passiefhuis verwarmen + SWW (Gas of warmtepomp) ?
Dit jaar zetten we een passiefhuis met Kinepraktijk neer.
Momenteel aan het bekijken hoe we dit gaan verwarmen.
Voorlopig was het idee om een doorstromer op gas te zetten met 2 radiatoren (1 in kinepraktijk en 1 in living). Eventueel sluiten we hier nog een zonneboiler en/of warmtepompboiler op. (warmte kan uit garage gehaald worden)
Ik ben nu is aan het bekijken om het geheel (huis+SWW) op warmtepomp aan te sluiten. Firma die offerte gaat maken stelt een Lucht--Water warmtepomp voor. Er zou dan vloerverwarming komen en een vat van een 300l.
Pv panelen komen er sowieso op. Als het warmtepomp komt dan leg ik meer maar voorlopig zal het een 5300watt piek zijn.
Archi is niet voor warmtepomp in passiefhuis:
- kost meer als doorstromer
-vloerverwarming is trager.
Welke ervaringen/tips hebben jullie?
bedankt
Robin
Reacties
Vloerverwarming in leefruimtes + badkamers.
Vloerverwarming is idd. een traag systeem, maar daarom net geen probleem in een passiefhuis, aangezien je met minder plotse temperatuurschommelingen gaat zitten.
Daar kan je dan nog alle kanten mee uit, wat je hieraan koppelt als warmtebron:
Warmtepomp, gasketel, pelletketel, zonneboiler, ....
Op dit moment zou badkamer geen verwarming hebben buiten een elektrisch blazerken.
Dit hebben we nu ook omdat we 2000kwh teveel opwekken met panelen.
Werkt perfect voor die 2* een 15minuten dat ik dit nodig heb per dag.
Ik ben nu is aan het bekijken om LT convectoren te zetten. (tip van zonstraal forum)
optie met gasketel en radiatoren zal het goedkoopste zijn denk ik. De warmte wordt dan verder verdeeld door ventilatie D.
Pelletketel daar heb ik geen plaats voor en is verschrikkelijk duur.
Warmtepomp lucht--water wacht ik op prijs. Twijfel zelf wat aan de COP in de winter. Het mooie is dan dat ik met de PV panelen zelf de energie hier voor opwek. (oke vooral in de zomer als het systeem niet werkt)
Jammer genoeg is PV panelen duur geworden door het prosumenten tarief. panelen zelf valt goed mee.
Beste,
In principe heb je geen verwarmingsinstallatie nodig bij een passiefhuis. Al kan men in passief nog wel een onderscheid hebben tussen het ene en het andere passiefhuis, het kan passief op het randje zijn of extreem passief.
De meest ecologische oplossing is dat je geen fossiel gebruikt, dus ook geen aardgas al zal dit zeker ook voor de aanmaak van sanitair warm water de meest voor de hand liggende oplossing zijn. Dus buiten het nadeel van fossiel zou ik jouw opstelling ook wel durven overwegen.
In mijn situatie (passieve meergezinswoning) is er geen verwarmingsinstallatie, wordt het sanitair warm water aangemaakt met een warmtepompboiler (in kelder buiten het beschermd volume) en is er per appartement slechts één verplaatsbaar elektrisch stralertje van 1500 Watt voorzien. Dat ding heeft een gemiddeld jaarverbruik van 400 kWh per jaar of 100 € per jaar.
Ook voor de warmwaterproductie met de warmtepompboiler gebruik ik ongeveer 400 kWh per jaar.
Doordat het systeem D de warmte goed spreidt in de ganse woning, is een extra verwarming in de badkamer in mijn ervaring totaal overbodig.
"Doordat het systeem D de warmte goed spreidt in de ganse woning, is een extra verwarming in de badkamer in mijn ervaring totaal overbodig."
Ik denk dat die ervaring sterk kan verschillen van persoon tot persoon: ikzelf gebruik nooit verwarming in de badkamer, terwijl mijn echtgenote dit bijna dagelijks gebruikt van begin november tot eind februari. Ik zou dus niet zomaar veralgemenen dat een extra verwarming overbodig is in de badkamer van een passiefhuis.
