Pelletketel plaatsen of pelletkachel in combinatie met warmtepomp lucht/lucht ?
Hoi allemaal .
Wij gaan tegen mei/juni beginnen met verbouwen van ons oud huis (jaren '40) en zijn aan nadenken over de verwarming. Nu staat er een oude mazoutketel van 37 jaar oud maar met de stijgende prijzen opteren we liever niet meer voor mazout. We dachten eraan om enerzijds met een pelletketel te verwarmen en die aan te sluiten op de radiatoren voor alle ruimtes, of anderzijds met een pelletkachel die dan centraal in de living staat en zo de living/keuken kan verwarmen en warmtepomp lucht/lucht te laten installeren voor de badkamer en de 3 slaapkamers boven. Ik beschik nog wel over 18 zonnepanelen van 310w , goed voor 5000 kw/jaar. Ik had bij de vorige afrekening een jaarverbruik van 2920 kw, dus heb daar nog wel wat over . Ik zal hier een foto bij uploaden van het plan van mijn huis (12,3m lang - 8,3 breed) .
Ook een idee wat het verbruik zal zijn van zo'n pelletketel op jaarbasis ? Natuurlijk spelen hiermee velen factoren mee maar toch om een idee te hebben.
Het dak gaat goed geisoleerd worden en ook nieuwe ramen, buitengevel blijft voorlopig zo , is 2 stenen tegen mekaar gemetst, zonder spouw nog. (geen budget voor)
Wat denken jullie dat de beste oplossing is ?
Mvg,
Johan
Reacties
mazout word duurder maar pellets volgen ook hoor
en wat wanneer er vele pelletkachels gaan gekocht worden ,want zovele staan er nog niet
De prijs van pellets schommelt de laatste 5 jaar nog steeds tussen de 3 en 4 euro per zak van 15 kg
Ik denk dat in verhouding de pellets niet zo hard gaan stijgen als mazout . In het voorjaar van 2009 heb ik mazout ingedaan voor 0,48 cent/liter . Nog geen 3 jaar later staat hij al boven de 90 cent/liter . Toch te gek voor woorden . Als m'n loon in verhouding ook zo zou stijgen . Ik ben maar een gewone fabrieksarbeider en we moeten met 2 full-time werken om toch maar rond te komen . We zouden graag ons huisje verbouwen maar met de huidige lening van het huis + een nieuwe lening dat we moeten aangaan voor de verbouwing is er bijna een volledig loon aan voor de moeite.
Maar ken je iets dat niet stijgt . Als ik het boekje van kerncijfers 2011 erbij neem lees ik dat is 1975 een woonhuis gemiddeld 18765 euro kostte . In 2010 was dat 180000 euro. Bijna het tiendubbele.
En zo is het met alles , als ik vorige week een pot nutella van 825gr. kocht bij ons in de colruyt betaalde ik 4,28 cent. Een half jaar terug stond die zelfde pot aan 3,49 cent . Een stijging van 18 %
Ach ja ...
ik hoop het voor u,maar heb toch sterke twijfels
hey johan
heb je verhaal even aandachtig gelezen,
wil je maar even een gedacht geven wat je zou kunnen doen, omdat ik al enige ervaring heb met het plaatsen van pelletkachels zowel hydro als met kanalisatie of tuberingen.
je kan in je ruimte beneden een pelletkachel zetten, ik zou aangezien je afmetingen beneden al wel kiezen voor zwaar genoeg dus zeker vanaf 9.5kw en meer gaan.
je kan werken met kanalisatie, dus vanuit je kachel gaan naar boven toe dmv flexibel(.hebben dit onlangs nog gedaan en eens het mooi was afgewerkt is het prima )of je kan ook werken via hydro zodat je pelletkachel word aangesloten op je verwarming en zo je warmte creeert.
weet wel dat een hydro systeem niet goedkoop is en je met een pellet kachel goedkoper uitkomt
ik heb zelf ook pellet kachel met kanalisatie voor boven en spaar heel wat uit
grts
johan
je zou om te beginnen boven de douche kunnen wegdoen en enkel de badkamer beneden gebruiken, dat staan al je warmwater aftappunten vlak bijeen, daarmee kan je al wat besparen.
