Nog een renovatie vloeropbouw op volle grond... 13cm opbouwhoogte, geen chape en wat verwarring

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Besten,

We zijn van plan deze zomer één en ander te renoveren in ons huis, en willen van de gelegenheid gebruik maken om ook de vloer te isoleren.

Huidige situatie (totaal 13,5cm boven betonplaat).
- tegel
- 6cm cementchape
- folie
- 6cm uivulling (schuimbeton)
- betonplaat

Dit weekend zijn we eens gaan horen in één van de ecowinkels wat de alternatieven zijn voor e.g. Pur + anhydriet chape.

Dit is wat we nu denken te doen

- zwevend parket 14mm
- Steico underfloor 5mm
- OSB 15mm
- 2x5cm kurk, geschrankt. De warme leidingen komen tussen de eerste en de tweede laag, de gaten opvullen met kurkkorrels.
- folie (Pro Clima DA)
- beton plaat ( er lopen niet veel leidingen. Eventueel slijp ik ze wat in)

Ziet iemand hier gaten (graten) in?

In de winkel werd verteld dat een dampscherm aan de warme zijde niet nodig zou zijn voor de vloer. Klopt dit?
En zou dit ook nog kloppen indien we houtvezel plaat zouden gebruiken in plaats van kurk?

Alvast bedankt voor de inzichten...

Groeten,

Rob

Reacties

Pro Clima DA is een damprem; ik snap niet wat die daar doet; dampscherm is beter.  Het dampscherm moet vocht uit de grond tegenhouden; volgens mij kan de damprem dat niet.  

wil je niet de zuiver ecologische weg, probeer dan toch minstens pur te vermijden.  

Dampscherm aan de warme zijde is normaal wel nodig; maar voor een vloer weet ik het niet echt zeker. Ik zou eigenlijk op de osb een dampscherm leggen.  Maar misschien is de osb voldoende dicht.  

Walter

 

wat is er eigenlijk probleem met PUR platen geproduceerd in een fabriek ? solvent in de productie ? 

volgens mij als je dampscherm PE + 10cm PUR legt + vloerverwarmingske + vloerke erover in de chape, heb je toch een fantastisch goeie afwerking ?

En waar en wanneer zouden die dmapen van die PUR die in de fabriek netjes opgevangen zijn, u nog kunnen storen ?

Rob,

Ik ga er van uit dat je kiest voor parket en dat je geen vloerverwarming hebt.

Je kan in uw situatie nog vele oplossingen bedenken. Maar ik denk dat jouw oplossing helemaal niet slecht is , een goed compromis tussen zo weinig mogelijk warmteverlies en zo ecologisch mogelijk.

Van die folie ben ik niet helemaal zeker, hij zou in dit geval moeten dienen om opstijgend vocht vanuit de beton te stoppen, meestal doet men dat met eenvoudige bouwfolie.

Charel

 

Bedankt voor de tips!

Dus onderaan zorg ik voor een dampscherm ipv damprem. Wat me een beetje dwars zit is dat normaalgezien de buitenkant het meest damp open moet zijn, wat in een vloer op volle grond damp dicht is. Logischerwijs moet er dus inderdaad een dampdicht dampscherm aan de warme kant. 

Als we de naden van de OSB platen afplakken en aan de muur dichten met flexibele kit veronderstel ik dat het voldoende dampdicht is. eventueel nog een dampscherm onder of boven de OSB aanbrengen.

Na lang twijfelen hebben we inderdaad besloten om geen vloerverwarming te leggen.

Omdat we geen vv doen lijkt chape niet meer nodig, en zonder chape hebben we meer ruimte voor isolatie, dus is PUR niet nodig. Met het voorstel dat ik hierboven beschrijf komen we voor een vergelijkbare prijs aan een vergelijkbare isolatie als pur+chape, met een rustiger geweten en misschien een beetje een aangenamere accoustiek. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is misschien wat meer opwarming in de zomer, maar dat is eenvoudig op te lossen... .

Mercikes!

Voor de vloer is er normaal nooit luchttransport naar onderen.  Dus op die manier is luchtdichting minder kritisch.  Ik ken voorlopig alleen maar vochtproblemen die opstijgend vocht in een vloer ipv vocht door condensatie in een vloer.

Walter

Ondergrond ,overal goed ingieten (injecteren) met water/cement /compactuna.

waterdichte beton erop ,waterdichte folie erop ,

alle waterleidingen leidingen iets hoger leggen  (50% in isolatie)

Pur isolatie .

Chape en afwerking.

PS, deze techniek toegepast in woning met grondplaat in laagliggende verkaveling.

Anderen(ook met grondplaat) hebben last van opstijgend vocht langs binnen muur en rondom vloer in voegen.

Blijf hardnekkig zitten en regelmatig terug komen.

Chris

 

Niet vergeten dat in toekomst ,

iedereen zijn overloop regenput  in  tuin vloeit.

en hoger gelegen huizen het regen water naar u vloeit.

Dat uw onderlaag geen sponsje  gaat worden.

Ben je verder van huis .

Chris

Dank je Walter.

Chris,

Zolang de zeespiegel niet met enkele meters stijgt ben ik daar niet zo ongerust in. Het waterpeil in de vaart 50m verder staat een meter of 4 lager, dus het draineert redelijk goed.

Groeten,

 

Rob

het blijkt bij u een zwart of wit keuze te zijn: van het ene uiterste (PUR: totaal onecologisch produkt) naar het andere uiterste: houtwolisolatieplaat... Er bestaan ook vloerisolatiematerialen die veel beter isoleren dan de houtwol (XPS haalt lambda=0,030, Resol zelfs 0,021) en heel wat milieuvriendelijker zijn dan de PUR. Met uw 10cm kurk en 5cm houtwolisolatieplaat bereik je een R=4 wat een U=0,025 is voor je vloerisolatieniveau. Met dezelfde 15cm dikte in XPS wordt dat een R=5 U=0,20 en met resolplaat een R=7,14 U=0,14 (passiefhuiswaarde)
Het hangt er dus vanaf waarvan je wakker ligt: een jaarlijks blijvende energieverspilling die ook zijn impact op het milieu heeft of wakker liggen van minder ecologische isolatiematerialen.... Want er zijn maar weinig huizen die de 2 combineren: een passief/nulenergiehuis in bio-ecologische materialen is uiteraard de max !!!