Moeilijk te beslissen - warmtepomp ja of nee?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag ecobouwers!

Als jonge, gemotiveerde (ver)bouwer wil ik graag eens gebruik maken van jullie ervaring en raad:

Ik schets mijn situatie:

Volledig te renoveren rijhuis.
Enkel dragende structuren blijven staan (voor renovatie aan 6%) + uitbreiding van de oppervlakte.
Dus alle nutsvoorzieningen worden vernieuwd.

Gelijkvloers (+- 110 m2) willen we voorzien van vloerverwarming.
Op 1ste verdieping (2 sk, 1 badkamer) voorzien we enkel badkamer van vloerverwarming (+- 10 m2).
Eén slaapkamer met dressing zal gebruikt worden, de andere zal de eerste kinderkamer worden, maar kinderen zijn er nu nog niet.

Zolder wordt niet ingericht, maar wel voorzien voor latere indeling in 2 (slaap)kamers.

De vloerverwarming (in verschillende kringen) zou gekoppeld worden aan een lucht/water warmtepomp. Interessant voor lage-temperatuur-regime.
Ook het sanitair warm water wordt voorzien door de hydraulische module van lw-wp.
Het vermogen van de wp wordt voorlopig geschat op 8KW of 11KW (nog geen gedetailleerde warmteverlies-berekening gemaakt)

Totale kostprijs werd door verdeler Daikin geschat op 14500 EUR inclusief plaatsing.
Dit voor vloerverwarming (120 m2 aan 50 EUR/m2) en buitenunit, hydraulische module, boiler 300l (8500 EUR).

Verdeler van CV-systeem op aardgas gesproken, en hij had het over een gascondensatieketel voor 7000 EUR.
Vloerverwarming deed hij aan 45 EUR/m2.

Nu ik wil hier geen prijzenslag gaan voeren, maar wil enkel duiden op het feit dat het verschil tussen een installatie
op aardgas of een met een warmtepomp niet zo gigantisch 'lijkt'.

De verwarming van de slaapkamers (al is het maar om 'de koude te breken') is een gans ander verhaal.
De vloerverwarming verder trekken naar de slaapkamers is geen optie.

De Daikin-verdeler raad me een systeem met lucht-lucht warmtepompen aan.
Langs de ene kant klinkt het natuurlijk als verkoperspraat, en zoveel mogelijk je eigen product verkopen.
Maar er worden wel argumenten aangehaald die steek houden:

"Door je huis goed te isoleren, zal je in de winter je warmte goed vasthouden.
De warmte van je gelijkvloers zal doorstijgen naar je slaapkamers.
Maar in de zomer zal je de warmte evengoed vasthouden.
Je zal meer nood hebben aan koeling in de warme maanden, dan koude breken in de winter..."

Hij stelt dus een lucht/lucht warmtepomp systeem voor.
Een tweede buitenunit dus, los van het lucht/water systeem.

Totaalprijs zou komen op 3000 EUR voor buitenunit, 1 'design'-binnenunit in slaapkamer, en leidingen naar slaapkamer 2 en zolder.

Wat zijn jullie commentaren/adviezen/ervaringen ivm deze situatie?

Alvast bedankt!

Reacties

duur in verbruik

 condensatieketel= 40 % terugbetaald (fiscaal coordeel). Lucht-Lucht WP nougabollen.

"maar wil enkel duiden op het feit dat het verschil tussen een installatie
op aardgas of een met een warmtepomp niet zo gigantisch 'lijkt". 14500 tav 7000 is toch veel.? Of vanaf wanneer noem jij een verschil wél gigantisch? 

Trek van de condensketel nog eens de netbeheerderprelmie af en je komt aan 4.075 €, dus al bijna 10.500 € verschil. Op hoeveel jaren denk je het verschil terug te verdienen met een lucht/lucht WP?

Die 14500 bij WP is voor installatie + vloerverwarming. 7000 voor gas is enkel installatie - de vv komt namelijk op hetzelfde neer, of je nu wp of gas kiest.

Op lucht lucht WP is er inderdaad geen fiscaal voordeel, maar dit is dan ook enkel luxe (koeling + verwarming).

Op lucht water WP zijn er wel voordelen in zin van belastingaftrek dacht ik, hoewel dit beperkt is voor alle maatregelen tot een 2700 euro (da's geen exact bedrag, maar ligt ergens rond die grens)

 

 

 

 Voor je fiscaal voordeel, die bedraagt de volle 40 % met een maximum van 2830 per jaar, overdraagbaar naar de drie volgende belastbare tijdperken. Kijk hier ook eens http://minfin.fgov.be/portail2/nl/themes/dwelling/energysaving/term.htm#E . Lucht/water? toch niet, enkel geothermisch. 

