Midea warmtepompboiler aanvullen met zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste allemaal,

het warm water in ons huis wordt geproduceerd door een Midea warmtepompboiler van 300 liter. Deze staat ingesteld op 60°. Deze warmtepompboiler is voorzien van de nodige aansluitingen om een externe bron zoals zonneboiler aan te koppelen.

Ik ben dus op zoek naar een firma die op mijn huidige warmtepompboiler van Midea een systeem wil voorzien waarbij de zon voor de voorverwarming van het water zorgt. De pompen en panelen en alle aansluiting en werk dus.

Nu, ik heb al een aantal firma's gecontacteerd en die sluiten geen zaken aan op een boiler die ze niet geplaatst hebben. De warmtepompboiler is nochtans gloednieuw en onder garantie.

Daarom deze vraag: zijn er onder de ecobouwers-leden personen die een boiler hebben van MIDEA en die die boiler hebben voorzien van een zonne-boiler-systeem? Vooreerst, hoe zijn de ervaringen en indien die in orde zijn, kan u me laten weten welke firma dit gedaan heeft? Regio kempen.

Info over onze warmtepompboiler vindt u hier.
http://www.climacon.be/download.php?d=storage%2F_files%2FFolder+boiler+…

Alvast vriendelijk bedankt.

Reacties

er hoeft op jouw WP boiler geen zonneboiler aan gesloten te worden maar slechts de zonnecollectoren en aansturing !!

 

dat is een groot verschil, niet alleen in kostprijs maar ook installatiegewijs.

misschien dat er wel firma's bereid zijn om zonnecollectoren aan te sluiten

in principe kan je daarvoor ook de firma contacteren die je midea WP boiler installeerde.

 Het lijkt me perfect te doen in uw geval. De boiler is reeds voorzien van een spiraal onderaan de boiler om de zonnecollector aan te sluiten. Dus enkel nog de collector, leiding, pompgroep en expantievat.

 

Sommige installateurs staat soms weigerachtig tegen een boiler aan te sluiten die ze zelf niet geplaatst hebben of moet ik zeggen verkocht hebben?

 

Als je zelf wat handig bent kan je het gerust zelf doen hoor. Zonneboilers zijn geen raketwetenschap en het zal je nog goedkoop uitkomen ook. De 40% belastingsvoordeel is nu toch verdwenen voor zonneboilers.

Hey!

 

bedankt voor de snelle reactie!

 

Kris,ja, tuurlijk, dat bedoelde ik, zonnecollectoren en de pompen. Maar ik heb 3 instalateurs gecontacteerd en die willen alle drie hun eigen boiler (er naast zetten desnoods). Nu, ik heb een boiler die er volledig is voor voorzien, dus dat lijkt me inderdaad tamelijk idioot er nog een boiler naast te zetten...

De installateur van de warmtepompboiler doet geen zonnecellectoren dus daar kan ik niet terecht.

 

Zelf doen, mmmmmmm, weet niet dat dat wel zo'n goed idee is. Ik heb een vrij bescheiden kennis van loodgieterij. Wat henco aansluiten kan nog net! ;-) Maarkom, ik sta open voor alle tips hoor. Is dat zo te koop, een zelfbouwpakket? Waar moet ik op letten?

Hallo denervee,
Climacon verdeelt volgens mij ook zonnepanelen die op deze Midea warmtepompboilerkunnen aangesloten worden. Ik denk dat je best eens contact opneemt met hen en naar een installateur vraagt.
Groeten,
Lieven

Hoi

Ik heb een warmtepompboiler.  Ben er supertevreden over.  Veel meer comfort als voorheen met een boiler 100 liter op de CV (stookolie)

Bij aanschaf heb ik gekozen voor een warmtepompboiler met als extra nog een warmtewisselaar (extra spiraal wat in de boiler zit van de warmtepompboiler)

In geval dat de kinderen extreem met het warm water spelen (wij zijn ook zo geweest - dus we kennen dat wel) kan ik alsnog
mijn warmtespiraal gebruiken met behulp van mijn thermokachel met pellets.

Bij bepaling van mijn keuze heb ik geen zonnecollector genomen voor op het dak. Ook geen heatingpipes.  In 2011 was de premie hiervoor nog niet interessant genoeg.  De prijsverschil was te groot

In 2012 is de premie voor die panelen (voor zonneboiler of zonnecollector) gebracht naar 550 € per m2.  Het is interessanter geworden.
Als ik mijn berekeningen van vorig jaar erbij neem en opnieuw bereken is het gebruik na altijd ietsje duurder.  

