LEW: pelletkachel + (kleine) LW warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na al zeer veel gelezen te hebben, ook eens een vraagje posten.

Gisteren hebben we getekend voor onze SOD LEW. Exacte K-peil of warmteverlies heb ik nog niet. Maar als ik de isolatiewaardes vergelijk met wat sommigen hier heb, denk ik op een K22, warmteverlies 5kw ofzo uit te komen.
Compacte bouw ook, 3-dubbel glas, ... zo veel mogelijk aan (economisch haalbare) isolatie gedaan dus.

Dan de vraag van alle LEW-bezitters, hoe verwarmen en SWW voorzien?
Verwarming: 45m² living/keuken + 6m² bureau, beide vloerverwarming. Boven badkamer een oversized radiator. Rest niet verwarmd (wel leidingen laten voorzien, ge weet nooit)

Ik dacht aan volgende:
- kleine warmtepomp LW, bv Viessmann 200-S met boiler 200-300L ofzo voor verwarming en SWW.
- in de living een pelletkachel met zeer laag vermogen (2kw?) om tijdens de winter bij te springen. Als de COP vd warmtepomp rampzalig wordt. De WP moet dan alleen SWW en de badkamer/bureauke warm houden.

Mogelijkheid om later zonnepanelen op boiler aan te sluiten voor in de zomer.

Op zich ook nog een vrij goedkope setup, maar wat is uw mening?
Heeft iemand zoiets draaien? WP met pelletkachel (geen pelletCV!) in een LEW?

Reacties

Beste

Onze woning zal ook iets in die grootte-orde zijn. Wij gaan voor Pelletkachel ipv CV.

SWW en ventilatie wordt dan gedaan door een Genvex Combi 185, waar we dan later hoogstwaarschijnlijk een zonneboiler op zullen aansluiten.

Voordelen:
- geen gasaansluiting meer nodig en dus iets onafhankelijker
- veel minder leidingen nodig
- minder installatietijd

De Genvex Combi is wel een duur toestel (+/- €5.900 niet geplaatst), maar als je de prijs van een CV-installatie (+/- € 5.000) + ventilatie-unit (+/- € 2.700) samentelt, ben je denk ik beter uit.

Plaatsing van de Genvex Combi is niet meer werk dan het plaatsen van je ventilatie-systeem.

Enige meerprijs is dan wel je pelletkachel. Maar aangezien je deze toch al wou voorzien, dan gaat dit over de meerprijs voor een iets zwaarder model.

 Die Genvex had ik ook al eens bekeken, net als gelijkaardige toestellen zoals Nilan VP 18 compact e.d. (7.000€)

Maar hoe ga je de andere ruimtes verwarmen als de pelletkachel in de leefruimte staat?

 

Ik wil ook nog altijd wel de vloerverwarmin e.d. Zodat we geen kou moeten lijden als de pellets op zijn ofzo...

Bij ons is de bureau aansluitend op de keuken en zithoek. Alles is open plan. Vandaar gaat dit zeker bij ons.

Als je pelletkachel bijvoorbeeld tegen de scheidingsmuur met de bureau kan geplaatst worden, kan je eventueel een kachel met ventilatiekanalen nemen.

Voor de badkamer voorzien wij geen extra verwarming. Eventueel een elektrisch kacheltje als bijverwarming in de winter. Alhoewel ik twijfel dat je dit veel nodig hebt als je huis voldoende geïsoleerd is. De lucht van de woonruimtes wordt via de badkamer afgezogen, waardoor het er ook altijd +/- 20°C is hé.

Ik vindt een vloerverwarming zeker interessant, maar vondt het voor ons nogal een dure oplossing, vooral gezien het feit dat we sowieso een kachel wilden. Ik vind het steeds zonde om twee verwarmingssystemen te moeten aanschaffen als je er maar 1 nodig hebt. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

Met 15 kg pellets (1 zak) kun je makkelijk 1-3 dagen verwarmen. Dus als je ziet dat je nog maar 5-10 zakken hebt liggen, heb je ruimschoots de tijd om nieuwe te halen hé ;-).

waar gaat u een pelletkachel vam 2kw halen ,de minste die ik tegen kom is 6kw dus veel te zwaar denk ik tweemaal zwaarder  is wel heelveel natuurlijk

Pelletkachels kunnen moduleren. Dus ene van 6kW kan over het algemeen op 2 kW branden maar dat zal dan ook het minimum zijn.