Kijk ook eens op energiesparen.be onder "Wijzigingen vanaf inkomstenjaar 2011 (aanslagjaar 2012)". Die 2700 is dus van vroeger, vandaag is het 2830 + je indirect voordeel door korting via de onroerende voorheffing op je gemeentebelasting.

 Kleine nuance: je had het over een renovatie (dacht even nieuwbouw of herbouw die hiermee gelijk staat in sommige gevallen; de wet zegt  "In bestaande woningen (ouder dan 5 jaar oud) komen alle warmtepompen die geplaatst worden ter vervanging van een oude stookketel in aanmerking." dus ook lucht -water, gewoon de cop dient minimaal 3 te zijn (maar weet dar minimaal 4 geen luxe is en je verassingen bespaart). Zij die een WP staan hebben met een cop van pakweg onder de 3.5 (berekend bij buitentemp van 7 °) zullen de afgelopen 4 maanden al gevloekt hebben wegens gemiddelde buitentemp onder de 7° en dus gepeperde elektriciteitsrekening en nul komma nul winst voor het milieu. Tenzij het hen niet kan schelen, uiteraard. 

Diezelfde daikinverdeler toonde me een spf van 4 voor de daikin altherma. Natuurlijk een mooi cijfer om voor te leggen als verkoper, maar waarom zou Daikin dit als officieel cijfer verspreiden als er geen bal van klopt...

Jan, die 2800 euro fiscaal voordeel is wel een pot te vullen met percentages van alle energiebesparende maatregelen als ik het goed voor heb.

Als de WP configuratie in mijn situatie fiscaal zo onaantrekkelijk is, vraag ik mij af waarom er dergelijke systemen aangeboden en gekocht worden.

Technisch ben ik wel redelijk mee, ik ken alleen niemand die soortgelijke installatie heeft staan. E had er eerlijk gezegd voor mijn bouwavontuur nog nooit van gehoord.

Lucht/warmtepomp is geen goedkope oplossing. Kost relatief veel energie ! Wij zijn ervan geschrokken na het bekijken van www.lifeheatpump.be

Het is waar dat het moeilijker is om de woning in de zomer koel te houden dan in de winter warm te houden. Natuurlijk kun je voor een electrische koeler kiezen in de vorm van een lucht/warmte pomp. Dit kost echter veel energie. Je kunt ook voor goede zonnewering kiezen !!

Corine

Voor alle duidelijkheid, het gaat hier over een lucht/water warmtepomp voor de vloerverwarming en sanitair warm water.

En lucht/lucht warmtepomp voor verwarming/koeling in slaapkamers...

 

 

 Corine ik ben niet helemaal mee met de metingen op www.liveheatpump.be (met v trouwens, niet met f).

Daar komt toch het huis in Puurs met de gascondensatieketel uit de bus met de hoogste energiefactuur?

Warmtepomp... leuk als er geen gas in de straat ligt, anders er met een grote boog omheen lopen.

 

En die Liveheatpump is helemaal om te gillen, binnentemperaturen in putje winter van 24-25°C...

 

52 minuten basisuitleg

http://www.dailymotion.com/video/xcxyoz_informatieavond-warmtepomp-donderda_tech

 

19 min meer technisch en in het frans, echt de moeite waard

http://www.dailymotion.com/video/xd3865_informatieavond-warmtepomp-donderda_tech

 

kritische blik in het duits

http://www.youtube.com/watch?v=cwAFA37D4sw

 

Als jullie er nog kennen, meld maar.

Allen de moeite waard

 klopt Dennisb, maar 4*2830 is toch nog altijd 11320, reken daar wat jaarlijkse indexatie bij en indirect voordeel gemeentebelasting, zit je toch aan een goei 12000, waar dan 30000 € investeringen tegenoverstaan. Daatmee kan je toch al je verwarming en vb buitenschrijnwerk doen toch?

Warmtepomp... leuk als er geen gas in de straat ligt, anders er met een grote boog omheen lopen/ volledig mee eens, tenzij je een verticale boring wil doen uit idealisme of het nog financieel meevalt indien deze vb. samen met de buren gebeurt. Butaan of propaantank is trouwens ook nog een oplossing..als er geen gas in de straat ligt. 

 

 

 Idealisme hoeft daar niet eens veel mee te maken te hebben. Passieve koeling dankzij een geothermische warmtepomp met verticaal captatienet betekent een aanzienlijke comfortsverhoging. Maar inderdaad, vanuit idealistisch oogpunt zal op macro-niveau de combinatie warmtepomp/thermische zonnepanelen/collectieve hernieuwbare electriciteitsproductie op termijn een van de weinige duurzame alternatieven zijn. 

