opstijgend vocht - isolatie - afwerking

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

reeds geruime tijd ben ik op zoek naar een oplossing voor volgend probleem; gegevens: - gesloten bebouwing (ca. 7m x 7m) - gebouwd omstreeks 1890 - ringrond opstijgend vocht tot op 70cm - woning dient thermisch geisoleerd te worden langs de binnenkant (akoestisch voor één gemene muur) - afwerking in eerste fase dacht ik aan een natuurlijke oplossing; dwz, een combinatie van natuurlijke pleisterlagen die zowel de nitraten als het vocht reguleren. één van deze lagen is een mengeling met verhoogde thermische waarden. afwerkingslaag kan gekleurd worden in de massa. richtprijs materialen voor 80m² op 5cm dik = 4500euro vervolgens werd me aangeraden een definitieve vochtbarrière te laten injecteren, een noppenfolie te plaatsen, de muren voldoende te laten uitdrogen (geen tijd!), en vervolgens te isoleren en af te werken met moderne chemische materialen. tot nog toe heeft niemand (na een tiental telefonische en schriftelijke contacten) mij een sluitend antwoord gegeven over hoe welke materialen op welke manier verwerkt moeten worden om definitief van het probleem verlost te zijn. voor geen van alle meningen en oplossingen durft iemand zich garant stellen, ook de vochtbestrijdingsfirma's dekken zich alvast in. 2 prijsoffertes voor 35 l/m; -3200euro voor de injectie, 25euro l/m voor de noppenfolie.(1m hoog) -1900euro voor de injectie, 1500euro voor de noppenfolie (40cm hoog) -exclusief Btw. gisteren rolde het voorstel binnen om terug te keren naar de vochtregulerende pleisters. voor de isolatie kan een speciale houtvezelplaat gebruikt worden met eveneens regulerende eigenschappen. voor een kostenraming is het nog te vroeg, maar ik hoop dat deze optie zowel voor een financieel en ecologisch gezond klimaat kan zorgen. indien iemand ervaring heeft met één of meer van deze opties, aarzel niet om te reageren! bedankt, pierreke.

Reacties

voor mij is het heel eenvoudig, eerst zorgen dat je een duurzame barriere maakt, en ik weet niet of injecteren op lange termijn echt effectief is. 

de gedeelten aan mijjn woning waar ik bedenkingen had zijn volledig onderkapt en werd er een folie geplaatst.  dat is natuurlijk wel wat werk, maar het is het enige dat zekerheid geeft. 

vochtregulerende pleister blijken nogal goed te werken, maar hoelang?   maar ik zou wel overwegen beide te combnineren, de folie zorgt dat het opstijgend vocht stopt, en de pleister zorgt voor een snelle uitdroging, zodat je ook snel een aanvaardbaar binnenklimaatkwaliteir krijgt.

hans d

hans,

alvast bedankt voor de reactie.

het idee van een definitieve barrierre en afwerking met regulerende pleisters,

lijkt mij ook de meest efficiente oplossing. maar.. de gemene muren kunnen niet onderkapt worden.

dit om burenruzies te vermijden.

injecteren is een optie, echter wel peperduur en zonder garantie. vervolgens isoleren en afwerken met ademende producten,

(eveneens zonder garantie, gezien beide uitvoerders zich op mekaar beroepen wanneer het fout loopt)

ik had gehoopt de 70m² muren met een budget van ca.4000euro gezond en afgewerkt te krijgen ( door zoveel mogelijk zelf te doen)

het zullen er vermoedelijk 7000 worden.

 

pierreke

heeft de buur dan geen last van dat vocht, of kan het hem niet schelen?   en als jij laat injecteren is natuurliojk ook buij hem het vocht weg, dus ik zou toch eens proberen met je buur er over te praten, want nu ga jij betalen en hij er mee het voordeel van hebben.

maar bij dat injecteren begrijp ik je niet, dat laat je toch niet door 2 uitvoerders doen?  en dus kan er toch geen discussie zijn over verantwoordelijkheid? 

je zou dat injecteren zelf kunnen doen, het werkt zeker, al weet ik niet hoe het zit na 20 jaar.  en dan kost dat helemaal niet zoveel.  injecteren onder druk zoals gespecialiseerde bedrijven doen gaat natuurlijk wel veel sneller. 

