omrekenen vermogen radiatoren naar lagere temperatuur
Beste Ecobouwers,
Omdat ik een nieuwe verwarmingsketel wil plaatsen ben ik op zoek gegaan naar het vermogen van mijn bestaande radiatoren uit de jaren 70.
Ik vond enkel gegevens over het vermogen bij 80 graden. Het totale vermogen is iets meer dan 30kW, dus zou ik in principe een ketel van 35kW moeten plaatsen, wat mij onnodig veel lijkt.
Ondertussen heb ik ook geen 80 graden meer nodig om mijn inmiddels geisoleerde huis warm te krijgen. Proefondervindelijk heb ik vastgesteld dat max 60 graden genoeg is.
Weet iemand een formule om het vermogen van radiatoren op 80 graden om te rekenen naar het vermogen op 60 graden?
Bedankt!
Reacties
Je hebt daar tabellen voor. Hier bijvoorbeeld http://www.radson.com/docs/Brochure-LTR-NL.pdf laatste pagina.
Geert
Als weet hoeveel water er opzit, kan je KWh uitrekenen.
Voorbeeld 4 radiatoren met 50L water
Vb. 50L à 80C° geeft 4,65 KWh
50L à 60C° geeft 3,49 KWh
euh??? Waar haal je dat? Afgifte van een radiator is helemaal niet lineair met de aanvoertemperatuur. Wat bedoel je met hoeveel water er op zit? De inhoud van de radiator? En hoe speelt dat een rol met de afgifte?
De afgifte staat in functie van energie die je radiator afgeeft bij een bepaald debiet. Bij radiators wordt het debiet veelal zo geregeld dat je bv een delta T van 20°C over je radiator krijgt.
Kijk in de Radson tabel:
zie je bv bij 22°C binnentemperatuur voor een radiator 80°C, delta T20°C, een 'correctie factor' van 1,07 (correctie toe te passen op nominaal vermogen van de radiator).
Bij aanvoer 60°C, delta 20°C, een correctie factor van 2,69; Maw aanvoer van 60°C geeft heeft meer dan 2keer minder vermogen (zelfs ongeveer 2.5 keer minder). Dus helemaal niet lineair met de temperatuur.
Je moet naar het dynamische verhaal kijken, waarbij debieten, delta T, omgevingstemperatuur samen een vermogen geven. En veelal kan je dat maar proef ondervindelijk vaststellen (moeilijke rekenoefening tss afgifte door straling versus conductie).
Walter
Walter -8
Als je water van 60C° door een radiator laat stromen ,
en in die radiator zit stromend water continu 10 L à 60C°
Geeft/ verbruikt deze radiator max. 0,7KWh.
Is ruimte 21C° is KWh afgifte minder.
Radiator geeft niet meer KWh als er in zit , om 10L op 60C° te houden
Of dat water is ,ijzer of beton. maakt niet uit
Is het theoretisch max. van KWh opwekking en afgifte.
Praktisch zullen er zeker ander factoren meespelen.
Snelheid pomp /warmteafgifte vermogen.(grote van koelribben)
Theoretisch is dit het het max.KWh verbruik en afgifte.
" Het totale vermogen is iets meer dan 30kW, dus zou ik in principe een ketel van 35kW moeten plaatsen, wat mij onnodig veel lijkt."
Is eigenlijk verkeerde redenering; oude huizen, hadden veel vermogen om het afgekoelde huis 'snel' te kunnen opwarmen.
Op zich zou dat oude huis veelal al kunnen toekomen met de helft van het geinstalleerde vermogen als je huis niet laat afkoelen. Enige wat mogelijk probleem is, is dat je afgekoelde huis er langer zal over doen om op te warmen. Bij geisoleerde huizen, enkel vermogen nodig om het warm te houden (koelen toch nauwelijks af als je verwarming uitlaat).
In jouw geval best volgende oefening: warmteverliesberekening maken van nieuwe situatie; een temperatuursregime kiezen, nakijken of je radiatoren nodig vermogen per ruimte kunnen leveren. Indien niet, ofwel grotere radiator plaatsen, ofwel hoger temperatuursregime. Indien wel, kijken of een lager temperatuursregime mogelijk is.
