materiaalsoort dampscherm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Het is bouwverlof maar toch werk ik als doe-het-zelver voort aan mijn strobalenwoning.
Vandaag ben ik op bezoek geweest bij een groot bouwbedrijf in Limburg (één van de enigen die in het bouwverlof open zijn). ik kom er vaak en bestelde er een dampscherm. Bleek dat ze er een gewone doorschijnende plastiekfolie aanraden.

Ik wou jullie mening kennen. Ik weet van Intello, maar is zo'n dikkere plastiek-folie ook voldoende. Geef gerust reactie.

Alvast dank,

Wim

Reacties

Op zich is een dikke plastiek folie voldoende dat deze in die zin zijn werk zal doen als dampscherm. Plastiek folie zal ervoor zorgen dat er geen damp (vocht) van de binnenlucht in uw isolatie kan trekken. Plastiek folie is ook voldoende luchtdicht. Plastiek folie kan je ook aftapen zoals elk ander dampscherm.

 

Je moet er wel op bedacht zijn dat de buitenkant van uw constructie zeker genoeg dampopen is (eigenlijk moet je daar altijd naar streven), zodoende mocht er vocht in uw constructie geraken, het zeker naar buiten toe kan uitdampen. Moest dat niet het geval zijn zou het vocht opgesloten zitten tussen het dampscherm en de buitendichting. Een intello dampscherm zorgt er dan voor dat vocht in bepaalde omstandigheden ook terug naar binnen kan uitdampen, plastiek folie natuurlijk niet.

 

Plastiek folie is dus geschikt maar let vooral ook op:

- wat gebeurdt er als je er nietjes in schiet en er aan trekt, komen er gaatjes?

- hoe stevig is het, scheurbestendigheid?

- brandvertragend?

Dank je wel voor je reactie. Ik denk dat het voornaam is dat ik het even bekijk met de architect. We hebben een celit plaat als onderdak. Dus als ik het goed begrijp is een plastic folie zeker mogelijk. Maar we bouwen met stro (strodikte in het dak is 36 cm. Ik weet niet of het hier ook een goede oplossing is om plastic folie te gebruiken als dampscherm.

 

Wim

Ik zou eigenlijk een dampvariabel dampscherm nemen, kost 2 of 3 Euro/m², zal nu ook de kost niet zijn en dan zit je zeker goed. Dampschermen zijn er ook specifiek voor ontworpen, plastiek folie natuurlijk niet. 

 

De plastiekfolie zal geen kwaad kunnen vermits je ook dampopen zit naar buiten toe. Maar nu je het goed kunt doen zou ik het zeker niet laten, je kan er later nooit meer aan.

 

Vermits het stro is kan het ook wel wat vocht bufferen. Je moet ook zien naar stevigheid, zal het stro duwen op het dampscherm of zal het nog vast gebonden worden? Vermits het in een dak zit, hangt het naar beneden en kan het gaan uitzakken/duwen op het dampscherm die als het niet stevig genoeg is gaat scheuren.