prijs brandhout / wie deed er reeds energieaudit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Hierna 2 topics / vragen gemengd in 1 post, sorry daarvoor.

Onze HOB (gebouwd eind jaren 50, niet super geïsoleerd) die we begin dit jaar aankochten verwarmen we actueel met brandhout (geschat gebruik nu 5 stère/jaar) en naast CV op mazout (geschat verbruik 2000 liter / jaar).

Volgend voorjaar zal ik opnieuw brandhout inslaan.
Prijs bij mijn gebruikelijke leverancier voor brandhout is vandaag 250 EUR voor 5 stère + 6 % BTW

* thuisgeleverd¨(gekipt op de oprit)
* goede kwaliteit, mengeling gekliefde eik / beuk
* wel niet meer dan 1 jaar droog
* lengte tss 30 en 40 cm

1. aan welke prijs kopen jullie actueel jullie brandhout in (vergelijkbaar met voorgaande, dus geen afbraakhout edm) ?

2. Volgend jaar laat ik waarschijnlijk een energieaudit doen om mijn energiekosten beter te kunnen beoordelen. Ik begrijp dat veel deskundigen pas recent zijn erkend, cf. de lijst op http://www.energiesparen.be/reg/audit/EAP_lijstdeskundigen.php en misschien "de auditstiel" niet allemaal goed onder de knie hebben. Bestaat het risico niet dat de pas erkende energieauditeur goedgelovige consument misschien kan wijsmaken wat ze willen met het argument dat ze "erkend" zijn en "de officiële software gebruiken". Bij de verkoop nog zo'n niet-gedateerd attest van mijn mazouttank gekregen van een controleur die intussen NIET meer erkend is, vandaar mijn argwaan.

Ik ben alvast geen technisch expert en moet dus uitgaan van wat de expert mij zal vertellen. Ik wens alvast op basis van een correct auditverslag stap voor stap verder te werken (bvb eerst beter isoleren ipv de oude mazoutbrander door gas of pellets te vervangen) . Op de site energiesparen staat er reeds enige info over de audit. Toch heb ik nog enkele vragen over de energieaudit
2.1. Zijn er reeds mensen die voor hun privé-woning een energieaudit lieten verrichten ?
2.2. Wat zijn de ervaringen ?
2.3. Wat is de gemiddelde prijs van zo'n audit ?
2.4. Wat mag je normaal verwachten voor je geld van zo'n erkende deskundige ?
Bvb Berekent hij ook de K-waarde en/of het E-peil van je woning
BVb Stelt hij enkel maatregelen voor (bvb isoleer het dak beter) of berekent hij concreet het geschatte terugverdient effect van de maatregelen die hij vootstelt, zodat je als leek ook weet wat te kiezen op economische basis (bvb terugverdienefefct voor zonneboiler wordt geschat op x jaar) ?
2.5. of moet ik niet wachten met een audit totdat de markt voor deze diensten meer matuur en transparant geworden is ? veel van de sites van de erkende auditeurs lijken me immers ofwel nog in ontwikkeling ofwel enkel op de professionele markt gericht...

Alvast bedankt voor alle reacties en bedenkingen !

Reacties

Hallo,

Ik heb vorige week een aantal offertes gevraagd voor een energie audit van onze woning. Ik ben eerlijk gezegd serieus verschoten van de prijs. De goedkoopste had een prijs in gedachte van een 400 Euro, de duurste kwam uit op 800 Euro. De meeste zaten ergens rond de 500 Euro voor een volledige audit.

Als je eens wil weten wat je kan verwachten van een rapport, kan je eens een kijkje gaan nemen op de website van e-ster (www.e-ster.be). Zij hebben 2 types van audits en hebben van beiden een voorbeeld rapport op de site staan.

Mensen die reeds een energie audit gedaan hebben, mogen altijd hun ervaring geven. Is een dergelijke audit bruikbaar en zijn geld waard ?

om een of andere reden was de inhoud ineens verdwenen na et verzenden ---

Ik heb net het examen afgelegd en zal binnenkort ook erkend energiedesundige zijn.
Het niveau en de technische kennis van de energiedeskundigen kan sterk verschillen. Er zit volk van allerlei slag in de cursus. Sommigen hebben weinig of geen voorkennis in de bouw. Zo hadden sommign volgnede vragen : Hoe zie je of een radiator of water of lucht werkt?
Minerale wol stond voor iemand gelijk aan asbest en kende glaswol en rotswol niet, laat staan de techniek van het inblazen van cellulose vezels...
iemand had net zelf dubbel glas in zijn niet-thermisch onderbroken alu profielen gezet. De koudebrug hiervan zorgt ervoor dat dit een grotendeels onzinnige investering is...

