OSB 12 15 of 18mm dik vloertoepassing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal, in mijn nieuwe woonst heeft de vorige eigenaar het volledige eerste verdiep (slaapkamers en badkamer) betegelt met keramische tegels. Ondanks de duurzaamheid hoeft dit geen betoog dat dit erg "koud en killig" aanvoelt.

 

Buiten andere maatregelen die ik ga nemen (isolatie van de plafonds langs de onderzijde), wil ik het koude-effect van deze vloer uitschakelen door volgende opbouw: -30mm resolschuim. -12 15 of 18 mm OSB plaat (het geheel ga ik dan esthetisch en waterbestendig afwerken met de houtolie die mijn broer en ik maken).

 

De verlijming van de resol op de stenen tegels en de verlijming van het OSB op het resol ga ik doen met MS-polymeerlijm gezien mijn goede ervaring in mijn vorige woning.

 

Maar: Ik ben er niet uit welke dikte van OSB ik zou gebruiken, 12, 15 , of 18mm. De lagere prijs van dunner OSB is natuurlijk aantrekkelijk, maar ik zou het vooral doen voor het lagere gewicht (ik moet mijn rug wat sparen).

 

De vraag is vooral of dun OSB (12mm of 15mm) geen  risicol heeft op krom trekken ("schotelen") van de platen tegenover 18mm dikte.

Heeft iemand van jullie kennis of ervaring voor zulke toepassing?

 

Groeten, Rudy

Reacties

Grootste nadeel die ik persoonlijk ondervonden heb van 12mm-platen is de zeer gevoelige tand- en groef. Voor de rest zou ik niet vrezen.

 Als het voor vloertoepassing te gebruiken is zou ik toch wel dikker gaan dan 12mm, ondanks deze volledig wordt verlijmt op de isolatie.

Ik zie geen probleem met 12mm. Als de isolatie voldoende drukvast is en dus niet vervormd onder de belasting, dan zit je alleen met de gevoelige tand-groef zoals aangehaald door Robin.

18mm is toch vooral gebruikt wanneer de platen maar op bepaalde punten ondersteund worden?

Goede morgen,

dan ga ik de gulden middenweg kiezen en 15mm toepassen (is dan toch al +-20% minder gewicht).

De tand en groef van 15mm zal wellicht dan ook al 'iets' sterker zijn dan die van 12mm.

En breekt er al eens een tand of groef af dan kan ik nog altijd trachten die platen op het einde te verzagen om tegen de laatste muur het oppervlak uit te vullen.

Bedankt voor jullie reacties,

Rudy

 

Als je ze in het zicht laat, let dan goed op waar je de platen haalt. Als deze (zoals zo vaak) vast gebonden zijn op een soort pallet met spanbandjes, dan is de tand/groef meestal licht beschadigd bij zowat de volledige stapel.

Goede tip,

ik zal erg in hebben,

bedankt!