Opbouw houtskeletbouw renovatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Bij het plannen van een renovatie/uitbreiding hebben wij voor houtskeletbouw gekozen voor de opbouw van het nieuwe bijkomende volume.
Nu had ik graag even de opbouw van de wand gecheckt of deze wel 'ok' is.
De afbeelding in de bijlage toont een stukje van ons plan en dus de opbouw zoals onze architect deze heeft bepaald.

Reacties

Opbouw ziet er goed, logisch uit

maar leidingspouw van 40 mm, is niet diep genoeg voor stopcontacten

metselwerk is volgens mij = gevelsteen en NIET dragend, dragende functie zit in 180 mm houtskelet

 

Hopelijk was de bedoeling 'zelfdragend metselwerk', anders zou dit betekenen dat men het centrale houtskelet eigenlijk enkel gebruikt als steun voor zo de leidingsspouw en dus een stomme koudebrug. In dat laatste geval lijken me er betere oplossingen dan zo

De gemetste muur is een scheidingsmuur. Aan de kant van mijn buurman dus deels woning en andere deel is open lucht (zijn terras).

Ik heb een groter detail van ons plan bijgevoegd. Kan je het hieruit afleiden hoe de vork in de steel zit?

Alvast bedankt!

Het is de gemene muur dus dat verklaart. Mij lijkt het een vrij standaard opbouw.

Ok bedankt! Dus enkel de leidingspouw is wat aan de nauwe kant? (voor stekkers en dergelijke)

Even een alternatief aanbieden , heb zelf reeds vier houtskeletbouwen gezet , vandaar :

 

- draagconstructie  , ik laat altijd cellulose inblazen, maar dat is een persoonlijke keuze, voordeel : je hout wordt beschermd door de boorzouten in de cellulose.

- osb 15 mm als uitstijving (naden lijmen , veel betere  weerstand tegen schranken), naden worden daarna nog eens afgekleefd voor de luchtdichting (ik weet het , misschien wat overshooting)

- afwerking (kan gyproc , maar in principe om het even wat , heb onlangs smalle vloerplanken (16mm dik geschaafd) in blanke den op een muur gemonteerd : zeer mooi als je van naturel hout houdt)

 

- geen leidingsspouw. ik vindt dit te veel extra werk : al mijn leidingen zitten in mijn tussenmuren. Waar ik echt een leiding moet hebben in mijn buitenwanden werk ik in opbouw ( systeem dlp van leggrand), bvb voor stopcontacten boven de vloerplinten.

Een andere manier als je stopcontacten of schakelaars wil in de buitenmuur is harde houtwolplaten plaatsen van 5cm (vb Gutex).

Die hebben genoeg densiteit om gyproc direct tegen te hangen zonder latwerk. Wel schroeven van 75mm nemen.