 Inderdaad bert. Alleen is het niet aan te raden uw kachel continu op de laagste stand te laten branden.

 Is er hier dan iemand met een pelletkachel (zonder CV-aansluiting) in (zeer) LEW of zelfs passief huis? Lijkt me praktisch niet haalbaar als ik dit zo lees...

 Toch wel. De kleinste kachels voldoen (2-9kW).

als men 2kw nodig heeft bij vries weer ,gaat ze dan niet veel te zwaar zijn bij deze temperaturen en het veel te warm word

 Klopt, maar dat is net de bedoeling. De (kleine) LW warmtepomp heeft een prima COP tot een 0gr, of 5gr. Daarbvoen zal de pelletkachel uit staan.

De pelletkachel gaat alleen bijspringen bij echt koude dagen, onder 0. Dus veel pellets gaan er niet door gaan, een dag of 40-50/jaar?

Dat klopt. De kachel gaat steeds naar beneden moeten moduleren en op zijn laagste stand branden.

 

Als het warmteverlies zo weinig is, (bv bij passief 3kW bij -10°C) dan zal de pelletkachel zelden op zijn max kunnen branden.  Wat is het rendement van zo'n kachel als het op deellast moet blijven draaien?

Er is m.i. een denkfout:

je wil een pelletkachel voor wanneer de COP van de WP té laag is.

Op dat moment is de warmtevraag van deze woning nog steeds belachelijk laag. (denk COP 2.5, 2KW warmtevraag, pak 500h per jaar, kost = 72 euro !)

Dus om 72 euro per jaar te besparen ga je een pelletkachel installeren. Hoeveel kost die dan ? 1200 euro ?

Ten tweede, op het koudste moment ga je dan wél SWW maken met de warmtepomp, en de COP gaat nog slechter zijn.

Dus je gaat van -10 buiten wel naar 50°C warm water, maar niet naar 30°C voor je vloerverwarming.

Ik zou dus 1 van beiden buitengooien. Voor het comfort hou je enkel de WP. Voor de pure ecologie (als niet iedereen naar pelletkachel overstapt tenminste) pak je enkel de pelletkachel. Of als je een pelletkachel gezellig vind neem je beiden.

Maar uit economisch oogpunt zou ik enkel de WP nemen. Uit ecologisch oogpunt ook, want het lijkt me dat voor zo een minimaal gebruik de CO2 terugverdientijd van zelfs een pelletkachel zeer hoog zal liggen (de hele produktiecyclus in achte genomen, maar daar zijn toch geen cijfers over).

 Ik zou ook geen pelletkachel zetten in uw geval.  De kachel gaat moduleren maar blijft bijwarmen hé.  De COP van een warmtepomp gaat inderdaad dalen bij vriesweer maar rampzalig zal in dagen wel meevallen in Belgie.

 OK, ik ben er uit denk ik. Geen pelletkachel.

Ik lees vandaag dat Viessmann op Batibouw met 2 nieuwe varianten op de 200-S komt. een met internet bioler, en dezelfde met nog een warmtewisselaar voor de zon. www.viessmann.be/nl/nieuws_pers/in_de_pers/batibouw2011.html

 

Vitocal 222-S en 242-S 

Vitocal 222-S en 242-S gaan nog een stapje verder. De Vitocal 222-S heeft een geïntegreerde warmwaterboiler van 170 liter en de Vitocal 242-S wordt tijdens zijn productie voorzien van alle componenten voor de integratie van een zonnesysteem, wat resulteert in een makkelijke montage.

  

Het zal de eerste worden denk ik, de 222-S. Een boiler van 170l moet voldoende zijn voor ons (gezin van 4).