Het opzet van de cursus is analyseren waar de zwakke punten liggen van de woning en deze aangeven. De software genereert een aantal standaard opossingen. Deze zijn soms niet de ideale oplossing.
Over de technische uitvoering moeten ze zich niet uitspreken en zelfs de lesgever zou het overlaten aan een 'vakman' om verder advies te geven over de uitvoering.
Er zijn echter weinig aannemers die bezig zijn met isolatie en energiezuinigheid. Het advies van een architect lijkt hier op zijn plaats, maar dan wel iemand die zich ook interesseert oor het energievraagstuk.
Alles overlaten aan een leverancier of uitvoerder van 1 soort werken, dan krijg je misschien ook geen objectief verhaal maar vooral een commercieel verhaal.

Als je een energieaudit laat uitvoeren, neem dan iemand met een praktische kennis van de bouw, bij voorkeur een architect die zorgt voor een onafhankelijk advies en de nodige technische bagage heeft over koudebruggen, isolatie, ventilatie en vochthuishouding,...

de cursussen voor energieaudit zijn inderdaad nog niet zo lang afgerond, het zal zijn zoals bij alle bedrijven: er zullen er goede en slechte zijn, en hoe moet je weten wat je krijgt? in de cursus heb ik vershillende soorten mensen gezien, de meesten hadden reeds een beroep "in de energiesector" (van architect tot chauffagist tot isolatieplaatser), dus vaak zijn het wel mensen met reeds enige ervaring in het energievak.

bij het maken van zo een audits zijn we eigenlijk een beetje "met handen en voeten gebonden".

1. wat IS zo een audit?
bij zo een audit gaat de energiedeskundige je woning volledig opmeten + kijken/vragen/gokken welke isolatie er nu al in de muren zit; kijken welke de verwaring is; ofdat je leidingen zijn geisoleerd; heb je een spaardouchekop?;... dan maakt hij een totale berekening met het softwarepakket en krijg je een "label" (van A tot E; die labels werken met dezelfde kleurencode als je koelkast of wasmachine en betekenen ook hetzelfde: energiezuinig tot energie-wreter)

2. wat KRIJG je na zo een audit?
elke erkende energiedeskundige heeft een officiele brief van het ministerie waarin zijn erkenningsnummer en paswoord staan. na het maken van een audit MOET hij met dat nummer en paswoord je audit naar het ministerie doormailen + moet hij je een attest voor belastingsvermindering afgeven.
op internet staat een erkende lijst van energiedeskundigen, al die mensen hebben reeds hun nummer en paswoord gekregen dus mogen audits uitvoeren (en zijn ook geslaagd voor een examen dus kunnen dat ook). de lijst is in volgorde van postcode. http://www.energiesparen.be/reg/audit/EAP_lijstdeskundigen.php

3. wat mogen we tijdens de audit NIET doen?
van het ministerie uit mogen wij GEEN "verkopend" advies geven! dus zeggen je MOET je ketel vervangen of je MOET isolatie plaatsen, dat is de enige manier om "het" te halen, dat mag niet!

4. wat mogen we (mits correcte vergoeding) WEL doen?
in het programma is een extra luik voorzien voor terugverdientijden:
- je typt het huidige verbruik van de bewoners in
- je stelt een aantal verbeteringsmaatregelen voor in het programma
- je typt de gewenste terugverdientijd in
- en dan zie je wat die maatregelen maximaal mogen kosten om er binnen de x jaar winst aan te doen.
- en dan is het aan de klant/bouwheer om aan aannemers offertes te vragen en te kijken of zij voor die prijs de voorgestelde maatregelen kunnen uitvoeren.

