pellets+cv verwarming?
Hallo allemaal
Wij staan op het punt om een woning te bouwen en de pellets hebben ons voorkeur gekregen als kachel. Nu vragen we ons af of het voldoende is om enkel hiermee onze woning te verwarmen. Is centrale verwarming nog nodig? En hoe verwarmen we de bovenverdieping? Alvast bedankt voor de goede raad die jullie kunnen geven.
Groetjes Katia
Reacties
waarom plaats je geen centrale verwarming die op pellets werkt ?
Die hoef je dan slechts éénmaal per jaar te vullen met de benodigde pellets.
Je hebt dan wel geen 'vlammetjes' meer om naar te kijken...
Je kan ook een kachel in de woning nemen, die een buffervat opwarmt waarmee zowel warm water als extra verwarming kan aangemaakt worden. Dus vlaametje in woonkamer en overal warm. Alles kan.
Hans V.
Wij zijn op zoek naar meer info over een CV met houtpellets, maar die vind ik niet zo makkelijk in onze streeks (Kortrijk - West-Vlaanderen).
Weet er iemand een adres en een schatting van prijs om een volledige installatie ?
Wij verwarmen nu enkel met een houtkachel.
Al eens aan www.stroomop.be gedacht? Die zitten vlak bij uw deur
Eric
wij hebben thuis een pelletkachel staan (dus we zien het vlammetje in de living branden) die via een bufferboiler met vloer/wandverwarming de volledige woning verwarmd.
werkt heel goed.
voorwaarde is wel dat je je nieuwbouwwoning GOED isoleert én ventileert met warmterecuperatie. onze pelletkachel heeft namelijk maar 10 kW, dus moet je zeker E50 of beter nastreven. wij hebben dat gedaan door 12 cm vloerisolatie + 25cm muurisolatie + 32cm dakisolatie te voorzien, én een goede balansventilatie te installeren. zo hebben we maar 4,5 kW nodig om te verwarmen en kan de rest van onze kachel dienen om de boiler op te warmen om comfortabel te douchen en baden.
groeten,
christophe
Christophe,
pellets is dus ook iets wat mijn nieuwsgierigheid prikkelt.
Dus jij hebt een normale ketel (zoals een inbouwhaard) in de living, klopt?
Je hebt dus geen extra CV brander nodig die bvb. op aardgas of stookolie werkt?
Straalt er niet te veel warmte van die brander wanneer je bvb. warm water nodig hebt?
Iedere pellet brander die ik al gezien heb IRL gaf toch wel redelijk wat stralingswarmte,
en ik kan mij goed voorstellen dat als je in de zomer dan een lekkere warme douche of bad wil nemen,
je je living dan een aantal graden zal bijverwarmen... of ben ik hier verkeerd?
Een bezoekje aan stroomop zit er zeker in,
maar de piste van geen CV ketel moeten kopen/plaatsen
en de VV en warm water voorziening enkel door een pelletkachel kunnen doen zie ik wel zitten.
Hoe vaak moet je dan het reservoir gaan bijvullen?
thanks (en sorry voor de vele vragen...)
hallo gunny,
wij hebben een zonneboiler van 500l met 8m² panelen. als het zonnetje schijnt geeft die lekker warm water, dus sinds begin april hebben wij nog maar een 5 à 10-tal keer het geluk gehad ons vlammetje te kunnen zien (met andere woorden, sinds begin april was de schaarse zon telkens meer dan voldoende om onze boiler op te warmen, op een 5 à 10-tal dagen na, en die dagen was de restwarmte van het vlammetje geen probleem. ik heb het niet opgeschreven dus ben niet zeker van de aantal keren, volgens mij zal het geen 10 keer geweest zijn maar kben dus ni zeker. volgend jaar ga ik het proberen op te schrijven).
het principe is dus dat wij bij warm-warm zonneweer mooi 500 liter warm water kunnen sparen, en dan kunnen we een paar dagen zonder zon overbruggen. als de zon meer dan 2 dagen uitblijft is het binnen ook al niet meer piek-warm, dus kan die restwarmte van de kachel er zonder problemen terug bij.
zoiezo is het maar 20% restwarmte in de ruimte ten opzichte van 80% warmte naar de boiler, dus zo extreem veel warmte komt er niet vrij ook niet. maar op het moment dat de kachel wel moet branden zijn die paar graadjes niet erg.
groeten,
christophe
hey Christophe,
zeer toffe set-up,
had het nog nooit zo bekeken...
Dus die 500L 'tank' kan zowel door de zonnepanelen als door de pelletkachel opgewarmd worden?
Hoe lang draait dit al bij jullie?