Die zonneboiler interesseert me niet zo, dan liever wat PV.

 

Alvast bedankt voor alle antwoorden! Als ik meer info heb over het huis (K-peil, warmteverlies, ...) post ik zeker iets terug. Misschien verander ik nog van gedachte...

ddd, mag ik je nog 1 tip geven: Installeer zeker een douchewarmtewisselaar (ook wel douchepijp genoemd). ;-)

Deze kost niet zo veel (€390 excl. BTW) en win je in een paar jaar terug.

http://www.brieswaterenenergie.nl/productinformatie/DDWTW/DDWTW_0310.pdf

 Hoi

 

Bedankt voor de tip, maar ik kende een douchepijp al. Maar misschien niet goed genoeg.  :-)

Werkt dit niet alleen met een doorstromer-CV? Ons SWW gaat uit een boiler komen.

 

Of gaat de douchepijp het "koud" water naar de douche al voorverwarmen?

Doorstromer of niet, maakt niet uit.

Het koud water die naar de boiler loopt, moet via de douchepijp gaan. Wanneer je warm water aftapt, komt er toch koud water in de boiler bij hé. Met een douchewarmtewisselaar is het koude water al voorverwarmd.

De belangrijkste voorwaarde is natuurlijk dat je douche(-afvoer) zo dicht mogelijk zit bij uw boiler/doorstromer om warmteverlies te beperken. Maar dit is sowieso aan te raden natuurlijk (voor je warm-water leidingen).

 OK, thx! Ik bekijk het even verder.

Momenteel ben ik de alleen doucher, de andere baders. Als dit dan nog een spaardouchekop is, haal je die 390€ (+ installatie) er nog wel uit?

Je zegt zelf momenteel. Hoe komt het dat de andere baders zijn? Nog kleine kinderen? Of misschien de rest wat proberen te motiveren om meer te douchen. Dan haal je die € 390 er al uit door het minder verbruik van warm water (minder baden) ;-).

Sowieso haal je het eruit. Alleen zal het wat langer duren.

Als je boiler maar 170 liter is, hoe doen de baders het dan? Ik vrees als er 3 personen een bad willen nemen, dat uw warm water toch al lang op zal zijn.

 Gezin is ik, mijn vriendin, zoon van bijna 3, en in juni komt er nog eentje bij.

Vriendin en zoon kruipen samen in bad. Of zij gebruikt zijn badwater als ie er uit is. Het is haar "zen"-moment, en dat ga ik ze moeilijk afleren...  :-)

 

 

Nog een ideetje. Had al gelezen dat zo'n douchepijp niet werkt op een bad, omdat het water niet stroomt als je bad leegloopt.

Maar zou ik een boiler met zonne-warmtewisselaar kunnen pakken, en dan ipv de zon, hier het warme badwater laten doorlopen?

Je mag ze dit inderdaad niet afpakken ;-).

Ik denk dat uw zoon van 3 binnen een paar jaar ook wel zal leren douchen.

Ik denk wel dat de meeste tieners zowat dagelijks douchen. Dus het is een investering voor de toekomst hé ;-).

Beste

u zegt dat je het er "het zeker uit haalt", hebt u dit reeds berekend, of is dit eerder een gevoel?

eddy

ps ik vrees dat het in mijn geval niet rendabel zal zijn, in de zomer zeker niet (thermische zonnepanelen) dus quasi geen gebruik en in de winter amper wegens efficiente gascondensatie ketel.

 U bespaart 50% warm water van het douchen.

Hoe efficient uw gasketel ook is, hij verbruikt.

Als uw woning goed geïsoleerd is gaat zo'n 60-70% van de gasfactuur naar SWW.
Bereken het voor uzelf. Als u nu € 600/ jaar gas hebt x 60% = € 360.
Als je nu daarvan 80% voor de douche rekent (bij ons is dit bijna 100%), dan kom je op € 288.
Met een besparing van 50% bespaar je dus jaarlijks zo'n 150 euro.

een bad kan je ook isoleren door onderaan en zijkanten een laag rotswol of glaswol te kleven. Zo blijft het water veel langer warm en kan je met minder warm water te verbruiken langer genieten.

