nachtstand
Op welke temperatuur kan ik de termostaat 's nachts het beste zetten? Ik zet m altijd op 15 (in de winter) is dit te laag? Is het dan niet zo dat als je je huis weer gaat verwarmen het meer energie kost om het weer op temperatuur te krijgen? Ik vind het namelijk zo zonde om hem 's nachts iets hoger te doen, terwijl ik lig te slapen!
alvast bedankt voor de tip!
grt suzanne
Reacties
Suzanne,
als je huis echt tot 15°C afkoelt 's nachts zet je hem best ook zo laag mogelijk. Je hebt natuurlijk heel wat extra energie nodig om je woning terug op te warmen, maar nooit zoveel als je bespaard door je verwarming toch wel minstens acht uur af te zetten.
Het is bij beter geissoleerde woningen (Laag energie woningen) dat het zinvol kan zijn de thermostaat 's nachts niet te verlagen (of beter dat het geen zin meer heeft 's nachts te verlagen).
Walter
ik heb al een paarmaal de proef gedaan,en kom telkens tot de conclusie dat snachts alles af ,een stuk voordeliger is
maar heb hier op het forum gelezen dat als men binnen geisoleerd heeft het rapper koelt omdat de muren de warmte niet kunnen opslaan
maar dan zal het ook rapper warmer zijn,ik heb binnen geisoleerd
Ik hoorde vandaag van een verwarmingstechnicus dat bepaalde nieuwe regelsystemen slechts een nachtverlaging van 4°C onder de ingestelde dagtemperatuur toelaten.
Kan iemand dit bevestigen?
valerie,
of dat zo specifiek waar is weet ik niet. Maar in een moderne woning zou de temperatuur over de nacht nooit 4°C mogen dalen. Anders is er iets serieus fout met de isolatie.
In ieder geval ik ken geen dergelijke regeling.
Walter
Valerie, een nachtverlaging meer dan 5° is niet aangeraden. Daar de verwarming dan smorgens weer zoveel energie moet insteken om het weer warm te krijgen dat het minder verbruik door de nachtverlaging teniet wordt gedaan.
Zelf in slecht geisoleerde huizen moet het buiten al erg vriezen om snacht gedurende bv 8uren de temperatuur met meer dan 5° te doen dalen.
Bij LEW is de daling gedurende de nacht zo klein dat het geen nut meer heeft dat men nachtverlaging toepast.
ronny bij mij daalt de temperatuur wel degentlijk 5a6 graden
heb al verschillende keren de proef gedaan
savonds om 22.30 af smorgens om 6.3 terug aan en om 10uur controle omdat alles goed terug opgewarmd zou zijn,en kom telkens tot de vaststelling dat het verbruik een stuk lager ligt
eerst zelf eens in de praktijk uit testen, ik echt niet zo veel waarde aan theorie en probeer zelf alles uit dat telt
bij mij is het een besparing zwart op wit,ik zou wel stom zijn om er een tijdsklok tusse te zetten als ik niet tot die vaststelling was gekomen
Valérie,
Die max. 4°C verlaging geldt volgens www.cvtuning.nl voor de WAR's.
Gery,
ik heb een WAR en ik kan zo koud gaan in de instellingen voor nachttemperatuur als ik wil. Alleen gebruik ik ze niet.
Walter
Het heeft allemaal te maken met de hoeveelheid "massa" binnen de geïsoleerde schil.
Veronderstel een betonnen kubus van 3 x 3 x 3m en 20 cm dikke betonwanden. Deze kubus heeft een gewicht (of massa) van ongeveer 20 ton.
We kunnen deze kubus isoleren met 10 cm XPS op 2 verschillende manieren :
A : isolatie aan de buitenzijde
B : isolatie aan de binnenzijde
In geval A hebben we 20 ton massa binnen de geïsoleerde schil. In geval B hebben we totaal geen massa binnen de geïsoleerde schil. De 2 kubussen zijn dus exact even goed geïsoleerd -20 cm beton + 10 cm XPS-
In geval A heeft een nachtverlaging weinig zin : de 20 ton massa zal de lucht op temperatuur houden. In geval B heeft een nachtverlaging absoluut zin : naarmate de binnentemperatuur (snel) daalt zal ook het warmteverlies afnemen en wordt er dus een bijkomende energiebesparing verwezenlijkt.
vr gr
Pluto
Marcel,
Als bij U de temperatuur 's nachts 6 graden daalt, dan moet je zonder meer gebruik maken van de nachtverlaging. Je hebt dan een gemiddelde temperatuurverlaging van 6/2 = 3° 's nachts gedurende 8 uur. Uit de vuist berekend geeft dat een minderverbruik van (3 x 7%) x 8/24 = 7% jaarlijks.
PS bij mij is het hetzelfde als bij U, binnenkant geïsoleerd + houten vloeren (dus weinig massa), met als gevolg snelle afkoeling 's nachts. Maar dat betekent dus helemaal niet dat je een slecht geïsoleerd huis hebt !
vr gr
Pluto
Walter,
Ik veronderstel dat jij in een goed geïsoleerde woning met veel massa woont. Dan kan je niet profiteren van een nachtverlaging, omdat je jouw "radiator" (de massa) niet kunt afsluiten. Die blijft de ganse nacht opengedraaid en het warmteverlies van uw woning gaat dus 's nachts ook onverminderd verder. Dat is nu eenmaal een nadeel van veel "massa".
vr gr
Pluto
Meer thermische capaciteit in muren en vloeren (massa dus) heeft een hoger comfort (minder temperatuurschommelingen en meer stralingsoppervlakte).
Om je verbruik te verlagen kan je 's avonds de verwarming ook eerder uitzetten.
Pluto,
Uw redenering klopt maar je kunt de massa ook verwarmen of warm houden met zonneenergie, omdat je een minimale afkoeling hebt. Jij kan je woning niet verwarmen met diezelfde zonneenergie omdat je dan teveel aan vermogen zou nodig hebben.
Waarom zou Dirk massa in zijn ph huis plaatsen denk je?
Hans V,
Ik spreek me niet uit over wat het beste of het slechtste is, ik tracht alleen maar het verschil aan te tonen.
vr gr
Pluto
Pluto,
Ik ben het bijlange niet altijd eens met wat je schrijft maar je uitleg over isolatie/massa is de meest aanschouwelijke die 'k ooit gehoord heb!
Bij mij thuis koelt het 's nachts in de winter ook een graad of 5-6 af. Het probleem is er niet direct één van weinig massa maar wel van veel ramen in oud dubbel glas en een ongeïsoleerde spouw (huis begin jaren 60). Onder die omstandigheden is nachtverlaging naar 14-15°C overduidelijk het zuinigst. Heb eens een paar nachten de proef op de som genomen en als ik slechts 2° verlaging mocht doorvoeren dan zou m'n jaarverbruik gas met 10% stijgen. Reden: hoe meer 't afkoelt, hoe kleiner de teperatuurgradiënt binnen/buiten (hoe minder "druk" er achter de binnenwarmte zit om te ontsnappen.
Werner
Werner
Als de binnentemperatuur gedurende de nacht beduidend zakt, is de relatieve luchtvochtigheid in huis best niet te hoog. Bij dalende temperatuur stijgt nl de relatieve luchtvochtigheid, met kans op condensatie op de koudste plaatsen.