Luchtlek via porotherm -> kanaalplaat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedendag,

Ik realiseerde me zojuist dat er wel eens een serieus luchtlek aanwezig kan zijn tussen de aansluiting van een kanaalplaat op de porotherm.
Kan iemand hier wat over zeggen en/of tips aandragen?

Het betreft een forse uitbouw, met porotherm wanden en een kanaalplaat met druklaag.
Op het dak wordt EPDM geplaatst.
Omdat er tussen de kanaalplaten kleine kiertjes aanwezig zijn, en de porotherm hol is, zou er dus vanuit de spouw, via de porotherm een luchtstroom kunnen ontstaan door de kieren van de kanaalplaat naar de leefruimte.
Onder de kanaalplaat wordt binnen een verlaagd plafond aangelegt en afgepleisterd, evenals de binnenkant van de porotherm. Omdat er voldoende opening zijn (ventilatiebuizen, elektra etc) kan het afgepleisterde plafond niet als luchtdichte laag worden gezien.

Dank voor de hulp!

Reacties

ik neem aan dat je holle welfsels bedoelt ?

normaal worden die in een mortelbed gelegd.

de uiteindes van de welfsels moeten nauwgezet worden volgestort, anders vormen de kanalen zelf ook nog eens een probleem.

je hebt 2 opties :

- volledige bepleistering van wanden en welfsels, ook in het "verborgen" gedeelte van je vals plafond

- afkitten (of luchtdichtingsfolie) aan de randen en in de voegen van de welfsels, welfsels zelf dan niet bezetten, maar bepleistering/cementering porotherm gevels sowieso tot aan de welfsels uitvoeren, dus ook in het verborgen deel van de gevels

en natuurlijk niet vergeten dat je de gevels op alle andere plaatsen van de beschermde schil, ook indien verborgen of nutsruimte, volledig moet bepleisteren, tot de laatste cm² toe, anders heb je daar dan weer aanzienlijke luchtlekken ;

 

vriendelijke groeten,

Bart Humbeeck