 

de douche WTW is en blijft een omstreden rendement hebben. Dat rendement is namelijk afhankelijk van een aantal parameters:

lengte van de WTW: hoe langer hoe beter

de massa ervan: in eenvoudigste versie zijn het koper buizen die natuurlijk ook warmte opslorpen vooraleer de warmte op het koude water wordt overgedragen.

de duurtijd van het douchen: hoe langer je het water laat lopen hoe meer warmte kan overgedragen worden op het koude water.

Maar de conclusie is dus eigenlijk: als je energiezuinig wil zijn neem je korte douches (minder SWW en koud water nodig) en heeft de WTW niet zo snel de mogelijkheid om op te warmen.

 

 Dit klopt inderdaad wel. Maar let wel dat je na 30 seconden sowieso al profijt doet en na 2 minuten haalt hij het volle rendement. Weinig mensen douchen in minder dan 5 minuten. De nieuwe generatie WTW heeft heel wat minder koper in zich (buitenmantel van PVC), waardoor er dus zeer snel een hoog rendement is. Ik ben voor. Elk moet dit voor zichzelf natuurlijk uitmaken.

Beste

zijn dit cijfers van de fabrikant of onafhankelijk getest?

eddy

ps Wij moeten kiezen wat we gaan installeren en wat niet, voor "alles" is geen budget. Iest kiezen wat nadien maar half blijkt te werken....

 

Ps Na een beetje surfen : 't is extern gecontroleerd door "kiwa", het lijkt dus wel in orde.

Beste

dit is idd bijzonder spectaculair. Men beweert dat er een besparing is van 180 m³ gas per jaar is wanneer men gemiddeld per dag 2 douche's van 20 minuten neemt.

Deze 180m³ Nederlands gas aan 31Mj/m³ (= niet condenserend) is ongeveer 1550 kWh per jaar.

Om dit in perspectief te plaatsen, heb ik een beetje zitten rekenen met de PHPP (budget versie) van onze nieuwbouw:

- Wanneer ik de 50m² 0.8 glas zou vervangen door glas van 1.1  verliezen wij 893 kWh/jaar.

- Wanneer ik de buiten muren (164m²) de helft van de isolatie weg neem (k waarde 0.2 ipv 0.1 ) verliezen we 1372 kWh/jaar.

- Wanneer ik de dak  (154 m²) de helft van de isolatie weg neem (kwaarde  0.2 ipv 0.1) verliezen we 1281 kWh/jaar.

- Wanneer ik 3/4  (!!!!) van de vloer isolatie (129m²)  weg neem, (k waarde 0.4 ipv 0.1) verliezen we 1616 kWh/jaar.

De 4 bovenstaande "besparingen" zijn stukken groter dan de 390 euro die de WTW kost, dus staat de douche WTW helemaal boven de lijst.

Eddy

ps ik kan het amper zelf geloven, aan iedereen die het wil narekenen, ga je gang ;-)))

ps kan een douche wtw ingevuld worden in een epb berekening?

 

 Elke dag 2 douches van 20 minuten, daar komen we hier nooit aan. 1 douche van 8 min is 1/5 = 300KWh per jaar

Dan nog blijft het interessant natuurlijk.

 

(wordt er op elk topic zo hard afgeweken van de initiële vraag?)  :-)

In ons passiefhuis zullen we vermoedelijk een Genvex Combi installeren. Het douchewater wordt dus niet met gas verwarmt. Is een douche-WTW dan ook aan te bevelen? Of is dat dan niet efficiënt meer?

Wij zullen ook met een Genvex Combi werken. Dit blijft interessant hé. Uw water wordt voorverwarmd voor het naar uw boiler gaat, waardoor uw boiler minder moet bijverwarmen.

Uw warmtebron maakt niet uit voor het gebruik van een douche-WTW. Het komt er altijd op neer dat uw warmtebron minder zal moeten bijverwarmen.