wat het vermogen betreft ben ik geen voorspeller zoals sommigen, ik geef de voorkeur aan een berekening. als je je kachel te zwaar neemt krijg je ofwel problemen met oververhitting, of pendelen van je systeem wat slecht is voor de verbranding, en voor meer onderhoud zorgt. daarom ben ik een grote voorstander van systemen aan de cv en de boiler gekoppeld, maar dat is inderdaad een heel stuk duurder. en je bent wat laat nu - helaas - net de belastingsaftrek afgeschaft is, een jaar geleden was de meerprijs niet zo groot geweest. reken toch op een budget dat vlot boven de 10.000 € uitkomt als je iets fatsoenlijks wil.
hans d
Hans,
Bedankt voor de tip van de badkamer boven , misschien is idd een toilet boven genoeg . Anderzijds willen we nog 2 kinderen en is die extra douche wel handig.
Over de belastingaftrek .. ja het is inderdaad een spijtige zaak , maar we konden moeilijk vooruit lopen op de zaken . M'n vrouw heeft nog niet zo lang vast werk , en dat ligt het ook moeilijk om een nieuwe lening af te sluiten , en elke maand terug te betalen.
De architect adviseert ons gewoon om met aardgas te werken , misschien wel de makkelijkste oplossing maar de prijs van het gas is ook niet zo goedkoop . Het is een feit dat je beter investeert in bv. isolatie , zonneconnectoren, ... om je verbruik zo laag mogelijk te houden maar eerst heb je budget nodig om te kunnen investeren .
Soms is er nog wel twijfel of we gaan verbouwen of het huis afbreken en een nieuwbouw zetten wat we het liefste willen maar ik denk dat niet gewoon financieel niet haalbaar is voor ons .
johan
tja, handig is helaas dikwijls duur -:)
aardgas is qua installatie allicht het goedkoopst, en als je weinig budget hebt is dat natuurlijk voorlopig een mogelijke oplossing. een pelletketel is veel duurder, maar de brandstof is goedkoper, het effect merk je natuurlijk pas na meerdere jaren. als je nu moet kiezen tussen gas + extra isoleren, of pellets, zou ik zeker voor het eerste gaan.
Hallo, ik zit ook met zo'n dilemma... Zelf heb ik geregeld houtafval dat ik in mijn houtkachel stook. Daarom overweeg ik ook ernstig om een houtkachel bij te plaatsen die ik kan aansluiten op de bestaande C.V. op gas. De buizen liggen trouwens al klaar onder de vloer.
De prijs van pellets voorspellen is niet eenvoudig. Maar het is wel een feit dat het aantal producenten tamelijk beperkt is. Daardoor zijn de prijzen minder onderhevig aan marktschommelingen, en de concurrentie speelt ook veel minder dan voor brandhout. Brandhout kan je soms (bijna) gratis krijgen, al zit je wel meestal met een hoop werk en transport. Maar pellets kan je NIET zelf maken. Ook niet als je over hopen zagemeel beschikt zoals ik :(
klopt, maar ook de evolutie van de andere energieprijzen kan je niet voorspekllen, of toch, ze gaan allemaal omhoog.
ik ben grote voorstander van houtkachel met watermantel, je kan daar met een heel goed rendement verbranden, en je kan die warmte ook nog nuttig gebruiken.
Pellets kan je volgens onderstaande link wel al zelf maken :
http://www.pelletinfo.net/houtpellets/houtpellets-maken
En intussen zijn er al meer dan 50 verschillende merken van pellets die je kan verkrijgen in belgië , dus concurrentie is er wel degelijk .
We gaan toch waarschijnlijk een gewone pelletkachel plaatsen in de living... en warmtepomp lucht/lucht als verwarming voor de andere ruimtes . Ik ben bij een collega gaan zien van het werk , hij verwarmt het hele huis met lucht lucht warmtepomp , heeft ook zonnepanelen voor 3700 kw/jaar . Hij heeft het vorige jaar 82,5 euro maandelijks betaald aan ecopower en kreeg uiteindelijk nog 230 euro terug . Dus minder dan 1000 euro/jaar betaald . Ik denk dat ik beter ook ga overstappen van eandis naar ecopower .. een vaste prijs van 0,22 kw (alles in) , en geen hoge distributiekosten meer zoals bij eandis.