Oké anoebis, daarom dat ik zeg 'in mijn ervaring' want ik weet dat velen het idee hebben dat op het moment dat ze naakt in de badkamer staan er extra moet worden verwarmd, dat het daar dan warmer moet zijn dan de normale comfortabele binnentemperatuur.
Het is een idee dat ik van huis uit ook had meegekregen. Het heeft een hele tijd geduurd om te ontdekken dat het eigenlijk een ideefix is. Dat dit misschien nog wel opgaat voor de oudere woningen maar zeker niet meer in een comfortabele, tochtvrije en goed geisoleerde woning.
Zo vindt de ene 20°C in de woonvertrekken voldoende, terwijl de andere liever 23°C heeft.
Wij gaan in onze passiefwoning beneden + badkamer boven vloerverwarming leggen.
Badkamer beneden en boven zitten samen op een apart pompgroepje.
Limer, met wat ik de laatste 5 jaar heb ondervonden zou ik zeker in een passiefhuis geen vloerverwarming voorzien. Vloeren, muren en al wat zich binnen de isolatieschil bevind heeft dezelfde aangename temperatuur, die hoeft niet hoger te zijn.
Bijvoorbeeld op een dag als vandaag is het 20,5 graden zonder enige verwarming. Voor ons perfect. Stel dat je nu toch liever 22 graden zou hebben en je met vloerverwarming deze dus moet laten opspringen. En stel dat een uur hierna de zon er pots doorkomt of dat je vrouw begint te strijken. Dan zit je plots met een teveel aan warmte produchtie die je niet zomaar even kan afzetten, de vloer is intussen opgewarmd en blijft die extra warmte nog een tijd toevoegen.
Of stel dat je 20 graden gedurende een actieve dag meer dan warm genoeg vindt tijdens de huishoudelijke karweitjes van poetsen, eten klaarmaken, wassen en plassen. Echter s'avonds bij de tv zouden een paar graden verhoging het wel gezelliger maken. Dan ben je te laat met het inschakelen van de vloerverwarming. Eigenlijk ben je dan verplicht om de ganse dag dezelde temperatuur aan te houden wat in de actieve periode van de dag te veel is en dus een verspilling.
Voor de kleine bijsturing in temperatuur die zelden nodig is kan je veel economischer op dat moment een straalkachetlje aanzetten.
Je weet dit pas echt goed als je uiteindelijk zelf bewoner bent van een passiefhuis, maar dan is het te laat om nog af te zien van te dure en onnodige installaties.
Ergens volg ik je wel.
Maar het feit dat vloerverwarming nog blijft door verwarmen, op het moment dat de ruimte opwarmt door de zon klopt toch niet helemaal.
Als delta T tussen vloer en ruimte kleiner wordt, wordt de afgifte automatisch ook minder.
Zonder voldoende grote delta T geeft een vloerverwarming ook niks af.
Dus je zou op dat vlak kunnen stellen dat de vloerverwarming zichzelf regelt.
De bedoeling is eigenlijk om gewoon constant 21°c te hebben, en ik denk zonder iets van verwarming dat we dit toch niet gaan halen.
Als je dan lokaal met een vuurtje gaan bijstoken, krijg je weer dat temperatuur verschil tussen de vertrekken onderling.
Onze woning is ook een zeer zware constructie (beton), dus ik denk dat de schommelingen nogal zullen meevallen.
Momenteel zetten we de thermostaat in ons huidig huis op 19.5 graden. Boven staan de radiatoren toe buiten op de overloop heb ik de thermostaatkraan op 2 gezet. Dit om de kilte wat te breken.
De huidige badkamer verwarmen we indien nodig met een elektrisch blazertje van 2000 watt. In het praktijk gedeelte staat dit ook omwille van vele verschillende personen die daar passeren.
Het nieuwe passiehuis nu:
- Elektrisch verwarmen (in een passiefhuis) is volgens mij de toekomst maar wordt nu in EPB afgestraft.
- Gas is aangewend door archi omdat dit een betrouwbaar en "goedkoop" systeem is.
- Kleine warmtepomp met ondersteuning van zonnepanelen lijkt mooi. Alleen vraag je energie op het moment dat de zonnepanelen weinig opbrengen. (Weg idee dat ik zelf elektriciteit aanmaak die ik nodig heb) Dit wordt door het prosumententarief ook financieel "afgestraft".
