Opbouw buitenmuur houtskelet met cellulose of houtvezels
Hallo
We waren van plan een strobalenhuis te zetten in een zwaar houtskelet. We hebben onlangs ons epb-advies gekregen en dit was zeer negatief. We weten dat stro als isolatie niet erkend wordt in België maar het resultaat viel echt tegen.
We willen ons bouwproject ecologisch houden en kwamen daarmee cellulose- en houtvezelisolatie tegen. We weten nu echter niet goed hoe onze buitenmuur wordt opgebouwd. Met het stro hadden we langs de binnenkant een leemlaag en aan de buitenkant een leemlaag en traskalk (waterdichtheid).
Onze vraag is dus hoe werkt dit bij cellulose of houtvezels? Heeft iemand ook een idee van de prijs?
Alvast bedankt voor de reacties.
Lieve
Reacties
Beste Lieve,
Indien u kiest vor cellulose- en houtvezelisolatie wordt de dragende constructie ook best herbekeken.
Op http://passiefhuisinlaarne.blogspot.com/search/label/Houtskelet vind je meer info hoe wij dit opgelost hebben.
De binnenafwerking wordt over het algemeen opgelost dmv een leidingenspouw van 6 cm.
Meer info op http://passiefhuisinlaarne.blogspot.com/search/label/Leidingenspouw
Groeten,
Gert
lieve
misschien eens informeren bij andere strobalenbouwers, want er worden er tegenwoordig toch heel wat gebouwd.
als je met houtskelet bouwt heb je net zoveel mogelijkheden als bij massief, baksteen, houtvezelplaat met krepie, houten betimmering, plaatmateriaal allerhande, noem maar op. 't is maar wat je mooi vindt.
hans d
Alvast bedankt voor de reactie.
Hebben jullie een idee wat het verschil in prijs is van de muren op te bouwen uit strobalen en wat het zou kosten voor de cellulose en houtvezelplaten? Misschien een richtprijs per m²?
Lieve
Volgens mij hangt het vooral af van de manier waarop je uw strobalenwand opbouwt. De hoeveelheid hout/m2 is van doorslaggevend belang wil je uw muren betaalbaar houden + werken op de manier met langs beidez zijden pleisterwerk, zelf aangebracht. Wil je passief gaan, dan is het met strobalen moeilijker, omdat in de phpp berekeningen slechts 0,10 gebruikt mag worden als lambdawaarde. Echter in de praktijk zal dit eerder 0,06 of lager zijn.
Dus in de praktijk passief, maar op papier niet. Dit maakt een groot verschil naar het financieel aspect (premies, mogelijkheid om naar 0-energie te gaan...).
Hans, weet jij soms waarom phpp nu kiest voor 0,10 ipv 0,06 zoals de EPB tegenwoordig?
Daarnaast is het volgens mij veel sneller en gemakkelijker met cellulose. Wij gebruiken beide en zullen binnenkort het verschil kunnen merken in de praktijk.
robin
PHP kiest dat niet, dat zijn de waarden uit de belgische norm. vegeet niet dat de PHP-certificatie gevolgen heeft op fiscaal vlak, en dan zit je vast aan belgische normen!
hans d
Maar waarom dan voor EPB 0,06 en voor PHPP 0,10. Of is dit ondertussen ook gelijk getrokken?
normaal zou dit voor de EPB ook 0.1 moeten zijn. misschien beschouwne zij een akker ook als een fabriek??? in elk geval, als VEA dat aanvaard, zou ik verwachten dat PHP dat ook aanvaard, heb je het hen al eens gevraagd?