optimalisering inschakelmoment verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zit met een nieuwe gascondensatieketel Viessman vitodens 200 met WAR. Met de code B7 en volgende zou ik het inschakel- en het uitschakelmoment van de verwarming kunnen optimaliseren. Helaas springt mijn installatie altijd over deze codes heen en geraak ik er niet aan om ze in te stellen. Moet er misschien een speciale module of zoiets voorzien zijn om hier in te kunnen? Ik denk dat ik daar nog heel wat besparingen mee zou kunnen realiseren. Wie kan mij helpen?

Alvast bedankt en voor iedereen een Gelukkig Nieuwjaar.

Reacties

Is er niemand die mij kan helpen?

Weet iemand hoe je de Vitodens 200 met vitotrol 300 kan programmeren zodat hij zelf uitrekent op welk ogenblik hij moet beginnen werken om op  het gewenste ogenblik de normale kamertemperatuur te hebben?

 

 

Is er echt niemand die mij verder kan helpen, aub?

katrientje

eigenlijk zou jou installateur je dat moeten zeggen.  maar je kan dat ook zelf uitzoeken.  schakel de verwarming naar dagregime in een half uur voor je opstaat.  blijk dat niet voldoende, zet je het de volgende dag een kwartiertje vroeger, en zo tot het rresultaat bevredigend is.  let wel, meestal  loopt de productie van het sanitair water gelijk met het dagregime, tenzij je een klokprogramma voor het warm water hebt geprogrammeerd, en dat betekent dat ie 's morgens eerst de boiler gaat opwarmen voor hij aan de verwarming begint.

ik ben even op zoek gegaan in de dokumentatie,maar een mogelijkheid tot optimising staat er niet echt in.  je kan wel de kamert° invloed instellen op adres b2.   de codes kan je terugvinden in de servicemanuel.

hans d

Dag Hans,

bedankt voor uw antwoord.

 

Met de huidige temperaturen moet ik mijn chauffage 1,5 uur voordien laten overschakelen naar dagregime om tijdig het huis op de gewenste dagtemperatuur te krijgen. De nachttemperatuur staat op 3 graden, zodat de chauffage 's nachts eigenlijk niet draait. Daardoor daalt de temperatuur momenteel een 3-tal graden gedurende de nacht. Voor mij is anderhalf uur opwarmen redelijk lang (in vergelijking met mijn oude installatie), maar misschien is het ook een teken dat mijn stooklijn redelijk goed ligt ...?

In de servicehandleiding van de vitotronic 200-H type HK1M heb ik gevonden dat je via code B7, B8, B9 en C0, C1 en C2 het inschakel- en het uitschakeltijdstip automatisch door de chauffage zelf kan laten bepalen. Ik moet wel toegeven dat ik een Vitotronic 200, type H01A heb, maar daar vind ik de servicehandleiding niet van op het net (de installateur heeft alleen de bedieningsaanwijzing voor de gebruiker achtergelaten).

Aan de firma die de ketel geïnstalleerd heeft, vraag ik niets meer. Het is een grote firma met veel personeel, dus onpersoonlijk. Het "grove" werk werd door andere mensen uitgevoerd dan de laatste elektronische werkzaamheden. Toen het niet lukte om de chauffage in gang te krijgen, begon de ene groep de andere groep zwart te maken... Er is mij nooit uitgelegd hoe de werking van deze installatie is. Het enige dat men mij gevraagd heeft, is : hoe warm wil je het hebben overdag en  hoe warm 's nachts en wanneer moet uw chauffage in gang schieten... Dus ik heb tot mijn eigen schade en schande (en veel frustratie) moeten ondervinden dat mijn huidige installatie met WAR wel iets totaal anders is dan een aan/uit-chauffage die op 85 graden werkt. Vandaar dat ik nu probeer zelf zo veel mogelijk informatie te vinden over mijn Vitodens, want aan die gasten vraag ik niets meer, ik denk dat ze er zelf heel weinig van kennen.

Weet u waar ik de servicehandleiding van de vitotronic 200 H01A kan vinden? of anders of het mogelijk is het inschakel- en uitschakelmoment automatisch door de elektronica te laten bepalen?

 

Alvast bedankt voor uw deskundige hulp.

 

katrientje

die codes zijn niet beschikbaar op de vitotronic regeling van de vitodens 200, voor zover ik kan terugvinden.

maar wat je wel kan doen is werken met kamert° bijschakeling, als de ketel dan van nachtr naar dag gaat (en vice-versa) gaat ie i.f.v. het verschil tussen gemeten en gevraagde t° de stooklijn aanpassen.  dat houdt in dat ie 's morgens de stooklijn zal verhogen tot de gevraagde t° bereikt wordt, en 's avonds het omgekeerde.  als ie natuurlijk 's nachts al op het minimum staat, zal dat 's avonds geen verschil uitmaken.

daarvoor zet je B0 op 3.  B1 staat normaal op 8, hoe hoger je deze waarde maakt, hoe meer de stooklijn zal aangepast worden en hoe sneller de ruimte zal opwarmen (of afkoelen).  ik zou beginnen met deze van 8 te verhogen tot 30 en neem 30 min omp op te warmen, en eens kijken wat dat geeft. je kan dan de dag daarop verder verhogen (64 is het maximum) of verlagen.

hans d

p.s kijk eens welk type ketel je juist hebt, is zoiets als WB2C of dergelijks.  ik kijk dan of ik de handleidng voor die versie heb.

 

 

katrientje

die codes zijn niet beschikbaar op de vitotronic regeling van de vitodens 200, voor zover ik kan terugvinden.

maar wat je wel kan doen is werken met kamert° bijschakeling, als de ketel dan van nachtr naar dag gaat (en vice-versa) gaat ie i.f.v. het verschil tussen gemeten en gevraagde t° de stooklijn aanpassen.  dat houdt in dat ie 's morgens de stooklijn zal verhogen tot de gevraagde t° bereikt wordt, en 's avonds het omgekeerde.  als ie natuurlijk 's nachts al op het minimum staat, zal dat 's avonds geen verschil uitmaken.

daarvoor zet je B0 op 3.  B1 staat normaal op 8, hoe hoger je deze waarde maakt, hoe meer de stooklijn zal aangepast worden en hoe sneller de ruimte zal opwarmen (of afkoelen).  ik zou beginnen met deze van 8 te verhogen tot 30 en neem 30 min om op te warmen, en eens kijken wat dat geeft. je kan dan de dag daarop verder verhogen (64 is het maximum) of verlagen.

hans d

p.s kijk eens welk type ketel je juist hebt, is zoiets als WB2C of dergelijks.  ik kijk dan of ik de handleiding voor die versie vind

 

 

Het type is inderdaad Vitodens 200-W WB2C.

ok, stuur me even via het contactformulier een mailtje, dan stuur ik je een pdf met de handleiding terug.

hans d