Voorlopig wacht ik even op de offertes van de gasketel optie en de optie van de warmtepomp. Ik ben benieuwd.
Dat de vloerverwarmingoptie best voor een constante temp zorgt is misschien voor ons zo geen probleem. We laten nu ook de ganse dag de verwarming opstaan. De praktijk moet namelijk heel de dag warm zijn.
Charel, ik weet dat je enkel over jouw eigen ervaring sprak, maar wilde dit toch even extra benadrukken. Een iets minder aandachtige lezer zou die nuance wel eens over het hoofd kunnen zien. Maar ik geef je volkomen gelijk dat een klassieke verwarmingsinstallatie in de badkamer van een passiefhuis overbodig is. Voor wie het toch snel enkele graden warmer wilt hebben, doet een blaasradiator van enkele tientallen euro's wonderen :-)
Al gedacht aan naverwarming via de ventilatielucht? Ik weet dat veel mensen vragen hebben bij dit systeem, maar bij ons werkt dit eigenlijk best goed. Naverwarmingsbatterij gekoppeld aan een warmtepompboiler, verwarmt enkel de leefruimte beneden. Thermostaat staat op 21.5° en tot nu toe schoot dit systeem maar enkele dagen te kort om de gevraagde temperatuur te behalen (verwarmingsvermogen is zéér beperkt, belangrijk dat je dit dus 24u/24u laat aanstaan!). In dat geval kan je nog even een elektrisch verwarmingselement bovenhalen. Het is alleszins goedkoper in installatiekost dan vloerverwarming en goedkoper in verbruik dan rechtstreeks elektrisch verwarmen. Op de onverwarmde bovenverdieping is het meestal slechts 1 graad frisser, hooguit 2 graden als het erg koud en donker is buiten.
Een constante temperatuur van 21° wil met een klein elektrisch stralertje zeggen (in orde van grootte) dat je het een tiental dagen per jaar de hele dag moet inschakelen, een tiental dagen per jaar een halve dag en een twintigtal dagen enkele uurtjes per dag. Meer is dat niet.
Maar constant zal het sowieso nooit zijn in een passiefhuis. Zelfs in de winter zullen er nog veel dagen zijn dat de temperatuur zonder enige verwarming tot boven de 23 ° zal stijgen.
In de seizoenen buiten de winter zal dat ook altijd schommelen tussen 23° en 27°.
Eigenlijk moet je ook anders gaan denken over temperatuur. Het is in feite niet zo logisch en natuurlijk om te verlangen dat we winter en zomer altijd in dezelfde binnentemperatuur zouden leven. In de winter kunnen we ons gemakkelijk aanpassen aan bijvoorbeeld 21 °, het is gewoon kwestie van het lichaam even te laten wennen en de kleding iets aan te passen, bijvoorbeeld niet meer in short, t-shirt en blote voeren rondlopen. Zo ook is het in de zomer redelijk makkelijk om je aan te passen aan temperaturen rond de 24°.
Het af en toe lokaal gebruiken van een stralertje ergens in een hoek van de woning zal toch bij passief en ventilatiesysteem D de warmte quasi gelijk verdelen in de gehele woning, geen opvallende temperatuurverschillen tussen de kamers dus.
Ter informatie, op dit moment is het hier 20,4 ° terwijl het stralertje nog geen uur heeft opgestaan en terwijl de zon er vandaag niet is doorgekomen vandaag. Misschien dat we het straks voor een paar uurtjes zullen opzetten kwestie van een graad te winnen terwijl we zitten te niksen.
Ik heb soms de indruk dat men de betekenis van 'passief' in het woord 'passiefhuis' zwaar onderschat, alsof je toch niet zonder één of andere verwarmingsinstallatie zou kunnen.
Wat ook zwaar onderschat wordt is het grotere comfortgevoel in een woning waar alles op dezelfde temperatuur is, vloer, muur, raam, meubels, lucht.., en waar er nergens tocht of koudestraling is. Zo kan je met 20° binnentemperatuur ongeveer hetzelfde comfortgevoel hebben dan elders met 22 °.
Ik wil niemand overtuigen voor het ene of het andere, ik probeer enkel mijn persoonlijke ervaring mee te geven.
anoebis,
Dat systeem van een naverwarmingsbatterij gekoppeld aan een warmtepompboiler spreekt me wel aan.
