Passiefhuizen en zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor velen onder jullie misschien een vraag met een evident antwoord:

Als het electriciteitsverbruik van mijn huis volledig geleverd wordt door mijn zonnepanelen en dus het max van 15kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte gemakkelijk heb vermits ik mijn electriciteit zelf produceer en mijn huis voldoet aan de NBN EN 13829-norm, komt mijn huis dan in aanmerking voor certificatie als passiefhuis?

Reacties

Als ik in een tuinhuisje ga wonen en mij in de winter 3 dikke truien aandoe, heb ik ook geen verwarling nodig... heb ik dan ook een passief woning?

Geert,

volgens mij bepaalt de norm hoe je luchtdichtheid moet meten. Je huis kan er dus niet aan voldoen, de meting wel.
Wat was het resultaat van de meting?
Hoe verwarm je? Elektrisch?

Merk op dat luchtdichtheid op zich geen eis is voor passiefhuis. Maar zonder een goed luchtdicht huis, geraak je nooit aan een passiefhuis in de praktijk (ik vermoed ook dat het risico op bouwschade op termijn groot zal zijn zonder goede luchtdichting).

Walter

Walter,
luchtdichtheid is wel degelijk een eis om een passiefhuiscertificaat te krijgen. Er zijn 3 dwingende eisen om dat certificaat te krijgen:
1) Netto energiebehoefte voor verwarming ≤ 15 kWh/m2jaar
2) Luchtdichtheid n50 ≤ 0,6 h-1
(3) Temperatuuroverschrijdingsfrequentie boven 25°C ≤ 5% vanaf 1 juli 2009)

De eerste eis los je niet op door wat zonnepanelen te gaan plaatsen. Dat heeft niks met de energiebehoefte te maken.