En enig idee hoeveel keer je de kachel moet bijvullen tijdens de wintermaanden?
bij ons draait dit nu bijna een jaar (sinds oktober).
mijn leverancier heeft dit al meerdere jaren zo draaien bij hem (iets minder grote boiler bij hem)
de boiler van 500 liter wordt dus opgewarmd door de zon, en als deze tekortkomt springt de pelletketel bij (enkel wanneer wij het willen, dus enkel savonds als wij de vlam kunnen zien!)
uit die boiler nemen wij dan warm water voor sanitair (douche, bad, afwas,...) én ook het water voor de verwarming (vloer en wandverwarming) komt uit die boiler. en dat allemaal met één enkele pelletkachel van 3 à 10 kW mét zichtbare vlam
(en dat is een plezier om naar te kijken, wij zijn één van die belgen die persé een zichtbare vlam in huis willen. wij hebben geprobeerd deze dan ook nuttig te gebruiken en niet zoals de meeste cassettes deze warmte voor 50% door de schouw te jagen)
groeten,
christophe.
in putje winter moeten we om de 3 dagen bijvullen (allé ja, wij gieten dagelijks één zak bij, maar er kunnen 3 zakken in de voorraadbak).
als het echt vriest dat het kraakt dan schijnt normaal ook de zon heel hard dus moeten we minder stoken, omdat we optimaal de zuidenzon proberen te benutten.
totaal zitten we nu ongeveer aan 300 euro pellets dit jaar (voor verwarming en sanitair samen). bij elke zak die we nog gaan moeten bijgieten komt er nog 3 euro bij onze jaarkost bij, dus kunnen we met veel pech gaan afklokken op 330 euro dit jaar.
groeten,
christophe
Gunny
Wij hebben een dergelijke combinatie, echter de pelletkachel staat in de kelder (dus geen zichtbaar vlammetje) en met een toevoer verbonden met een silo van 2000 kg pellets. en 10 m2 panelen en 850 l boiler.
Hier zelfde verhaal, vanaf begin april is de pelletketel uitgeschakeld en helemaal niet meer aangeweest terwijl we fors warm water gebruiken (5 personen, dagelijk bijna t bad vol)
Mijn eerste advies zou dus zijn als je voor pellets kiest: VEEL zonnepanelen, 10 a 12 m2 want de extra m2 is niet duur en de iets grotere buffer ook niet echt en daardoor kun je dus wel echt de hele zomer door de ketel uithouden.
De keuze pelletketel in kelder of kachel in woonkamer is smaak en gemak, voordeel kelder is dat je maar 1x per jaar hoeft te vullen (wij hebben op 1 zak gered dit jaar) ipv om de paar dagen maar geen vlam in de woonkamer. Daarvoor hebben we een houthaard die moet ik eerlijk zeggen dit jaar wel veel aan geweest is maar was extreem koude winter en nieuw (vochtig) huis. QUa kosten ontlopen de beide oplossingen elkaar niet zo heel veel (silo is wel duurder maar de pellets zijn weer goedkoper in bulk dan in zakjes)
Mvg Arnold
bedankt Christophe en Arnold voor de reacties!
Dit lijkt me inderdaad een zeer haalbaar systeem,
zeker als je in een straat wil bouwen waar er geen aardgas loopt. (kostprijs van mazouttank...)
Christophe, het water voor uw vloer en wandverwarming,
komt die dan uit hetzelfde "vat", of zit er daar ergens een scheiding tussen (water vloerverwarming zou ik nu niet direct leidingwater nemen)
En kunnen jullie beiden, indien mogelijk natuurlijk, me jullie setup eens zeggen (merk en type panelen, boiler en brander) en eventueel de kostprijs van het geheel. (anders via e-mail?)
Het zou een grote steun zijn om het vrouwtje te kunnen overtuigen, want onafhankelijk zijn van of aardgas of mazout trekt me sterk aan! (ik weet ook wel dat de prijs van pellets zal omhoog gaan, maar toch)
Alvast bedankt!!
Beste Gunnar,
Voor onze nieuwbouw hebben wij ook gekozen voor een pelletketel. Wij hebben niet gekozen voor een kachel, omwille van: het gebruiksgemak (automatische vulling i.p.v. handmatig), liever geen zichtbare vlam in de woonkamer, pelletlevering in bulk is goedkoper.
Buiten het feit dat je 2 à 3 keer in een stookseizoen de asbak moet gaan ledigen ga je als gebruiker weinig verschil merken tussen een pelletketel en een ketel op basis van mazout/aardgas. Je gaat helaas wel een verschil merken in de kostprijs van beide systemen.
Bij ons wordt de ketel gekoppeld aan een buffertank waar we op termijn zonnepanelen kunnen aansluiten alsook een houtkachel. Zo verkrijg je in de winter de "gezelligheid" van een houtvuur, en gaat niet alle warmte nutteloos verloren door de schouw.