uiteraard zal een ervaren persoon (zij het door zijn vroegere professionele leven zij het door zijn ervaring als energiedeskundige) wel direkt kunnen zeggen ofdat die vooropgestelde kostprijs haalbaar is voor de voorgestelde verbeteringsmaatregelen, zodat jullie al samen kunnen kijken welke maatregelen haalbaar/betaalbaar zijn en welk "label" je nadien zal krijgen en wat dan ook het nieuwe verbruik van de woning zal zijn.

tis een complex pakket! ik reken (afhankelijk van de woning!!) op een 10 uur onderzoek- en meetwerk ter plaatse (5 uur met 2 personen) en een 8 uur computerwerk om het in te typen, dus zeker 18 uur werken... dat is normaal dat je daar 500 à 800 euro voor zal moeten betalen, als zelfstandige is een deel van dat geld voor BTW, RSZ, belastingen, het is dus geen 800 euro netto voor 5 uurtjes werk (dat zou wel heel mooi zijn), we proberen ook correct werk te leveren voor het geld dat we krijgen.

resultaat van al dat geld is wel dat je een echt rekenresultaat krijgt, tenminste als je de verbruiken van de voorbije jaren van je woning kan voorleggen. zo weet je (ongeveer) perfect wat de winst van je maatregelen kan betekenen!

groeten,
christophe

Bedankt voor jullie reacties:

Philip, de documenten naar waar je verweees zijn alvast zeer illustratief. Zo weet de leek ook dat hij minstens een rapport in begrijpelijke taal kan krijgen naast een gedetailleerd technisch attest, mits betaling van de juiste prijs uiteraard.

Energiedeskundige, proficiat met je erkenning. Je bevestigt echter mijn vermoeden dat het hebben van een erkenningsnummer op zich een garantie zou zijn om een goede, kwaliteitsvolle service te krijgen (net zoals die kerel die het "attest" van mijn mazouttank afleverde en nadien zijn kat stuurde bij vragen van mijn kant). Zijn veel van de erkende deskundigen ook architect ?

Christophe, ik begrijp dat het aantonen van het verbruik van de laatste jaren noodzakelijk is om zo correct mogelijk te werken. Ik zit dus pas 8 maand in mijn nieuwe woonst en beschik niet over zo'n lange historiek (nog geen echt warme/koude winter gehad ,...). Is 8 maand niet tekort om al betrouwbare resultaten te geven / wat is de geadviseerde minium historiek om redelijk betrouwbare resultaten te hebben : 1,2,3 jaar of meer ?

Alle offertes en standaardvoorwaarden voor een korte vs. uitgebreide audit zijn alvast welkom op mijn e-mail (woon in regio Hageland). Bij eventuele offertes graag wat referenties (voorervaring in bouwsector, voorbeeld blanco verslag...)

Allen,

Binnenkort start ik ook met de cursus energieauditeur.

Nu zijn de prijzen die ik hier vermeld zie, de eerste concrete prijzen die ik tegenkom.

En om eerlijk te zijn gaat dit veel mensen afschrikken.

Maar als hetgeen wat christophe zegt waar is en men wel degelijk zoveel studiewerk moet doen voor 1 audit, dan is de prijs wel gerechtvaardigd.

Onlangs nog stukje op tv gezien en daar sprak men van 150euro per audit. Zal dan wel wss in zijn simpelste vorm zijn.

Zijn er trouwens gradaties van zo'n audit?

Mvg
Leo

Ik mag mezelf sinds kort ook energiedeskundige noemen.

Persoonlijk vond ik de opleiding van een bedenkelijk niveau.

De term "deskundige" vind ik dan ook nogal ongelukkig gekozen.

Van een deskundige mag je toch verwachten dat hij tot in de puntjes weet hoe een degelijke isolatie eruit ziet...

Dit leer je echter niet in de opleiding, dus hangt dit af van de voorkennis die je hebt (architect zijn is naar mijn mening geen garantie... getuige daarvan zijn de energetische ruïnes die nog dagelijks opgetrokken worden)

De cursus is er vooral op gericht om de "deskundigen" te leren werken met de software.

Het is de bedoeling dat de ganse woning in detail opgemeten wordt, dat de samenstelling van alle buitenwanden, vloeren, daken,.. achterhaald wordt, en dat deze gegevens in de software worden ingegeven.

Hetzelfde gebeurt voor sanitair warm water, en de verwarmingsinstallatie.

