Overcapaciteit zonnepanelen zo nuttig mogelijk gebruiken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In de loop van volgende maand worden onze zonnepanelen geplaatst.

We leggen panelen voor 5640 Wp, goed voor een geschatte opbrengst van 4700 kWh (5300 volgens JRC). Laten we tellen op 5000 kWh.

Ons verbruik ligt op dit moment rond de 4000 kWh/jaar.
We zijn met z'n vieren (2 kleine kids 2 en 4 jaar) en krijgen dus 500 kWh gratis.

We hebben dus een overcapaciteit van 1500 kWh per jaar.
Nu is mijn vraag; hoe kunnen we die zo nuttig mogelijk gebruiken, rekening houdende met volgende gegevens...

-We verwarmen een groot stuk van onze leefruimte (living-keuken) met een speksteenkachel.
-Een aardgasketel verwarmt onze badkamer en zorgt voor sanitair warm water. We verbruiken ongeveer 10.000 kWh uur aan aardgas. Op de slaapkamers hangen ook radiatoren die slechts zeer zelden gebruikt worden. Maar later komt hierin misschien verandering (studerende kids bvb).

Ik kan zelf moeilijk inschatten hoe ver je springt met 1500 kWh... Ik zou mijn badkamer elektrisch kunnen verwarmen. Of een elektrische boiler plaatsen voor mijn warm water... Maar hoeveel verbruik je dan ongeveer extra? Ik kan natuurlijk ook aardgas en elektriciteit combineren en proberen om net mijn 5000 kWh aan elektriciteit op te souperen.

In ieder geval wil ik mijn aardgasverbruik laten zakken door mijn overcapaciteit aan elektriciteit nuttig te gebruiken!

Reacties

Je kan jezelf een (degelijke) elektrische scooter aanschaffen

Dit is ideaal voor de middellange afstanden.

Je gebruikt deze ook vooral in de zomer wanneer de zonnewinsten het grootst zijn.

verbruik is ongeveer 4Kwh/100 km.

Je kan dus elk jaar bijna rond de planeet rijden met die overschot !! Maar wat belangrijker is ... je kan autokilometers sparen.

 

Als je een grasmaaier hebt op benzine kan je die vervangen door een veel ecologischer elektrisch exemplaar.

 

Als je nog kookt op gas kan je evt elektrisch koken.

 

Als je elektrisch wil (bij)verwarmen zou ik toch minstens voor een warmtepomp kiezen. vb lucht/lucht

Je kan die dan vooral gebruiken wanneer het niet extreem koud buiten is zodat je een maximaal rendement haalt.

 

Dirk

Of er sprake is van overcapaciteit zal in de praktijk moeten blijken, de panelen liggen er nog niet eens... De opbrengst staat niet vast want afhankelijk van weersomstandigheden en de vraag staat ook niet vast, zeker niet als het woongedrag beïnvloed word door overvloedige beschikbaarheid van 'gratis' stroom. Als rechtgeaarde eco-fundamentalist ga je een mogelijke overcapaciteit uiteraard niet verbruiken maar geef je de overtollige stroom terug aan de mensen die je overtollige panelen betaald hebben. Ook de staatsschuld blijkt nogal een probleem te worden, is dat niet een mooie bestemming voor de extra opbrengsten?

Oei oei oei

 

Ik zit hier blijkbaar op het verkeerde forum?  Ik wist niet dat dit voorbehouden was voor eco-fundamentalisten!

En mijn overcapaciteit als bestemming gebruiken voor de staatsschuld?  Excuseer, in Brussel zullen ze hun problemen wel hebben...  Wel ik heb de mijne ook, ...  in mijn portefeuille.  En wat ik kan besparen, dat neem ik mee!  Noem me gerust egoïst of wat dan ook...  Het is mijn laatste luminus-afrekening die mijn ogen heeft doen opengaan betreffende zonnepanelen...  15 euro extra per maand terwijl mijn verbruik identiek was.  Na een telefoontje aan Luminus kreeg ik doodleuk te horen dat de prijzen gestegen waren owv het succes van de zonnepanelen...