Merk nog op dat er groot verschil is tss een convector en een radiator; in de jaren 70 werden veel huizen met convectoren voorzien; hierbij is vermogen verlies nog groter dan bij radiator als je de temperatuur laat zakken.
Walter
los van het feit dat je vermogen in kW weergeeft en niet in kWh volg ik je helemaal niet. Van waar tover je ineens die 0,7kW(h??) te voorschijn? Welke formule is dat? En vooral; wat heeft dat te maken met vermogen van een radiator; want met jouw formules kom je tot onzin (zoals beweren dat er maar 25% verschil is in vermogen tss 80°C en 60°C regime).
Er zijn radiators met 10 liter inhoud die meer vermogen kunnen afgeven dan een radiator van 50l; hangt af van radiator opbouw, afgifteoppervlakte,....
Ik raadt niemand aan om met jouw uitleg een schatting te maken die het vermogen geeft van zijn radiator; je zal er snel een factor 2 naast zitten (zie de eerste tabel van radson). Jij 'voorspelt' een verschil van 25% tss 80°C en 60°C; in werkelijkheid is het een factor 2 en meer.
Walter
Walter-8
Daarom spreek ik van theoretisch max.
Een elektrisch weerstand kacheltje van 2KWh
Hoeveel KW zal die max .afgeven in woning op een uur?
Met grote of kleine koelribben?
De verminderings faktor warmte afgifte bij CVradiatoren .
zal afhangen van snelheid pomp en
het thermisch geleidbaarheid radiatoren.
Als je zo radiatoren uitrekend voor condensatieketels ,
zal je nooit bedrogen uitkomen.
Vanaf het moment dat het vermogen van radiatoren te klein is,
moet ketelwater hoger , om toch de nodige MJ in woning te halen
en is de werking van condensatie verloren.
Door te hoog retourwater.
ik denk dat je niet weet wat het verschil tss kW en kWh; het vermogen van een weerstand wordt gegeven in kW, niet in kWh (dat staat voor verbruik). Je vraag is dus fout; die moet zijn: hoeveel verbruik in kWh zal een electrische weerstand hebben in 1 uur met een vermogen van 2kW. Het antwoord is hier een verbruik van 2kWh. Na 10 uur zal die een vebruik hebben gehad van 20kWh.
Waar jij het over hebt is niet een 'theoretisch' maximum; je hebt gewoon iets uitgevonden dat op geen enkele manier iets te maken heeft met een werkelijkheid, theoretisch noch praktisch. Op die manier heeft jou eerste opmerking in deze vraagstaart geen enkele waarde. Het antwoord vertelt niets over een eigenschap van een radiator (ik zou ook niet weten waarover het wel iets vertelt). Ik ben nog altijd benieuwd welke formule je gebruikt hebt om te komen tot die getallen. Dat vertelt misschien iets over de fout in je redering.
Wakter
Walter-8
Als een leefruimte Vb. 3Kw per uur nodig heeft/warmteverlies ,
om leefruimte op 21C° te houden
heb je 3KWh per uur nodig.
Of je dat elektrisch doet of met water of met houtverbranding enz..
Of met bak water(rondom met koelribben) van 65 L aan 60C°.
Enkel de snelheid van convectie afgifte à materiaal ,
waar warmtebron in zit is belangrijk .
Elektrische verwarming van 2KW of stijkijzer van 2KW,
is wel een verschil in snelle convectieafgifte leefruimte.
Als alles zo goed werkt met tabellen en formules,
Waarom dan al die kranen voor bijsturingen?
Tabellen en formules zijn richtlijnen en indicaties , praktijk meermaals fout .
Door factoren die zelfs niet vastgelegd zijn in tabellen en formules.
Als er een rendement word berekend in woning bij -10C°,
kan je het max rendement van radiatoren ook berekenen.