Een vaste prijs maken voor een audit is heel moeilijk, vermits een huis model schoendoos zich veel makkelijker laat opmeten dan een architecturaal hoogstandje.

Je kan als deskundige ook elk detail opmeten en alles grondig natrekken (zoals het zou moeten) of een beetje nonchalanter met deze zaken omgaan (waardoor je dus vlugger klaar zal zijn dan je (duurdere?) collega.

Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat een dure audit een goede audit is.

Wat mij ook tegen de borst stuit is dat de labels veel te soft zijn ... met een minimum aan isolatie heb je reeds een A label..

dirk

de opleiding zelf is inderdaad niet "zwaar", ze rekenen erop dat je al een basiskennis hebt van enkele materialen/technieken (maar eigenlijk moet je niet alles kennen... wel een beetje vreemd)

de software moet je wel helemaal kennen, en ook "on the field" wordt je getest tijdens het examen, dus we kunnen wel stellen dat de auditeurs toch iets of wat degelijk werk zouden moeten kunnen afleveren.

groeten,
christophe

ik beweer al jaar en dag dat het in feite onzinnig is te rekenen met "terugverdientijden" .
je kan dit namelijk enkel doen met de HUIDIGE energieprijzen .
wie dus verleden jaar zo'n afweging heeft gemaakt met de toenmalige energieprijzen, komt nu wel heel bedrogen uit !
er zijn wel enkele universiteiten die een "voorspellingsmodel" voor toekomstige prijsevoluties proberen op te stellen, maar de conclusie tot hiertoe is dat ook hun modellen de huidige energieprijzen zwaar onderschat hadden ...
en dat ook energietaksen moeilijk te voorzien zijn ...

in mijn ogen een tamelijk zinloze berekening, zéker op lange termijn ...

met vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Als ik het bovenstaande lees, begin ik meer en meer te twijfelen aan het nut van een dergelijke audit.

Wij hebben recent een bestaande woning gekocht uit het begin van de jaren 70, isolatie niveau is dus zo goed als nihil. Wij hadden gehoopt om via een energie audit een soort van stappenplan te bekomen om onze woning stap voor stap om te vormen tot een energievriendelijke woning. Aangezien een auditeur blijkbaar geen gedetailleerde technische maatregelen mag voorstellen, zou ik na zo'n audit alsnog naar een architekt moeten stappen om mij te helpen zoeken naar de technisch en financieel meest haalbare oplossingen.

Met hetgeen ik hierboven heb gelezen, denk ik eerder omgekeerd te werken. Eerst advies vragen bij een architekt,dan stap voor stap de voorgestelde oplossingen laten uitvoeren. Op het moment dat ik het gevoel heb in een goed geisoleerde woning te zitten, zal ik nog eens nadenken over een energieaudit.

Philip,

Hetgeen jij nodig hebt is wel degelijk een audit.
En daaruit zal blijken wat je kan verbeteren en hoe.
Wat er niet zal instaan is dat je bvb merk x moet plaatsen als isolatie die jij bij leverancier y kan bekomen.
Wat bvb wel kan is dat er gezegd wordt om een bepaalde U waarde te behalen voor het dak.

Hoe jij deze U waarde bekomt is zaak voor een aannemer of leverancier.

Het komt erop neer dat een auditeur geen merkgebonden advies mag geven. Maar de meeste auditeurs kunnen u altijd nog wel verder advies geven indien nodig mbt technische uitvoering en detaillering.

Mvg
Leo

Leo,

Bedankt voor je reactie, maar je hebt me nog niet kunnen overtuigen dat ik een energie audit nodig heb.

Ik weet zeer goed wat ik momenteel moet verbeteren. Zoals reeds gemeld, heeft ons huis bijna nihil aan isolatie. Geen isolatie in de spouw, oude aluminium ramen op sommige plaatsen nog met enkel glas, dakisolatie is vermoedelijk 3 cm isomo zoals in de achterbouw, geen isolatie tussen kruipkelder en gelijkvloers, geventileerde spouw, ...

Logisch gevolg een gasrekening om u tegen te zeggen.