Wat een warmtepomp vooral goed kan is het produceren van een laag E-peil, dat is de werkelijke kracht van een WP. Als je daarbij bedenkt dat het E-peil een fictief getal is dan is het minder moeilijk om in te zien dat de werkelijke kracht van een WP ook fictief is. Zuinig met energie? Ja, maar liefst 5-10% zuiniger dan een gasketel, om daar 5-8.000 euro extra voor uit te trekken is waanzin. CO2-emissie? Daar gaat het al naar 20% met vooral gascentrales, niet echt overtuigend maar wel een pluspuntje. En dan houdt het op... of je moet allerlei subsidies krijgen en vooral niet willen weten waar dat geld vandaan komt.

 

 

 

  Bedankt voor de links Yannik!

 

De basisuitleg heeft me niet héél veel wijzer gemaakt, en dat Duits kon ik niet voldoende volgen.

Maar ik kan eruit concluderen dat een lucht/water warmtepomp toch niet zo interessant lijkt...

 

De investering van een verticale warmtewisselaar lijkt mij veel te hoog om enigzins 'financieel rendement' uit je installatie te halen, want ook hier blijf je nog steeds afhankelijk van de elektriciteit voor je circulatie.

 

Ik vind het nog steeds heel moeilijk om hierin een beslissing te nemen. De basis van een lucht/water warmtepomp lijkt enorm interessant, maar moet steeds afgewogen worden met de nadelen...

Kies ik voor een WP, dan kies ik voor een systeem met een onafhankelijke werking van fossiele brandstof, maar je rendement zal fors dalen op het moment dat de warmtevraag het hoogst is. En dat is een conclusie die ik nogal zwaar te verteren vind.

Los daarvan moet je natuurlijk gaan kijken naar de SPF, en naar de gemiddelde buitentemperatuur in België. Als je dat doet valt alles weer te relativeren en lijkt het plots weer interessant...

 

Kies ik voor een installatie met een hoogrendements gascondensatieketel, dan ga ik mee met de stroom (denk ik). Is dit dan een wijze beslissing naar de toekomst toe, toevallig gisteren in het nieuws - gezinnen die nu voorschotten moeten gaan betalen voor hun gasrekening, en forse stijgingen van de prijzen.

 

Ik vind dit echt lastig. Langs de ene kant wil ik geen onberedeneerde beslissingen nemen, die dan niet meer kunnen aangepast worden eens het huis daar staat. Langs de andere kant wil ik ook voortdoen, en niet eeuwen blijven hangen bij elke beslissing die ik moet nemen...

Beste

wij zijn ook nog aan het twijfelen, en hebben nog een paar extra elementen pro/contra

- minprijs vaste kost gasaansluiting

- meerprijs 3 fase aansluiting electriciteit?

- eventuele extra/minder  efficientie indien u aan zee woont/ in stad woont  of in het "koudere" Limburg

- in geval van nieuwbouw minkost schoorsteen + gas aansluiting

- lock in , indien u geen schoorsteen bouwt zit u vast aan de warmtepomp.

- onzekerheid electriciteits tarrieven indien Smart Grid er ooit zou komen (winter electriciteit wordt dan waarschijnlijk duurder)

Daar ik echt niet van gas hou (ik weet het,  niet rationeel), wordt het bij ons waarschijnlijk warmtepomp. 

Eddy

Beste Yannick,

Hartelijk dank voor de linken... nu weet ik eindelijk waarom Daikin en http://www.liveheatpump.be/ zo'n mooie COP's kunnen voorleggen, gelijkaardig aan die van een geothermische warmtepomp... Ik heb beslist, geothermisch, met horizontaal captatienet. Nu nog eens enkele offertes opvragen.

 Waarom dan precies? Omdat hun testcondities anders zijn?

En waarom kies je uiteindelijk voor warmtepomp, en toch niet voor gas?

 Beste Dennis, 

Ik wil je niet bang maken, maar de prijzen zullen nog veel meer stijgen. Dit is enkel anticiperen op wat kan gebeuren wat de markten doen. Er wordt nog altijd voldoende olie opgepompt om aan de huidige vraag te voldoen. Maar als er ook onrust komt in Saoudi-Arabië of Bahrijn dan zal de prijs nog veel meer stijgen. Ook de gasprijs en elektriciteitsprijs zelfs al is er met die bevoorrading niets veranderd...

Ik denk gewoon maar op iets langere termijn wat als China, India, Brazilië of zelf Afrika volop olie beginnen te consumeren... Ik ben mss pessimistisch maar wat binnen 20 jaar... Geef mij dan maar een geothermische met 5 zonnepanelen op mijn dak...

in 2011 bedraagt het bedrag 2830 euro... Je kan indien je huis ouder is dan 5 jaar het bedrag ook overdragen op de volgende 2 jaren. Bovendien hebben jullie beiden (man en vrouw) recht op dit bedrag.

