Micro Inverters

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Iemand ervaring met miniinverter zoals de ENESYS240Single, een inverter per zonnepaneel, 25 jaar garantie, AC netwerk op dak etc..Is dit de toekomst?

Reacties

 Als je het mij vraagt is dit de toekomst.

 

Er zijn enkele micro inverters aan hun opmars bezig. Enkele merken gaan normaal in 2de helft van 2011 op de EU markt komen. In de US zijn er nu al duizenden installaties mee in dienst en de technologie lijkt bewezen. Veel on-line systemen te vinden waar je alles op module hoogte kan volgen. Google maar eens...

 

Er zijn enkele zeer grote voordelen aan de micro inverters:

- Veiligheid, bij spanningsuitval is er geen hoge DC spanning aanwezig op het dak. (dus ook niet bij brand, technische ingrepen enz..)

- MPP tracking per paneel. Maximaal rendement per paneel, niet meer string gebonden.

- Zelfde voor schaduw of defecten. Blijft beperkt per paneel. De hele string heeft geen invloed van.

- Eenvoudig aan te passen, geen string inverter nodig. Is het nu 1 of 100 panelen, het maakt niet uit. (omvormer per paneel) Plug and play.

- Zelfde voor de hellingsgraad en orïentatie, er mag verschil op zitten (1 omvormer per paneel = MPP tracking per paneel)

- Monitoring op paneel niveau. Opbrengst en defecte panelen direct op te volgen. Defecte omvormer ook direct te vinden met de monitoring.

- De meeste merken micro inverters geven al 15 tot 20 jaar garantie ( standaard), logisch want het moet ook zo lang op het dak liggen. Bij string inverters is dat een redelijke som bijbetalen.

- Geen ruimte voor de centrale omvormer nodig...

- ...

 

Er is ook een nadeel. Stel dat er iets scheelt aan een omvormer kan je het dak op kruipen om het op te lossen.

Maar langs de andere kant heb je door de monitoring op niveau van de module ook direct een zicht op welke module/omvormer er faalt. Dus de klus is redelijk rap opgelost mocht er zich een probleem voor doen. Daarnaast geven ze redelijk lange garantie op hun producten, dat zal ook niet zomaar zijn.