offerte condensatieketel
Hallo,
voor het vervangen van onze oude gasbrander (enkel CV) door een condensatieketel, hebben we twee offertes ontvangen:
- Buderus Logamax GB 162-25 (incl. afvoer 80-125 dr. schouw, kamerthermostaat RC35, expansievat Zilmet 25L, en installatie): 4550 EUR
- Vaillant ecoTec plus VC 306 30kW (incl. afvoer 60-100 dr. schouw, kamerthermostaat CalorMatic 392, en installatie): 2995 EUR
Na wat rondgesurft te hebben, ben ik nog niet veel wijzer geworden. Hier en daar lees ik dat Buderus beter zou scoren dan Vaillant (ruimere ervaring, onderhoud etc.), maar ook het omgekeerde lees ik wel eens. Natuurlijk doet ook de stielman (en het onderhoud dat je van hem krijgt na de installatie) er veel toe. Maar hoe verklaren jullie dit toch wel groot verschil in prijs? En welke van deze twee ketels zouden jullie verkiezen?
Alvast bedankt voor alle tips!
Reacties
Offerte laten maken voor ne nieuwe auto ...
* Audi A6 met alle toeters en bellen
* Volkswagen Passat met alle toeters en bellen
Waar zit het prijsverschil ??
Alletwee 4 wielen , een stuur , en ne motor , ... Rijden doen ze alletwee . Waar zit het verschil ??
Zucht...had een dergelijke reactie wel verwacht. Als die Volkswagen Passat de volgende 15j even betrouwbaar en onderhoudbaar is, dan verkies ik (persoonlijke keuze) voor de Vaillant in dit geval. Alleen lijken de meesten meer van auto's te kennen dan condensatieketels. Vandaar mijn vraag op dit forum, waar ik gehoopt had op een reactie van kenners (installateurs, onderhoudstechnici etc.) en/of gebruikers (neen, geen autokenners).
Toch bedankt voor uw reactie...
Spreek je met 50 mensen die rijden met Passat dan ga je der bij hebben die tevreden zijn over de auto / garage / enz.
Anderen zullen helemaal niet tevreden zijn ...
Hetzelfde met de Audi-rijders .
Wat belangrijk is , is de kennis van de installateur . Hoe goed kent hij de toestellen , heeft hij onderdelen op stock , is hij in het weekend bereikbaar ed.
Slechte ketels worden er niet meer gemaakt . Werk al 20jaar aan condensatie-ketels en alle fabrikanten hebben zo hun problemen gehad of nog . Vaak gaat het erom hoe deze worden opgelost en gecommuniceerd .
Soms kan je dingen niet gaan vergelijken en moet je op je gevoel afgaan .
Zijn de offertes voor de rest indentiek ?? Expansievat , vuilfilter , pompgroepen eventueel , microbellenfilter , spoelen van de bestaande installatie eventueel , ... Sanitair warm water aanwezig ? Zoja , met welk debiet en welke delta T ???
Misschien dat de Vaillant alles aansluit met allpex en de Buderus-installateur met koper ...Dat kunnen ook dingen zijn die een offerte beinvloeden !
Zelf heb ik goede ervaringen met de Buderus 162
- Dat eerste punt (installateur) is idd. een terechte opmerkingen. Ben van plan om een aantal referenties op te vragen (benieuwd of ze die willen geven); op dergelijke vragen antwoorden ze toch anders allemaal bevestigend, niet?
- Wat je laatste punten betreft: bedankt. Daar kan ik mee aan de slag. Wat ik momenteel uit de offerte kan ompmaken is dat de Buderus m.i. wordt geleverd met een extern expansievat (Zilmet, 25L), en de Vaillant met intern expansievat. Ketel dient enkel voor CV (niet voor sanitair warm water). De overige punten/verschillen kan ik niet opmaken uit de offerte...wat huiswerk dus.
Zoals reeds bovenstaand aangehaald zullen beide ketels wel aan je verwachtingen voldoen. Onderdelen en dienst na verkoop zijn bij Vaillant misschien wat voordeliger en beter beschikbaar aangezien ( zeker in limburg ) meer verdelers/groothandels die Vaillant volgen.
Grootste verschil zit hem echter in de warmtewisselaar, deze is bij Vaillant van inox en bij buderus van aluminium. Welke het beste is laat ik in het midden en daarover is reeds genoeg geschreven op dit forum. Het zijn beide wandketels met een verwachte levensduur van een 15 tal jaar.
Normalitair is het zoiezo aan te raden om een extern expantievat te plaatsen, ook bij de Vaillant ketel. In deze ketel zit een expantievat van 12 l ingebouwd maar dit is voor de meeste installaties te klein. Ook indien het intern vat stuk gaat heb je nog altijd het externe vat dewelke achteraf ook eenvoudiger is om te vervangen.
groeten
Bram
Verdelers van Buderus-toestellen zijn er zeker voldoende alsook de technische dienst ( www.myservice.be = onderdeel van BOSCH ) .