 

 

Ik vraag me af in hoeveel gevallen de diagnose 'optrekkend' vocht wel de juiste is.

 

Bij de muuraanzet maakt u ook een grote kans dat het vocht condens is veroorzaakt door een koudebrug.

Is het mogelijk dat in uw, of uw buurman zijn huis tot tegen deze muur vloerisolatie is aangebracht ?

Kan het vocht niet gewoon condens zijn dat neerslaat op de koudste plaats (meestal onderkant muur).

 

Bij oude gemetselde bruggen (sommige Romeinse die nog steeds recht staan) waar de bakstenen voeten gewoon in het water staan is er nooit opstijgend vocht te zien.

Als je een baksteen in een kom water zet stijgt het water ook maar een 7-tal cm door capillaire werking? Iemand een verklaring voor dat fenomeen 'opstijgend vocht' ?

G

Was het vroeger niet zo dat de "klinkaerts"/klinkers = kei hard gebakken stenen, die in de oven dichts bij de vlammen zaten, gebruikt werden voor de funderingen?  Hadden deze niet minder last van opstijgend vocht?

eddy

ps in brugge, langs de reien, staan ook veel  heel oude bakstenen buiten muren tot met hun voeten in het water. Als dit toe kon...

 

het injecteren zou uiteraard door 1 firma uitgevoerd worden.

het isoleren en afwerken zou ik zelf doen in samenwerking met professionelen.

feit is dat deze vochtbestrijdingsfirma's geen sluitend antwoord hebben over hoe het daarna verder moet.

ik heb reeds verschillende van deze firma's gecontacteerd, met zeer uiteenlopende prijzen en tegenstrijdige ideeen over de nabehandelijng.

wanneer het fout zou lopen, zal de vochtbestrijder de bal naar het volgende kamp rollen en vice versa.

de buren (aan een kant tenminste) hebben met dezelfde situatie te kampen,

maar duiden mijn huis aan als oorzaak van de problemen. weinig discussie mogelijk.

om te antwoorden op de vraag of het wel degelijk om opstijgend vocht gaat; de woning heeft 3 jaar leeg gestaan.

gezien de staat van het dak, ramen en deuren, was en is ventilatie niet het probleem.

voor koudebruggen heb je echter warmte nodig. ringrond vocht tot op 70cm hoogte, wordt opgezogen uit de grond, dat staat als een paal boven water.

 

eigenlijk ben ik op zoek naar iemand die enige ervaring heeft omtrent dit probleem.

 

pfft

hoe harder de steen gebakken is, hoe minder last je zult hebben van capillair vocht.  maar ik denk dat het toch vooral de voegen zijn.  in de middeleeuwen werd veel kalk gebruikt, en dat is redelijk waterbestendig meen ik.  en er werden ook allerlei trucjes gebruikt met speciale mengelingen met steenslag of iets gelijkaardigs.  en in behoorlijk wat van die huizen zie je echt wel vochtschade hoor.

de laatste honderd jaar werd heel veel zavel gebruikt, en dat werkt als een spons.

 

 

Beste Hans

Opstijgend vocht, in geval van bakstenen muren, énvoor hoogtes hoger dan 20cm (eerder max7cm in de praktiijk) is een MYTHE.

Wel een winstgevende voor alle firma's die het zogenaamd komen verhelpen ...

De oorzaak is steevast iets anders.

Dit is omonstotelijk bewezen in een aantal Duitse universiteiten. Ik zoek de publicaties.

Intussen alvast een filmpje : http://www.youtube.com/watch?v=9E63vIgV9Oo

 

G

Beste Hans

Opstijgend vocht, in geval van bakstenen muren, énvoor hoogtes hoger dan 20cm (eerder max7cm in de praktiijk) is een MYTHE.

Wel een winstgevende voor alle firma's die het zogenaamd komen verhelpen ...

De oorzaak is steevast iets anders.

Dit is omonstotelijk bewezen in een aantal Duitse universiteiten. Ik zoek de publicaties.

