Morso 1124 houtkachel + zeer lage warmteproductie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

ik heb een woning gekocht waar een Morso 1124 houtkachel staat. Deze kachel lijkt op het eerste zicht ok, echter produceert deze zeer weinig warmte.
Het hout die ik verstook is het probleem niet daar ik ook nog een surdiac harmony I heb en deze perfect tot 4x de hoeveelheid warmte opwekt met dit zelfde hout (+- 15j gedroogd). Trek van de schouw is ook ok + vorige week nog eens gereinigd.

Gisteren liet ik mij adviseren omtrent een nieuwe houtkachel (bv altech vision of barbas eco 500) en zei men mij dat de Morso waarschijnlijk gewoon versleten was.
Nu was mijn vraag: kan het dat die Morso al versleten is? Bij mijn weten brand mijn ouders hun 25j oude dovre nog perfect en heeft deze mooi warmte af.

Reacties

Falco,

 

Ik heb even opgezocht hoe zo’n Morso 1124 er uitziet.

 

Sorry, maar het lijkt op een zoveelste, vreselijk slecht ontworpen houtkachel: een ijzeren bak met twee gaten erin, één gat om hout in te stoppen en één gat voor de rookgassen. Primitiever en slechter kan eigenlijk niet. Dergelijke kachels hebben per definitie een slechte verbranding en een zeer slecht rendement. De meeste warmte alsook veel onverbrande rookgassen vliegen met hoge snelheid door de schoorsteen naar buiten. Het is niet voor niets dat sommige mensen vroeger een lange ijzeren buis en een schoorsteenklep tussen de kachel en de gemetselde schoorsteen plaatsten. Dat is zeker geen aan te bevelen oplossing maar op die manier konden ze toch iets meer van hun kostbare warmte recupereren.

 

Ik denk niet dat die kachel versleten kan zijn. Wat kan nu aan zo'n ijzeren bak verslijten? Het enige wat kan gebeuren is dat een onderdeel doorbrandt of doorroest. Ik zou diegene die jou verteld heeft dat die Morso gewoon versleten was, niet meer vertrouwen voor verdere raad.

 

Dirk Bauwens

Beste,

inderdaad zo is het hier dus (lange ijzeren buis en een schoorsteenklep).
De enige oplossing lijkt me dus een degelijke Dovre 760 of Saey 92 (of ander betaalbaar voorstel?) te plaatsen.
De altech vision is prachtig maar ik kan er natuurlijk 2 gewone degelijke kachels voor kopen.

Alvast bedankt. Nu weet ik tenminste dat mijn gedacht van de kachel klopte: grote buis met gat richting schoorsteen en niet veel meer.

Falco,

 

Bij het zoeken naar de juiste houtkachel moet je kiezen voor een kachel met een juist vermogen en met een zo hoog mogelijk rendement.

 

(Helaas zijn de officiële rendementscijfers weinig tot zelfs niet betrouwbaar)

 

Een houtkachel met een betrouwbaar erg hoog rendement is de zogenaamde finoven.

 

Dirk Bauwens

Morso 1124

Technische Details

Vermogen 7-10 kw
Max. 75-135 m2
Hoogte 86 cm
Breedte 57 cm
Diepte 56 cm
Max. houtlengte 38 cm

Hoogachtend