Dus, ofwel ga je mee in het (overgesubsidieerde) verhaal, ofwel ben je een suggelaar en betaal je voor de panelen van je buurman....  ik heb voor het eerste gekozen, sorry!

Of er overcapaciteit zal zijn?  Euhm de zon zal de komende jaren wel af en toe blijven schijnen hé...

En rechtgeaarde eco-fundamentalist?  Neen dat ben ik zeker niet.  Ik ben een eenvoudige arbeider die hard moet werken voor zijn centen en die iedere besparing goed kan gebruiken, mag het!?

 

 Die 500kWh die je krijgt van de staat is eigenlijk geen overcapaciteit. Deze is immers geproduceerd geweest door een centrale maar je krijgt ze gewoon gratis. Ik zou er dus geen rekening mee houden en zomaar opsouperen. Wat bv als ze dat plots afschaffen? Er gaan daar al stemmen voor op...

Een alternatief : verkoop de 1 500 kwh overschot aan de buren? Bij (o.a.) Conrad kun ja voor een appel en een ei een meter kopen, een kabeltje kost ook de wereld niet....

Eddy

Beste,

 

Als de panelen er nog niet liggen is de beste actie gewoon geen overcapaciteit laten leggen. Dat is het meest economische en het enige ecologische. Het kan, dank zij de subsidies, zo lijken dat het economisch is. Bedenk daarbij dat 1) het bedrag van 15 euro extra dat op uw factuur staat voor minder dan de helft van doen heeft met PV installaties; veel is eerder simpel boerenbedrog van de distributeurs te noemen 2) een overcapaciteit op uw dak plaatsen u ook extra kwetsbaar maakt om in de toekomst eventueel de voordelen van uw subsidie te verliezen; het is redelijk om aan te nemen dat in de toekomst de subsidies en/of de tarieven om het net te gebruiken om energie terug te steken afgeroomd zullen worden tot een hoeveelheid onder het gemiddeld electriciteitsverbruik van een gezin. 

 

Wat betreft die 500 kWh per jaar gratis: het schijnt dat je die terugbetaald krijgt als je die niet opgebruikt. Even informeren bij uw leverancier of distributeur (en eventueel het antwoord hier posten)?

 

Aannemend dat u toch met uw plan doorgaat, stel ik u voor: WP boiler voor SWW. Zie andere posts.

 

Mvg,

Jurgen

 

dat zou ik zeker niet doen!

dat is zwaar illigaal.

 

b.v. de buren huren een electricien in en die zet de hooft schakelaar uit in de stoppenkast.

hij denk nu dat het huis zonder stroom is en wil gaan werken.

hij zal er snel achter komen dat dat niet het geval is.

levens gevaarlijk.

Je kan je overcapaciteit nog fel vergroten door uw verbruik te minderen. 4000 kWh met 4 personen? Komaan zeg. Doe aub eerst wat moeite om uw verbruik te minderen. En leg liever, zoals hier eerder al aangehaald, geen overcapaciteit. Als je het dan toch leg, investeer dan liefst in een elektrische scooter en fietsen om zo je autokilometers tot een minimum te beperken.

Eigenlijk voorzie je beter in minder capaciteit dan je nu verbruikt. Hierdoor kost je installatie minder, belast je minder het milieu en wordt je extra getriggerd om uw verbruik te doen dalen.

En ja, je bent hier op een ECO-forum (in de zin van ecologisch en niet in de zin van economisch).

ja kijk je zit op een ecobouwers forum.

om nu meteen te gaan roepen dat het hier eco-fundamentalisten zijn?

ik vind dat erg mee vallen hoor.

uiteindelijk zul je meer vliegen vangen met stroop als azijn.

ik ben bang dat de prijzen pas echt zullen stijgen als er te veel mensen een overcapacitiet neer leggen.

maar goed het zijn maar mijn 5 centen.

