natte isolatie (rotswol)
Wij hebben een muur met opbouw van buiten naar binnen: oude baksteen - rotswol - nieuwe itong - nieuwe keuken.
Naast die muur is een oplopende doorgang, wat maakt dat de vloer van onze keuken op het laagste punt 1 meter dieper ligt dan de doorgang daarnaast. De muur zit dus gedeeltelijk in de grond.
De rotswol zit helemaal ingesloten in muur, de deuren zitten in ons huis, het dak ligt er ook op.
Nu is die rotswol al meerdere keren nat geworden, onder andere wanneer de deuren en het dak er nog niet op stonden omdat het isolatiemateriaal niet goed afgedekt was (dit was in de winter), maar ook nadat deuren en dak erin stonden omdat er in de doorgang naast die muur de tegels uitgebroken waren waardoor het water via de grond door de muur in onze keuken terechtkwam. Dit was duidelijk zichtbaar (grote plassen) toen onze keukenkasten er nog niet stonden.
Mijn vraag: kan deze isolatie nog uitdrogen en opnieuw haar isolerende waarde krijgen en zo ja hoe lang gaat dat duren?
Benieuwd naar jullie antwoord(en). Alvast bedankt!
Reacties
Rotswol neemt geen water op. Het is niet hygroscopisch of capillair maar of het zal kunnen uitdrogen hangt af of het daar nog nat zal worden en of de rotswol al dan niet ingesloten zit in iets waar het vocht niet weg kan. Zit de rotswol tussen een dampopen materiaal zal het vocht wel stilaan naar buiten migreren en uitdrogen.
Als de rotswol mooi kan drogen en niet uitgezakt is door een bepaalde reden zal het zijn isolatiewaarde behouden.
Minerale wol onder maaiveld is niet aan te bevelen, zo loop je de kans dat de isolatie meer nat dan droog is. Een goede constructie is met XPS en waterkerende laag.
dank voor de snelle reactie
wij werken met een architect en die had minerale wol aangeraden.. gezien de rotswol langs alle kanten ingepakt zit en we net bijna klaar zijn met verbouwen, lijkt het me moeilijk om dit nog te vervangen?
dank voor de snelle reactie
de rotswol zit tussen baksteen en itong, kan dat dan uitdrogen?
of het uitgezakt is kunnen we niet nakijken..
jo
als ik het dus goed begrijp, is er ook rotswol onder het maaiveld gebruikt? indien ja komt dat volgens mij nooit goed, het vocht kan nu alleen maar naar binnen verdampen, en dus worden je binnenmuren continu belast met waterdamp, en dat zou betekenen dat je allicht voortdurende problemen krijgt met vochtige binnenmuren en een ongezond binnenklimaat. maar ik ga nu voort op jou omschrijving, misschien heb ik een en ander fout geinterpreteerd (hopelijk).
hans
Beste
misschien kunt u de situatie bekijken met een inspectie camera via een te boren gaatje door de Ytong ? deze techniek wordt oa gebruikt door firma's die spouw muren opvullen (De hobby versie van zo'n camera kunt u ook voor een appel en een ei kopen bij Conrad.be.
Een thermische foto in de winter kan ook helpen op te zien of de isolatie wel werkt? Als ik het goed begrijp moet deze foto bij jullie binnen genomen worden, waar duidelijk zal worden hoe warm/ koud de binne muur is.
eddy
ps Als het is zoals ik denk dat het is, is dit een bouw fout. Eigenlijk ben ik wel benieuwd of uw architect zijn/haar verantwoordelijkeheid neemt, of is de architect enkel verantwoordelijk als 't lukt...... Nu ja, een aannemer neemt men omdat dit nodig is, een architect omdat het verplicht is....
Natte glaswol en natte steenwol blijft nog circa 80% van zijn isolatiewaarde behouden.
Volgens de fabricanten ervan komt dit omdat het princiepe van de "stilstaande lucht" wordt behouden.
Het verlies wordt veroorzaakt door de hogere warmtegeleiding van de natte dekens.
Ik heb een woning gekend waar de glaswol in de open muren (tijdens de bouwwerken) kloddernat geregend is. Na een tiental jaren ontmoette ik de bewoner en bij navraag heeft die daar geen nadelig effecten van ondervonden.
Gevoelig punt blijft echter de opmerking van Hans D dat onder het maaiveld het vocht naar binnen zal trekken, en dan ga je daar wel schimmels en zwammen bekomen.
Als het onder het maaiveld is dan zou er langs de buitenzijde van de muur mijn insziens toch ook een vochtwering moeten aanwezig zijn.
dag hans
ik heb volgende week een afspraak met de architect en ruwbouwaannemer en ga eens de volledige uitleg vragen
ze hadden me beloofd een waterkerende laag te plaatsen maar gezien deze winter water in de keuken stond, lijkt me deze niet goed te werken
na de afspraak post ik meer info
alvast heel erg bedankt voor de feedback
Beste
Heel goeie tips! Ik was me al aan het afvragen hoe we de situatie konden checken zonder de muur af te moeten breken.
Ik bespreek het volgende week met onze architect, maar ik vrees dat die zoals bij de meeste dingen die verkeerd gebeurd zijn in ons huis boos zal worden of het zal minimaliseren. Dankzij deze blog sta ik alvast steviger in mijn schoenen.
De 80% klinkt als goed nieuws. De schimmels en zwammen en eventueel wegzakken van isolatiedekens moeten we onderzoeken. Meer nieuws na de afspraak met onze architect en aannemer volgende week. Tips over hoe en wat ik met hen aankaart, zijn welkom!
80%, als de isolatie door z'n gewicht niet uitzakt in de spouw, want dan is het 0%!!
hans d
In die bouw die ik vernoemde waren dat van die stijve glaswoldekens.
Ze hebben het wel nog kunnen controleren omdat de muren bovenaan nog niet afgewerkt waren. (De plastiekfolie die over de niet afgewerkte muur lag was weggevlogen...).