Intussen alvast een filmpje : http://www.youtube.com/watch?v=9E63vIgV9Oo

 

G

alle duitse onderzoeken ten spijt kan vocht echt wel hoger optrekken, +/- 20 cm heb ik al meermaals kunnen vaststellen.  hangt natuurlijk van de toestand van wand, ondergrond en materiaal af.  in leegstaande woniongen zonder verwarming zal condensatie wel niet zo frequent voorkomen.

ik zou wel eens willen weten hoe ze dat 100% onomstotelijk kunnen bewijzen?  of hebben ze alle mogelijke varianten onderzocht?  sorry, maar ik ben te oud geworden om zomaar zonder slag of stoot beweringen van wetenschappers te geloven, zo naief ben ik niet meer.

hans d

Hans,

 

Condensatie is maar een hypothese van op afstand. Maar als het condensatie zou betreffen, dan komt die natuurlijk van de bewoonde woning naadt deze gemeenschappelijke muur.

 

En je hoeft de wetenschappers niet te geloven, er zijn voldoende historische bakstenen gebouwen te zien naast (of zelfs in )waterlopen, Ga even naar Gent, Brugge, Damme enz ...

 

Je zou als praktijkman ook zelf een muurtje kunnen opmetselen in een metserskuip en hem vullen met water.

Zal je snel genoeg vaststellen dat voor normale bakstenen (oude en nieuwe) en normale mortels (kalk en cement) het water maar goed 1 baksteen hoog zal opstijgen. En dan spreken we in dat geval nog van 100% water. De fundamenten van de huizen met 'opstijgend' vocht staan niet eens in water, hoogstens in vochtige grond.

 

Hier het Duits artikel: http://www.ibp.fraunhofer.de/Images/337_tcm45-80593.pdf

 

Wel een beetje eigenaardig trouwens dat wetenschappelijk onderzoek en wetenschappers nu als 'geloof' bestempeld worden. Een beetje omgekeerde wereld. Hoe kan jij aan het vocht trouwens zien dat het 'opgestegen' is ?

De verrijzenis van het vocht lijkt me eerder een 'geloof'.

Zou trouwens ook een perpetuum mobile inhouden als vocht zomaar uit zichzelf opsteeg. Hoogte is potentiële energie.

 

 

G

"gezien de staat van het dak, ramen en deuren, was en is ventilatie niet het probleem.
voor koudebruggen heb je echter warmte nodig."

Als het huis dermate open was kan je het bijna vergelijken met een buitenklimaat.

Als er aan de zijde van de buren wel gestookt werd én er vloerisolatie aanwezig is, is dit toch precies de plaats waar je condens kan verwachten.

 

"ringrond vocht tot op 70cm hoogte, wordt opgezogen uit de grond, dat staat als een paal boven water."

 Misschien ook een wetenschappelijk linkje van deze evidentie ?

Andere denkpistes: De vloer binnen ligt toch niet lager dan de grondslag buiten ?

 

Of nog: Is deze ruimte altijd een 'woning' geweest in het verleden ? Of zou het kunnen dat er er ooit dieren in gehouden werden (ivm verzadiging door zouten van de muren) ?

 

Of nog: Was het huis in dergelijke onderkomen staat dat er overmatige regenwaterinsijpeling was in de muren via een lek dak, lekke regengoten en dergelijke ? Een muur die verzadigd is droogt lanzaam op. Door de werking van de zwaartekracht zal het vooral onderaan uittreden en ook als laatste opdrogen. Het aanwezige vocht zal trouwens op zichzelf ook weer condensering van dampdiffusie (van de buren bijvoorbeeld) weer in de hand werken en zo het droogproces nog vertragen.