Ik heb er 2500 euro voor betaald en ik heb de warmtewisselaar verbonden met mijn buffervat (wordt verwarmd met pellets) van 500 liter.

gr

eddy,

 

Hallo denervee

Wij zouden volgende week dezelfde boiler aanschaffen.

Wat zijn uw bevindingen algemeen en bijzonder wat het lawaai betreft en de afkoeling van de ruimte waarin hij opgesteld staat (ingeval geen kanalen he). ?

 

Wat uw vraag betreft van de zonnecollector; ik heb een collector staan met vacuumbuizen, en zal deze voorlopig niet aansluiten op de boiler, ook al was dit mijn gedacht en is de aansluiting voorzien op de midea. Waarom niet?

Op een goede zonnige dag loopt de temperatuur op zo een collector gauw op tot 100°C en meer, dus glycol/water komt met temperatuur van 90°C uw 290L boilervat (dat is relatief klein volume, beter is 500L of 750L..maar ja ) Dus uw boiler komt gemakkelijk op temperaturen van 80°C en meer. Dit is niet gezond voor uw boiler denk ik, laat staan voor het koelmiddel (134A dacht ik), in uw WPB..  Ik ben ook geen koeltechnicus, maar lijkt me niet zo simpel. In het tussenseizoen is de zonne-collector mooi meegenomen en technisch ok denk ik, maar in de zomer krijgt ge de enorme energie niet verwerkt (ofwel je voldoende aftapt dan.. of gebruikt voor zwembad/jaccuzi..) Je zou de collectoren dan bijna moeten afdekken om geen extreme temperaturen te bereiken in uw boiler.

Het aansluiten kan je zelf eventueel, alhoewel het opvullen met glycol/water toch enige improvisatie vergt. (drukvullen). de meeste fabrikanten gebruiken nu open systemen denk ik

Ik kan hier zelf wat opsteken hierover misschien, en wie weet, mijn collector dan toch aansluiten?

 

Groeten

Ik zou de collectoren zelf aangesloten hebben.

Bij een installatie die goed gedimensioneerd is en goed werkt zal de temperatuur van het paneel maximum 20° hoger zijn dan de temperatuur van de boiler. Is dit (veel) meer, dan is er iets niet goed. Op een solarinstallatie zit een regeling. En op die regeling kan je de maximum temperatuur van je boiler instellen (als het tenminste iets is wat de naam 'regeling' waard is. Als je die op 70° instelt, zal je boiler ook niet warmer worden dan 70°. Al warm je de boiler op tot een temperatuur van 80 of zelfs 90° (dat is wel echt het max), dan gaat er nog niets gebeuren. Je boiler zal heus niet smelten of schade oplopen. Je koudemiddel zal hier ook geen schade van ondervinden. De fabrikant zal een maximum temperatuur opgeven en die mag je niet overschrijden. Te hoge temperatuur in je koudekring kan een te hoge druk veroorzaken, met schade als gevolg. Je doet uitspraken over dingen waar je totaal geen verstand hebt (dat zeg je dan nog zelf), maar toch geef je advies. Advies dat nergens op slaat en onjuist is.

Als je pomp stopt, warmt de boiler niet verder op en krijg je geen extreme temperaturen.

 

'alhoewel het opvullen met glycol/water toch enige improvisatie vergt. (drukvullen). de meeste fabrikanten gebruiken nu open systemen denk ik
Ik kan hier zelf wat opsteken hierover misschien, en wie weet, mijn collector dan toch aansluiten?'

Het aansluiten en opvullen vraagt geen improvisatie maar een gedegen vakkennis. Als je een beetje gaat aanrommelen krijg je gegarandeerd problemen.

De meeste fabrikanten (en zeker de grote) gebruiken drukgevulde systemen. Open systemen hebben een aantal specifieke nadelen, waaronder de beperkingen in de opbouw van de installatie.
 