Allemaal zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Ik verwacht van een energieaudit, dat de auditeur mij ook kan vertellen (rekening houdend met mijn budgetaire ruimte) welke stappen ik best eerst kan ondernemen, welke technische oplossingen er zijn, wat de geschatte kostprijs is en of ik ze zelf kan uitvoeren of niet. Met hetgeen hierboven geschreven is, denk ik dat ik teveel verwacht van een auditeur en denk ik dat ik beter af ben met een architekt die meer advies en begeleiding kan geven in het zoeken naar de juiste oplossingen voor onze woning.

Ik heb wel reactie gekregen van iemand die voorstelde om een architekt te zoeken die ook energie audits doet. Dit lijkt mij inderdaad een mogelijke oplossing, zij het wel een stuk duurder dan een gewone audit.

Philip,

Ik ben hierboven misschien niet heel duidelijk geweest.

Er zijn zeker energiedeskundigen die op al je vragen zullen kunnen antwoorden.

Maar dat zijn dan de mensen die jaren met de materie vertrouwd zijn.. ze weten zeer goed waar ze over praten.

Daar tegenover staat dat iedereen die slaagt voor de ingangstest, energiedeskundige kan worden, ... en dus zitten er een aantal mensen tussen die uw vragen niet correct gaan kunnen beantwoorden. (wegens onvoldoende ervaring en kennis met energiezuinig bouwen)

Met de stelling dat de architecten het allemaal beter zouden doen ben ik het helemaal niet eens.

Hier is het net zoals bij de deskundigen ... er zijn er die zich verdiepen in de wereld van LEW en PH, maar er zijn er ook die nog nooit van een LEW gehoord hebben.

Als ik zie welke energetische gedrochten er nog dagelijks gebouwd worden, dan denk ik dat ik zonder blozen mag zeggen dat de gemiddelde architect nog een lange weg te gaan heeft op vlak van energiezuinig bouwen.

dirk

Ook ik volg de opleiding tot energie'deskundige', maar dan in de eerste plaats uit interesse. Ik moet zeggen, het technisch deel omtrent verwarmingsinstallaties vond ik leerrijk. Het deel dat de 'bouwschil' behandelt vind ik van bedenkelijk niveau, niks nieuws onder de zon. Wat moet je denken van een lesgever die de term 'mandelige muur' niet kent? Die het razend moeilijk vindt om verschillende bouwmaterialen te onderscheiden? En die onlangs (dixit) 'versteld' stond van het verschil tussen 'thermopane' en verbeterd dubbel glas? Of van een toekomstig 'deskundige' die de vraag 'wat is een k-waarde?' luidop stelt?

Ik heb ook bedenkingen omtrent de VTM-nieuwsuitzending waarin onlangs werd medegedeeld dat een audit gemiddeld 150 euro kost.

Vraagje trouwens aan de reeds erkenden: is er veel vraag? Staat de telefoon roodgloeiend? Of is dat a rato van 2 audits per maand?
Ik twijfel om de erkenning aan te vragen, ben bijvoorbeeld niet van plan om dagelijks aavragen te moeten weigeren.

steven,

de telefoon staat niet roodgloeiend hoor, in tegendeel, het blijft bij enkele mailtjes met de vraag wat het net zou kunnen inhouden.
je moet dus geen schrik hebben om je erkenning aan te vragen.

ik blijf er wel bij dat die energieaudit een GOEDE zaak is! de software is toch een goede stap in de juiste richting om je verbruikswinsten bij isolatie ed in te schatten (al zijn er sommige dingen nog niet in opgenomen), maar... het moet dan wel door iemand worden uitgevoerd die ECHT ervaring heeft met isolatie en verwarmen! en die uitfilteren zal niet evident zijn, net zoals het niet evident is om een goede architect, een goede aannemer, een goede... te vinden.

groeten,
christophe

Die audits zijn inderdaad een ZEER goede zaak. Alleen hoop ik dat erop toegezien wordt dat de kwaliteit ervan niet uitgehold wordt.
Hoe dat moet gebeuren is een moeilijke vraag, zeker als je koppelt aan vrije concurrentie.

Misschien is een vaste prijs + regelmatige controle met risico van verlies van erkenning een mogelijkheid. Maar aangezien men een tekort aan erkenden pretendeert denk ik dat men niet vlug erkenningen zal intrekken.