 

 

G

 

condensatie zal zich vooral afspelen aan de warme kant, niet aan de koude kant.  datv is toch mijn ervaring in de bouw.  ik heb al veel woningen gezien waar de lateien zich duidelijk aftekenden langs de binnenkant, maar niet langs de buitenkant, heb ooit zelf zo'n woning gehad.

natuurlijk zijn er veel historische gebouwen, als je mijn reactie gelezen had, had je gezien dat ik dat zelf ook al aanhaalde, je moet me wat dat betreft niet overtuigen. 

als je een baksteen in het water legt zal de hoogte betrekkelijk klein zijn, maar wat doet het na 50 jaar, durf jij met zekerheid zeggen dat het niet hoger zal klimmen?  ik heb in elk geval meerdere gevallen gezien waar condens uitgesloten was (bv volledige leegstand, alleenstaand en voldoende ventilatie), en er ook geen toevoer was van vocht van hoger gelegen delen.  zodat er niet veel anders meer overblijft.

wat dat laatste betreft, het feit dat ik niet zomaar geloof wat iemand tegen mij zegt (zeker als ik zaken heb gezien die dat tegenspreken) heeft niks met een of andere vorm van geloof te maken, integendeel, als je goed leest kan je zien dat ik geloof eerder afwijs! 

ik heb echt heel wat respect voor fraunhoferinstitut, maar wetenschappers beweren van alles dat dan twee dagen, maanden of jaren later weer tegengesproken wordt. 't zou echt niet de eerste keer zijn.

Eigenaardig genoeg (ik zou er zelf niet opgekomen zijn) blijkt volgens de Duitse sites dat veel van deze fenomenen in historische gebouwen die op het eerste zicht geen logische (zichtbare waterinfiltratie) verklaring hebben voort te komen uit de aanwezigheid van zouten in de muur tot een meter hoog.

En die zouten zijn daar gekomen omdat er vroeger dieren gehouden werden en dan moet je niet enkel denken aan dat het huis vroeger een stal zou geweest zijn, maar blijkbaar was het vroeger niet geheel abnormaal dat men een dier (koe, varken, ...) gewoon in huis hield ...

Maar dit neemt niet weg dat er vaak gewoon wél een aanwijsbare oorzaak is. (die dus niet opstijgend vocht is).

Heb je ongetwijfeld ook al vaak vastgesteld.

 

G

vocht kan van overal komen, net zo goed van boven als van beneden, dat is zeker waar.  maar als alles mooi droog is en vanaf de voet van de muur is duidelijk vocht te zien, is er toch wel een redelijke kans dat het vandaar komt.

zouten is zeker een mogelijke oorzaak, maar allicht zijn er nog wel anderen.  't gaat er mij maar om dat je niet zomaar alles moet geloven wat een wetenschapper zegt.  je geeft eigenlijk zelf aan dat ze het misschien niet altijd bij het rechte eind hebben.

 

Neen ,

Maar ik ga er toch vanuit dat vaststellingen uit empirisch onderzoek gevolgd kunnen worden tot het tegendeel bewezen wordt en niet andersom. Ik ga niet van het tegendeel uit omdat epirisch onderzoek een zeldzame keer het bij het verkkerde eind heeft.

En de gemetselde muurtjes van verschillende samenstellingen  zoals je ook op de het filmpje hierboven kan zien heb ik ook bij testopstellingen van onderzoeken zien staan (vind de site nu niet terug). En die overtuigen toch.

 

G

mijn buurman deed deze behandeling ongeveer twee jaar geleden met "RENODRY" van de firma renovar te katelijne waver. blijkt de goedkoopste op de markt, en verbluffend resultaat. zelf heb ik dit drie maanden geleden ook gedaan en de muren zijn reeds volledig droog. moet de producten wel zelf ophalen. je kan er ook een injectiespuit huren, waarborg zonder probleem teruggekregen zelfs na twee maanden in mijn bezit. goede uitleg, spijtig alleen open in de voormiddag                   
 

Ik lees niets over schelpen. Ik woon in een oud huis dat vochtproblemen had. Onder de houten vloer stond vaak een plas water. Balken waren al eens vervangen en het was geen pretje om onder de vloer te kruipen. Ik heb er ca 25 cm schelpen onder laten brengen. Het is nu een jaar of vier geleden. Ik merkte vrijwel meteen dat de kamer ca 2 graden minder afkoelde. Wanneer ik nu onder de vloer kom is het verschil erg groot. Het water is weg de vochtigheid ook. Onder de vloer is het klmaat uitstekend de balken vloen niet mee klam aan. Het werkte beter dan ik had verwacht. Het houdt  overigens ook ongedierte weg.

 

Groet emiel