- Is dat iets dat je kan aansluiten aan een bestaande warmtepompboiler voor het sanitair warmwater?
- Is dit een bestaand systeem of iets dat men zelf samenstelt?
- hoe werkt het?
- wat kost het?
- bestaat er documentatie over?
Charel,
Dit systeem was zo voorgesteld door de installateur van het ventilatietoestel en de warmtepompboiler, ik dacht niet dat dit zo'n speciaal systeem was. Onze warmtepompboiler heeft twee extra warmtewisselaars (spiralen):
- één om warmte toe te voegen via een externe bron (bv. zonnecollectoren)
- één om warmte af te nemen voor verwarmingsdoeleinden (bv. naverwarmingsbatterij of radiator)
Verder nog een circulatiepomp, expansievat en draadloze kamerthermostaat om het geheel aan te sturen (en allicht nog wat andere zaken die ik als leek over het hoofd zie). De ventilatietoevoerleidingen naar de leefruimte (in vals plafond) zijn wel thermisch geisoleerd omdat het van in het begin ook de bedoeling was om zo te verwarmen. Dit maakt het misschien iets moeilijker om in een bestaand ventilatiesysteem toe te passen.
Misschien ook goed om vermelden: ventilatielucht wordt reeds voorverwarmd door een bodemwarmtewisselaar. Door omstandigheden was die vorige winter nog niet volledig operationeel. Verder stond de verwarming vorige winter ook slechts 1/3 van de tijd aan (in de week) of 1/2 van de tijd (in het weekend). In dat geval presteerde dit systeem veel slechter.
Prijs weet ik niet meteen meer, alleen dat het veruit de goedkoopste optie was van alle voorstellen (buiten rechtstreeks elektrisch verwarmen) :-)
Eerste offerte voor wp lucht/water met 85m² vloerverwarming (dhz) met 300L boiler is binnen. Dit komt op een 11 000 euro excl.
Blijkbaar normale prijzen. De optie gasketel en 2 radiatoren zal wellicht goedkoper zijn. (die moet ik nog krijgen)
Op zich verschiet ik er wel van dat in een goed geissolleerd (PH) de kost voor de verwarming zo groot is.
Oke deze zorgt ook voor SWW en dit kost evenveel energie in PH of slecht geissolleerd huis. Maar toch.
In onze huisige verbouwing kost de verwarming (gasketel-doorstromer) ons 4185 excl. Is wel DHZ. Ik verbruik momenteel een 1000m³ aan gas.
Ondertussen al veel gelezen over VVW of radiatoren in PH. Wij gaan wellicht tegels plaatsen dus is VVW misschien wel aangenamer. We hebben nu spijt dat we dit niet hebben gedaan in huidige woonst maar dacht dat we de "koude" vloer in PH minder zouden voelen door al de isolatie.
Op zich moet een groot deel +-30% bijna altijd op temperatuur zijn omdat dit een Kinepraktijk is.
Nog enkele avonden om na te peinzen en te lezen ;-)
Op zich verschiet ik er wel van dat in een goed geissolleerd (PH) de kost voor de verwarming zo groot is.
Daar verschiet ik ook wel van.
Ongeveer dezelfde prijsofferte (uiteindelijke prijs was maar 60% van de offerte maar dit door externe invloeden dus niet ter zake wat betreft prijs) voor dezelfde te verwarmen oppervlakte dan voor mijn doorsnee woning. Maar dan geen (goedkopere) vloerverwarming maar een dubbel systeem (L/W en L/L) + design convectoren in de leefruimte en gang en L/L plafond units (die toch duur zijn in verhouding tot wat buizen in de grond) in de slaapkamers. En dit zonder de premies voor WP in mindering te brengen (weet wel niet of die nu nog van toepassing zijn)
Dan gaat de meerkost van een PH (ik neem aan dat dat staat voor passiefhuis?) toch verloren?
Daarbuiten denk ik dat in jouw geval, deel van woning constant bevolkt/stenen vloer/mogelijkheid tot voldoende vloerisolatie/constante warmtevraag/, vloerverwarming aan te raden is boven een andere verwarming.
IVOB,
Ik kan niet goed volgen.
Je hebt ook een Wp gezet in een huis en dit was veel goedkoper als de 11 000 euro?