hey johan
ik denk dat je een juiste beslissing neemt bij het plaatsen van een pelletkachel, je bespaart je heel wat uit en je zal er zeker geen spijt van krijgen
veel succes grts
ebbersje03
ik verwacht nog een antwoord op mijn vraag van gisteren
http://www.ecobouwers.be/forum/post/wat-als-we-geen-aardgas-meer-krijge…
Beste allen, Die link naar die pelletpersen ziet er idd interessant uit. Op de beurs houtengroenwonen stond er ook iemant met zo'n machine om tuinafval te malen en in pellets te persen. Spijtig genoeg was de machine niet in werking. Op de link van pelletinfo.net staan de belangrijkste hindernissen om zelf pellets te maken objectief opgelijst denk ik. Niet iedereen heeft een 380V aansluiting. Zagemeel vinden is ook geen sinecure, alles wordt opgehaald door de grote pelletfabrikanten. En vergis u niet: pelletleveranciers zijn er misschien talrijk, maar (grote) producenten zijn er niet veel. Bovendien moet je het zaagsel tot de juiste vochtigheidsgraad laten drogen. Anders gaat het niet. Dat alles vergt dus behoorlijk wat ruimte, energie, manipulatie, investeringen... En daarbij de geluidshinder dat zo'n ding veroorzaakt voor de buren... Wat natuurlijk niet wegneemt dat pellets stoken op zich allicht een veel efficiëntere, beter controleerbare en zuiverdere verbranding geeft dan brandhout. Toch denk ik dat ik het maar met "gewoon" brandhout zal blijven doen dus...
Dag Johan,
bekijk misschien ook eens de pelletkachels met warme lucht die via 1 of 2 buizen meerdere ruimtes kan verwarmen (~3000 tot 4000 euro). Dit combineert goed met een lucht-water sanitaire warmtepompboiler (~2000 euro). Anders is het aanmaken van warm water een probleem: gasaansluiting enkel voor SWW? Of peperduur via eenvoudige elektrische boiler?
Groeten,
Jurgen
heb die machine ook gezien, een goeie kwaliteit krijg je daar beslist niet mee, vraag me trouwens af hoe ze de pellets aan elkaar "lijmen".
je moet niet alleen eerste keus zagemaal hebben, maar je moet dat eerst verwarmen met de juiste vochtigheidsgraad zodat de lichnine vrij komt. maar koud persen heb je volgens mij toch iets nodig als hechtmiddel.
ik ben eigenlijk tegenstander van dat soort toestanden, er zullen altijd wel "slimmeriken" zijn die daar een hoop rommel (afval) mee insteken en dan een uitstoot hebben die erger is dan 100 goede houtkachels.
wie een beetje met ons milieu inzit, koopt degelijke pellets die getest en gecontroleerd worden.
Dag Hans,
Ik overweeg ook een pelletkachel/ cv te installeren in de plaats van mijn oude mazoutinstallatie.
Dit zal in een nieuw te bouwen stuk komen, dat zeer zwaar geisoleerd zal worden (lage energiewoning / passief). Dit stuk echter komt tegen een verbouwd huis, ook redelijk geisoleerd, maar niet zoals het nieuwe stuk.
Wij verbruiken nu 1800 L mazout (vrijstaand huis) In het oude deel staan hoge temperatuurs klassieke verwarmingselementen.
Wat ik wil is verwarming met pellet+combihoutkachel, gecombineerd met cv (ter vervanging van mijn oude mazoutketel, mijn sanitair warm water erop aan sluiten, + zonneboiler. Ik wil dit plaatsen in het nieuw te bouwen stuk, liefst in de bureauruimte.
Kan dit? welke merken raadt jij aan?
Welke valkuilen zijn er?
groet en dank
Tine
Het zaagsel moet inderdaad zuiver zijn, en de juiste vochtigheidsgraad hebben (±12%). Anders vallen de pellets terug uit elkaar en worden ze terug zaagsel. Dat risico bestaat trouwens ook wanneer pellets niet in de juiste conditie opgeslagen worden. Een grote voorraad pellets inkopen omdat je ze aan een gunstige prijs kan kopen is daarom niet zonder risico. De bewaring van pellets stelt veel hogere eisen dan bvb. brandhout. Als brandhout nat geworden is kan je het gewoon terug laten drogen, natte pellets kan je hoogstens nog op de composthoop gooien.
