oude ijskast

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik heb een prachtige oude Bosch ijskast gezien op een tweedehands website... Nu, de aankoopprijs valt wel mee, maar ik ben niet zeker van het verbruik. De verkoper heeft ze permanent in dienst gehad en zegt dat dit nog wel meevalt. Het vermogen van de kast is 100 Watt. Hij vertelt me ook dat ze niet dikwijls 'aanslaat" en dat de 10 centimeter dikke deur goed isoleert.

Kan ik verdergaan op deze informatie? Ik ben een absolute leek op dit gebied... Hoe vaak slaat een ijskast per dag normaal "aan"? Is 100 Watt een hoog vermogen, wat zal leiden tot veel verbruik? Is die 100 Watt wel realistisch? En helpt een dikke deur het verbruik van een ijskast omlaag?

alvast bedankt voor het antwoord!

Reacties

 Ik heb geen weet van oude maar zuinige koelkasten, volgens mij zijn alle oude koelkasten energieverslinders.

roberto1985

 

als ik u was zou ik gaan voor een nieuwe en als je al valt voor de oude afgeronde retromodellen die kan je nu ook kopen in ieder geval zullen de nieuwe stukken beter geisoleerd  zijn en bij de oude modellen was daar nauwelijks sprake van want 20 jaar geleden kostte energie zo goed als niets

 

Ulrik

Beste Roberto,

het verbruik hangt samen met de hoeveelheid koelmiddel er nog aanwezig is in de koelkast. Gelijdelijk ontsnapt dit, waardoor de koelkast langer moet draaien om de koelkast op temperatuur te houden, waardoor het verbruik hoger zal zijn.

Tevens werden in oude koelkasten koelmiddelengebruikt die heden ten dage niet meer gebruikt mogen worden, waardoor je het koelmiddel ook niet meer kan laten bijvullen.

Meten is weten,

 

Steek een Wattmeter tussen het stopkontakt en de stekker van de frigo.

Wacht een week en lees dan je geschat jaarverbruik af.

Objectief evalueren is de boodschap en niet in het ijle praten.

 

 

Volgens mij werd er niet echt in het ijle gepraat.   1)      Oude koelkasten hebben een minder goede COP (coëfficiënt of performance) dan wat met moderne mogelijk is.   2)      Oude koelkasten zijn minder goed geïsoleerd dan wat nu mogelijk is.   3)      Zo goed als zeker is het koelmiddel van destijds ook niet meer toegelaten en kan het, indien nodig, niet meer bijgevuld worden.   4)      Verder denk ik dat het moeilijk of onmogelijk is om via een tweedehands website een oude koelkast betrouwbaar uit te testen...     Dirk Bauwens

3)      Zo goed als zeker is het koelmiddel van destijds ook niet meer toegelaten en kan het, indien nodig, niet meer bijgevuld worden.

kan men het dan niet opnieuw vullen met het toegelaten gas
 
4)      Verder denk ik dat het moeilijk of onmogelijk is om via een tweedehands website een oude koelkast betrouwbaar uit te testen...

wat is oud he  men gaat toch geen oude kopen om een oude te vervangen denk ik want dan is men niet goed bezig natuurlijk,zou maar maximum twee jaar mogen zijn

nochtans drie kasten gekocht zeer te vreden ,de mijne was zelfs nieuw niet uitgepakt, kast van 450 euro voor 159 euro

heb er wel  ver voor moeten rijden maar dan nog

voor mijn dochter kast van 1.5 jaar oud op factuur gezien, was duurder maar ook duurder merk  nu twee jaar in dienst

en dan eentje voor een oude tante tefel model met vriezer staat er ook al een hele periode

dus als men wat uitkijkten de  factuur er bij vraagd voor controle goede koopjes te doen,

of ben ik, een gelukzak kan ook natuurlijk,