Als ik wat rond hoor naar andere prijzen zijn er mensen die een stuk meer betaald hebben. Dit was wel met een boring bij.
Als ik jouw topic-titel lees, dan zou ik voor de warmtePOP gaan ;-)
Wij zitten met hetzelfde 'probleem': de prijs is in verhouding tot de te leveren warmte véél te hoog.
Voorlopig hou ik het op een kleine pelletkachel (€4000), een Genvex combi voor SWW en ventilatie (€13.000 + btw) en de verwarming in de badkamer zien we nog... Kan IR zijn (€500) of via kanalisatie van de pelletkachel (€?).
Als ik dat vergelijk met m'n huidige woning (met EPC 145) dan kom ik voor een gasdoorstromer en een hoop radiatoren op minder dan €5000.... zelf geplaatst.
"Op zich verschiet ik er wel van dat in een goed geissolleerd (PH) de kost voor de verwarming zo groot is."
De kost hoeft natuurlijk niet zo groot te zijn, je kiest zelf of je al dan niet vloerverwarming plaatst. Zoals eerder aangehaald in dit topic houd je een passiefhuis ook zonder vloerverwarming perfect op temperatuur. Je zegt dat je momenteel de thermostaat op 19.5 graden zet. In de koudste kamer van ons huis, een onverwarmde slaapkamer gelegen in het noordoosten, is het deze winter nog nooit kouder dan 19 graden geworden. In de leefruimte (die via het ventilatiesysteem verwarmd wordt) nooit minder dan 20.5 graden. Dan is 11.000 euro excl. inderdaad duur, want een veel goedkopere installatie zou ook volstaan.
Dat was het idee van de architect.
Gas doorstromen met in de leefruimte en de praktijk telkens 1 radiator.
Prijs krijg ik morgen maar ik verwacht onder de 4000€ (huidig huis kwas de kost voor doorstromen en 10 radiatoren 4150€ excl wel dhz)
Ik vond/vind het idee van zelf de energie op te wekken en wp te plaatsen wel aangenaam. Of dit het meest ecologische is ?!? In de winter zal de wp de benodigde elektriciteit van het net komen.
Voor het prijsverschil in wp en ketel kan ik dan misschien beter wat extra bomen planten ☺
Wat misschien wel in het nadeel is van de vvw is de trage reactietijd. Specifiek voor het praktijk gedeelte. Het aantal aanwezige personen kan hier namelijk sterk verschillen gedurende de dag. Gaande van 1 tot een 6 tal. Die dan ook nog verschillende activiteiten doen. (Stabilieitsoefeningen tot op loopband lopen)
Dit zal de temperatuur ook snel kunnen doen stijgen.
In principe zet je toch een passiefhuis omwille van het extreem kleine warmteverlies. Zo weinig dat een verwarmingsinstallatie niet nodig is. De dure kost van zo een installatie kan dan naar isolatie gaan.
Maar als ik dan lees dat er een offerte van 11.000 € wordt gegeven voor een verwarmingsinstallatie met sanitaire boiler voor een passiefhuis, en dat die kostprijs bovendien als normaal wordt beschouwd dan begrijp ik daar niets van.
Zelf heb ik enkel een verwarmingstoestelletje van minder dan 40 € hoeven te kopen en dat geeft meer dan genoeg warmte voor de weinige uren dat het al nodig is. Reken daar nog een warmtepompboiler van ongeveer 2200 € bij en mijn totaalkost in vergelijking met die 11000 € is 2240 €.
En dan wil ik nog niet denken aan de verbruiks- en onderhoudskosten.
Charel dat klopt inderdaad. Ik wil een PH om zo weinig mogelijk te moeten verbruiken.
Ik speelde al met het idee om een warmtepompboiler te zetten in de garage.
Archi raadde elektrisch verwarmen af omwille van EPB. Ik heb zelf geen idee hoeveel invloed dit heeft.
De voorlopige K waarde moet ik nog krijgen. Nu zit er overal rond 36cm papiervlokken/houtwolvlokken. Vloer is een 20cm EPS.
Voorlopig was het de eerste offerte voor WP we gaan verder naar goedkopere/efficientere manieren.
Ventilatie word een Zhende comfoDr 450 of 550. Moeten we nog even bekijken.
