Mijn dak isoleren met kledingisolatie (Metisse)?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allen,

Ik ben nieuw op dit forum en heb de volgende vraag:

Mijn woning stamt uit 1956 en is totaal niet geïsoleerd.
Het liefst wil ik dit zelf doen maar ik zou het niet met een standaard isolatiemateriaal als rotswol of glaswol willen doen, maar met een zeg maar wat huidvriendelijker materiaal. Nu kreeg ik via een vriend informatie over isolatie van oude kleding, Metisse heet het product. Nu vroeg ik mij af of iemand hier wellicht ervaring mee heeft, want ik kon er niets over vinden op dit forum.
Alvast bedankt voor reactie!

Mvgroet,

Robert Engels (Nederland)

Reacties

Het product Metisse ken ik niet maar als je een huidvriendelijker isolatiemateriaal wil, moet je ook kijken naar

  • Isovlas, op basis van - jawel - vlas, in de vorm van halfstijve of stijve matten
  • Cellulose, als vlokken of matten

Beide materialen zijn natuurlijk en geven voor zover ik weet geen enkele vorm van huidirritatie.

Bedankt voor de snelle reactie Kris.

Mijn nieuwsgierigheid voor Metisse komt ook nog voort uit het feit dat ik zelf (als vrijwilliger) een (lokale kleinschalige) kledinginzameling leidt en me altijd afvraag wat er met al de (niet meer draagbare) kleding gebeurt. Ik zou het dus wel erg leuk vinden om iets van kleding in mijn huis te stoppen, maar ben wel benieuwd naar de ervaringen als die er zijn. Inmiddels heb ik gezien dat het product in Frankrijk al wel echt toegepast is.

Ik hoop nog op positieve ervaringen!

Mvgroet,

Robert Engels

als ik me niet vergis hebben de mensen van mier hun huis dedeeltelijk geisolleerd met oude kleding

www.mier.be

In het laatste nummer van DE KOEVOET staat er een artikel over een woning geisoleerd met kledij.

Mon 

intussen zelf al even gegoogled naar de nederlandse site van Metisse (http://www.isolatiemetisse.nl)... ziet er eigenlijk goed uit.

De voordelen die zij aanhalen maken het ongeveer vergelijkbaar met cellulosematten:

*copie van hun site*

  • Metisse is een hygroscopische isolator. Het reguleert de relatieve luchtvochtigheid in uw woning en geeft hiermee een groot gevoel van comfort. [1]
  • Metisse is perfect voor het combineren van comfort in de winter en in de zomer vanwege de goede balans tussen isolerende werking en warmteopslagcapaciteit. Dit biedt grote voordelen ten opzichte van bijv. glas- of steenwol.
  • Metisse rollen en panels hebben een uitstekende mechanische sterkte : de aangebrachte isolatie zakt niet in en is dus zeer duurzaam
  • De samenstelling en de structuur van Metisse (lange katoenen vezels) garandeert een uitstekende akoestische prestatie.

*einde van copie*

met een lamdawaarde van 0,039 voor de matten of 0,038 voor de dakisolatie is die Metisse ook weer op gelijke voet met cellulose.

eigenlijk is die kledingrecyclage helemaal niet slecht... en een hele propere manier van recyclage !

Bedankt voor de reacties!

Kwam op mij ook goed over, die site. Na wat surfen zou vlas ook nog een alternatief zijn, maar ik lees overal dat snijden echt een ramp is. Het filmpje op de site van Metisse overtuigt mij dat dit bij hun product in ieder geval geen probleem is. Ik denk dat ik het gewoon ga doen.

Ik laat mijn ervaringen hier weten!