OSB plaat verlijmd op plancher

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,

Tijdens onze verbouwing op een klein probleempje gestoten. In onze living heeft de vorige eigenaar OSB-platen op de plancher verlijmd en vastgenageld. Hierop was vast tapijt bevestigd.

Nu willen we graag de plancher terug vrij krijgen zoals in de rest van het huis. Momenteel is de vloer ook zo'n 3 centimeter hoger dan elders, dus praktisch is het ook al niet.

Probleem: de OSB-platen laten zich door de lijm niet zo makkelijk verwijderen. Heeft iemand een betere oplossing dan centimeter per centimeter afkrabben met een plamuurmes of dergelijk...? Dit weekend een uur bezig geweest om uiteindelijk de volle 20 cm2 weg te krijgen. Help! :)

Alvast bedankt voor goeie raad,
Karolien

Reacties

Misschien een bovenfrees kopen en deze instellen op 1 mm minder dik dan de osb plaat.

En dan grof alles wegfrezen (wel zorgen dat je je bovenfrees recht houd anders zit je soms in je parket.

 

Misschien dan daarna de laatste mm met een grove parket schuurder weghalen (kan wel zijn dat je schuurpapier snel vol zal geraken door de lijm)

Er bestaan ook stalen schraapmessen van +-100mm die op een metalen steel staan zo groot als een bezemsteel. Dat werkt ook vlotter.

 

Probeer eens met van die nieuwe ecologische verfafbijters (bevatten geen methyleenchloride...).

Als je geluk hebt dat het lijmhars gevoelig is voor deze nieuwe afbijter(s) dan zal het een flink stuk gemakkelijker en sneller gaan.

Voor een sterker effect: Je kan de vloerbekleding ook bevochtigen met die nieuwe verfafbijter, afdekken met een stuk PE-folie en een uur of twee laten inweken. Pas daarna afschrappen.

Alvast bedankt voor jullie reacties!

@ Rudy: zoiets had ik zelf ook al bedacht, maar wist niet goed welke producten ik best zou gebruiken. Waar vind ik zulke ecologische verfafbijters? In een standaard doe-het-zelf-zaak? Ik hoop alleen dat het product geen al te grote, blijvende plekken maakt op de plankenvloer... Zo'n schraper op steel lijkt me inderdaad ook handiger om werken dan op de knieĆ«n.

 

@ Walter: dit zal plan B worden. Ik houd het zeker in m'n achterhoofd, maar heb inderdaad wat schrik om de plankenvloer te beschadigen.

 

 

zou een cirkelzaag niet beter zijn voor dit karwei?

Iedere 15 mm een gleufje zagen? Het geufje zal waarschijnlijk smaller zijn dan met de frees, en de zaagmachine kost ook minder...

eddy

Lien,

de meeste verfzaken of verffabrieken hebben reeds zo'n milieuvriendelijke afbijter in stock.

Ik zou gewoon een paar zaken afdoen en er naar vragen.

Vlekken bij die nieuwe ecologische afbijters heb ik nog niet van gehoord (jaren geleden met bijtende soda kon je wel zwarte verbrande houtoppervlakken bekomen).

 

En dan maar hopen dat je geen metaal tegenkomt (vijzen, nagels). Er zijn cirkelzagen die dit verdragen, maar ik zou het niet willen meemaken met een bovenfrees, levensgevaarlijk!

Nog een tip als je verfafbijters gebruikt, leg er huishoudfolie over, dan droogt het niet uit en kan je een beter resultaat bekomen met minder dikke laag verfafbijter.