 TF, jij kiest ook bewust voor een WP met een horizontaal captatievlak. Net als een lucht/water systeem toch ook wat nadelen: verzadiging van de bodem, lage bodemtemperatuur in de winter (wel hoger dan lucht).

 

Beschik jij over voldoende oppervlakte voor een horizontaal captatievlak? Ik heb een met vloerverwarming te verwarmen oppervlak van +- 120m2. Het perceel is 4 are, met 1 are ervan bebouwd. Dus laat ons zeggen 2 are beschikbaar: perceel met veel hoekjes en kantjes, komt nog een oprit, terras.

Vermoedelijk te weinig?

 

Lucht/water met buitenunit lijkt mij mooie technologie, en begrijp de werking ook goed. Lijkt mij interessant om te combineren met het lage temperatuur regime van de vloerverwarming. Heb enkel schrik van:

- lage temperaturen in de winter

- bereiding sanitair warm water

- dbA van de buitenunit (staat op +- 3 meter van slaapkamerraam)

 

Projectmanager van verdeler Daikin, heel vriendelijke jonge gast trouwens, zei mij dat mijn enige grote probleem is dat ik niemand ken met een warmtepomp, want dan zou ik mij daar allemaal geen zorgen in maken...

Ik ben zaterdag ook naar de stand van Daikin op Batibouw geweest. Ik bouw namelijk een passief huis. Ik vroeg hen welke geothermische systemen ze hadden in hun assortiment. Blijkt dat Daikin dit niet heeft en dus enkel lucht/lucht.

Toen begon hij over de COP-waardes van hun systeem. Ik ben allesbehalve een elektricien. Maar gezond verstand leert mij dat een COP waarde van een lucht warmtepomp en een geothermische warmtepomp niet dezelfde zijn bij dezelfde temperatuur en al zeker niet als het -10° vriest. Achteraf leerde ik dat er verschillende laboratische standaarden op na gehouden waardoor de COP's ongeveer dezelfde zijn. www.dailymotion.com/video/xcxyoz_informatieavond-warmtepomp-donderda_tech Zo blijkt dat de COP van een lucht/water warmtepomp wordt berekend bij een brontemperatuur van een optimistische 7°C en afgifte naar 35°C. De COP van een geothermische warmtepomp wordt berekend op een pessimistische 0°C en een afgifte naar 35°C...

Voordeel van een geothermische warmtepomp is dat er in de zomer koelte uit de grond kan worden gehaald aan veelvoud van het rendement van een klassieke airco, een reden te meer om geothermisch te overwegen en zeker bij passief.

Na batibouw volg ik nog meer dan ooit mijn eigen nuchtere kijk op de dingen dan verkoopspraatjes te geloven... tjonge tjonge wat ik daar allemaal heb mogen horen... Om nog maar eens een voorbeeld te geven. Bij Viessman hadden ze me bijna een warmtepomp van 10,3KW aangesmeerd voor een passief huis en sanitair warm water, wetende dat er een aanvullende zonneboiler bij komt... Ik heb hen zelf moeten uitleggen dat dit toch echt wel te veel is... 

Zoveel mensen zoveel meningen... Ik denk dat je de zaken gewoon nuchter moet bekijken en dan je eigen gedacht doen...

De testcondities zijn inderdaad anders. Bovendien ben ik er rotsvast van overtuigd dat we naar warmere zomers en koudere winters gaan (cfr. opwarming klimaat) Dit wil zeggen dat de COP's nog beter zullen worden voor een geothermische warmtepomp en nog slechter zullen worden voor een lucht warmtepomp.

Ik kies toch niet voor gas omdat: ik van plan ben om ook een zonneboiler te installeren. Ik anders ook een gasaansluiting op mijn woning moet doen. Ik dan geen schoorsteen moet voorzien, wat de luchtdichtheid alleen maar ten goede komt. Ik met een geothermische warmtepomp met een gemiddelde COP van pakweg 3, zal normaal meer zijn. Slechts voor 1000 KWh aan zonnepanelen moet leggen om naar een nul-energie-woning te gaan en recht te hebben op de extra 850 € belastingsvermindering per jaar en dit tien jaar lang...