 

Beste Saxo,

 

wanneer ik heel eerlijk ben: de warmtepompboiler (van midea) valt me wat tegen. Ik had gedacht dat hij eens 'af en toe' zou opspringen om het water te verwarmen, maar elke douchebeurt of bad moet hij beginnen om het water te verwarmen. De verkoper had ook gezegd dat hij erg stil was, dat is absoluut niet het geval, hij maakt behoorlijk wat lawaai (veel vind ik zelfs). Ook duurt het vrij lang om het water op temperatuur te krijgen. Hij staat toch elke douchebeurt snel enkele uren te ronken ... we hebben er een meter tussengehangen om het verbruik te meten en we zijn toch zo'n dikke 2000 kWh/jaar kwijt met enkel de warmtepompboiler, dus voor een gezin van 2 volwassenen en 2 (kleine) kinderen ... samen met onze droogkast is hij met kop en schouders onze grootste verbruiker ...

Tenslotte wordt het inderdaad in de ruimte waar hij staat soms erg koud want hij heeft toch meer warmte (energie) nodig dan ik had ingeschat ...

Neen, wij zijn niet echt tevreden ...

_______________________________________________________________________________

Ivm de zonneboiler hebben we wel offerte gehad, zowel voor vacuumbuizen als vlakke collector. De vacuumbuizen waren iets duurder en door hun geringe oppervlakte ook minder gesubsidieerd. De vlakke collector was wat goedkoper en serieus gesubsidieerd, dus die leek ons veruit het interessants, maar op de allerlaatste moment hebben we toch zonnepanelen (PV-systeem) gelegd ... dus zonneboiler is nu weer sparen! ;-)

Om u een idee te geven:

 

1 vacuum zonnecollector sky 21 CPC 2.310,00

1 aansluitset met ontluchter 84,00

1 set van 2 aansluitflexibels 49,00

1 Paw sencon digital + sc 2.8 + flowrotor 6 bar 635,00

1 aansluitset expansievat met kappenventiel 68,00

1 expansievat solar 18 liter 107,00

1 25 lietr antigel ht premix -28°C 115,00

2 montageset voor vrije montage 696,80

1 isoflex 2 in 1 aansluitset 270,00

1 metaaldichtende koppelingset 76,76

1 kleine materialen + plaatsing 875,00

TOTAAL 5286 euro excl. BTW.

Subsidie = 3,31m²x550euro = 1722 euro. Aangezien onze warmtepompboiler op jaarbasis zo’n 475 euro verbruikt en een zonneboiler in het beste geval 60% hiervan op zich zou nemen wil dat zeggen dat we per jaar 285 euro besparen door de aankoop van de zonneboiler. Dat brengt de terugverdientijd voor de zonneboiler op bijna 14 jaar

De vlakkeplaatcollector was 6m², dus qua subsidie is dat 6x550euro = 3300 euro.
De prijs is 5086,56 euro, dus ...
Aangezien onze warmtepompboiler op jaarbasis zo’n 475 euro verbruikt en een zonneboiler in het beste geval 60% hiervan op zich zou nemen wil dat zeggen dat we per jaar 285 euro besparen door de aankoop van de zonneboiler. Dat brengt de terugverdientijd voor de zonneboiler op bijna 7 jaar ... das al heel wat ander natuurlijk ...

 

 

Hopelijk heb ik wat geholpen, misschien hier of daar een rekenfoutje, is ook al enkele maanden geleden ...

Ruben

 

 

 

 

Warmtepompboilers zijn beperkt in vermogen, het duurt dan ook een tijdje om terug op te warmen. Dat het flink afkoelt in de opgestelde ruimte is logisch. De energie die in het water gestopt wordt moet ergens van komen.

Het verbruik valt inderdaad flink tegen. 2000 Kwh komt overeen met 200 liter olie of gas. Dat is niet veel minder dan het gemiddelde verbruik voor warm water. Of jullie verbruiken erg veel warm water. Met een COP van 3 komt het afgegeven vermogen uit op 6000 Kwh.

 Hallo Denervee,

We hebben de boiler nu één week in gebruik; zeer tevreden van.

Spijtig te lezen dat jij niet zo tevreden bent..

Eerst hetvolgende; 

Hij is relatief stil, het gezoem van een koelkastcompressor en een ventilator, als de deur van de berging dicht is hoor je er helemaal niets van.

Warmt redelijk snel op, draaid niet na een douchebeurt zelfs na 2 douches nog niet.. 

 

Wat wel opvalt bij u, en dat mag ik als 'niet koeltechnicus' wel zeggen ;-)

Je hebt hem op 60 °C ingesteld; dat is een ramp qua rendement/verbruik! Doe dit niet als niet nodig!

In de instelling kan je de watertemp. kiezen van 38°C tot max 60°C.

Als je 60°C neemt is dat zoals een auto die 180 km/h kan rijden; en jij steeds 180km/h aanhoudt! je klaagt dan over het dubbele verbruik..

