luchttoevoer finn-oven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, We plaatsen een finn-oven. Vermits we een balansventilatie hebben, is een externe luchttoevoer voornaam. Onze plaatser spreekt dat een buis van 20 cm noodzakelijk is om lucht aan te voeren en een ideale luchttoevoer en verbranding te creëren. Dit lijkt me groot, wat is jullie ervaring?

 

Wim

Reacties

Hey Wim,

Beetje laat antwoord, maar wij worden ook een doorsnede van 20cm aangeraden. Ik vermoed dat het ding goed moet kunnen trekken of je verbranding is niet meer optimaal. Wel nodig om hoge temperaturen te bereiken.

Heb je ondertussen al wat ervaring met de finn-oven en is het werkelijk zo goed als wij hopen? Want wij zitten momenteel met de handen in het haar: nieuwe cv-ketel nodig. Volgens installateur is in ons geval propaan de beste optie, maar dat is zo duur bij aankoop en nog steeds een fossiele brandstof Daarom denken we ook aan pellets, maar dat is dan weer duur bij installatie, zeker als we nog hetzelfde jaar een finn-oven willen plaatsen (en daarvoor een muur moeten uitkappen, steubalken moeten zetten en de fundering verstevigen...)! Nu vroegen we ons af of we de installatie van de dure pellets-cv ooit zouden terugwinnen uit de lage kost van de pelletskorrels, gezien we toch vrij veel met de finn-oven zouden verwarmen en bijgevolg dus niet zo veel - goedkope - pellets zouden moeten aanschaffen (of in het geval van de goedkopere gas-installatie, niet zo veel - dure - propaan). Wat is jouw ervaring? Gaat het verbruik van de cv met deze finn-oven drastisch achteruit (waardoor onze propaan-meerkost en co2uitstoot al bij al nog zouden meevallen...)?

Als iemand tips / suggesties heeft...

 

 

Hoe zit het met de isolatiegraad van de woning?

Mon

onze luchtaanvoer is maar 10 cm

We hebben ons dak enkele weken geleden (bij)geisoleerd. Een deel van het huis (het nieuwe) heeft een spouwmuur, maar het oudere deel heeft volgens mij een enkelvoudige baksteen. De finn-oven is wel bedoeld voor het verwarmen van het nieuwe deel. Voor de rest hebben we beneden dubbel glas en boven hoog rendementsglas. Momenteel, met onze lage temperatuursketel, verbruiken we met z'n vieren een 2000tal liter stookolie per jaar. Onze 5.5m2 plat dak krijgt hopelijk dit of volgend jaar een laagje groendak, maar geen idee of dat werkelijk isoleert tegen de kou. Ik lees er tegenstrijdige berichten over en niets schijnt bewezen. Maar goed, we doen dus ons best om ons huisje toch in een redelijk jasje te stoppen. We gaan er toch van uit dat het genoeg moet zijn voor een finn-oven en dat we met de tijd zelfs nog meer gaan isoleren (eventueel die enkelvoudige baksteen ook een extra deken geven).

En is dat genoeg voor een finn-oven? Want dat zou onze installatie hier toch gevoelig goedkoper kunnen maken...

Bij ons is dat 150mm diameter.

Barry gooide hier net een oog op het internet en merkte op dat de diameter van de schouw ook van de grootte van de finn-oven afhangt. In ons geval zou het gevaarte 3 ton wegen. Volgens de folder die ik hier heb zijn er kleinere modellen die met 15cm diameter genoeg hebben, maar die zijn dan wat te klein voor onze ruimte.