Pallethout versus andere soorten voor speksteenkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zullen volgend jaar een speksteenkachel plaatsen maar zijn uiteraard al bezig om onze houtvoorraad aan te leggen. We kunnen aan behoorlijk wat pallethout geraken maar dat stapelt niet zo kort. Nu is onze vraag hoe zit die verhdouding van palleethout bij ander hout wat betreft het branden. Wij zouden ons hele domein bij wijze van spreken kunnen volleggen om toch nog tot de constatatie te komen dat we geen hour genoeg hebben. Zijn er mensen die hiermee ervaring hebben en deze met ons willen delen. ALvast bedankt

Reacties

De verbrandingswarmte van hout hangt af van de houtsoort, en daarmee ook van het soortelijk gewicht: lichte houstsoorten geven per volume minder warmte af dan zware. Op de site van een brandhoutleverancier heb ik wel eens een overzicht gevonden van de verbrandingseigenschappen van verschillende houtsoorten: http://www.verdoodt.be/warmteinhoudframe.html

Pallethout is meestal populier, en dat scoort dus inderdaad niet zo goed als eik of haagbeuk. Maar wat ik me afvroeg: hoe kan je weten of pallethout behandeld is?

Bedankt voor de reactie. Wat betreft het behandeld hout, ik weet het ook niet maar zie je dat ook niet.

populier, maar nog veel meer spar en den volgens mij.  en in massakachels is het m.i. beter lichte houtsoorten te gebruiken die net wel makkelijk branden.  de calorisch waarde per kg is quasi gelijk, maar ligt voor harshout ietsje hoger dan loofhout.

herbruikbare paletten zijn volgens mij altijd behandelt, eenwegpaletten veelal niet, toch als het lokale productie is. paletten die per vliegtuig en per schip verstuurd worden uit afrika, azie etc. zijn meestal wel behandeld, of minstens de contianers waar ze in staan, en dus hebben ze er allicht mee van.  dit heeft schijnbaar als bedoeling te verhinderen dat parasieten te makkelijk van het ene naar het andere continent komen, met alle risicos vandien.

hans d