Zo weinig mogelijk (energie) gebruiken is compleet iets anders dan een zo laag mogelijk K/E-peil halen. Het eerste speelt zich af in de werkelijke wereld, de EPB zal over 20 jaar hartelijk om gelachen/gehuild worden.
Ingir dit klopt.
Ik kan in een PH ook veel energie verbruiken.
We verbruiken nu met gezin van 4 + kinepraktijk max 3500 kwh/jaar. Dit is zeker niet overdreven (badkamer verwarmen we meestal met een blazerken van 2000watt)
Ik vermoed in het volgende huis niet veel meer te verbruiken tenzij we WP zet.
Euh, neen. Ik schijf toch dat het ongeveer dezelfde offerte was. En het is een L/W + L/L systeem met een buitenunit, geen grondboring. En geen VVW maar deels design LT-convectoren (woongedeelte), handdoekradiator (badkamer) en plafond airco units (slaapkamers).
"Het mooie is dan dat ik met de PV panelen zelf de energie hier voor opwek. (oke vooral in de zomer als het systeem niet werkt)"
-> ook zonder elektrische verwarming kan je
Je pv panelen plaatsen. Tenslotte zal je "normaal" elektrisch verbruik hoger zijn dan je verwarmings elektrisch verbruik. Zelf als je puur elektrisch verwarmt.
Ivm verwarmen met de warmtepomp, wat verwacht je dan als energieverbruik ? 500 kWh op jaarbasis?
Walter
"Het mooie is dan dat ik met de PV panelen zelf de energie hier voor opwek. (oke vooral in de zomer als het systeem niet werkt)"
-> ook zonder elektrische verwarming kan je
Je pv panelen plaatsen. Tenslotte zal je "normaal" elektrisch verbruik hoger zijn dan je verwarmings elektrisch verbruik. Zelf als je puur elektrisch verwarmt.
Ivm verwarmen met de warmtepomp, wat verwacht je dan als energieverbruik ? 500 kWh op jaarbasis?
Walter
PV panelen komen er zeker op.
Wat ik zou verbruiken aan kWh samen met de wp weet ik niet
Ik wacht eerst op de epb berekening.
Als er bij de offerte geen idee van verbruik stond zou ik een andere installateur zoeken.
Je nodige verwarmingsenergie staat in de phpp berekening.
Walter
Walter die heb ik nog niet.
Archi is ermee bezig.
Oei: hoe is die offerte voor de vloerverwarming dan gemaakt? Een offerte voor verwarming zonder duidelijk zicht op nodige vermogens is nutteloos.
Walter
ivm Genvex: tja, het gaat niet om het toestel alleen, hé. Daar komen nog de ventilatiebuizen bij, de roostertjes, dakdoorvoer en de werkuren natuurlijk...
Blijf het veel vinden, daar niet van.
Voorlopig zijn we uitgegaan van 15kwh/m2
Ze hebben de kleinste wp gegeven die ze hadden. 5kw (Mitsubishi)
15kwh/m2 is zowat 10watt/m2 maximaal vermogen dat je nodig hebt. Voor de vuist weg is de warmtepomp van 5kw dus 10a20 keer te zwaar voor de verwarming.
Om je maar een idee te geven wat je wil proberen.
In die zin zijn de kleinere warmtepompen van ochsner theoretische opties (die zijn een dikke 2kw). Alleen ga je moeite vinden een installateur te vinden.
Walter
Ik heb nu paar prijzen en wacht epb af en kan dan verder zien. Nu die pomp moet ook sww warm krijgen. Vandaar hoger vermogen?
Neen: zoals je zegt. Het hoger vermogen enkel omdat dat gewoon de kleinste warmtepomp is uit zijn catalogus (en ik gok omdat we installateur niet weet wat hij doet).
Besef daarbij dat een warmtepomp 'gewoon' een compressor is. De prijs daarvan is evenredig met het vermogen.
Voor warmwater (warmtepomp boiler of compacttoestel) is een typische compressor rond de 500w (dus een 1.5kw opbrengst ). Die moet dan een uur of drie per dag draaien voor je warm water. Dus tijd genoeg om je huis warm te houden.
Walter
Walter
Ik wil een PH om zo weinig mogelijk te moeten verbruiken.
Hopelijk volgen er niet al te veel je denk/werkwijze.
Waarom niet ivob?
