je een 2 de laag fijnere leem (met vlas erin)

Dan verven met Dover wit  Ipaint van tierrrafino (deze is zeer wit)

Strak zetten van leem is wel moeilijker!

Om nog strakker te werken kan je dezelfde hoekprofielen gebruiken als bij het plaasteren (wel die met fijne mazen)

 

 

Bedankt voor de interessante antwoorden en tips!

Dat vlak werken is niet echt moeilijk hoor, alleen veel werk.