Wat me ook zorgen baart, is het feit dat de inrichtende overheid een audit gelijkstelt met ongeveer een halve dag werk... Dat komt inderdaad overeen met 150 euro.
Ik heb nu al medelijden met de auditeurs die zullen betaald worden door de overheid als Vandelanotte zijn gratis-audit-idee goedgekeurd krijgt.

steven,

als je ziet hoe snel de lijst groeit... ik heb geen schrik voor tekorten! buiten cursisten waarmee ik het heb gevolgd ken ik al 10 mensen die ook de erkenning hebben... en dat is dan in mijn "beperkte" kring! er zal dus zeker een overaanbod zijn.

tis wel zo dat er een tekort zal zijn aan goede EAPrs! want er zullen er velen zijn die het in een halve dag zullen klaren... maar dan moet je er niet van verschieten dat zelfs de orientatie van het gebouw fout zal zijn!
reken toch 5u met 2 personen meten en een dagje PC-werk (zoals ik hier al eerder had vermeld) dus een 18u of meer per serieuze audit. en dan komt nog het adviesgeven erbij (dat hoeven geen uuuuren te zijn) en eventueel vraagt de klant ook ineens de CAD-tekening van de opgemeten toestand, dat zullen dan ook nog wat extra uurtjes zijn om het proper uit te tekenen. die tekeningen zijn wel handig om dan correcte offertes voor de werken aan te vragen.

groeten,
christophe.

Of van een toekomstig 'deskundige' die de vraag 'wat is een k-waarde?' luidop stelt?

Beter dat hij ze stelt dan de indruk te geven dat hij het wel weet!! Of:Waar dient lesgeven voor?

Na wat ik hier lees zie ik de audits de weg opgaan van de veiligheidsdeskunsigen.maw een zoveelste waardeloos vodje papier dat alleen zal ge(mis)bruikt worden om subsidies binnen te rijven!Is er een controle van het werk van die auditeurs?
Als men nu al van 150 € spreekt voor een audit kan het niet anders dan verglijden tot een oppervlakkige uitvoering!

Etienne, ik erger mij er ook alleen maar aan.

vr gr

Pluto

Christhophe,

De lijst met erkende deskundige groeit langzaam, maar zeker.
Persoonlijk vind ik het een heel goede zaak, en ben ik overtuigd van het nut ervan.
Daarom volgde ik ook deze opleiding.
Samen met Dirk en andere deze opleiding volgen was plezant, maar regelmatig moesten we heel bedenkelijk naar elkaar kijken.
Op een bepaald ogenblik, vroeg Dirk aan de lesgever, of de rol van de winddichting van een woning niet werd onderschat, in EAP.
Waarop werd geantwoord, “ dat dampscherm is maar een paar millimeter dik, dus dat heeft geen isolerende waarde, dat mag je vergeten”
Gelukkig wisten we wel beter, maar dit bewijst weeral hoe het er aan toe ging in de opleiding.
Ze hebben nog veel te leren, maar we gaan er klaar voor zijn in 2008 of 2009.
Want dan mogen we volop in actie schieten met onze EAP, als we dan ten minste deze mogen gaan uitvoeren voor woningen die men gaat verhuren en verkopen.
Want tot nu toe is dit blijkbaar nog niet zeker.

Spijtig genoeg lopen wij hier weeral de feiten achterna.
Twee jaar geleden zag ik in Oostenrijk reeds een affiche hangen op een plakbord met A, B, C ……labels erop.
Wat hadden deze labels te maken met het verhuren van woningen dacht ik.
Daar stond in 2003 een woningen te huur met A of D label.
En wij gaan er misschien in 2008 me gaan beginnen.

Wat de prijs van 150 euro voor een audit betreft, dit is volgens mij de prijs die een commerciële TV zender opgevangen heeft bij NUON, want hier bied men audits aan voor 150 euro. Dit zijn wel geen EAP audits, deze beperken zich tot een visuele inschatting van de woning en het opmeten van toestellen hoeveel deze verbruiken.

Ik heb een mail gedaan naar de mensen van EAP en gevraagd wat zoal de richtprijs was die zijn in gedachten hadden voor zo’n audit.
Ik heb begrepen dat ze gehoopt hadden dat we dit konden doen tegen een 300 euro.
Maar ze waren al tot de vaststelling gekomen dat de meeste vlot boven de 400 euro kwamen.
Een eenheidsprijs is nog niet op komst.
Persoonlijk kreeg ik reeds enkele aanvragen voor offertes binnen, maar daar blijft het ook bij.
Ondertussen heb ik er al één opstaan voor volgend jaar.
Misschien volgend jaar beter.