Je verbruikt hierdoor meer dan 100% meer energie omdat een WP tot ong 45°C gemakkelijk gaat opwarmen (heel goede COP waarden), maar vanaf 50°C zie je dit rendement aanzienlijk dalen, waardoor hij erg lang moet draaien/verbruiken. 

Ik heb hier een energiemeter op die boiler zitten en verwacht met 500 Kwh jaarlijks toe te komen.

Nu was dit 1300 Kwh met klassieke boiler met weerstandverwarming.

 

Groeten

Geert

 Beste Lacroix,

Bedankt voor de reactie.

Ik ben geen koeltechnieker en kom daar voor uit, is daar iets verkeerd mee?

Ben jij dat wel, dan zou je de 60°C ingestelde temperatuur van Denervee ook als probleem zien, en hem liefst goed adviseren..

Het forum dient ook voor mensen te helpen dacht ik.

Wat betreft de 'regeling' dat weet ik ook dat deze de max temp regelt in uw boiler.. maar wanneer de circulatiepomp stopt, wordt uw collector niet meer gekoeld, en komt deze toch heel heet te worden. Ik stel me daar vragen bij, mn het gedrag van de vloeistof.

Ten tweede zou ik van u wel willen weten wat de critische temperatuur van het gebruikte koelmiddel in de WPB is? 

'90°C geen probleem', ben er niet zo zeker van heb eens gegoogeled, zal dit verder opzoeken.

Het lang draaien daar het vermogen klein is, 700W opgenomen vermogen, COP 3,5 (t° omg 25 °c)  is toch 2,45 Kw, is niet minder dan mijn oude boiler (deze had 2,5Kw voor 500L boiler, wel in het midden ), dat lijkt me normaal.

 

Groeten

Geert

Geert,

Als je adviezen of antwoorden schrijft over technische zaken moeten die juist zijn. Je kan je vergissen (dat doe ik ook), maar schrijven over zaken waar je niets van weet helpt anderen niet.

Wat betreft de zonneboiler en hoge temperatuur bij stilstand: daar is al heel wat over gezegd. Het antwoord is: bij een installatie die technisch in orde is, is er geen probleem.

 Beste Saxo,

 

zet de temperatuur van het SWW NIET te laag tenzij het VOLLEDIG in gesloten kring met warmtewisselaar is (zelden gebruikte configuratie): risico op legionellabesmetting. Wegens potentieel dodelijke afloop is de wetgeving hieromtrent behoorlijk streng. Onlangs is in Spanje nog een hotel gesloten wegens legionellabesmetting met doden tot gevolg.

 

Mvg,

Jurgen

 

 Beste Ruben, 

 

2000 kWh met WP is héééél veel. Hebben jullie een idee hoeveel warm water jullie verbruiken?

 

Mvg,

Jurgen

Jurgen,

Dat weet ik.

De boiler verwarmd wekelijks naar 65 °C als desinfectie ivm legionella en co.

Dus hoop ik geen risico te lopen.

 

grtz

Geert

Jurgen,

Dat weet ik.

De boiler verwarmd wekelijks naar 65 °C als desinfectie ivm legionella en co.

Dus hoop ik geen risico te lopen.

 

grtz

Geert

Vandaag heeft hij juist één uur gedraaid om van 44 °C naar 49°C te gaan, dat valt goed mee. (0,8 Kwh)

Lacroix;

"Als je adviezen of antwoorden schrijft over technische zaken moeten die juist zijn. Je kan je vergissen (dat doe ik ook), maar schrijven over zaken waar je niets van weet helpt anderen niet."

Allee vooruit, en dit eerder geschreven antwoord op hetzelfde forum...heb je dit over het hoofd gezien?

"De huidige warmtepompen (niet co2 ) beschikken over een maximale condensatietemp van 45°C . Bij deze condenstemp. of zelfs beter nog iets lager , haal je de beste rendementen of COP's . Deze warmtepompen zijn eigenlijk ideaal voor lage temp verwarming zoals vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren. Wil je er ook sanitair warm water mee opwekken dan zijn er elektrische weerstanden voorzien om dit op te drijven naar +60°C temperaturen ."

Dat is 100% wat ik ook zeg, en wat duidelijk aan de basis van Denervee zijn "ontevredenheid over de WPB" ligt.

Dus dat is een juiste technische uitleg en een oplossing voor zijn probleem.