Beter een max. dan een min.
nog eens opnieuw: wat is de betekenis van je bak water van 65l aan 60°? Wat wil je daar mee zeggen? Ik weet nog altijd niet wat je wil zeggen met 65l aan 60°C, of hoe dat iets te maken heeft met een vermogen van een radiator. Hoe reken je hier?
Als ik je zie toveren met waardes, de eenheden niet juist zet (je leert, want in deze post is het ok), kan ik geloven dat je weinig waarde hecht aan tabellen en formulles. Ik heb ze echter nog nooit weten falen (hoe kan een formule nu falen?). Misschien is het gewoon dat je niet goed weet wat die formules en tabellen weergeven dat je in de praktijk dingen fout ziet gaan. Ik zie in de praktijk alleen maar dingen fout gaan omdat er niet gerekend wordt of zeer fout wordt gerekend.
Walter
nospam
vreemde redenatie. waarom zou je een ketel van 30 of 35 kW nodig hebben als je voor 30 kW radiatoren (bij 80°) hebt? en wat rol speelt het vermogen van je huidige radiatoren tenminste als je ze gaat houden? als 60° water warm genoeg is moet je je geen zorgen maken over je radiatoren, die zijn dan zeker groot genoeg. of wil je die vervangen?
hans d
Walter-8
"""
ofwel grotere radiator plaatsen, ofwel hoger temperatuursregime.
"""
Eerste zal zeker kloppen bij een nieuwe condensatieketel,
tweede is al verkeerd,
hogere T° , zal condensatie na warmtewisselaar gebeuren ,
namelijk in schouw.
ik denk dat het gewoon het getal is aan energie die in water zit, die kan vrijkomen als je dat water laat staan, dus op zich vind ik het logisch hoor. Maar toegegeven een Jaga heeft veel minder water en zal toch meer thermisch energie vrijgeven, precies door de circulatie van het water. Dus op die manier heb jij zeker ook gelijk, dat het getal niet het beste manier van rekenen is. Laten we zeggen zonder te rekenen, dat bvb uw huis 20% extra isoleren ervoor kan zorgen dat je 20% lager delta T kunt stoken. Dus iemand die radiatoren staan heeft die zijn huis verwarmen aan '60° kan na een grondige renovatie van zijn isolatie erin slagen om datzelfde huis te verwarmen op 60-20 of delta 40° x 50% = delta 20° of kan zijn ketel op 40° stoken. Puur theoretisch beredeneerd, moet dat lukken. Sowieso loopt het allemaal zo verkeerd niet, want uiteindelijk een thermostaat corrigeert waar nodig. En die 40° is de temperatuur die je dan nodig hebt als het eens keihard vriest
zeg er dan bij 20 kW pradiatoren bij een 20kWp verwarming aan 60° bij een buitentemperatuur van -10° die je kunt verlagen naar 10kW radiatoren met een 20kW moduleerbaare verwaring die dan verlaagt naar 10kW vermogen en stook tnar 40° in functie van de warmte die je nodig hebt op uw circuit volgens uw stookcurve ? Is dat beter ?
goede opmerking dat je idd bij nieuwe ketel moet kijken of je schouw geschikt is. Maar dat geldt ook wanneer je wel condenseert.
Walter
'...dus op zich vind ik het logisch hoor"; wat vind je logisch? En wat heeft dat logische te maken met vermogen van een radiator?
60-20°C, is ook niet echt een realistisch stookregime.
En het loopt idd niet allemaal verkeerd zolang de radiatoren idd het vermogen kunnen leveren bij ontwerp temperaturen.
Walter
"...Merk nog op dat er groot verschil is tss een convector en een radiator; in de jaren 70 werden veel huizen met convectoren voorzien; hierbij is vermogen verlies nog groter dan bij radiator als je de temperatuur laat zakken. "
Idd, wij hebben convectoren (huis begin jaren '80) en als de ketel op 45° stookt voel je er amper warmte afkomen. Bij 70° staan ze dan weer goed heet en is het direct (te) warm.
