Mazoutketel op radiatoren en vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb 6 jaar geleden gebouwd en een mazoutketel van OERTLI geplaatst. (33 - 39 kw). Ik ben tot nu toe zeer tevreden. Ons huis wordt verwarmd met radiatoren.

Nu gaan wij een stuk bijbouwen op 25meter van onze woning. Het gaat hier over een kinderopvang van 60m². Dit zouden we willen verwarmen met vloerverwarming.

Nu raadt iedereen mij aan om voor dit gebouw een nieuwe gasketel te plaatsen (en een aansluiting op het gasnet), terwijl ik ook mijn ketel kan ombouwen om mijn temperatuur te laten zakken voor deze vloerverwarming.

Welke oplossing zou het voordeligst zijn ?. De installatiekosten voor gas, of de ombouw van de bestaande ketel zijn nagenoeg gelijk.

Is het niet zo, dat mijn verbruik met mazout minder gaat toenemen doordat mijn ketel toch al stookt naar 65°C ? Of is de gasketel laten stoken naar 35°C nog voordeliger ?

Volgens mij is de kostprijs voor het verbruik van mazout minder dan gas.

Reacties

Een ketel die water van 35° moet produceren kan de verbrandingsgassen verder laten condenseren dan als hij 65° moet halen.  Je verbruik zal dan ook iets lager worden.

In welke mate zijn je radiatoren overgedimensioneerd? Mogelijk kan je het geheel op lagere temperatuur laten draaien?

Financiëel lijkt het me niet eenvoudig te voorspellen welke oplossing het goedkoopst zal zijn.

Het is een nieuw gebouw, niet erg groot en op 25 meter van de bestaande woning.

Ik zou niet beginnen met warm water vanuit de woning naar de kinderopvang te voeren.

Ik zou wel: isoleren tot passiefhuisniveau, het nodige verwarmingsvermogen zal dan heel laag liggen, en dan verwarmen met een pelletkachel, eventueel watervoerend en gekoppeld aan de vloerverwarming, ofwel (aiai ik ga verketterd worden) een lucht-water-warmtepomp. Reden waarom ik de warmtepomp durf suggereren: de kinderopvang wordt wellicht enkel overdag gebruikt, dus meestal zal de buitenlucht in een temperatuurszone zitten waar die warmtepomp een deftig rendement kan halen.

Veel succes

Voor een bijbouw waar de vloerverwarming enkel moet dienen zodat de kindjes niet op een te koude vloer moeten vertoeven zou ik gaan voor de zogenaamde 'komfortcollector' voor de vloerverwarming. Dit kan je gewoon aansluiten als radiator op je bestaande installatie en de temperatuurregeling van de vloer kan je dan handmatig met een thermostaat doen. Dit is verweg het eenvoudigste en het beste koop. 

 

Als je het puur ecologisch wilt aanpakken en je wilt een grote investering doen dan zou ik idd de woning deftig isolaren waarbij de bestaande radiatoren overgedimentioneerd zullen worden zodat alles op lage temp kan. Om een radiator op lage temp. ( vloerverwarmingstemp. ) nog voldoende warmteafgifte te laten hebben voor de ruimte te verwarmen moet je wel zeeer goed gaan isoleren ( naar het passieve toe ). Dan een condensketeltje met buitenvoeler of warmtepomp zetten ( lucht/water is brol tenzij je fotovoltaïsche panelen hebt liggen en je denkt dat het dan niet meer nodig is naar je elektriciteitsverbruik te kijken ) en hopla .... 

 

Groeten 

Maar toch blijft die afstand van 25m tussen het oude gebouw en het nieuwe kinderdagverblijf een grote warmteverlies. Ook al is die leiding goed geisoleerd, warmte zal er verloren gaan.

Wat je sowieso echt wel moet doen is heel goed isoleren.... dat reduceert de warmte vraag zodanig dat je meer opties hebt ivm keuze van verwarmen.

 

is die 60m² van het kinderdag verblijf in 2 verdiepen ?

't is maar een vraag want de constructie met HSB waarvan in het skelet 30cm isolatie zit, is reeds tegen passief standaard aan....

 

oei dat van die 25 m van de woning was me even ontgaan ... in dit geval zal die komfortcollector niet ideaal zijn.

 

Misschien is een speksteen/massa kachel wel een optie ( deze zijn wel niet echt goeiekoop ) maar voor 60 m² kan je met een kachel de boel wel warm krijgen ( deftig isoleren is natuurlijk altijd een must ). De stralingswarmte zal je vloer ook een beetje verwarmen. Deze kachels zijn ook te krijgen met pelletbrander moest al dat gedoe met het hout je niet liggen. Dergelijke kachels zijn ook relatief veilig voor de kinderen.