Buderus werkt rechtstreeks met de installateur (vaak de kleinere installateurs en eenmanszaken waar de baas nog zelf mee de werf op gaat ) en NIET via groothandel .
Buderus is Bruto 700 a 800 euro duurder dan Vaillant, schouwbuis 80/125 is ook gevoelig duurder dan 60/100 ( weet niet hoe ver ie moet natuurlijk ), dan nog drukvatje met eventueel console extra geteld bij buderus en misschien ander leidingwerk .... verschil in prijs zou kunnen kloppen .....
Succes met je keuze,
Belangrijker dan de keuze van je condensketel is je installatie in het algemeen. Kan je met een aanvoer van 50 a 60 °C je woning verwarmen ? Als dit niet het geval is dan heeft het zoiezo niet veel zin om een condensketel te zetten.
Hoe kan ik weten of ik de woning kan verwarmen met een aanvoer van 50-60°C? De woning dateert van eind jaren '80. Volgens één installateur zouden de radiatoren (14 in totaal; 5 in de referentieruimte waar de kamerthermostaat aanwezig is) gedimensioneerd zijn volgens een regime 90/70. De woning is redelijk geïsoleerd (de uitbouw van de referentieruimte (= keuken aansluitend op living) is zeer goed geïsoleerd). Andere installateurs die ik ondertussen over de vloer heb gehad wisten nog minder te vertellen.
Wat ik ook niet snap is dat geen enkele van de ondertussen 4 installateurs die ik over de vloer heb gehad een war aanbevelen. Is het niet correct te stellen dat een war met ruimtecompensatie de 'beste' oplossing is.
Waar ik ondertussen geen goed gevoel bij heb, is de optimale instelling van de ketel (stookcurve). Moet ik me daar zorgen in maken, of kan een ketel deze curve automatisch bepalen met war/ruimtecompensatie?
Buderus is standaard uitgerustr voor WAR in combinatie met RC35 ...
Voor optimale instelling stooklijn heb je wat tijd nodig daar elke situatie ( isolatie , glasopp , ligging zuid/noord , ... ) verschillend is , maar met ruimtecompensatie ingeschakeld komt dit wel in orde . Niet onnodig zorgen maken in WAR ...
Vaillant is een merk dat zijn produkt dumt op de markt , ze hebben een lage bruto prijs en een grote korting voor de installateur groothandel.
Ga bij de betere merken kijken en deze zitten steeds rond een zelfde maar duurdere prijs dan vaillant.
Als je de GB162 -25 van Buderus te duur vindt hebben ze nog de GB172-24 deze is een stuk goedkoper.
Vraag maar eens de prijs voor een viesmaan ketel dt hebben ze ook 3 prijzen naargelang de kwaliteitsreeks wat je kiest .
Laat Vaillant voor wat het is een middenklasser die uitblinkt door zijn lage prijs. Wil je kwalitateit kies voor voor Buderus,viessmann enz.
Een mercedis of bmw wordt toch ook niet verkocht aan de prijs van een lada.
En aan alle beide komen stukken. Dan is de service geleverd door de installateur veel belangrijker dan de prijs. Als je op de service dienst van de fabrikant steeds moet wachten kan je meerdere dagen wachten voor aller deze bij je komen.
Je Installateur kan dit sneller oplossen.
Haje ,
Buderus heeft standaard als WAR de RC 35 . Maar als je kiest voor de duurdere logamatic 4000 regeling van buderus. Kan deze als je deze gebruikt als WAR met ruimtecompensatie de stooklijn automatisch laten bepalen. Geen enkele bijregeling is dan nodig om aan jouw situatie aan te passen.
Vaillant heeft geen vergelijkbare sturing die dat kan. Enig nadeel is dat deze sturing duurder is dan gewoon een RC35 met buitenvoeler te plaatsen. Echter bij een bestaande bouw is dit ondanks de meerprijs een goede keuze daar je zelf de stooklijn niet hoeft aan te passen , de sturing (logamtic 4000) zoekt zelf de laagste temperatuur die hij nodig heeft bij elke buitentemperatuur.
RC35 heeft standaard ook ruimtecompensatie ...
4000-regeling is in dit geval niet nodig omdat de EMS-regeling in combinatie met RC35 ook voldoende regel-functies heeft
Tumke , ik heb toch niet gezegd dat er geen ruimte compensatie is in de RC35
Maar zoals hierboven aangehaalt kan de ruimte compensatie als je stooklijn niet goed is . Deze wel proberen te compenseren door de ruimte compensatie echter het zal dan toch nog steeds zich stabileren op een hoger of lagere temperatuur dan wat je wenst. Daar de stooklijn niet juist is ingesteld. Want pas als de ruimtetemperatuur die gemeten is afwijkt van de gewenste zal de sturing via ruimte compensatie dit verschil te compenseren door de watertemperatuur in het verwarmingscircuit te wijzigen enenredig met de afweking van de ruimtetemperatuur.