 

Ik heb natuurlijk het voordeel dat we nog moeten beginnen aan alles. Ik denk dat het captatievlak voor ons passiefhuis niet extreem groot zal zijn en hoop dit in de voortuin te kunnen leggen... Ik zal echter wel een systeem nodig hebben met passieve koeling en hierdoor wordt in de zomer de grond terug passief opgewarmd waardoor de verzadiging (deels) teniet wordt gedaan.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook niemand ken met een warmtepomp dus qua lawaai kan ik je niet helpen... Ik begrijp heel goed dat indien je voor verticale captatie moet kiezen wegens plaatsgebrek de meerkost moeilijk te verantwoorden is en dan zou ik ook kiezen voor een ander systeem. Maar hoe meer ik lees en leer over warmtepompen des te meer ik overtuigd ben van geothermiek. Ik hoop echter dat de prijzen tegen volgend jaar de prijzen nog wat verder dalen.

 Nog even kort over die passieve koeling.

Je gaat 'koud' water door je vloerverwarming sturen. Wat dan met:

- comfortgevoel? = over een koude vloer lopen is allesbehalve aangenaam

- condens op je vloer?

- zoals de man in't filmpje zegt, je gaat het enkel een beetje minder warm maken, niet aangenaam koel

 

't Is geen kritiek hoor, maar zou zeker geen geotermische overwegen voor die passieve koeling, eerder meer voor de constanteRE brontemperatuur (in vgl met lucht/water)

 Heb je een idee van de oppervlakte die je captatievlak moet zijn (in jouw geval) om aan je warmtebehoefte te voldoen? Want dat is toch net één van de nadelen van een horizontaal captatievlak, dat is de oppervlakte...

Goeie vraag, op www.supersystems.be vond ik het volgende:

Welk oppervlak moet ik voor het captatienet in mijn tuin voorzien ?
Vaak wordt ten onrechte beweerd dat het oppervlak van het captatienet 2 of 3 keer zo groot moet zijn dan het verwarmde huisoppervlak. Het moet altijd worden berekend.


Het echt nodige oppervlak van het captatienet hangt af van:
 -de hoeveelheid warmte die we per jaar uit de aarde moeten halen
-het warmteverlies van de woning, hoe beter: hoe kleiner het captatienet
-de samenstelling van de aarde waarin de buizen liggen
-bij directe verdamping mag het captatienet kleiner zijn
-de klimatologische zone (Ardennen, Kust, ... )

 

Heb op een forum van www.bouwinfo.be gezien dat er ook buizen boven elkaar worden gelegd... Zo maak je een diepere put (2.5m) leg je je buizen 70 cm aarde erop en dan nog een laag buizen erover...

Iemand anders op dit forum heeft het zelfs zelf gedaan: picasaweb.google.com/molenweg108b/Captatienet

 

Op www.izen.be vond ik tussen de FAQ het volgende:

 

Hoeveel ruimte heb je nodig bij een horizontaal bronsysteem?

Deze oppervlakte is afhankelijk van het benodigde vermogen. Voor een doorsnee woning hebben we al snel 200 tot 250m² nodig. Uiteraard moet er ook voldoende plaats zijn om de uitgegraven grond tijdelijk te stockeren en om te manoeuvreren met de kraan. Meer informatie hierover kunt u terugvinden op onze prijsindicatie.

 

Misschien moet ik hier eens een aparte topic over starten... Ben ook wel benieuwd...

dennis,

natuurlijk, want de warmtebehoefte voor de woning in puurs is bv 4 keer groter dan het huis in mormont.  als je die cijfers met elkaar in evenwicht brengt, zal het huis op gas nog altijd iets meer in kWh gebruiken, maar wel 2 keer lagere energierekening.  en daar komt bij dat het normrendement van die condensatieketel wel erg laag is, je zou toch minstens 90% moeten kunnen halen.

hans d

 

TF

daar ben ik nog niet zo zeker van, het afgelopen jaar was in belgie het koudste sinds tientallen jaren.  de opwarming van het klimaat zal niet overal tot gevolg hebben dat het warmer wordt, in tegendeel.

hans d

evdl

maar nog zinvoller is verstandig te bouwen, zodat je die koeling niet nodig hebt!

dennis

voor een PH en een horizontaal captatievlak kom je met 200 a 400m² toe, als het moet met nog minder.  hangt natuurlijk af van de warmtebehoefte.

 

 

 Zoals ik zeg, we zullen naar warmere zomers gaan en koudere winters... Dus een reden te meer om te kiezen voor geothermische warmtepomp en niet voor lucht warmtepompen...

 Jow ecobouwers!

 

Gisterenavond langsgeweest bij Kamp C in Westerlo voor planadvies.

 

Zij merkten -terecht- op, dat het zeer vreemd is dat mijn architect me vraagt om te kiezen tussen een warmtepomp of gas cv, zonder me eerst in te lichten over de verschillende manieren van isoleren.

Als je 'gewoon' isoleert, is een warmtepomp zinloos. Je kan het pas in het verhaal gaan betrekken als je gaat isoleren volgens de normen van een lage-energie-woning, dus 9cm PUR in muren/vloer, 14cm PUR in dak.