 Fenix,

De ervaring leert dat de schattingen van JRC meestal redelijk correct zijn. Dus uw overproductie kan nog wat hoger uitvallen 

Ikzelf zit ook met overcapaciteit (maar een stuk minder dan bij U ) en ik gebruik die om mijn gasverbruik naar beneden te krijgen. maw vanaf heden worden mijn bureau en onze badkamer nu electrisch (bij)verwarmd.

Mijn bureau verwarm ik volledig electrisch (ik zit daar maar af en toe) en de badkamer wordt met de centrale verwarming opgewarmd tot +-18°C en als we effectief douchen wordt het electrisch bijverwarmd tot +- 23°C. Ik heb er wel Khw tellers tussen geplaatst zodat ik een idee krijg van dit verbruik en het geheel kan bijregelen indien nodig. Op die manier kan je een deel van uw huis op een milieu vriendelijke en goedkope manier verwarmen.

Ik heb ook een grasmachine gekocht op batterijen maar dat verbruikt eigenlijk niets ... (werkt wel heel goed)

Gratis weggeven zodat enkelen hier stellen vind ik nogal naief (en vanuit uw standpunt gezien gewoon dom), daarmee geef je trouwens een cadeau aan producenten en niet aan de maatschappij. Ik zie daar dus het nut niet van in.

Een plug-in hybride kopen kan ook helpen (als j budget over zou hebben)

Helaas behoor jij dus ook tot deze "groenen" die dus totaal niet groen bezig zijn. Ik wil je niet verwijten, maar wat jij doet is ervoor zorgen dat we nog meer grijze stroom gaan moeten opwekken. Want uw verwarming werkt niet op zonnestroom. De verwarming werkt in de winter, uw stroom wordt in de zomer opgewekt. Dus aub moedig mensen hier niet toe aan of het probleem wordt alsmaar groter.

Als ik het goed begrijp is voor sommigen 'groen denken en handelen' zoveel mogelijk PV op het dak en dan electrisch verwarmen?
PV zet aan om meer te verbruiken in plaats van te besparen. De goedkoopste electrische boiler uit de brico met een isolatie die de naam niet waardig is, zou 'groener' zijn dan een goede zonneboiler?
Ik vind het ronduit schandelijk hoe sommigen met PV omgaan en door de 'gratis electriciteit' zoveel mogelijk verbruiken als een uitdaging zien.
Een zonneboiler is een goede investering, zonder meer. Als PV opbrengst geeft, doet een zonneboiler dat ook.

Als ik het goed begrijp is voor sommigen 'groen denken en handelen' zoveel mogelijk PV op het dak en dan electrisch verwarmen? PV zet aan om meer te verbruiken in plaats van te besparen. De goedkoopste electrische boiler uit de brico met een isolatie die de naam niet waardig is, zou 'groener' zijn dan een goede zonneboiler? Ik vind het ronduit schandelijk hoe sommigen met PV omgaan en door de 'gratis electriciteit' zoveel mogelijk verbruiken als een uitdaging zien. Een zonneboiler is een goede investering, zonder meer. Als PV opbrengst geeft, doet een zonneboiler dat ook.

Dit heb ik enkele weken geleden nog gepost.

Ik snap de vraagstelling niet. Verkwisten is echt niet moeilijk. Wat blitse buitenverlichting, een paar electrische radiatoren, spaarlampen vervangen door gloeilampen, de TV en PC laten aanstaan. Ik noem maar wat mogelijkheden om de electriciteit op te krijgen.

Ik hoop dat je snapt wat ik wil zeggen. Jij creëert een probleem. Leg gewoon een installatie van 2 Kw piek, met de gratis 500 Kwh en een beetje besparen ben je de 'Heer' want je factuur komt ook op nul. En je  investering gaat heel wat kleiner zijn Maar de plaatsers van PV zullen je dit niet vertellen. Ze zullen je wijsmaken dat hoe groter je installatie, hoe groter je winst. In de eerste plaats hun winst, maar dat vertellen ze je er niet bij. Denk eerst even na, reken zelf en neem dan een wijs besluit (en het zal ook 'groener' zijn).