De Logamatic 4000 regeling laat buiten deze ruimte compensatie het ook toe dat via een instelling in het service niveau de sturing ook zijn stooklijn aanpast . DWZ de sturing bepaalt bij elke buiten temperatuur zelf wat de watertemperatuur moet zijn om de ruimte te verwarmen op de ingestelde temperatuur. Ook al geef je eerst een geschatte stooklijn in .Daar bij een oude installatie je niet weet wat de stooklijn moet zijn. Hoeveel zijn de radiatoren overgedimensioneerd, wat is het werkelijke isolatie peil van elke muur enz. De sturing via logamatic 4000 regeling bepaalt zelf de benodigde stooklijn voor jouw huis.
Dus als je opteerd voor de RC35 wat opzich geen slechte sturing is. Moet er meestal ne een stookjaar bekeken worden hoe de stooklijn moet aangepast worden (deze doet dat niet automatisch) . Bv de sturing zordt ervoor dat bij hogere buitentempertuur het te warm wordt enz.
Hallo Ronny ,
Neem aan dat je de functie "Automatische adaptatie" in de 4000-regeling bedoeld ?
Deze staat af-fabriek op UITen meestal is het ook niet nodig om deze te activeren ...
Voor de activatie moet er worden voldaan aan volgende zaken
* Afstandsbediening aanwezig in kamer
* Installatie zonder thermostaatkranen ( of deze moeten altijd openstaan )
* Geen permanente aanwezigheid van externe warmtebronnen
Voor "huis en tuin" gebruik is een EMS regeling met RC35 meer dan voldoende !
Tumke ,
als je ruimte compensatie wil toepassen . Moeten steeds de thermostatische kranen in de referentie ruimte volledig worden opgezet.
Anders heeft de ruimtecompensatie geen enkel nut.
Als je terugkoppeling wil hebben dus ruimte compensatie toepast dwz dat je stooklijn wil aanpassen naargelang de afwijking gemeten en gevraagde ruimtetemperatuur. Dan staat er steeds een bijsturing in een referentie ruimte. In deze referentie ruimte hoeven geen thermostaat kranen te staan daar hier deze steeds volledig open moeten staan.
Door de ruimtecompensatie zorg je ervoor dat ten eerste de ruimte sneller opwarmt, er gekompenseerd wordt als de ruimte te warm wordt door welke oorzaak ook. Echter het nadeel hiervan is dat enkel in de referentie ruimte wordt gekeken en niet in de andere ruimte. Maar dit gebrek heb je ook als je een gewone kamerthermostaat (al dan niet met klok) gebruikt.
Ok, als je gewoon een stooklijn insteld met een klokprogramma voor dag en nacht en je geen ruimte compensatie toepast. Dwz dat de weersafhankelijke regeling de watertemperatuur van de ketel regelt naargelang de buitentemperatuur je instelling stooklijn en je gevraagde temperatuur ruimte .En de fijnregeling van de ruimte temperatuur gebeurd dan via de thermostatische kranen. Dan heeft de logamatic 4000 geen extra voordelen dan de RC35.
Maar bedenkt hierbij de nadelen: langzamer opwarmen van de ruimtes of stel je de stooklijn veel hoger in dan nodig waardoor de ketel een slechter jaarrendament heeft. Ook zijn er niet zoveel ketels die dit stoken met thermostatische kranen aankunnen zonder gebruik te maken van een bijpass (al dan niet ingebouwd in de ketel). Deze Bypass verhoogd de retoutemperatuur van de ketel dus een slechter rendament van de ketel tot gevolg. Bij de keuze hierboven vermeld heeft enkel de Buderus GB162 hier geen probleem mee. Want bij deze moet nooit een bypass worden geplaatst, deze heeft het flow plus systeem en schakelt de ketel uit als er geen debiet meer loopt.
Wil je echter het maximale uit de sturing halen dwz de laagst mogelijke watertemperatuur dan moet je bij de RC 35 ook al gebruik je de functie van ruimte compensatie de stooklijn enkele keren bijstellen om deze juist te krijgen.
Bij de logamatic 4000 moet je dit niet doen de sturing zoekt zelf de ideale stooklijn voor je installatie.Ik weet ook wel dat deze Logamtic 4000 sturing duurder is dan gewoon de RC35 met buitenvoeler te plaatsen. Echter bij oude installatie zal je klant met de logamatic veel meer tevreden zijn: de ruimte temperatuur in de referentie ruimte wordt steeds berijkt en de installateur hoeft niet meer terug te komen om de sturing bij te regelen, je installatie draait aan het max. mogelijk rendament. Ok de referentie ruimte temperatuur wordt geregelt en er wordt niet gekeken in de andere ruimtes hoe daar de temperatuur is. Echter dit probleem had je ook met een kamerthermostaat.