Overgedimensioneerde ketel met vloerverwarming
Ons huis heeft geen verdieping en we hebben over heel de woning vloerverwarming.
Wij hebben een combi ketel met buitenregeling geplaatst maar krijgen onze woning afhankelijk van het weer niet warmer dan 19-20 graden. We hebben iemand laten komen om de regeling juist te zetten maar hij kon ons geen oplossing geven.
volgens hem is onze ketel overgedimensioneerd is. Kan dit opgelost worden?
vaillant ketel vsc fr306/2 200 h
sturing vaillant calormatic 470/2
te verwarmen opp 600m2
Reacties
Wij hebben even geleden ook een vaillant ketel laten plaatsen en hebben een gelijkaardig probleem, wij gebruiken een combinatie van vloerverwarming en radiatoren. Als het buiten niet al te koud is, is de circulatietemperatuur veel te laag. Ik veronderstel dat de ketel denkt dat er op dat moment weinig energie nodig zal zijn om de woning op te warmen en daarom zo weinig warmte geeft. Oplossingen lijken mij:
1) Ervoor zorgen dat de buitenthermometer de werkelijke buitentemperatuur meet, de onze hangt op de zuidkant van de schoorsteen en geeft op een zonnige winterdag dus soms een hoge buitentemperatuur.
2) Veranderen van de fabrieksinstellingen (als dit mogelijk is?). Zo kan je misschien de minimum circulatietemperatuur verhogen zodat ook de warmteafgifte verhoogt.
Ik heb geen idee of ik juist zit maar mij lijkt het mogelijk. Jullie mening ?
Leuk weer... een overgedimensioneerde gasketel en dan je huis niet warm kunnen krijgen! Maar op zich zou dat wel kunnen, zeker als de vloerverwarming ook slecht gedimensioneerd is, in dit geval door te een te hoge hoh-afstand en daardoor te weinig warmte-afgifte. Het retourwater komt dan te warm terug en de ketel slaat af terwijl de ruimte nog niet op temperatuur is.
Wat kun je er aan doen? Je zou eerst eens kunnen kijken of je de pompsnelheid (debiet) lager kunt instellen, het water krijgt dan meer tijd om de warmte af te geven, zeker in de tussenseizoenen zal die snelheid laag moeten zijn. Verder zou ik de weersafhankelijke regeling uitzetten en overgaan op regeling via kamertemperatuur. De ketel kan dan vastgeprikt worden op het laagste vermogen, in jouw geval is dat nog altijd 10,8 kW bij een 40/30-regime terwijl dat misschien wel het vermogen is dat je maximaal nodig hebt bij -8°C. Maar zo onderdruk je wel de neiging van de ketel om de kamer snel op temperatuur te brengen.
Als de vloerverwarming inderdaad ondergedimensioneerd is zou je dit kunnen oplossen door het bijplaatsen van extra warmteafgifte-apparaten (radiatoren, wandverwarming, ventilo-convectoren). Verder bestaat de mogelijkheid dat er veel warmte verloren gaat via het dak en/of door te hoge ventilatiedebieten. In dat geval zou het helpen als het dak beter wordt geïsoleerd en de ventilatie beter wordt afgesteld.
Je moet beginnen met uw stookcurve juist te zetten. Voor 25graxen vloer en 50 graden radiator. Dus heb je een factor twee tussen die stookcurven uw curve boven is bvb 2 die voor vloerverwarming staat op 1
Dan observeer je in functie van temperatuur. Typisch als het koud wordt komt het bvb ofwel te warm, dan moet uw curve lager, omgekeerd als het te koud wordt
Nu als uw systeem niet werkt zet dan in elk circuit een thermostaat die helpt de curve juist te krijgen
En normaal kan een verwarming overgedimmensioneerd zijn, maar daarom heb je niet koud
Een verwarming is altijd gans het jaar overgedimmensioneerd tenzij als het buiten - 10 vriest.
Nu als het goed vriest is dat altijd ideaal om uw stookcurve juist te zetten dan weet je precies wat je moet doen het kan dus een paar jaar duren vooraleer uw curve juist komt
Ik heb bvb een bug momenteel in mijn sturing waardoor mijn stookcurve soms zakt om onverklaarbare reden naar, 0.1 en dan heb ik het koud... Ik moet dan eens resetten en de curve weer op 0.8 zetten. Bizar in feite... Ik zou eens een nieuwe sturing moeten vragen aan bulex
TS heeft alleen vloerverwarming...
Buitenvoeler op het grof vuil zetten. Kamerthermostaat gebruiken, en je zal nog energiezuiniger stoken ook nog.
Anders, zoals reeds geschreven, die stooklijn eens herbekijken.
inderdaad is niet de ketelcapaciteit die te kort schiet, want overgedimensioneerd. Maar wel de regeling.
buitenvoeler elimineren zou een oplossing kunnen zijn. Die is vooral nuttig bij zwak geïsoleerde woningen om de vernaderingen in seizoenen te volgen, maar een goed geïsoleerde woning in maasiefbouw (lees: steen en geen houtskelet) houdt sowieso de warmte zeer lang vast, minder gevoelig voor buitentemperatuur dus. Een regeling gebaseerd op louter de kamerthermostaat lijkt dan een goed idee.
Heel gemakkelijk te experimenteren of dit de oplossing is: de buitenvoeler tijdelijk ontkoppelen en zien of dat het probleem oplost