Pelletketel 10 KW of 20 KW voor zeer goed geisoleerde LEW ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Pelletketel 10KW of 20 KW ?

Wij zijn in een ver gevorderde ontwikkeling van onze LEW. We hebben voor een pelletketel van Herz gekozen. In eerste instantie een Pelletstar 20 met een variable output tussen 5,3 en 20 kw. Een phpp berekening zit er momenteel niet in; vrij prijzig en we kunnen er in Nederland niets mee. We hebben een verplichte EPC berekening laten maken en de woning zit op dit moment (zonder zonnepanelen) op een EPC van 0,3. (onze bouwer heeft een schatting gemaakt op basis van phpp dat we rond de 20KW/m2 zitten)
Nu we dit allemaal weten, vragen we ons af of de pelletstar 20 niet overgedimensioneerd is voor onze woning. Hebben we voldoende aan een Pelletstar 10 met een variabele output tussen 2,9 en 12,1 kw ?

Gegevens;
Triple glas overal
Spouwmuren van staalframe, geisoleerd met minerale wol, folies, PIR en baksteen buitenkant (RC 6)
Dakisolatie RC 5
Buffervat t.b.v. vloerverwarming 500 liter
Boiler voor SWW 300 liter
Geen ramen op het noorden, maar alles op zuid-oosten en zuid-westen.

PS; ik weet nu dat we de berekening eerder hadden moeten laten maken...maar ja...

Bedankt voor het meedenken!
Corine

Reacties

corine

je zegt het zelf, berekening maken, niemand kan  je daar een degelijk antwoord op geven.  al lijkt mij 20 kW echt wel heel veel voor een LEW, ik denk dan eerder aan 5 a 8 kW.

hans d

10 kw is meer dan voldoende, mijn installateur kwam 5 jr terug op 24 kw ik heb een oekoefen van 8 kw geinstalleerd en heeft nog nooit meer dan 16 uur in een etmala gedraaid.

 

Oekoefen heeft nu hele mooie nieuwe installatie speciaal voor jou soort huis met ingebouwde 500L boiler met zonnespiraal, sturing en alles in 1.

 

Mvg Arnold

Dank voor je bericht Arnold,

na alle berekeningen waren wij ook al skeptisch over het grote vermogen, dat we schijnbaar niet nodig zullen hebben. Zeker niet met onze goed geisoleerde muren van 42 cm ! Oekofen was ook een optie, maar die bleek toch buiten ons budget en daarbij zouden wij de eersten zijn in Nederland met dit model. Een Belgische installateur zou komen installeren, maar wat als er iets kapot gaat ??? Daarbij bleek er een Herz dealer in ons dorp waarmee we een hele goede deal hebben kunnen sluiten.

Heb jij een buffervat voor je VV en een boiler voor je SWW aan je pelletketel gekoppeld ?

Corine