Pavadentro vs Multipor + Leem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Collega bouwers,

 

Ik heb besloten om voor mijn renovatie mijn muren te bepleisteren met leem en te isoleren langs binnen, dit om het karakter van de woning te behouden langs buiten.

 

Nu ken ik twee opties : pavadentro en multipor. Kwa warmte doorgifte en Rd waarde zijn deze praktisch exact het zelfde volgens beide fabrikanten, enige verschil is dat voor 100m² pavandetro gemiddeld 1000 euro duurder uitkomt ( dat is al niet weinig ).  

 

Muuropbouw :

 

- Puntgevels : 20cm volle steen - 5 cm spouw - 10 cm volle steen

- Andere twee muren 20 cm volle baksteen

 

Wat zegt jullie ervaring i.v.m. materiaal keuze en voor welke dikte zouden jullie gaan? Ik twijfel tussen 6 en 8 cm, door nog meer te nemen ga ik al veel plaats verliezen en ik stel mezelf vooral de vraag wat 2 cm extra issolatie in dit geval gaat opbrengen in stookkosten.





Alvast bedankt voor jullie reactie en eventuele andere suggesties !

 

Jonas

Reacties

Over multipor kan ik niets zeggen, over pavadentro wel. Ik heb er één volle muur aan NO-zijde mee geisoleerd en kan je volgende ervaringen delen:

-  pavadentro moet 'innig' met de muur verbonden zijn en het contactvlak van die muur moet zuigend zijn. In mijn geval heb ik de muur gestript tot de baksteen en die was allesbehalve vlak. Dat impliceerde dat ik eerst de hele muur een leemlaag moest geven om de muur wat gelijk te trekken alvorens ik er de pavadentro kon tegen zetten. In dat geval moet je dus rekenen op een aardige laag leem (in mijn geval een kleine kuub, ik heb dat machinaal met leemstuccer gedaan) die je eerst moet laten drogen vooraleer je er de pavandentro tegen zet.

- Als je muur sowieso redelijk vlak is, zou ik overwegen om de pavadentro rechtstreeks tegen de muur te plakken. In dat geval mag je niet meer oneffenheid hebben dan een halve cm, anders lukt het je niet en ga je teveel lucht tussen de plaat en de muur hebben.

- vervolgens moet je de pavadentro met leem tegen de zuigende en vlakke muur plaatsen en met (dure) pluggen vastmaken. Dat doe je met een brede lijmkam en gaat redelijk vlot. Genoeg leem op de plaat strijken is nodig om hem vervolgens innig met de muur te krijgen (heb ongeveer kwart kuub nodig gehad voor 60m2). Het verzagen van de pavendentro heb ik gedaan met een invalzaag, met een handzaag lijkt me dat een moeilijke klus.

- de pluggen zijn soms wat vervelend in gebruik. Ik had de dure Ejot pluggen. Eerst met rubber hamer inslaan en vervolgens aanvijzen. Wanneer je iets te ver invijst, draaien ze zot. Hangt ook af van de muur waarin je werkt. Ik had een oude bakstenen muur met voegen van kalkcement en als ik daarin zat, kreeg ik de pluggen nooit vast. De pluggen lijken me vooral belangrijk om de platen goed tegen de muur te klemmen tot de leem droog is. Misschien kan je dus evengoed met goedkope varianten werken.

- Ik heb pavadentro 6cm gebruikt. Je kan tot 8 gaan om safe te zitten voor binnenmuurisolatie, maar die zijn voor verwerking en voor vast te pluggen dan ook prompt moeilijker. Wat interessant is, je kan (bv voor je puntgevels die kennelijk een spouw hebben) met T&G systeem vloeiend overgaan van pavadentro naar pavatherm (die laatste heeft geen dampscherm en is goedkoper).

- kijk goed dat het groene membraan aan de muurzijde zit (de bouwhandelaar had me het omgekeerde voorgelicht, maar dat is dus niet juist)

De wand moet nog geleemd worden, kan je dus nog niet zeggen hoe vlot dat gaat gaan.

 

Beste Fredman,

Ik heb de isolatie (Thermoroom 6 cm) klaar liggen en moet de basisleem nog bestellen alleen nog geen idee wat precies verbruik is:

Hoeveel mm zit er tussen de muur en de pavadentro?

en hoeveel mm zit er op pavadentro?

Wat ik zo lees is 20mm tussen de muur en de pavadentro

http://ecomat.be/bestandenbank/EM-TF-BT-PA-pavadentro-leem-15.pdf

en 8 mm op de pavadentro.

totale oppervlak 120m2 (1 big bag 1200kg) = 70m2  van 1cm,  (120 x 2,8cm /70 = 4,8 bigbag zijn