Maximale grootte van compartimenten in dakvlak voor inblazen cellulosevlokken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil mijn zolderdak laten isoleren met cellulosevlokken.

Nu heb ik ettelijke aannemers over de vloer gehad en ondertussen ook diverse offertes binnen gekregen.

De moeilijkste vraag waar ik mee zit is de compartimentering per dakvlak.

 

De bestaande situatie is :

* menuiserite onderdag

* 6x6cm kepers om de 35cm (hiertussen reeds geïsoleerd met glaswol)

* om de 1,50m gordingen van 22cm diep

* afmetingen dakvlak = 6,4m (hoogte) x 5,6m breedte

 

Nu had ik van isolatie met cellulosevlokken begrepen dat hoe meer compartimentering in je dakvlak, hoe beter/gelijkmatiger de isolatie.

Nu zijn er wel aannemers bij die willen inblazen tussen 2 gordingen, maar wel over de gehele breedte van het dakvlak (en die dus goedkoper uitvallen, want geen extra timmerwerk tussen gordingen)...is dit überhaupt verantwoord ?

Alle feedback over compartimentering is welkom...werken met sparrenexpanders is blijkbaar niet mogelijk, door de reeds aanwezige glaswol tussen de kepers (die ik niet wil laten verwijderen)...de andere (spreek duurdere) aannemers hebben daar wel altijd een creatieve oplossing voor gevonden om alsnog een verdere compartimentering te krijgen in mijn dakvlak.

Gegroet...een isolatie-newbie ! ;-)

Reacties

Mijn aannemer sprak van een max. breedte van 60 cm en een max. hoogte van 1m80 per compartiment. Hij heeft met de tip gegeven van een lat van 35 x 22 mm te nemen, en die, parallel met de kepers, op de eindafstand te zetten. Tussen de kepers en de panlat schiet ik een hardboard plaat. Om de het gewicht van het plafond te dragen plaats is 3 latten die de lat verbindt met de kepers. Isolatie zat er wel nog niet ts de kepers bij mij. Ik gebruik ook een lat van 55 x 22.

Inderdaad, dat was bij mij ook ongeveer de maximale aanbevolen grootte.

de werkwijze met de latten en daarop de hardboard platen te nieten is de vlotste !

de hardboard platen moeten NIET naadloosaansluiten, daar mag gerust wat speling opzitten, die cellulose zet alles wel vast.

 

Als je niet compartimenteert kan je onmogelijk met de juiste druk alles netjes volblazen.

Aanvulling: de lat is ook in de gording erboven en eronder vastgemaakt. Hiervoor heb ik steunblokjes gemaakt van overschot hout (min. 25 mm hoog, 30 mm diep en 50 mm breed), deze vastgeschroefd in de gording en de lat in de steunblokjes gevezen. Je kan ook gewoon een balkje leggen over de volledige lengte van de gording, maar om meer isolatie te hebben en minder hout te gebruiken heb ik gekozen voor aparte blokjes.

ik heb in mijn dak compartimenten van 50cm breed, 40cm diep en 5 meter lang. Dat was volgens de aannemer geen probleem om in te blazen. Een compartiment in een gewone muur is toch ook hoger dan 1,8 meter, moet je die dan ook opsplitsen?

Mijn dak bestaat uit FJI liggers van 40cm hoog en 8m lang die HOH om de 45cm zitten. Alles is in één keer volgeblazen zonder problemen. Je kan het goed voelen aan het dampscherm; er zit best veel densiteit in.

 

Lange smalle compartimenten mogen geen probleem zijn om goed vol te blazen.