 

Zij raden mij aan om eerst te investeren in een goede 'schil', om zo je warmtevraag zo laag mogelijk te houden. Pas dan kan je gaan kijken welk verwarmingsysteem bij je past.

 

Verder is volgens hun geen enkele warmtepomp in mijn situatie (als bouwkleuter van 23 jaar) noch ecologisch, noch economisch interessant. Om een warmtepomp rendabel te maken moet je minstens een rendement hebben van 300%, daar elektriciteit 3 keer duurder is in verbruik dan gas. En zo'n minimaal rendement (bekeken over een seizoen) haal je enkel met geothermische systemen. Maar vermits de kostprijs van zulke systemen véél hoger ligt dan een CV op gas, is dit economisch niet interessant.

Ecologisch en economisch gezien kies ik (volgens hun) dus best voor een goede gascondensatieketel, maar vooral voor goede isolatie. Als je wil kan je op termijn nog altijd overschakelen naar een warmtepomp (als de technologie beter op punt staat in de toekomst), zorg er dan wel voor dat je warmteafgiftesysteem op lage temperatuur kan werken (vloerverwarming, laagtemperatuurradiatoren voor slaapkamers)

 

Vraagje  hierbij! Bestaan er dan:

- gasketels die op lagere temperatuur werken?

- de mogelijkheid om nu gewone radiators te installeren in slaapkamer (dus niet overdimensioneren), en later gewoon de wandmodellen vervangen voor lage temperatuur (moest ik overschakelen naar WP)

 

Verder vonden ze de lucht/lucht warmtepomp voor de verwarming/koeling van de slaapkamers helemaal onzin. Met een goede isolatie zal je inderdaad warmte binnenhouden in de zomer, maar ook buitenhouden. Kies voor een goede zonnewering. Da's toch veel verstandiger dan eerst de warmte te laten binnenkomen, en dan energie steken in het afkoelen ervan... Logisch, toch?

 

Ook voor m'n keuze voor ventilatietype D hadden zo nog goede raad. Concipieer dit goed, want een slecht gebouwde D-ventilatie met een complex buizensysteem wordt snel waardeloos als je ze niet goed kan onderhouden. C-ventilatie kan misschien interessanter zijn als je niet goed wegkan met alle buizen.

Ja, je trekt koude lucht binnen door je raamroosters, maar die koude lucht voor ventilatie moet er nu eenmaal zijn. Bekijk het dus niet als:

- Ik isoleer, ik verbruik energie om m'n huis op te warmen, en dan komt er koude lucht binnen voor m'n ventilatie.

maar bekijk het als:

- Koude lucht voor ventilatie moet er zijn, dus isoleer goed om de warmte die je dan maakt goed binnen te houden.

 

Zo guys, dat is de raad die ik meekreeg op Kamp C. Vond ik zelf heel interessant.

Ik leun nu heel fel richting goede isolatie, en een goede gascondensatieketel.

 

Wat denken jullie?

Ben trouwens écht enthousiast over dit forum! Als jonge gast met weinig kennis, maar veel motivatie heel tof om op rond te snollen!

 

 

Ik kan me zeer goed vinden in dit advies, een gasketel is veel goedkoper in aanschaf terwijl het verbruik ongeveer gelijk is. Zolang je nu kiest voor LTV heb je later altijd nog de keuze om over te stappen naar een warmtepompsysteem als die fors goedkoper geworden zijn of als de gasprijzen de hoogte in schieten en de stroomprijs niet (zeer onwaarschijnlijk). Met een kleine modulerende gasketel kun je perfect op lage temperatuur verwarmen en SWW maken.

Als je een horzontaal net legt voor de WP,  mag je dan ook je BWW van de BV er bij leggen?

Dan bespaar je toch dubbele graafkosten.

(dezelfde diepte of iets hoger?)

Een paar documenten en site's dan,

in het nl

http://www.ideg.info/media/docs/upload/Warmtepompen.pdf

uitgebreid in het nl

http://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/Duurzame_ontwikkeling/duurzaambouwen/Documents/Warmtepomp%20in%20woningverwarmingODE1AF.pdf

 

Waar de duitse film over gaat,

in het duits

http://www.agenda-energie-lahr.de/leistungwaermepumpen.html

+/- hetzelfde in het nl

http://www.duratherm.nl/downloads/Veldtestelectro-warmtepompen.pdf

 

Minder WP gericht

http://www.energieberatung-reps.de/Heizsysteme.htm

http://www.energiesparen-im-haushalt.de/energie/storage/sites/vergleich-oelheizung-gasheizung.html

 

Veel leesplezier ;-)

 

Had in feite voor batibouw ingestudeerd moeten zijn :-)

 

05/03/2011  :

Toch bij vermelden dat er overal gewezen wordt op het volgende; eerst uw energie (en centen) steken in het beperken van de warmtevraag. 

