papierisolatie kan schimmelen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste Mede-forumbezoekers,

Ik ga samen met mijn partner onze zolder isoleren, maar ik wil dit graag ecologisch, en stelde papiervlokken voor (isofloc), nu beweert mijn partner dat papierisolatie een slecht keus is want volgens hem kan het schimmelen/rotten/slecht worden, is dit zo? En hij zegt dat kurk of cocos niet slecht kan worden en dus beter is om te isoleren. Graag een goeie uitleg van iemand die er veel van afweet zodat ik hem kan overtuigen:-)

groetjes,

Marijke

Reacties

Marijke,

Kijk eens op de site van isofloc....
"isofloc cellulose-isolatie bestaat uitsluitend uit gerecycleerd krantenpapier, waaraan boorzout en boorzuur werden toegevoegd als bescherming tegen schimmels, insecten en brand."
Dat materiaal wordt al heel erg lang gebruikt, soms breken ze die oude huizen af en staat de isofloc er nog steeds hoor!

Toon

cellulose is rotvrij. Maar kurk of cocos, daar ga je weinig tot niks van vinden hoor. Als je voor natuurlijke isolatie gaat, kies dan cellulose (papier), hennepwol, vlaswol, houtwol,....

Hallo Marijke-1,

Papiervlokken kunnen in 'normale' omstandigheden niet rotten of schimmelen. D'er zit een grote hoeveelheid (8%) boorzouten en boorzuren (een soort van zoutverbindingen) in. Dit maakt dat papiervlokken niet kunnen schimmelen en helpt ook wat brandvertraging.

Maar indien je papiervlokken gaat gebruiken tegen daken/muren etc. die water doorlaten dan kan je natuurlijk wel in de problemen komen, maar dat geld ook voor alle minerale wol en andere natuurlijke materialen.

Een goed onderdak (winddicht) en dampopen-luchtdichting blijft essentieel.

Zo'n isolatiesysteem (winddichting, luchtdichting, dampopen, vochtregulerend) is dan minder gevoelig voor schimmel dan isolatiemateriaal dat volledig luchtdicht is aangebracht (PE folies, alu-folies, ...), deze kunnen net niet ademen en kunnen na verloop van tijd gaan schimmelen.