Voor zover ik weet heb je geen toegevoegde warmte nodig bij de productie van pellets, ten minste niet als het zaagsel van de juiste samenstelling is, en de correcte en vochtigheidsgraad heeft. De benodigde kleefstof zit in de houtcellen zelf in de vorm van lignine, en de warmte nodig is om die vrij te geven wordt opgewekt door het samendrukken van het zaagsel in de pers. Een beetje zoals het mengsel in de cilinder van een verbrandingsmotor. Vandaar ook dat er meer zaagsel van naaldhout wordt gebruikt dan van loofhout, naaldhout bevat immers veel meer lignine.
log-ic
ik vrees dat je dan niet goed op de hoogte bent van de productie van pellets, je hebt daar behoorlijk wat warmte voor nodig, tenzij je tijd hebt je hout lang genoeg te laten drogen, wat in de realteit niet gebeurt. het is wel zo dat vele producenten de warmte ook opwekken met resthout, zodat het vanuit primairenergietsandpunt nog wel meevalt. maar er zijn net zo goed producenten die stookolie of aardgas gebruiken om het hout te drogen, en dan zijn we echt niet goed bezig. maar verder ben ik het met je eens.
Ja, inderdaad; Bij industriële producenten zoals Mandi (http://www.pellets-mandi.be) is er heel wat energie nodig om het zaagsel op de juiste vochtigheidsgraad te krijgen alvorens de pellets te persen. Maar ik had eigenlijk die kleinere installaties voor kleinschalig gebruik in gedachte. Deze zijn eerder bedoeld voor ambachtslieden.
Ik dacht dat hier de benodigde warmte door het persen zelf werd opgewekt, maar ik kan er naast zitten natuurlijk. http://www.zelfpelletsmaken.be Het drogen van het zaagsel kan men vrij gemakkelijk zelf doen, en zonder toegevoegde energie in een gewone tuinserre. Maar voor industriële hoeveelheden kan dat natuurlijk niet meer op die manier..
Op de website www.zelfpelletsmaken.be beweert men dat de machine zelf vocht toevoegt om de pellets te kunnen persen. Dat doet bij mij alarmbellen rinkelen. Ik kan die tekstfragmenten niet kopiëren omdat het materiaal auteursrechtelijk beschermd is en ze dit via de browser afdwingen. Ik vermoed dat er nog andere redenen zijn...
Afgewerkte gekochte pellets zijn kurkdroog, maar bevatten nog typisch 12% vocht. Men lijkt op die website te sugereren dat er extra vocht nodig is om goede pellets te kunnen produceren. Daarmee wenst men precies aan te geven dat drogen geen probleem is. Ik geloof daar niets van: hout is zeer hygroscopisch (trekt heel graag water aan). Om deze graad van droogheid te bekomen door drogen in een serre zal het zeer warm en droog moeten zijn in de serre, en zal het hout in stofvorm aanwezig moeten zijn lijkt me. Zelfs dan weet ik niet of je er geraakt. Drogen van lagen nat houtstof is echter niet zonder problemen: moeilijk handelbaar, in dikke lagen geeft het aanleiding tot broeierigheid, schimmelvorming (die via fijne stofdeeltjes in uw longen geraken) en kans op zelfontbranding. In voldoende dunne lagen wordt het stof nog onhandelbaarder en loop je het risico op stofexplosie.
Als ik er naast zit, laat het mij gerust weten. Maar 12% relatieve vochtigheid voelt bij hout echt wel aan als kurkdroog. Ovengedroogd hout zit daar een pak boven dacht ik.
Mvg,
Jurgen
dat is inderdaad wat die producenten van kleine persen beweren, maar ik geloof niet dat je daar ooit fatsoenlijke pellets mee kan maken. zeker niet omdat dat soort fabrikanten ook nog beweert dat je met hun persen van alles pellets kan maken.
jurgen
dat denk ik er ook over. overigens, als het zo eenvpoudig was, waarpom gebruiken de echte producenten van pellets dan zuilke dure machies? ze zouden wel stom zijn als ze met zulke eenvpudioge persen ook goeie pellets konden maken.
en wat de "natte" betreft, zie ook de waarschuwing in de vraagstaart http://www.ecobouwers.be/forum/post/koolstofmonoxide-productie-houtpell…
Beste forumgebruikers,
Wij zouden graag een pelletkachel installeren als hoofdverwarming in onze leefruimte. Aangezien we graag een inbouwkachel zouden nemen, lijkt de Inpellet 54 van Edilkamin ons wel interessant. Heeft er iemand ervaringen met dit type?