PS: Ik ben helemaal geen eco-fundamentalist. Dit heeft in de eerste plaats te maken met het maximaal inzetten van de beschikbare middelen. Jij speelt uiteindelijk ook met mijn centen! En dat maakt het mogelijk om met hetzelfde geld meer te doen, waardoor je uiteindelijk meer resultaat krijgt en het resultaat ook meer 'groen' gaat opbrengen.

Ik behoor helemaal niet tot de groenen maar ik ben wel (gemiddeld gezien) groen bezig.

Ik weet ook wel dat mijn electriciteit in de winter niet van mijn PV cellen komt maar daar is volgens mij niets verkeerd mee. Gemiddeld gezien over een tijdspanne van een jaar is dit C02 neutraal. De C02 die in de winter uitgestoten wordt door bvb een gascentrale wordt in de zomer uitgespaard door de overproduktie van mijn PV cellen en daardoor kan ik ook de CO2 uitstoot van mijn gasketel verminderen.

En nota bene : mijn electriciteit in de winter kan evengoed van een windmolen komen. (lid van ecopower)

Het nuttig opstoken van overproduktie van PV cellen is nog altijd milieu vriendelijker dan verwarmen met pellets...

Ik ken heel veel mensen met PV cellen en bijna iedereen past dit toe hoor , dus veel aanmoediging is er niet meer nodig :) 

 

Milieuvriendelijker dan pellets???? Rare kronkels hier.

Als er 50.000 gezinnen met PV slechts 1000 kWh extra gaan verbruiken in de winter, omdat ze toch gratis stroom hebben, dan betekent dit tijdens een 4-6 maand een meerverbruik van 50.000MWh. Das al niet min hé.

Ja je kan bij Ecopower zijn, maar dan nog is het beter om zo min mogelijk te verbruiken. Iedere W die jij niet verbruikt moet niet opgewekt worden. En zolang niet alle elektriciteit uit Wind en zon kan gehaald worden, is het niet verantwoord om elektrisch te verwarmen en te verkwisten.

Mijn opmerking over pellets had ik gemaakt omdat ik net een artikel gelezen had van greenpeace over het niet CO2 neutraal zijn van biomassa (houtpellets). Aangezien er veel mensen op dit forum zweren bij biomassa en tegen PV zijn had ik dit even vernoemd. Misschien niet helemaal in de juiste topic maar toch.

http://www.greenpeace.org/belgium/nl/nieuws-blogs/nieuws/houtpellets-ca…

wat betreft uw berekening:

Laten we even verder rekenen: Het opstoken van de overproductie gebeurt volgens mij wel over een periode van 6 maand , = 180 dagen =4320 uur. Als we nu even er vanuitgaan dat de verdeling van het meerverbruik homogeen verdeeld is komen we aan een extra productie van 50000/4320 =  11,57 MW. Op een totale produktiecapaciteit van +-18000 MW (gegevens van de CREG)betekent dit dat er dus 0.06% van de beschikbare productie capaciteit zal moeten gebruikt worden om de overproductie van PV cellen te compenseren. Maw ik zie nog altijd het probleem niet. Er mogen gerust nog een paar 100.000 PV bezitters met overcapaciteit bijkomen...  

Alle subsidieregelingen voor PV-techniek zijn ongetwijfeld bedoeld om eerst zuinig met energie om te springen en het restverbruik af te dekken met PV. Wat een teleurstelling als dan blijkt dat de goede bedoelingen resulteren in pervers misbruik van schaarse algemene middelen en ongewenste opstuwing van de benodigde opwekkingscapaciteit van vervuilende elektriciteitscentrales. Dat de regelingen nu teruggeschroefd worden is dan ook niet meer dan logisch, een daadkrachtige overheid zou direct de stekker uit deze onzin trekken.

