Niet warm met Tulikivi Sonka CT

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo forumleden, Ik zou graag jullie advies krijgen over mijn Sonka CT. Ik heb deze namelijk onlangs in mijn redelijk geisoleerder werkplaats van 75m2, hoogte 2,6m laten geplaatsen. Nu ben ik, na een instookperiode, echt aan het stoken en het val me toch behoorlijk tegen. Na 3 uur stoken krijg ik de temperatuur in de ruimte niet boven de 10 graden terwijl het buiten +/- 5 graden is. Ik heb droog hout (12%~, iroko+eiken)he brandt goed en toch wordt het niet warm. De kachel zelf is na deze 3 uren stoken redelijk warm, de bovenste twee rijen stenen zijn echt warm (zoals een radiator) de rij er onder lauw en de onderste 3 rijen gewoon koud. Is dit normaal voor dit type kachel of is hier iets mee mis? Ik heb Dutry hier ook al over gebeld maar met hen kom ik ook niet echt verder... Graag zou ik van jullie een advies ontvangen, bij voorbaat dank.

Reacties

Gebruik je het "omgekeerd stoken"?

Hoe zwaar is de kachel?

Is het externe luchtaanvoer?

Sluit je de kleppen als alles in gloeifase is?

Staat er veel glas  in de richting dat de kachel straalt.

 

 

Met dit weer zou je het toch warm mogen krijgen.

Met mijn finoven van 1300 kg stook ik 1 keer per dag 15 kg en t° is tussen de 25° (op het warmste moment) en de 22° (als ik terug ga stoken)

Ik ga zelfs nu stoppen met stoken en terug de muurverarming gebruiken, omdat het mooier weer wordt.

Hallo,

Dank voor uw reactie,

- wat bedoelt u met omgekeerd stoken?

- Kachel is 2500 kg

- Ik sluit de rookafvoer als het gloeit

- Kachel staat in derichting van de ruimte, geen glas.

Ik dacht eerst dat het aan twee grotedeuren lag welke iets tochten, deze heb ik nu met 6cm purplaten geheel afgesloten maar dit helpt helaas niets.

Google:

Omgekeerd stoken

Hout verbrandt alleen milieuvriendelijk, roetvrij en efficiënt bij een hoge temperatuur. De Bergkachel moet zo worden gestookt dat het hout in ongeveer 90 minuten is opgebrand en alleen nog nagloeit. Het schoonst en met het hoogste rendement brandt de kachel als zij gestookt wordt met de techniek van het zogenaamde 'omgekeerd stoken'.

Stapel de vuurkamer helemaal vol met hout, dikkere stukken onderop en dunner hout daarboven. Stapel het hout zo op dat er een toren ontstaat welke los staat van de wanden. Bovenop de stapel komt wat aanmaakhout. Zet de asla op een kleine kier, 8 a 10 mm, open en steek de kachel bovenop aan met een aanmaakblokje. Het vuur zal dan rustig naar onderen door gaan branden.

Het is belangrijk de asla in de juiste stand open te zetten. Deze opening is de luchttoevoer. Als het vuur helemaal uit is en niet meer nagloeit, dan moet de asla worden gesloten. Ook de klep in de schoorsteenpijp kan gesloten worden. Er ontsnapt geen warmte meer de schoorsteen in door de trek. De warmte wordt alleen nog de kamer in uitgestraald, na elke stook zo een 12 uur lang.

--------------------

Ik hou inderdaad de asla open, anders wil het niet goed branden, zal morgen proberen met zwaar hiout onderin en aanmaak bovenop, hoop dat dit verschil maakt

Het problem heeft niets te maken met het omgekeerd stoken, dat is alleen de eerste keer zo, dus één malig,

de volgende vullingen gaan gewoon boven op het vuur. Zelf heb ik geen TU maar een NU en lees hier ook dat TU met isolatie dekens werkt wat dus een minder hete buitenkant teweeg brengt. Jouw kachel weegt +/- 24 á 2500 kg dus theoretisch zou je met 25 kilo hout genoeg moeten hebben om tot de max. opname/afgifte te komen. Droog hout, < 20% vocht - schouwklep open - lucht/zuurstof toevoer helemaal open, dat is wat deze kachels willen. Zelf stoor ik me niet aan de kilo's maar meet altijd de buitenkant waar de hete gassen  het tegenstroom kanaal in gaan en stop bij +/- 90 gr. Zo doe ik het nu 11 jaar en gaat al 11 jaar goed zonder enig bijverschijnsel. Wees niet te lief voor de kachel want dan komen ze niet tot hun recht, goed stoken en flink vuur, dat is wat ze willen, de gehele branderruimte + deurglas moet je schoon blijven stoken, dan doe je het goed, alleen in het begin krijg je wat zwarte aanslag maar dat komt vanzelf weer goed bij droog hout en zuurstof rijk stoken. 