Is er eingelijk (buiten dit) veel verschil tss radiator en convector ? Ik heb altijd gehoort dat de radiator warmte straalt en de convectore lucht opwarmt maar is dit werkelijk zo en maakt dat dan een verschil ?
Een radiator zal gedeeltelijk stralingswarmte geven (voorkant) en gedeeltelijk convectie (lucht die door de radiator gaat). Voor een convector is het 'schouweffect' belangrijk. De warmteafgifte wordt eenerzijds bepaald door de de warmtewisselaar, en anderzijds door de hoogte van de kast. Hoe hoger de kast, hoe hoger de warmteafgifte. De hogere temperaturen die voor een convector nodig zijn, hangen samen met het schouweffect. Bij een lage temperatuur zal dit effect minder zijn, waardoor het afgegeven vermogen daalt. Dit kan verholpen worden door het plaatsen van een ventilator.
paul
sorry, maar nu ben ik even niet mee. of beter gezegd, ik begrijp niet wat jue juist wil zeggen.
de radiatoren staan er al, daar wordt meen ik verstaan te hebben niks aan verandert. aangezien de woning beter geïsoleerd werd met de jaren zal het ketelvermogen waarschijnlijk omlaag kunnen, maar de radiatoren blijven.
maar het ene heeft eigenlijk weinig met het andere te maken..
"Ik heb altijd gehoort dat de radiator warmte straalt en de convectore lucht opwarmt maar is dit werkelijk zo en maakt dat dan een verschil ?"
Dat is op zich idd de uitleg. iets vollediger
't is eigenlijk nog wat ingewikkelder; er is warmteoverdracht door straling en conductie tss lichamen. Vloerverwarming, je massakachel (als die niet te heet staat) zijn vooral straling, beetje conductie; bij hogere temperaturen wordt de conductie overdracht groter (dat is ook de manier waarop je vooral energie door je muren heen verliest). Daarnaast heb je door de opwarming van de lucht bij het verwarmingslichaam ook convectiestromen die ontstaan. Hierdoor wordt er constant koudere lucht aangevoerd en kan er een grote warmteoverdracht zijn naar de lucht. Bij een radiator/convector zijn bij hogere temperaturen de convectiestromen die zorgen dat je ruimte opwarmt geraakt en dat de radiator zijn vermogen kan afgeven.
Bij een convector zetten ze rond het verwarmingslichaam veelal nog een bekisting; hierdoor is het element van straling/conductie nog kleiner dan bij een gewone radiator. Ga je naar lagere temperaturen dan wordt de convectie stroom kleiner en krijg je minder vermogen afgegeven naar de ruimte. Bij een convector wordt de warmteoverdracht dan echt kleiner, bij een radiator kunnen conductie en straling nog wat meer vermogen afgeven. Vallen de conductiestromen dus weg valt ook het vermogen van de convector weg. Die luchtstroming kan je dan eventueel nog forceren met een ventilator als je op lage temperaturen wilt verwarmen. Daarom dat een convector veelal bij lagere temperatoren dus een lager vermogen zal hebben dan een radiator. Maar misschien is de convector zo ontworpen dat je bij lagere temperaturen nog meer convectiestromen kan hebben dan de radiator en dat die dus toch nog meer energie kan afgeven.
En verder is wikipedia je vriend ;-).
Walter
Walter-8
Een belangrijke factor, speelt hier ook mee.
Dat alles wat je aanhaald is optimaal bij LV 45% à 50% in woning.
En veel minder bij LV 20 %
en vind je niet op wikipedia ;-)
ik wat de stand van de sterren nog vergeten te melden....
Walrter-8
Hou jong, sterrenwichelaar, wist ik niet,:-))
LV 50% duurt luchtopwarming iets langer dan bij LV 20%,
maar blijft warmte ook langer in woning aanwezig.(door enthalpie)
Woningen die slecht geisoleerd zijn ,(meer warmte verlies)
hebben door opwarming / warmteverlies een beter compensatie bij LV 50%
Wat een beter warmtecomfort weergeeft.
en is nog gezonder ook.
