Pendelende gasketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Sinds dit jaar pendelt mijn 14 jaar oude gasbrander (Radson HRE 327) te snel terwijl dit vroeger niet zo was. Als mijn kamerthermostaat 's morgens vanaf ongeveer de minimumtemperatuur, die 17,4° is, zou moeten opwarmen naar 20,6°, duurt dit immens lang.
De ketelthermostaat gaat na een tijd (minder dan een half uur) tot zijn maximum van 80° waarna hij terug zakt, de brander aanslaat waardoor de thermostaat weer terug stijgt tot hij terug uitvalt aan 80° enz.
Door dit aan- en uitschakelen warmt de woonkamer toch een pak trager op dan vroeger.
Ook bij warmtevraag van de boiler, pendelt de brander.

De waterdruk is bijna 2 bar, er zit geen lucht op de leidingen of cv-ketel, de 3weg-klep om het overschakelen van water voor boiler of verwarming te regelen, werkt ook nog goed. Mijn verwarmingen, die op stand 3.5 van de 5 staan, worden gloeiend heet, wat volgens mij toch aangeeft dat de pomp het water voldoende rondgepompt krijgt.

Een kennis van ons, wiens beroep het plaatsen en onderhouden van cv-ketels is, vond niets mis en zei dat alles in orde is. Volgens hem is de ketel zeker proper genoeg want hij geeft een heel mooie, blauwe vlam

Heeft er iemand nog enig idee wat ik kan controleren om dit probleem te vinden en hoe ik het kan oplossen? Zijn er misschien instellingen die ik kan nakijken? Heeft er misschien iemand een idee waardoor het water sneller warm wordt ofzo??
Ik ben ongeveer ten einde raad.

Reacties

Ik zou alvast de thermostatische kranen volledig opendraaien in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt: hier moet de thermostaat zijn werk doen en met de kranen op 3,5 begint de doorstroming al te minderen vooraleer de gewenste temperatuur van 20,6 bereikt wordt.