Deze regel staat ook op dit forum al van bij het begin als leuze door alle onderwerpen heen en verdient het om soms herhaald te worden.

;-)

walter

voor een WP  zou je de buizen toch minstens 70cm (hoogte en breedte) uiteen moeten leggen, want de grond gaat daar flink afkoelen.  en met de BWW wil je de bevrieizng van je ventilatietoestel voorkomen, als de grond al bevroren is zal dat dus niet veel helpen.  dus ook daar telt dezelfde regel. 

hans d

Wat is dan het beste om te doen , ze dan boven elkaar plaatsen met 70 cm tussen (onder wp en boven BWW)

Of toch langs elkaar , maar bijvoorbeeld links WP buizennet en rechts BWW buizennet.

 

Optie 1 lijkt me goedkoper en minder  M2 nodig.

walter

maakt eigenlijk niks uit, maar optie 1 houdt wel in dat je veel dieper moet graven, iets dat ik probeer te vermijden als het kan, want hoe dieper je graaft, hoe groter de risico's.

hans d

Heb nog 2 bedenkingen:

 

(Dat lucht/lucht onrendabel is en niet-ecologisch, volkomen mee eens.  Wie dient er eindelijk eens klacht in bij de commissie onetische reklame?

Schande dat Daikin en andere dot soort onzin de wereld mogen blijven insturen.)

 

Hoor geregeld dat met een horizontaal captatienet het gras bevriest in de winter en ros wordt.  Een fraai zicht is het niet.

 

Hoe zit het met verticale boringen en het doorboren van waterlagen?  Ik hoor soms dat je waterlagen in verbinding kan brengen en zodoende de bodem verstoort?

 

Mvg

 

Jeroen

 

 

jij verbruikt dus evenveel met je wagen als er destijds in de folder stond ?

er zijn weinig mensen die dat halen, meestal een stuk hoger in werkelijkheid.

 

 

 gasketels op lage(re) temperatuur zijn de condensatie modellen. Die warmen het water tot zoiets van 50-65° op (als ik me niet vergis) wat heel wat minder is dan de 'gewone' gasketels die tot 70-80° gaan.

vermits die condensatieketels veel minder watertemperatuur leveren tov. klassieke ketels, is het ook zo dat een 'oude' radiator te klein bemeten is om die lagere watertemperatuur op de ruimte over te dragen. Dus moet de oppervlakte van het warmtelichaam groter zijn, genre wandverwarming of vloerverwarming.

Dat houdt dus ook in, als je geen gewone radiators kan gebruiken met gascondensatieketels....

Dat lucht/lucht onrendabel is en niet-ecologisch, volkomen mee eens.  Wie dient er eindelijk eens klacht in bij de commissie onetische reklame?

 

Dat  lucht/lucht onrendabel is en niet-ecologisch, volkomen mee eens.  Wie dient er eindelijk eens klacht in bij de commissie onetische reklame?

 het is maar hoe men het gaat gebruiken he,maar opbrengen doet het voor mij zeker

op voorwaarde dat de cop die men aangeeft toch ongeveer klopt,mag iets minder zijn geen probleem

en zoveel kost het ook weer niet premies afgetrokken

 Zolang je nu kiest voor LTV heb je later altijd nog de keuze om over te stappen naar een warmtepompsysteem als die fors goedkoper geworden zijn.

Ik hoor en lees deze redenering vaak, maar de warmtepomp is geen nieuwe technologie. In de woningbouw zijn die vooral na de oliecrisis van 1973 op komen dagen.

Er is wel enige vooruitgang sinds toen, maar ik zie toch geen reden om te hopen op spectaculaire evoluties binnen dit domein.

Het is een mechanisch concept. Eén dat in omgekeerde werking voor aandrijving kan zorgen. Daar hebben er al veel hun kop op gebroken.

Het vervangen van het buffervat door +/- modulerende lucht/water warmtepompen is zo ongeveer de grootste 'evolutie' sindsdien.

Dat of het gebruiken van een minder slijtgevoelige compressor's.

De vraaggestuurde markteconomie is een principe, in de realiteit is het eerder een aanbodgestuurde economie, geen één bedrijf zal er zomaar in slagen plots de rest de duvel aan te kunnen doen door een veel concurentiëler aanbod te kunnen leveren, daar komt de aanbodsector wel in tussen. Zo heb ik bv. een vermoeden dat zonnepanelen, opzettelijk, soi-disant hi-tech geworden zijn om de prijs op hoogte te kunnen houden.