Ik heb de indruk dat de bliksem op je hoofd is ingeslagen. Misschien moet je je hier eens inlezen over de zin en onzin wat betreft PV. Waarschijnlijk heb je je nog nooit afgevraagd hoe het systeem van GSC's  en groene stoom in het algemeen in elkaar zit. Nog een paar 100 000 installatie's en het systeem ligt gegarandeerd op zijn gat. En dan komen de slimme meters en zullen bezitters van overcapaciteit de panelen van het dak beginnen te halen omdat die hun geld kost (met andere woorden : stroom die uit het net komt wordt betaald, geleverde stroom wordt vergoed aan productiekost). Wat pellets heb je gelijk. Daarom is het in de eerste plaats belangrijk om verbruik te verminderen. Hoe je het draait of keerd, wat je niet verbruikt moet je ook niet betalen. Gratis is een illusie. De zon schijnt wel gratis, maar de energie vangen kost geld. Veel geld.

Ik wou dat ik de energie van de bliksem kon capteren en opslaan ...

Ik weet heel goed hoe de GSC in elkaar zitten en ik weet ook dat er op dit moment oversubsidiering is (en zelfs een overschot aan certificaten), daarom worden de GSC ook verminderd. Maar de situatie is vandaag wat ze is en dan kan je twee dingen doen : Staan klagen dat het systeem niet goed is of uw aanpassen en het systeem gebruiken in uw voordeel , daar is volgens mij niks mis mee. De vraag van Fenix was wat hij kon doen met de overproduktie en mijn antwoord is daarbij : gebruik de overproduktie om uw gasverbruik te verminderen. Uw PV produktie is CO2 neutraal (= goed voor het milieu) en met de overproduktie kan je bvb uw gasverbruik en bijhorende CO2 uitstoot verminderen. (tweemaal winst)

Ik heb hier ook niet staan beweren dat ge zoveel mogelijk overcapaciteit moet installeren maar bij de aanvang lijkt het me normaal dat er een overcapaciteit is van bvb 20% omdat je er ook moet rekening meehouden dat de PV cellen ieder jaar iets minder opbrengen.

 

Als de overheid maar een heel klein beetje gezond verstand had gehad, en ook de stuwende krachten van groene kant  toen de de eerste subsidieregelgeving vorm kreeg, had men nooit de regelgeving gehad wat er nu is. Dan had men een regelgeving die besparing stimuleerd. 2/3 van het gemiddelde verbruik van de laatste jaren als maximaal geïnstalleerde vermogen. Wie er in slaagt om het jaarverbruik met PV dan nog op nul te krijgen, verdient een extraatje. Dat is stimuleren.

Jo, je snapt het probleem niet. Lees ook eens het antwoord van Ingir. Hij weet wel waar het over gaat.

Je hebt helemaal gelijk.

Maar een daadkrachtige overheid...

Hoeveel dagen zijn er ondertussen verstreken?

 

Ik zou een electrische roltrap nemen.

Dat is nog één van de weinige zaken die je nu vast nog niet electrisch hebt ...

 

Misschien eentje met warmte-recuperatie en een slim start-stop systeem. Dan ben je ook gerust dat het toch ecologisch verantwoord is.

 

G

Schitterend :-)

 Denk gewoon nog 2x na en leg geen overcapaciteit maar ondercapaciteit.

Ik denk dat je besparing even groot zal zijn. En je bent zeker dat op het moment er slimme meters staan, je niet extra gaat betalen voor je extra gebruik van het distributienet ...

We spreken hier over een installatie die 25 jaar zal meegaan !

 ach, wat baten kaas en bril....

 

Ik zeg dat al een behoorlijk lange tijd maar mensen houden het graag simpel en eenvoudig. Simpele optelsommetjes enzo. En dan denken dat ze goed bezig zijn... zucht....

www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111128_083

 

Als de sector al zelf vindt dat er overdreven wordt....

Wat een verrijking van de architectuur, zo een heerlijke compositie van panelen op het dak...