Groeten,

Lucien

Als ik dit lees dan vrees ik dat de energieaudits inderdaad een maat voor niks zullen zijn.

Alles staat of valt met de technische kennis van de deskundige. Ik vermoed dat iedereen met een normale intelligenti op een halve dag kan leren hoe cijfers in de berekeningsmodule moeten ingevoerd worden, maar dat maakt je nog niet tot een expert.

Grootste probleem voor de gemiddelde consument (en dat zullen 95% van de "afnemers" zijn): hoe inschatten of je te maken hebt met iemand zoals een aantal forumleden waarvan de technsche kennis buiten discussie staat of met een "wat is k-waarde?" kwiet die geen materiaalkennis heeft.

Is er in de opleiding niets voorzien qua theoretische basis / examen waarbij naar de technische/bouwkundige kennis gepeild wordt?

De audit zelf is zeker geen maat voor niks.

Het is de taak van de deskundige om het gebouw op te meten... in te voeren in de software ... om dan uiteindelijk een label toe te kennen aan het gebouw.

En daar zullen de meeste auditeurs zeker in slagen.

Dit label maakt het voor een koper of huurder mogelijk woningen te vergelijken op vlak van energieverbruik.

De energiedeskundige levert ook een verslag af waarin staat hoe de energieprestatie van het gebouw kan verbeterd worden.

En hier stopt in princiepe het werk van de deskundige.

Als de klant wil weten hoe hij deze verbeteringen in de praktijk moet uitvoeren (of laten uitvoeren) moet hij zich in princiepe wenden tot de "specialisten" uit de bouwsector.

Met name de aannemers en architecten...

Er zijn gelukkig meer en meer aannemers en architecten die weten hoe een LEW er uit moet zien.

Maar als ik een beetje rondkijk op werven hier in de buurt (= een hobby van mij ) dan stel ik vast dat de overgrote meerderheid op vlak van isoleren zijn stiel niet kent !

En daar wringt eigelijk het schoentje.

Dus niet bij de audit zelf, maar bij het gebeuren achteraf.

Vaak is het zo dat de mensen die over juiste kennis beschikken niet over het juiste diploma beschikken en omgekeerd.

Gisteren was nog in het nieuws dat het aantal bouwaanvragen deze dagen enorm "piekt" ... wat moeten we denken van architecten die hun klanten aanmoedigen om nog vlug dit jaar hun bouwaanvraag in te dienen zodat ze niet onder de strengere isolatiereglementering vallen ???