Ik vroeg me ook nog enkele technische zaken af:
Ik heb gelezen dat er achter de inbouwhaard een opening moet voorzien worden voor luchttoevoer vanuit de buitenomgeving, en dat er aan de achterkant van de haard een opening met doorsnede 5 cm aanwezig is om de luchtaanvoer direct met een leiding met de buitenlucht te verbinden. Aangezien de achterkant van onze Inpellet 54 tegen een buitengevel te staan zou komen, kan dit geen probleem zijn. Aangezien ik hier nergens anders informatie over terugvind, vroeg ik me af of dit wel degelijk klopt? Dit lijkt me in ieder geval beter dan dat de kachel zijn zuurstof uit de woonkamer haalt. Ik vroeg me wel af hoe ver deze buis uit de gevel steekt, aangezien hiernaast een padje loopt.
Wat de verbranding betreft: Ik heb begrepen dat dit een open systeem is. Wordt de rookgasafvoer gestuurd door een ventilator of is die afhankelijk van de 'trek'? Wat zijn de beveiligingen die aangebracht zijn om CO-vergiftiging te vermijden? En is er hier mogelijkheid om te kiezen voor een gesloten verbrandingssysteem via een concentrische buis (zoals bij een condensatieketel) en hoe wordt dit dan precies gerealiseerd? Blijkbaar kunnen open systemen omgebouwd worden tot gesloten systemen. Heeft iemand hier ervaring mee?
Wat gebeurt er met het eventuele condenswater?
Tot slot nog de vraag wat de voor-en nadelen zijn van een enkelwandige/dubbelwandige afvoerbuis (inox)? Het lijkt ons veiliger om met een dubbelwandige, geïsoleerde buis te werken aangezien in de ombouwschouw (niet gemetst, gewoon gyproc) ook een aantal water, afvoer en elektriciteitsleidingen zouden komen te liggen?
Ik heb al gezocht naar technische details over deze systemen, maar nergens antwoord op mijn vragen gevonden. Hopelijk kan iemand van jullie met meer kennis dan ikzelf mij helpen!
Alvast bedankt!
Hoi,
*ik ben geen expert op het gebied van deze pelletkachels en voor veel van deze vragen (zeker over de schouw) hoor je best nog eens bij je dealer. Ik heb zelf geen ervaringen met dat type, maar ken het merk.
Zie ook [[ftp://ftp.edilkamin.com/download-pdf/schede/sk_multi_INPELLET_54_cod_65…|hier]] voor de installatiehandleiding waarin de meeste van je vragen worden beantwoord.
Dat van die verbinding met de buitenlucht klopt wel degelijk, die buis moet niet uit de gevel steken, maar je moet er wel een roostertje voor zetten zodat de wind en slagregen geen vrij spel hebben
Het lijkt me dat deze kachel met een gesloten verbranding werkt (daarom de aparte luchttoevoer), dit, samen met een goede schouw is de beste beveiliging tegen CO vergiftiging die je kunt hebben. Daarom ook een dubbelwandige schouw (zeker als je hem in een gyproc muur met kabels wilt plaatsen). Het condenswater dat van je schouw zou komen is zeer weinig en omdat het geen condenserende ketel is heb je geen condensafvoer nodig. Bij heb bouwen van de schouw wordt normaal wel rekening gehouden met een beetje condens door een soort opvangbakje te creeren met een T of Y stuk dat dan gewoon verdampt wanneer de schouw terug heet wordt.
Dus nog even voor en nadelen dubbelwandige schouw: (maar je hebt sowieso blijkbaar weinig keus)
+ betere trek
+ veiliger
- duurder
- dikker
Wel nog een zeer belangerijke bemerking: een schouw is een veiligheid en een van de meeste kritieke onderdelen in een verbrandingsinstallatie. Als je het zelf wilt plaatsen, zorg dan dat je goed ingelezen bent en genoeg raad vraagt aan de leverancier van je schouw.