Uw kritiek zal mij worst wezen.

Gr

Geert

"De huidige warmtepompen (niet co2 ) beschikken over een maximale condensatietemp van 45°C .

Ik zou toch maar eens een beetje warmtepomptechniek studeren. Dit slaat werkelijk nergens op. Je haalt vanalles door elkaar. De meeste wp kunnen vertrektemperaturen tussen 55 en 65° leveren ZONDER hulp van een electrische weerstand. Het rendement is dan inderdaad niet meer denderend, maar er is een verschil tussen niet kunnen en een slecht rendement. Maar eigenlijk zegt de condensatietemperatuur helemaal niets over de COP. Om de COP te kennen moet je ook de verdampingstemperatuur kennen? Maar dat wist je al, dat hoef ik eigenlijk niet te vermelden...

 

Lacroix,

Heb geen zin o

1 Ik heb nooit gezegd dat WP geen 60°C kunnen halen (anders zou dit ook niet tot de instelmogelijkheid van het toestel behoren..)

2 Water opwarmen in de MideaWP boiler tot 60°C leidt onvermijdelijk tot hoge gebruikskosten en veel draai-uren.

Dat was het probleem.

Opgelost.

En zomaar zeggen dat alle WP tot 65°C gaan bij dagelijks gebruik; imponderabiliagebonden: ja misschien.

En ja, doe niet moeilijk: COP ligt veel lager bij opwarmen tot 65°C als je deze temp kan bereiken. Ecologisch verantwoord?

 

1 Ik heb nooit gezegd dat WP geen 60°C kunnen halen (anders zou dit ook niet tot de instelmogelijkheid van het toestel behoren..)

Dit heb je wel gezegd, vermits je schrijft dat de maximale condensatietemperatuur 45° is en dat om 60° te halen de weerstand moet bijkomen. Dit is iets heel anders dan je nu schrijft. Als de maximale condensatietemperatuur 45° is, kan je onmogelijk 60° met de wp halen. Dan moet de weerstand het vanaf die temperatuur overnemen. Volgens mij ontgaat je het verschil tussen maximaal en optimaal.

Je moet goed lezen;

Dit is een citaat, heb ik niet geschreven. Idd niet 100% op de letter juist maar er zit wel 100% logica en 85% waarheid in.

Punt is niet of een WP die temp van 60°C of 65°C nu zou kunnen halen of niet..

Rijdt gij met uw auto ook 180 of 185 km/h

Laat die WP niet tot 60 of 65°C draaien; dat is even onverantwoord.

Ecologisch goed bezig!

 

 

Dit is een citaat, heb ik niet geschreven.

Het komt nochtans uit een bijdrage van jou.

Idd niet 100% op de letter juist maar er zit wel 100% logica en 85% waarheid in.

Ik probeer toch voor de 100% waarheid te gaan.

Laat die WP niet tot 60 of 65°C draaien; dat is even onverantwoord.
Ecologisch goed bezig!

www.ecobouwers.be/forum/post/elco-thision-duo-25-kw-uitbreiden-met-weer…

www.ecobouwers.be/forum/post/rendement-bestaande-mazoutinstallatie-verb…

Als je dit gelezen hebt, zal mijn mening misschien duidelijker worden. Ik heb trouwens een zonneboiler, zeker geen warmtepompboiler.

 

 

Ik ga voor 100% goede raad, daar draaid het hier ook om.

Blijft een punt dat je die WP niet op max temp mag zetten..

Wij zijn hier zeer tevreden van de WP-boiler met gemiddeld verbruik van minder dan 1 kwh/24hr. (0,7 per dag en éénmaal in de week naar 65°C)

Wat ik niet zo goed begrijp; de absurd dure zonneboilersystemen die zo aangeprezen worden.

6400 eur investerng "normaal" is voor één zonnecollector/aansluiting, "en dan bespaar je 60% in je verbruik", als alles meevalt.

Dus als ik nu met WP-boiler 650 kWh verbruik op jaarbasis, dan zal ik 390 kwh besparen met de zonnecollector.

390 kWh aan pakweg 25 eurocent/kWh  is 100 eur besparing per jaar...3840 eur investering.. das dan bijna 39 jaar terugverdientijd.

Daartegen heb ik de derde WP boiler, hoogst waarschijnlijk met een cop van 6,9.. get alive.

en dus een volledige WPboiler van 300L kost 2750 eur en vindt je duur??