Te hard stoken is ook niet goed voor het rendement en de binnenkant van de stookkamer.

Te zacht stoken is dan weer niet goed voor het milieu.

Ikzelf probeer te niet te hard te stoken, maar zorg wel dat mijn ruit niet zwart wordt.

willem

't is niet eenmalig.  bij omgekeerd stoken ga je ook bij het navullen er voor zorgen dat het hout dat het dichtste bij de rookgasafvoer ligt het eerst verbrand. zo vermijd je dat je rookgassen afgekoeld worden door de massa hout die er bovenop ligt. de uitzondering zijn de meeste houtvergassers, die branden met de vlam naar beneden en dan komt het nieuwe hout bovenop liggen.

hierbij een videolink over omgekeerd stoken, wel in het duits maar de beelden spreken voor zich:

http://www.fairfeuern.ch/fileadmin/filesharing/VIDEO_TS/richtig_feuern…

 

Ik denk dat hij bedoeld "eenmalig" omdat ze bij speksteen meestal in verschillende fases stoken. (bijvoorbeeld 3 keer 5 kg)

Ik begrijp eigenlijk niet waarom. Waarom niet in 1 keer 15 kg omgekeerd stoken?

 

Ikzelf stook mijn finoven 1 keer en de volgende dag pas opnieuw.

Dan kan alijd omgekeerd stoken.

 

 

 www.speksteenkachels.nl/downloads/catalogus%20tulikivi.pdf

(link zoeken via google, anders werkt die niet, ook " 't is buiten gewoon kil - tulikivi " )

pagina 57, een 2860 kg kachel met 30 kg hout geeft op zijn piek max +/- 3.7 kW af.

 

Dit zijn geen grootvermogen kachels. Dit zijn twee elektrische vuurkes, zelfs iets minder.

 

Anderzijds, slechts 5 ° extra is weinig, "redelijk geisoleerd"? Werkplaats -> tochtgaten?...

 

 

 

 

 

Ik stook 'm één keer per 24 uur en dan gaan er twee weekend tassen aan hout in, soms wat meer soms minder.

Die twee tassen is +/- 5x de kachel vullen, branderruimte is 33cm lang, hout is 25cm lang om de secundaire zuurstof

rondom de ruimte te geven. Ik zou niet weten hoe ik twee tassen hout (+/- 18 á 20 kilo) in één keer in de kachel krijg zoals jij dat doet Walter, dat gaat bij mij niet passen.

Daarom zeg ik; de 1ste keer omgekeerd gaat, de 4 volgende keren leg ik het hout op een goed vuurbed.

Ik denk dat  Jorritsma wat meer moet vertellen over zijn manier van stoken, na 3 uur redelijk warm lijkt mij dat ie zachtjes stookt.

 

Dat vind ik juist een nadeel van een speksteenkachel, veel te kleine stookruimte.

Ik steek in mijn finoven telkens een wasmand hout in (+/- 15 kg)

Hier en daar raakt het hout soms wel de zijkanten, maar ik stook ook geen hellevuur. (mijn profielfoto is toen hij ingestookt werd, dus dat was met veel minder hout)

En na 4 jaar branden, is de binnenkant nog steeds OK.

willem

zoals ik dus al schreef, beter je vuurbed opzij schuiven en je blokken er naast leggen, op die manier koel je de vlam niet af door je hout en brand ze beter uit.

Hans,

brander ruimte en rooster is +/- 33 x 22 cm, bij nog goed vuur gaat de volgende lading erin, kan wel wachten tot bijna alles verbrand is maar dan trekt er meer koudere lucht door de kachel wat voor afkoeling leid. Als ik het restant vuur naar opzij schuif dicht ik de secundaire toevoer volledig af en worden de openingen gevuld met as en brokjes gloeiend rest materiaal.

Rondom het rooster zitten openingen voor de sec. lucht, de primaire lucht komt via het schudrooster, dus onderkant van het hout, dit schudrooster gaat na de eerste vulling dicht en het hout krijgt verder z'n zuurstof via de zijkanten. Ik begrijp jou wel, maar dan moet het branderbed groter zijn wil je omgekeerd blijven stoken.