Merbau

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn van plan om ons terras a/h zwembad te vernieuwen. Weet iemand of merbau hiervoor geschikt is ? We willen wel dat de kleur op termijn vergrijst. Is dit het geval bij merbau ? Zijn er plaatsen waar wij zoiets kunnen zien ?

Reacties

5 jaar geleden hebben wij ons terras ook volledig vernieuwd met merbau. Men had ons toen verteld dat het rood geleidelijk aan zou veranderen in grijs. Maar niets was minder waar: het hout kleurde enkel donkerder rood.  Het hout was ook te duur om nu nog zo maar te veranderen naar eik, wat volgens ons een betere keuze was geweest. Eik hoort ook tot een hoge duurzaamheidsklasse. Hiermee ben je zeker ook voor 25 jaar gesteld. Veel succes met uw keuze. 

Beste Nestor,

Ik ben zelf beroepshalve bezit met allerhande houtsoorten en ik kan je het gebruik van eik buiten eigenlijk vooral afraden, zeker aan een zwembad. Eik is slechts klasse II en bovendien vrij nerveus. Na een paar jaar wordt eik grijs-zwart en na een jaar of 10 wordt het kurkachtig. En ik veronderstel dat je rond een zwembad geen chemicaliƫn gaat gebruiken om het hout te behandelen?

Hallo Nestor , bedankt voor je antwoord.

Kort vraagje nog : was de merbau aan jullie terras behandeld ? Want dan kleurt het idd donkerder rood. Ik heb me laten vertellen dat nagenoeg elke onbehandelde houtsoort grijs zou worden...ook merbau...?