Ik zou vanuit economisch standpunt geen zonnecollector aanraden (ben natuurlijk geen installateur he).

Ecologisch en economisch voor de installateur een goede zaak, akkoord.

 

Ik ga voor 100% goede raad, daar draaid het hier ook om.

Blijft een punt dat je die WP niet op max temp mag zetten..

Wij zijn hier zeer tevreden van de WP-boiler met gemiddeld verbruik van minder dan 1 kwh/24hr. (0,7 per dag en éénmaal in de week naar 65°C)

Wat ik niet zo goed begrijp; de absurd dure zonneboilersystemen die zo aangeprezen worden.

6400 eur investerng "normaal" is voor één zonnecollector/aansluiting, "en dan bespaar je 60% in je verbruik", als alles meevalt.

Dus als ik nu met WP-boiler 650 kWh verbruik op jaarbasis, dan zal ik 390 kwh besparen met de zonnecollector.

390 kWh aan pakweg 25 eurocent/kWh  is 100 eur besparing per jaar...3840 eur investering.. das dan bijna 39 jaar terugverdientijd.

Daartegen heb ik de derde WP boiler, hoogst waarschijnlijk met een cop van 6,9.. get alive.

en dus een volledige WPboiler van 300L kost 2750 eur en vindt je duur??

Ik zou vanuit economisch standpunt geen zonnecollector aanraden (ben natuurlijk geen installateur he).

Ecologisch en economisch voor de installateur een goede zaak, akkoord.

 

Wij zijn hier zeer tevreden van de WP-boiler met gemiddeld verbruik van minder dan 1 kwh/24hr. (0,7 per dag en éénmaal in de week naar 65°C)

Dus als ik nu met WP-boiler 650 kWh verbruik op jaarbasis, dan zal ik 390 kwh besparen met de zonnecollector.

Je verbruik is minder dan 1 Kwh per dag, maar 650 Kwh per jaar. Een jaar duurt 365 dagen, dus er klopt iets helemaal niet in je cijfers.

6400 eur investerng "normaal" is v390 kWh aan pakweg 25 eurocent/kWh  is 100 eur besparing per jaar...3840 eur investering.. das dan bijna 39 jaar terugverdientijd.oor één zonnecollector/aansluiting,

Eerst is de investering 6400, dan plots 3840.

Als je met cijfers iets wil bewijzen, zorg dan dat het juist is. Dit maakt je verhaal niet echt geloofwaardig.

In de documentatie van Midea staan er trouwens ook zaken waar ik me vragen bij stel. Het vermogen bij hybride-werking is zeer merkwaardig. In hun documentatie vindt je ook geen gegevens van stilstandverliezen of isolatie. Eén Kwh per dag voor sww is wel heel weinig. Met een cop van 3 (wat ze opgeven in de documentie) kom je uit op 3 Kwh netto per dag. Bij stilstandsverliezen van 1 Kwh/dag blijft er nog 2 kwh over voor  sww . Dit geeft 60 liter water aan 45° (inlaat 15°). Maar dit kan natuurlijk perfect als je zuinig bent met warm water

Het huidig verbruik per dag is ongeveer 1 KWh, verbruik over 12 dagen is 12 kWh.

Daar zit de opstartfase van 300L opwarmen van koud water 15°C bij en een tweede opstart (+`100L) vanwege een kleine lek aan een koppeling.

De investering is het cijfer dat hierboven aangegeven werd door denervee als bestek voor één zonnecollector aan te sluiten op zijn WP boiler. 6400 eur is de kostprijs die betaald dient te worden aan de installateur, dan heb ik een overheidspremie van 40% in rekening gebracht (als je die kan genieten) dus netto 3840 euro investering in dit -best case- geval.

opgegeven COP is 3,6 (lucht DB15/NB12°C water in 15°C uit 45°C)

In ons geval volgens Capaciteit & COP tabel omgevingstemp 25°C en 15/45 zitten we op 4,1

De isolatie is 30mm pu.

Vermogen bij hybride werking = max vermogen is max 18,5 A bij 220v,  4070W dus

Wetende dat de verwarmingsweerstand nominaal 3Kw is, de ventilator 80W sterk is, rest er dus max  990W opgenomen door WP (afhankelijk van de temp. condities)

Verbruik voor 5 personen hier, SWW voor douche/bad, geen warm water gebruik voor de afwas (machine).

Onze boiler ziet er identiek uit als de MIDEA, is echter van het merk SINCLAIR.. mss toch techn iets verschillend?