Muizen (of erger) onder dak, wat nu ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi allen,

we hebben sinds een tweetal weken last van een penetrante geur in een van de zolderkamers. We hebben vandaag even twee dakpannen opgelicht om te zien of er iets van ongedierte te vinden is en jawel, er zijn uitwerpselen bij de vleet.... (naar schatting 3mm op 18mm, kruimelig... dus mogelijk spitsmuizen of eikelmuizen, maar kan ook bruine rat zijn...brrrr. Wat nu?

Bij deze controle viel ook al dadelijk op dat de dakwerkers wel héél slordig gewerkt hebben. De rotswol van de spouwmuur sluit niet aan op de rotswol van het dak en bijvoorbeeld de folie van het onderdak is niet overlappend gelegd. (En dan heb ik slechts zicht gehad op een beperkt stukje...). Mijn eerste reactie is deze zomer alle dakpannen & tengellatten eraf. De rotzooi opkuisen en dan eerst een nauwkerig afgewerkt onderdak (type celit 4d) erop en dan weer tengellaten etc.

Wat denken jullie ? Goede oplossing of een beetje drastisch? Is dit iets wat je gemakkelijk zelf kan doen of toch maar beter door een vakman laten uitvoeren? En als we alles er toch afhalen, best ook extra isoleren?

Alvast bedankt voor tips, want echt fijn is dit niet.

Reacties

nee, zeker niet drastisch, maar de enige zinvolle ingreep.

zijn de uitwerpselen stoffig, eerder een droog poeder? want dat samen met een penetrante geur doet mij eerder aan vleermuizen denken.

buiten het feit dat het nogal stinkt is het een goeie zaak, ze eten massaal insecten, en ze worden eerder zeldzaam. eigenlijk moet je je dan gelukkig prijzen. :-)

door een vakman, tja, die heb je al eens over de vloer gehad. natuurlijk zijn er vele goed vakmannen, maar zoek dan ieand met ervaring met dat soort producten, andrs ben je net zo slecht af als nu.

als, je een beetje handig bent, kan je het zelf doen, al is het een niet te onderschatten klus, een ladderlift of kraantje is eigenlijk een must.

hans d

 

Dankje voor de reactie Hans,

 

ik ben niet de handigste en snelste, dus dat wordt een dure zaak. Maar het feit dat we dan ineens te goei kunnen isoleren en dicht maken, maakt toch al wat goed, hoewel ik er tegenop zie want er zijn zoveel mogelijkheden nu... Vervangen door opnieuw rotswol van 14 cm (of meer?), of toch maar isofloc of iets anders dat een beter aansluiten van dakisolatie en muurisolatie garandeert?. En is cellit 4d wel het beste, wsl. kan ook pavatex? 

Als het vleermuizen zijn (wsl. niet, want de uitwerpselen verbrokkelden eerder in stukken, niet poederig), dan hebben ze vast wel uitwijkmogelijkheden in het fort hier in de buurt. Dus daar moet ik me al niet schuldig om voelen :)

 

 

 

disel

of het nu celit is, of pavatex (die maken ook de celit) of steico, gutex, hock en noem maar op, het is allemaal hetzelfde procedé, en er zal dus ook niet veel kwaliteitsverschil zijn. er zijn trouwens meer merken dan fabrikanten :-)

ik zou die 14cm rotswol proberen te behouden, je hebt ze nu toch, en proberen noch wat extra te isoleren. lukt het niet langs de binnenkant, heb je dikkere onderdaken zodat je tegelijkertijd wind en waterdicht maakt, en ook isoleert.

en dat ziet er inderdaad niet vleermuisachtig uit, gelukkig (of spijtig).

hans d