Het buffervat moet je dus bezien als het centrale deel van het verwarmingssysteem omdat van daaruit alles vertrekt en toekomt, hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat er geen scheiding is tussen het water in de verschillende circuits. (Natuurlijk ga je uw sanitair warm water gescheiden houden van het water dat door uw vloerverwarming loopt)
Zoek het forum maar eens af op artikels met het woord "pellets" in het afgelopen jaar en je zal heel wat antwoorden op je vragen beantwoord zien. Voor informatie over leveranciers/prijzen mag je me altijd eens mailen, dan kan ik je wel wat uitgebreidere info bezorgen.
Veel succes!
christophe debrabander,
Ik meen me te herinneren dat je ooit in een andere thread vermelde dat je warmwaterproductie (via pelletkachel) jaarlijks zo'n 80 euro zou kosten (ik vind het niet direct terug via de zoekfunctie). Mijn vraag is nu waar het verschil te zoeken is als je nu aan ca. 300 euro zit? Dit is absoluut geen verwijt of vingerwijzing hoor. Ik heb namelijk ook dergelijk systeem (pelletkachel voor warmwater en radiatoren) geïnstalleerd deze zomer en ik moet "uitrekenen"/schatten hoeveel kg pellets ik nodig heb voor deze winter. Welke regel heb je gebruikt om die eerste keer aan 80 euro te geraken? En wat is de verhouding van het vermogen van je pelletkachel tov het verbruik: 1500 kg/ 10 kw = 150 kg per kw? Klopt dit? Ik vermoed 100 zakjes van 15 kg, aan 3 euro per zakje?
mvg
hallo naamgenoot,
ik was gestart met het idee 800 à 1000 kg nodig te hebben (dat was een ruwe schatting omdat ik de zonneinstraling niet kon voorspellen). à 200 euro/ton was dat een vermoed verbruik van 160 à 200 euro, dus ik vermoed niet dat ik voor onze woning over 80 euro heb gesproken.
tis alleszinds hoger dan verwacht, dat is vooral omdat mijn schatting een natte-vinger-werk was zonder het echt te berekenen. tegenwoordig kunnen we dat narekenen als we zo een schatting moeten doen (dat narekenen is dan met PHPP omdat dat de zonnewinsten en interne winsten correct mee inrekent, maar die berekening is dus niet goedkoop)
het passiefhuis in ename streeft naar 80 euro/jaar aan pelletverbruik (zij verwarmen de boiler na met pellets).
groeten,
christophe
Hoe zit dat nu met de inbouwhaarden met dubbele functie, dwz. pellets en brandhout in hetzelfde toestel, ,,luftunabhangig und luftdicht,,en automatische aanvoer van de pellets? Hierover is weinig te vinden op het internet. Brunner ken ik wel, maar voor het overige....
Weten jullie meer?
Mon
FLAM had zo een dubbele functie haard staan op batibouw. Bij het stellen van enkele vragen kwam er al snel het antwoord, ja maar ik ken er eigenlijk niet veel van, 't dees is een prototype uit de showroom van 't labo in Turhoud...
Gewoonweg gevraagd of ze de verhouding kenden tussen het vermogen dat uitgestraald wordt naar het interieur en dat dat opgenomen wordt in de boiler, onafhankelijke luchtaanvoer en de prijs.
Later gehoord via het 'labo', 30% naar interieur, 7500euro en apparte aanvoer voor verbrandingslucht.
Zou ook op kolen, mais, kersepitten en andere brandstof in granulaat kunnen werken...
Maar toen nog niet echt op de markt, wel te koop...?
Yannik
Ik ken er nog eentje, de THERMOKAMIN HOPE van CTM, maar ik hoor er ook niets meer over. Dit toetsel kwam normaalgezien in april op de markt. Noppes. Geen verdere info meer te verkrijgen.
Mon
i.v.m. die FLAM (of andere), als die volledig moet instaan voor de verwarming, dan is het leuk om te weten dat die automatisch gevoed kan worden, maar wat met de assen? De meeste pellet kachels/ketels comprimeren die. Wat een karwei wordt dat met een gewone haard? Iemand ervaring met intensief stoken en die een idee kan geven?
Mon,
Ik kan u er ook nog eentje aanbieden.
Vermogens van 15, 19 of 24 kw
Lengte hout tot 60 cm
Mogelijkheid voor buitenluchtaansluiting
Inbouwtype
30/70 verhouding
duits fabricaat met CE keuring
Prijs vanaf 1625 euro excl btw en excl levering
Voor luchttoevoer langs onder 120 euro extra bij bestelling vermelden
Levering 3 tot 4 weken.
en zeggen dat we liever geen reclame hebben op het forum...