Chris,
en deze opmerking zou even relevant zijn als je eerste opmerking over de energie-inhoud van 50liter water in deze vraagstaart (waarvan ik nog altijd wacht over hoe je aan die cijfers komt)?
Je bent echt vermoeiend; je hebt over je eigen uitvinding ivm luchtvochtigheid en verwarming al een eigen vraagstaart. Ik zie geen reden waarom je dat hier moet poneren omdat in die andere vraagstaart ook niemand jou gelooft.
Je had hier eerder de opmerking "Tabellen en formules zijn richtlijnen en indicaties , praktijk meermaals fout ." Het is niet omdat je een woord als enthalpie gebruikt dat je opeens iets slim zegt. Ik ben bang dat je me jouw formules en tabellen gewoon nergens gaat komen. Misschien in die andere vraagstaart ove rluchtvochtigheid eens een poging tot berekening naar voor brengen wat het verschil zou zijn door die luchtvochtigheid.
Walter
walter-8
Sorry dat u de wijsheid in pacht hebt.
Enthalpie , gewoon iemand aangegeven dat het inwendige energie is
Vb. bij opgewarmdelucht.
Om dat eerst in LV 50% te steken is er meer energie nodig dan bij LV 20%
maar zal ook langer aanwezig zijn.
Nog nooit van accumulatie gehoord?
Zal te vermoeiend zijn zeker.
Een woning dat 3KW per uur warmtevelies heeft,
bij vb. 5C° buiten T
Kan met bufferketel van +-1600 L à 60C°
de woning 24 uur op 21C° houden.
Om dat te verwarmen met water van 40C°
heb een buffketel met +-3300 L nodig.
Enkel warmte afgifte bij 40C° / 60C° in grote of kleine radiatoren ,
kan een dirigerende rol in spelen.
Fantastisch dat de LV50 een hogere enthalpie heeft: en hoe spaar je dan energie?
reken me nu eens voor hoe je met 1600l die woning met 3kW 24 uur warm kan houden; ik ben zeer benieuwd. En zeker als je dat met radiatoren wil doen.
En wat heeft dat met de vraagstaart te maken?
Walter
chris
da's vreemde wiskunde. aangezien er met radiatoren wordt verwarmd ga ik er van uit dat bij een buitent° van 5°C 40° aanvoertemperatuur toch het absolute minimuim is. met je 1600 lt buffer heb je dan (puur theortetisch, want je zal vermenging in de buffer krijgen) 1600 * (60-40) *1.163 = 37.216 w opslag. met een warmtebehoefte van 3kW kom je dus hooguit 12 uur toe, dat is de helft van wat jij hier voorrekend. in de praktijk zal dat nog wel wat minder zijn. en met 40° heb je niks!
dus toch beter eerst even rekenen voor je dingen gaat poneren, of sla ik nu compleet de bal mis?
Walter-8,
Voor het eerste verwijs ik u naar
http://nl.wikipedia.org/wiki/Enthalpie
Lv 50% zit 60% meer waterdamp in dan bij LV 20%
Woning met 3kW per uur warmteverlies :
Om woning 24 uur op 21C° te houden , is er +-72 kw nodig
1600L water verwarmen van 21C° naar 60C° =+-72 kW.
Om alle MJ goed te verdelen over 24 uur .
Is er een goede mix van radiatoren nodig.
En als radiatoren te klein zijn .....
Nospan zal nog meer isoleren.
Zo kan Cv ketel met minder vermogen.
Huidige radiatoren zullen dan (mogelijk )groot genoeg zijn,
met lager cv ketel T°
Enkel warmte afgifte bij lagere cv T° kan een probleem zijn.
Een radiator die helemaal open staat en zijn rendement goed afgeeft ,
is beter dan te grote radiator,
die intern zijn aanvoer T° niet kan behouden .
(slecht rendement door minder afgifte)
Zelfs snelheid van cv pomp kan dit niet verhelpen.
Hans
Hoeveel KW zit er in 1600L water van 60C° ? +-111KW
En hoeveel KW heb je nodig om huis op 21C°/24uur te houden?
