Luchtdichting massiefbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij het ontwerp van mijn woning ben ik nog op zoek naar een geschikte oplossing voor een luchtdichte verbinding van mijn betonnen verdiepingsvloer (zichtbeton) met de wand (bepleistering).
=>Silicone is geen optie. Dit een volgens mij een goede noodoplossing maar niet geschikt voor een orginele konstructie.
=>Ik heb al gedacht aan een folie rondom de betonplaat te leggen tot aan de verdiepingsmuur maar vreest dat dit praktische problemen (beschadigingen tijdens betonwerken, geen slag voor de werking in de folie, e.d. ...) geeft ivm de uitvoering door de aannemer.

Misschien weet er iemand een betere, meer praktische oplossing?

Dank bij voorbaat, Frank

Reacties

Hoek tussen beton en pleisterwerk uitslijpen, ongeveer 4-5mm en opkitten met Orcon F.

OF:

ProClima Contega kleven op beton en inpleisteren in muur maar dan is de tape op de beton zichtbaar...

OF:

Solitex rond betonplaat leggen zoals bij houtplatformbouw en aansluiten met bepleisterbare tapes.

Optie1 is het eenvoudigst en een gangbare methode met een goed resultaat. Als je de Orcon overschildert is het onzichtbaar. Gebruik nooit silicone voor luchtdichting, die krimpt een beetje en dan heb je prijs. Enkel Orcon of andere blijvend elastische polymeer lijmen.

Als je een leidingspouw plaatst kan je de tape doen verdwijnen in die dikte.

 Frank,

Is het niet mogelijk om dat gewoon te cementeren (vooraleer je de zichtbeton laat gieten en de bepleistering laat aanbrengen)? Ik heb het zo gedaan (aansluiting Ytong binnenmuur op welfsels), en dat blijkt toch vrij dicht te zijn (twee blowerdoortesten gepasseerd). 

Groeten,

Filip

Bedankt voor jullie reacties!

@ Filip: 2 verschillende materialen zullen vroeg of laat werken tov. elkaar > scheuren > luchtlekken

@Nils: met silicone bedoelde ik eigenlijk iets Ocron-achtig geschikt voor luchtdichting. Ik wil het gebruik van Ocron tot een minimum beperken indien ik een andere praktisch haalbare oplossing vindt . . .

Dag Frank,

Ik zou hetzelfde voorstellen als Nils D maar kippengaas voorzien bovenop de folie en mee inpleisteren, zo zal je geen scheuren krijgen.

Groetjes

@ Nils: "ProClima Contega kleven op beton en inpleisteren in muur maar dan is de tape op de beton zichtbaar..."

Dit lijkt mij de betere oplossing.

Praktisch: Ik zou bv in plaats van eendraagmuur van 14 een muur van 19cm dik kunnen plaatsen met als bovenste laag 14cm dikte. Bij het beton heb ik dan 6 cm om de tape weg te werken. Resterende ruimte opvullen met isolatie (isomo of ...) met hierover een gewapende bepleistering.

=> is perfect luchtdicht én praktisch omdat je het zelf kan doen na de ruwbouwwerken

=>bijkomend voordeel is dat je je elektrische leidingen e.d. op deze plaats perfect luchtdicht kan doorvoeren

Dit kan natuurlijk alleen als je plaats genoeg hebt . . .

 

@ Gerd-Jan: kippegaas zou ik zelf niet doen omdat dit kan roesten in het pleisterwerk indien beschadigd. Hiervoor zijn er in de handel betere oplossingen. Glasvezel net dacht ik.

In ons passiefhuis-in-spe is het met de luchtdichtheid grondig misgegaan dank zij opeenstapelende fouten van onze architecten (lid van PHP !). De luchtdichtheidsfolie onder de vloer werd op verzoek van de architecten afgesneden tot op het niveau van de polierbeton... De ingepleisterde Contega-tape werd dan maar gekleefd op de polierbeton, maar omdat die toen nog niet droog was, hangt heel het zootje los op de vloer; op veel plaatsen hecht deze tape ook niet op de muur ... En als die tape toch aan de beton kan worden vastgemaakt, dan hebben we blijkbaar plinten van ongeveer 3 cm dik nodig om de Contega te verstoppen...

zie: https://picasaweb.google.com/lh/photo/AXN7OR44zqTvWyr1SrTp6iCdA2Kj38OJbEOpJ8tzPEs?feat=directlink

Van blowerdoortest is uiteraard nog geen sprake.

Wat is hiervoor de beste oplossing? De tape - voor zover die zichtbaar is - afsnijden, tot op de vloer pleisteren, onderaan een paar mm terug openslijpen en weer opvullen met Proclima Orcon F ? Of zijn er minder omslachtige / betere oplossingen ? (NB: we wonen intussen reeds meer dan 4 maand in de woning: hoe minder stof wordt geproduceerd bij de herstellingswerken, hoe beter).

 

 

blowerdoortest uitvoeren en zien of het een probleem vormt. Als de beton tot tegen de muur gegoten is (stenen muur of houtskelet?) dan kan de afwerking alsnog luchtdicht zijn.

Als de blowerdoortest nog niet kan uitgevoerd worden door andere nog af te werken zaken, toch al een ingebrekestelling opsturen.

Als er geen probleem is kunt ge terug genieten van 't leven, als er een probleem aangetoond kan worden hebt ge een reden om uw architect aan te manen tot herstellen van de fout, hij zal (zou) het dan moeten oplossen. Afhangend van hoe zijn taak is gespecifieerd heeft hij misschien het voorrecht bij de keuze van de manier van herstellen.