Danny,
Geen reklame gemaakt he. Ze vragen toch of er nog andere modellen zijn. Heb jij dan een alternatief om kenbaar te maken dat er nog andere zaken bestaan, of mogelijkheden zijn.
Waarschijnlijk ben je buurman van CP.
je kan ook vermelden dat die bestaan zonder je posting te beginnen met : 'ik kan u er ook nog eentje aanbieden'
technisch gezien ben ik toch een beetje bezorgd als ik zie "mogelijkheid voor" buitenluchtaansluiting.
ik vraag mij dan of of die dan echt wel luchtdicht zal zijn als hij op buitenlucht staat... omdat een kachel die NIET op buitenlucht staat meetstal kieren aan het glas van de deur heeft (om roet op glas te voorkomen), en het zou wel eens kunnen dat ze die deur NIET verandere voor een buitenluchtaansluiting dus dat die lekken toch blijven.
hansv,
welk merk is die kachel? dan kan ik de technische fiche eens opzoeken op internet (of je mag ze mij doormailen).
groeten,
christophe
Allen,
Ik heb uiteindelijk de kostprijs van de haardkachel ECOPELLET (vorige naam= THERMOKAMIN HOPE)van CTM, dwz. een toestel voor brandhout en pellets. Automatische aanvoer van pellets is mogelijk. Het toestel met voorraadbak kost 85OO EURO.
Info kan je vinden op www.jettron.de.
Mon
Nog meer info vind je bij OFEN SCHULTE.
mON
“en zeggen dat we liever geen reclame hebben op het forum... “
Danny,
Dat blijft een heikel punt, in deze zeer correct door jou herkent. ‘Aanbieden” is toch duidelijk wat anders dan cadeau doen. En betrokkene had al een verantwoorde ‘ecologische’ reputatie met zijn ketels voor het verstoken van transmissieolie.
Het verbaasd mij nog steeds zeer hoe een dergelijk ‘handelsbetrokkene’ hier nog steeds geaccepteerd wordt. Misschien wel typisch iets voor de ‘belze’ manier. Kop in het zand en ageren tegen welk een oprechte kritische inbreng dan ook. Alsof het aantal postings van groter belang zijn dan de inhoud. Zit trouwens nog steeds te wachten hoe het met het inkorten van het aantal leden van zijn (Hans V alias Hansv) ketel vergaan is. Hij zat toen nog te wachten op bericht van zijn leverancier.
Toch wel knap dat ie nu zelf dergelijke ketels verkoopt… .
Hansv,
“Waarschijnlijk ben je buurman van CP.”
Ik constateer dat je inschattend vermogen toch zeer beperkt is. En laat het een ieder helder zijn, dat Danny zeker mijn buurman niet is. Zelfs niet eens een straatje verder op!
En er hoeft ook geen misverstand over te zijn dat dit informatie uit de eerste hand is! (dixit mijzelf).
Christophe dB,
“Welk merk is die kachel?”
Dat gaan we op de site niet echt lezen. Sommige commercieel betrokkenen hanteren de policy slechts deelantwoorden te geven, en verder via hun mailadres of eigen naam een traceerbaarheid te creëren, waardoor u als consument in hun schoot valt. U zal per mail vast antwoord hebben gehad.
(laat ook helder wezen dat ik dit zeker niet wil laten slaan op uw inbreng, u gaat daar zeer correct mee om. Heel fijn dat bewezen is dat het ook anders kan).
Maar op het forum worden we verder dom gehouden. Over de olieketels die deze persoon aanbied heb ik gevonden dat het om het merk ‘clean burn” gaat. Hij is volgens de site geen erkend dealer, die zit voor Nederland en België in Veghel. Dus een beetje rondbellen kan zeker geen kwaad om aan en betere prijs te komen. Zal zeker ook gelden voor die houtgestookte ketel.
Groet, Cp
Hallo, Wij zoeken ook een CV met pellets, en ik heb genoten van jullie uitleg.Nu heb ik nog één vraag, de kostprijs ja dat zit er natuurlijk ook aan. Onze beneden verdieping wordt nu verwarmt door 5 haarden. De opper vlakte van ons beneden huis is 85 vierkante meter.Wij hebben een zéér grote garage,genoeg ruimte om een "kachel" te plaatsen. De garage is 4m x 6m.Wij wonen in de buurt van Gent,kan iemand ons aanraden voor die plaatsing? Lies
katia schrijft:
> Hallo allemaal
>
> Wij staan op het punt om een woning te bouwen en de pellets hebben ons voorkeur gekregen als kachel. Nu vragen we ons af of het voldoende is om enkel hiermee onze woning te verwarmen. Is centrale verwarming nog nodig? En hoe verwarmen we de bovenverdieping? Alvast bedankt voor de goede raad die jullie kunnen geven.
>
> Groetjes Katia