72KW = warmte verlies (3kwx 24 uur)
hans
Stel dat uw radiator tot 90° moet opwarmen om het huis te verwarmen bij -15° met 50KWp Dan ishet voor mij duidelijk als het buiten 7° is, dan moet mijn verwarming toch de radiatoren niet opwarmen naar 90° ? dan is bvb 45° genoeg.
als uw huis 21° warm wordt slaat uw verwarming gewoon af. Dus uw verwarming is bij de gemiddelde temperatuur in Belgie altijd overgedimmensioneerd, uw ketel verwarmt die radiatoren dus op een lagere temperatuur dan 90°. Als je de isolatie verdubbeld, kunje ruw geschat de warmtebehoefte halveren, dus uw verwarmng en uw radiatoren zijn dan ALTIJD dubbel te zwaar. Je kunt dus de stookcurve van uw verwarming verlagen.
uw verwarmingsbehoefte is als het ware een stress test, die een extreme koude probeert op te vangen. Die calculatie gaat uiteindelijk maar over de warmte die je nodig hebt als het -10° buiten vriest...
dus als je nu ondergedimmensioneerde radiatoren hebt, zul je gewoon uw huis niet kunnen opwarmen als het -10° stookt. Iemand die zijn huis extra isoleert kan dus nooit ondergedimmensioneerde radiatoren hebben.
of als je uw stookcurve te laag zet van uw verwarming, zul je gewoon bij die -10° constateren dat je uw stookcurve moet verhogen ? Dus dan zal ofwel uw verwarming vanzelf de stookcurve veranderen (de mijne doet dat toch, want als de kuisvrouw de radiator van de badkamer dichtnijpt verschuiven die curves)
en als je nu bvb een ondergedimmensioneerde verwarming plaatst, zul je toch gewoon constateren bij -10° dat uw verwarming het niet ophaalt... dus dat uw huis maar 15° wordt... In dat leg je een blokje in de haard bvb.
en ik vind het logisch dat er een MATCHING is tussen de radiatoren en hun optimale bedrijfstemperatuur en hun wattage die ze afgeven, versus de verwarming. Dus als uw huis 50kWpiek vraagt bij -10° vind ik het logisch dat de radiatoren en hun afgegeven vermorgen bij 60° ook 50kWp bedragen. een overgedimmensioneerde verwarming kan zijn energie niet kwijt, en een ondergedimmensioneerde zal bij -10° de warmte niet kunnen ophalen.
als je nu uw huis dubbel isoleert, zal uw radiator NOOIT nog 60° warm worden... Dus uw stookcurve kan omlaag. Want als je uw radiatoren gebruikt aan 60° en met een thermostaat zullen ze veel te snel huis opwarmen en overboosten zodat je schommelingen in uw temperatuur krijgt van +-3°c Als je die stookcurve verlaagt naar 40° bij een gehalveerde energiebehoefte, kun je zonder moeite dezelfde ruimtes tochopwarmen ? en met veel minder schommelingen... dus met veel minder energieverlies.
Finaal wat ik hier beschrijf doet precies desturing vanzelf... Dus een sturing met buitenvoeler zal precies uw stookcurve aanpassen aan de buitentemperatuur, zodat je in feit emaar maximaal stookt totbvb 30° met vloerverwarming en 50° met raditoren. Dus die chauffage moduleert toch vanzelf naar de juiste temperatuur. Veel mirakels zijn er hier toch niet ? Als je uw huis kunt verwarmen met een bestaand circuit aan 90°, en je halveert uw energiebehoefte, dan kun je uw huis door die stookcurve te verlagen mooi nog verwarmen naar 55° zonder dat je een moer aan uw radiatoren moet veranderen. Uw overgedimmensioneerde radiatoren worden lage energie radiatoren
Verbeter mij maar als ik mis ben, maar in mijn huis is het zo...
kris,
aub; geef nu eens de berekening hoe je tot die energie in dat water komt? Hoe reken je zo iets uit?