Ik isoleer toch om bijna geen warmteverlies te hebben. Gevolg is toch dat ik veel minder energie nodig heb om het huis warm te krijgen/houden.
Ik ben is gaan zoeken. Naar firma die oschner doet. Dat is op 87km.
De firma die de offerte gaf voor pomp gaf inderdaad toe dat ze niet vertrouwd was met passief huizen.
Voor installateurs of fabrikanten van verwarmingsinstallaties, welke dan ook, is dit altijd een probleem omdat er nu eenmaal geen verwarmingsinstallatie nodig is in een passiefhuis. Hoogstens een klein bijverwarmingstoestelletje.
Klopt en daar wringt epb. Als je niets zet dan gaan ze uit van worst case en dat is elektrisch.
Juist gezien dat junckers een cerapur 4 gasketel heeft die tussen 2,9 en 14kw kan moduleren. Adviesprijs 1780€ dacht ik.
Nu is dit nefast als die telkens tegen zijn minimum zit? Haalt die dan nog een goed rendement vraag ik me af
Eigenlijk is dat geen probleem. Geen verwarming invullen gaat inderdaad niet, maar je kan wel gewoon een bijverwarminstoestelletje van bijvoorbeeld 2000 Watt invullen. Zo'n ding van 40 € dus. In het geval van ook nog een praktijkruimte zou je met eentje van 2000 W voor privé en eentje van 1500 W voor de praktijk ruimschoots moeten toekomen.
Over het algemeen halen de ketels hun hoogste rendement op het laagste vermogen.
Probleem is echter dat heel wat ketels in opstart eerst in hoogste starten. En met je 500w vraag is dat wel altijd veel te veel.
Walter
Bij ons was de Genvex 17000 EUR, zonder BTW. Wel idd met ventilatiebuizen, 2xgeluidsdempers, 5xoverspraakdempers, bodemwarmtewisselaar, werkuren,...
Ook hier: "Blijf het veel vinden, daar niet van."
Hoi robin2cv
Ter info enkele ervaringen:
Inderdaad. Maar als er meer je voorbeeld volgen blijft je energierekening gewoon even duur of wordt ze zelfs duurder.
Ivo mijn energierekening zal als het van mij afhangt niet hoog zijn. De ecologische insteek is nog altijd onze grootste motivatie op voor PH te gaan. Dit zal misschien niet de meest economische zijn dat klopt.
Ik ben naar gespecialiceerde firma geweest (niet die van de wamtepompprijs).
Zij raden mij een kleine doorstromer aan op gas. Economisch is dit geinstalleerd een 5000 euro. Als ik het zelf doe kan ik hier nog wel wat vanaf krijgen.
Aangezien ik genoeg PV kan leggen zou ik het leuk vinden om een kleine warmtepomp te vinden die dan mijn huis en water kan opwarmen. Wellicht dan met lagetemperatuur convectoren. Jammer genoeg kost dit wel wat. Ik moet dan wel geen gas in huis halen.
Met de zachte winters van nu zou ik dan ook een groot deel van mijn eigen energie kunnen opwekken. Op een zonloze koude dag niet uiteraard.
Mijn ventilatietoestel met toebehoren zal ook rond de 10 000 euro kosten. Dit gaat er echter wel voor zorgen dat er tot een 90% van mijn warmte wordt gerecupereerd.
Firma gevonden in wallonie.
Ik ze gemaild en zal is zien wat ze te bieden hebben. Ze hebben een ELW 5 pomp die vanaf 1.3Kw kan leveren.
Is er misschien nog een andere fabrikant die zulke kleine pompen heeft?
Ik twijfel niet aan je goede bedoelingen en ecologisch zal het idd een pluspunt zijn.
Maar spijtig genoeg hangt de hoogte van de energierekening niet meer van ons af.
Hoe meer mensen er minder energie verbruiken over hoe minder verbruikers dezelfde pot moet verdeeld worden.
En dan komen ze te kort. En dan beginnen ze met belastingen afgekoppeld aan het verbruik zelf. Cfr. de prosumententaks en turteltaks. Twee typische voorbeelden van taksen op vaste aansluiting die niet gekoppeld zijn aan het verbruik en in het geval van de prosumententaks het meerverbruik zelfs nog zullen aanmoedigen.