Nieuwe brander: mazout, pellets, warmtepomp...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Situatie: vrij groot huis, zo'n 350m2 gelijkvloers die we verwarmen. Aangrenzend aan de keuken aan de ene kant onverwarmde berging (25m2) en een onverwarmde veranda (20m2) aan de andere kant. Beiden vormen dus wel een soort buffer naar buiten toe. Er is geen bovenverdieping, wel een omgekeerd plat dak (isolatie ligt er bovenop). 60% van de woning werd onlangs gerenoveerd met hoogrendementsglas en extra isolatie, de andere helft bezit (voorlopig nog) gewoon dubbelglas.

Centrale verwarming is overal vloerverwarming met een mazoutketel op lage temperatuur. Hoewel we persoonlijk vinden dat ons mazoutverbruik met een 2.220 - 2.500 liter/jaar goed meevalt voor een dergelijk groot huis, dat helemaal alleenstaand is, allemaal gelijkvloers,... willen we in deze tijden van hoge mazoutprijzen toch eens kijken of we hier ook geen besparingen aan kunnen doen.

Als we de reclames mogen geloven zouden we met een nieuwe mazoutketel 30-40% minder mazout gaan verbruiken en zouden we de investering snel terugverdienen. Aan de andere kant vind ik het zonde om onze perfect werkende brander weg te doen (zeker als dat verschil niet groot zou zijn), dus ik wil de beslissing weloverwogen nemen.

Specificaties van de brander :
Merk : Buderus
Bouwjaar: 1983
Vermogen: 28.8 KW (Warmteleistung : 26.6KW, Warmtebelastung 28.8KW)

Hier enkele vraagjes:

- zouden we effectief een besparing halen van 30% a 40% met een nieuwe ketel (en zo dus maar 1540 a 1750 liter per jaar verbruiken)
- wat kost een dergelijke ketel (plaatsing inbegrepen)

- is een pelletbrander interessant ?
- Wat kost de installatie van een dergelijke brander ?
- als we zouden kiezen voor pellets, kan het dan volstaan met een nieuwe brander op onze ketel te laten installeren (heb hier iets over gelezen).
- kan dit gebruikt worden voor onze situatie waar we dus een brander hebben die het water voor de CV op lage temperatuur verwarmt ? (we hebben geen sanitair warm water nodig via deze manier)

- is een warmtepomp (electrisch dan dus) een alternatief om het water op te warmen voor de vloerverwarming, al dan niet in combinatie met zonnepanelen (water of fotovoltaisch)

Nog enkele weetjes:
- warmwater moet niet verwarmd worden door de CV. De CV ruimte ligt op 12m van de badkamer en op 17m van de keuken zodat hier teveel verlies zou zijn (17 l water verspillen om warm water te hebben in de keuken). Momenteel staat daar een electrische boiler die vervangen gaat worden door een zonneboiler.
- aardgas is geen optie wegens niet aansluitbaar (we wonen heel landelijk). Een tank met butaan/propaan wil ik niet in mijn tuin.
- de ondergrondse mazouttank is nog in perfecte staat dus hier gaan we niet snel kosten aan hebben.