Hans heeft de berekening gedaan als die 1600liter afkoelt van 60° tot 40°C (zoals hij zegt is 40°C al een zware limiet voor de ondergrens voor aanvoer van radiatoren en de vraag is of dat zelfs al niet veel te laag is). Hij komt dan uit op 37kWh (opletten voor de eenheden, Hans maakte ook die fout maar hij toont tenminste hoe hij rekent). En die 37kWh is dus niet genoeg als je zoals uit je berekening volgt 72kWh nodig hebt.
Walter
Walter,
Theoretisch
Gaat enkel over hoeveel KW er verloren gaan
en hoeveel kw er nodig is om dat op peil te houden.
Woning met 3KW verlies per uur.
( 3KWx 24 uur)= 72 kw warmteverlies in woning .
Klopt toch.
Een klein CV keteltje dat continu(24 uur)draait en water aanvoerd van 60C°,
en na 24 uur een gas verbruik heeft van 7 m3
heeft ook op 24 uur +-72 KW in woning gevoerd.
Of dat water uit bufferketel (1600l van 60C°) komt of van cv ketel,
input energie zal +- het zelfde zijn.
1600l water elektrisch opwarmen van 0° naar 60° = +-111 KW
1600Lwater elektrisch opwarmen van 21° naar 60° =+- 72 kW
Wat Hans zegd klopt een beetje warmte afgifte bij laag ketelwater 40C°
kan voor problemen zorgen .(weinig of geen convectie)
Heb ik trouwens zelf ook aanggeven.
Chris,
en wat is nu de relevantie van die 111kWh (je blijft je eenheden fout gebruiken waardoor ik me blijf afvragen of je begrijpt wat dit wil zeggen)? Je kan toch nooit 111kWh uit een boiler halen die op 60°C. Of ook geen 72kWh (je kan nooit zo verwarmen dat je boiler afkoelt tot 21°C).
Begrijp je nu dat beweren dat een 1600l boiler op 60°C geen enkele woning die 3kW vraagt, 24uur kan warm houden? Dat je eerdere bewering praktisch niet te realiseren is?
Walter
Chris, natuurlijk zit in lucht met hogere LV meer water; wat heeft dat te maken met verwarmen of energie besparen???? Of nog hoeveel zou je dan besparen?
Beweren dat je een boiler van 60°C tot 21°C kan laten afkoelen en daarmee zinvol kan verwarmen is praktisch niet haalbaar. Dat kan gewoon niet. Dat zou een voorbeeld worden van '"Tabellen en formules zijn richtlijnen en indicaties , praktijk meermaals fout ." terwijl er iemand alleen maar met cijfers heeft getovert die niets ter zake doen. Zoals ook je bewering dat er 111kWh zit in je boiler van 60°C; alsof je die tot 0°C zou kunnen afkoelen voor verwarming.
Hou je aan realistische manieren van verwarmen: je kan maar met die boiler zinvol verwarmen tot een 40°C en zelfs dat is zeer laag. Je kan dus gewoon op geen enkele manier uit die boiler van 1600l op 60°C een volledige dag overbruggen. Leren rekenen zou ik zeggen.
Walter
Walter ,
Ik niet begrijp wat u wilt zeggen ,is het niet anders om.
Ik heb nooit over een boiler gesproken
In Noorwegen stoken met kachel in gesloten systeem.
kachel kan niet uit tot alles is opgebrand.
alle energie naar bufferketel.(vb 1600L à 60° )
Een woning dat 72 KW nodig heeft op 24 uur om 21° te behouden
Kan met 1600 L van 60° theoretisch die behoefte realiseren.
U begrijpt niet goed wat( Theoretisch )wilt verklaren.
Even tussendoor: waarom gebruik je altijd kW en kWh verkeerd?
vermogen: kW, verbruik, energie: kWh. 'een woning heeft niet 72kW nodig, maar 72kWh.
En verder: Wat is een bufferketel? En hoe verschilt dat van een boiler?
Leg nu eens uit hoe je met die 1600l je woning kan verwarmen. Hoe ga je dat water verdelen? En hoeveel energie kan je dan verdelen.