 

Mijn enigste hoopje; het gebruiken van de lage temperatuur uit zonnepanelen in de winter. Die temperaturen zijn onbruikbaar voor warmwaterbereiding, tenzij tussenkomst van een WP. Die temperatuur ligt hoger als de meeste brontemperaturen die nu gebruikt worden in de winter. Voldoende capaciteit in collector en buffervat is echter niet goedkoop.

Roth maakt er al publiciteit voor maar heeft in Belgïe een invoerdersprobleem. Consolar heeft en wel erg duur systeem voorzien, enkel nog op de duitse site dacht ik.

 

Zo zie ik het, als iemand mij hoop kan geven op mogelijke ontwikkelingen, gaarne.

Yannik,

 

Ik denk echt dat je het systeem zonnecollector- verwarming in de wintermaanden moet vergeten.

December en Januari bracht onze vlakke plaat (4.6 m², boiler van 300l) telkens ongeveerd 40 kwh op... accoord, het was een koude donkere winter, maar de onderkant van de boiler die de sturing van de pomp regelt staat maar op ongeveer 10-11°C, en er is géén opbrengst indien er geen zon is.

Je zal je systeem compleet moeten overdimensioneren om de weinige zon in de winter te kunnen gebruiken.

 

Een paar maand geleden heb ik zo'n systeem live gezien : volledig (groot) dak volledig bezet met zonnecollectoren, in de garage 2 buffervaten van elk 5000 liter en dan een WP om de temperatuur op te krikken...

't zal wel werken, maar of het de investering verantwoord is...

 

Wanneer je zonneboiler terug begint te werken heb je zowiezo vaak al voldoende zonnewinsten door de ramen.

groeten,

 

Nayy

 volledig (groot) dak volledig bezet met zonnecollectoren, in de garage 2 buffervaten van elk 5000 liter en dan een WP om de temperatuur op te krikken...

Jah...

Consolar, duur en eerder gericht om geen captatienet te behoeven en toch een hoger rendement te halen als lucht/water WPen;

http://www.youtube.com/watch?v=Os7R44FuXUw

 

 

Roth haalt niet alle warmte uit de zonnepanelen, maar als de panelen niet voldoen voor rechstreeks SWW kunnen ze nog dienen voor de WP of voor het regenereren van de bron (bij captatie uit de grond).

http://www.youtube.com/watch?v=9P7ELdbVTTI

 

Geen mirakeloplossingen die enkel op zonneenergie werken maar het rendement zouden verhogen.

Sceptisch nog wat afwachten.

 

De architect heeft op ons plan een warmtepomp (water/lucht) gezet (buiten tegen de muur). Met de bedoeling voor vloerverwarming (en misschien om E-peil te verbeteren). Wij van onze kant hebben aangedrongen op een extra 'gas haard'. Nu vraag ik mij af of er mogelijkheden zijn om beide systemen aan elkaar 'te' linken zodat de WP zinvoller wordt/uitgave WP aanvaardbaarder wordt. Is het bv mogelijk om in de koudste periode van het jaar, de warmtepomp te bypassen met gasverwarming ? Of kan de warmtepomp deels 'gevoed' worden door de gasverwarming ?  Alle raad is welkom. 

 

 

 

 We gaan volgende week samen met de architect naar een gespecialiseerd bureau voor passieve huizen in Gent die de berekeningen voor zijn rekening neemt. Vanaf dan pas ik mijn blog nog eens aan.

Ik reken er ook niet op dat het huis koel zal worden door die passieve koeling in de vloer. Ik had de bedenking voor condens ook al gehoord...  Over het comfortgevoel in de zomer denk ik dat een koude vloer wel meer confort zal geven, nu volgende week weet ik meer.

Maar ik ben ook al een tijdje op zoek naar een luchtsysteem die op het grondcircuit kan aangesloten worden mss weet het bureau uit Gent hier een oplossing voor.

De vaste zonnewering werd nu ook nog iets groter. Maar ik denk dat we het vooral van de nachtkoeling zullen moeten hebben.

 Dennis, 

op zich een goede start voor een bouwer; 

Een paar bedenkingen: PUR is dure isolatie, weinig ecologisch; je kijkt best verder dan PUR.  Staat je ook niet blind op cm isolatie; het doel is een goed geisoleerde woning; dat is veel meer dan 9cm pur in de muren.  Daarom beter naar de architect stappen met iets dat het totale plaatje beschrijft.  Bv 'ik wil minder dan K25 isoleren'.  

Voor vragen ivm verwarming, radiatoren, ketels misschien een andere vraagstaart starten.  

Walter

 Een mooie website over warmtepompen: http:// www.waermepumpen-verbrauchsdatenbank.de

Mon