Passieve dakkoepels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een aantal koepels voor platte of licht hellende daken gevonden die voldoen aan de passiefhuisnormen.
De meeste openen niet of een gedeelte, de zogenaamde oververhitfunctie.

Zijn er fabrikanten die passieve luchtdichte dakkoepels maken waar een persoon door kan?
Het is niet voor intensief gebruik maar voor jaarlijks toegang tot een groendak voor onderhoud.

Groeten
T

Reacties

Fakro en Roto zijn beide zeer degelijke merken met PH-dakramen. Ben niet zeker of ze ook koepels hebben.

Bij mijn huidige verbouwing heb ik niet echt passief gebouwd, het is een rijhuis met een achterbouw. Omdat het oppervlakte niet zo groot is heb ik in de achterbouw geen koepel gestopt zodat ik de maximale oppervlakte ken gebruiken 4,5 m op 5 m voor een dakterras.

Mijn oplossing voor extra licht binnen te laten is een glasplaat in de vloer juist aan de binnenkant van het raam (2 m x 2,3 m) die licht doorlaat naar het middan van het gebouw, dus op de scheiding van de achterbouw en de leefruimte. De galsplaat is speciaal gemaakt om over te lopen. 2 m x 1 m en tweelage glas van 3cm met een folie tussen. Weegt loodzwaar maar is perfect beloopbaar en doorzichtig

Voor mij was het vooral een plaatsbespaarende oplossing maar voor de ecobouwer kan dit ook een idee zijn.

ik dacht dat zowel Velux als Fakro die fabriceerden... Je moet inderdaad goed nakijken hoever die koepels opendraaien, dus uiteraard afzien van electrisch openen en die rubrieken overslaan in de brochure of online-documentatie.
Ik wou dat eerst ook, zo'n systeem, weliswaar niet voor groendak, maar voor gemakkelijke toegang tot zonneboilerinstallatie. Maar ik heb ervan afgezien omdat:

  • ik een zogenaamde lanterneau lichtdak heb met vele kleine ruitjes en dat ook opendraaiend maken vind ik een zeer moeiijk uit te voeren zaak. 
  • het installeren van een opendraaiende koepel een stuk gecompliceerder is dan een vaste.
  • de luchtdichtheid van een vaste koepel uiteraard beter is (net zoals vast raam tegenover opendraaiend raam)

Fakro gaat zelfs zover als 4dubbelglas en deshalve een U=0,3 waar Velux met 3dubbelglas een U = 0,6 of 0,7 bereikt.
Als je dat vergelijkt met een U=0,1 van de meeste passeifhuisdaken, is een raam nog steeds de zwakste schakel in de isolatie... En als je bedenkt dat per m² meer energie verloren gaat door een dak dan door een muur, is het ergens te verantwoorden dat men een beter isolatieniveau kiest voor een dakraam/koepel dan voor vensterramen.
De maximale grootte bij Fakro is ook groter dan bij Velux, als lichtbron niet onbelangrijk als eronder een woonruimte zit met geen ander raam. Zoniet kan je de energieverliezen beter bepereken door een kleinere koepel te kiezen.

http://www.skywindow.be/product.php?ID=368&r=1&lang=nl

ze hebben vijfwandige koepels, en een uwaarde 0.9 is niet 0.5 zoals sommige ramen

laat mij raden, sedertdien draagt uw vrouw geen rok meer ?

Wij hebben een van velux die speciaal is gemaakt om door te kruipen, google maar: type velux type CXP