Walter
U bent een echte Bernard Fonck,
u bent gewonnen.
Vermoeiend.
???
kris
eerst even nadenken voor je iets schrijft, dat helpt al heel wat. hoe denk jij je huis te verwarmern met 15°????
walter, berbard vonck is blijkbaar een jockey, maar om het verband te begrijpen moet je de soms vreemde redenaties van kris kunnen volgen :-)
vermoedelijk iemand waar hij grote bewondering voor heeft ;-).
Walter
Hans
Waar haal je de 15°?
Door vloerverwarming kan dat wel ,
radiatoren zullen een probleem hebben bij lage T°
Heb ik ook al aangeven.
Het theoretisch model is enkel om achteraf niet met te kleine radiatoren te zitten.
Door het KWH verbruik naar water volume(1600L) van 60C° te herleiden ,
kan je de inhoud van radiatoren bepalen.
En zeker niet te klein uit rekenen.
Antwoord van een slimmerik ivm verwarmen van een woning:
"Waar haal je de 15°?
Door vloerverwarming kan dat wel ,"
Ja mannen, hier is nog werk aan de winkel vrees ik.
Charel
De inhoud?? Wie wil nu de inhoud van zijn radiator weten? Je bedoelt zijn vermogen bij een bepaald debiet en aanvoertemperatuur?
En welke formules zou je dan willen gebruiken?
Walter
Walter ,
Nu komen wij al wat korter.
Ja die richting wil ik uit.
Dat antwoord, debiet, vermogens, temperatuur stond in eerste antwoord van Geert. Maar daarvoor moet je niets weten over 1600l aan 60°C.
Walter
Walter,
Hoe ik te werk zou gaan ,
Als het KWh verlies van woning gekend is bij vb. -10°
vb. 4kwh .
Zou ik 4kwh verdelen over de plaatsen in wonig.
vb.leefruimte 3,5KW zou ik 4 radiatoren van elks 12,5 l inhoud
Waarom ? 50L water van 21 opwarmen naar 80C° = +-3,5KWh.
Ik zou het doen ,iemand anders hoeft dit niet te doen.
Zullen achteraf zeker niet te klein zijn.
Met debiet kan je enkel het vermogen afgifte opdrijven.
walter,
Cv ketel vermogen kan je ook berekenen met debiet/T°.
Waarom zou het niet voor radiatoren gaan?
Bedankt voor de reacties. Die omrekentabel in die brochure van Radson ziet er wel interessant uit. Dat is wat ik nodig had.
Maar iemand schreef ook dat je het vermogen van je CV ketel niet kunt afleiden van het vermogen van je radiatoren. Kun je dat nog wat meer uitleggen a.u.b.?
Wat ik in feite wil weten is of ik toekom met een ketel van 25kW. Nu heb ik 45kW staan. Drie van de vier installateurs die langskwamen raden mij een ketel aan van 35kW, "voor de zekerheid". Maar geen enkele installateur ziet het zitten om een warmteverliesberekening te doen. Aangezien ik per jaar nu minder dan 1500 liter stookolie gebruik (vroeger was dat 3500), zegt mijn gevoel mij dat ik geen ketel van 35kW nodig heb, maar ik zou dat graag zeker weten.
Het prijsverschil tussen 25kW en 35kW is in feite niet zoveel, slechts 200 euro. Maar hoe zit het met het verbruik? Zou ik dan toch maar 35kW nemen, "voor de zekerheid"?
"""
Maar geen enkele installateur ziet het zitten om een warmteverliesberekening te doen.
"""
Wie kan dat wel perfect, hier ook niemand.
kan je zelf proefvindelijk vast stellen,
Enkel die methode word hier niet gesmaakt.
Toch meegeven.
Bij -10° buiten verwarm uw leefruimte elektrisch op 21C°
Bij constante T°21°
Hang eli . meter aan stekkers en meet 3 uur .
bereken het verbruik naar 1 uur ,
en je hebt het warmteverlies van leefruimte +- perfect bij -10° buiten.
CV ketel wel modulerende nemen bij hoger vermogen.