dirk

Er is duidelijk heel veel reactie gekomen op de vraag rond de energie-audit doch niets rond de prijs van het brandhout. Heeft er iemand hierrond nog info ?
Dank je.
dietve schreef:
> Beste forumleden,
>
> Hierna 2 topics / vragen gemengd in 1 post, sorry daarvoor.
>
> Onze HOB (gebouwd eind jaren 50, niet super geïsoleerd) die we begin dit jaar aankochten verwarmen we actueel met brandhout (geschat gebruik nu 5 stère/jaar) en naast CV op mazout (geschat verbruik 2000 liter / jaar).
>
> Volgend voorjaar zal ik opnieuw brandhout inslaan.
> Prijs bij mijn gebruikelijke leverancier voor brandhout is vandaag 250 EUR voor 5 stère + 6 % BTW
>
> * thuisgeleverd¨(gekipt op de oprit)
> * goede kwaliteit, mengeling gekliefde eik / beuk
> * wel niet meer dan 1 jaar droog
> * lengte tss 30 en 40 cm
>
> 1. aan welke prijs kopen jullie actueel jullie brandhout in (vergelijkbaar met voorgaande, dus geen afbraakhout edm) ?
>
> 2. Volgend jaar laat ik waarschijnlijk een energieaudit doen om mijn energiekosten beter te kunnen beoordelen. Ik begrijp dat veel deskundigen pas recent zijn erkend, cf. de lijst op http://www.energiesparen.be/reg/audit/EAP_lijstdeskundigen.php en misschien "de auditstiel" niet allemaal goed onder de knie hebben. Bestaat het risico niet dat de pas erkende energieauditeur goedgelovige consument misschien kan wijsmaken wat ze willen met het argument dat ze "erkend" zijn en "de officiële software gebruiken". Bij de verkoop nog zo'n niet-gedateerd attest van mijn mazouttank gekregen van een controleur die intussen NIET meer erkend is, vandaar mijn argwaan.
>
> Ik ben alvast geen technisch expert en moet dus uitgaan van wat de expert mij zal vertellen. Ik wens alvast op basis van een correct auditverslag stap voor stap verder te werken (bvb eerst beter isoleren ipv de oude mazoutbrander door gas of pellets te vervangen) . Op de site energiesparen staat er reeds enige info over de audit. Toch heb ik nog enkele vragen over de energieaudit
> 2.1. Zijn er reeds mensen die voor hun privé-woning een energieaudit lieten verrichten ?
> 2.2. Wat zijn de ervaringen ?
> 2.3. Wat is de gemiddelde prijs van zo'n audit ?
> 2.4. Wat mag je normaal verwachten voor je geld van zo'n erkende deskundige ?
> Bvb Berekent hij ook de K-waarde en/of het E-peil van je woning
> BVb Stelt hij enkel maatregelen voor (bvb isoleer het dak beter) of berekent hij concreet het geschatte terugverdient effect van de maatregelen die hij vootstelt, zodat je als leek ook weet wat te kiezen op economische basis (bvb terugverdienefefct voor zonneboiler wordt geschat op x jaar) ?
> 2.5. of moet ik niet wachten met een audit totdat de markt voor deze diensten meer matuur en transparant geworden is ? veel van de sites van de erkende auditeurs lijken me immers ofwel nog in ontwikkeling ofwel enkel op de professionele markt gericht...
>
> Alvast bedankt voor alle reacties en bedenkingen !

Dirk, het pieken van de bouwaanvragen heeft niks maar dan ook niks te maken met de iets strengere isolatienormen.

De piek heeft alles te maken met de onduidelijkheid en de onzekerheid vanaf 1 januari. Een hele hoop extra administratie ontwijken, dat is de reden.

Wij zijn bang voor het onbekende, en er is nog heel wat onbekend omtrent de EPR.

Gerrit,
Wel opp. verwarm je met brandhout?
Met welk toestel doe je dat?
Mon

Sorry, ik heb je naam verkeerd gelezen Gerti.
Mon

Steven,

Als ik mij niet vergis mag nog minstens een half jaar lang het oude formulier gebruikt worden.

Zijn er architecten op het forum die dit kunnen bevestigen ?

..."BRUSSEL - De strengere normen voor isolatie en ventilatie van woningen die vanaf januari gelden, zorgen voor een piek in het aantal ingediende bouwaanvragen. Door de nieuwe regelgeving wordt bouwen en verbouwen een stuk duurder"...

dirk

...." De huidige regeling voorziet voor de invoering van de EPN-normen in een overgangsperiode tot eind juni 2006. De Vlaamse Woningbouwers verwachten dat tegen oktober van dit jaar het orderboek reeds tot oktober 2006 zal zijn gevuld. Een verdere vertraging bij de aanlevering van de berekeningssoftware zal een bijkomende verlenging van de overgangsperiode tot eind 2006 onafwendbaar maken. Enkel zo zullen ontwerpers en uitvoerders op het terrein de vernieuwing op een haalbare manier kunnen implementeren.

Bron: VCB

tja dirk zou best kunnen, de nieuwe formulieren zijn nog niet goedgekeurd. Dus nemen we maar het zekere voor het onzekere.
Een en ander is gepubliceerd op www.ruimtelijkeordening.be en er is sinds enkele dagen ook een nieuwsbrief op www.energiesparen.be/epr

Met de software is het momenteel ook nog heel omslachtig om een voorberekening van een E-peil te maken, er zijn ook nog onduidelijkheiden omtrent de nieuwe berekeningsmethoden voor het globale k-peil.

Nu, ik heb geen zin om alles uit te pluizen, ik dien gewoon nog snel een paar bouwaanvragen in, en de kous is af. En de opdrachtgevers sparen zo de kosten uit van een verslaggever. Heeft niks te maken met de mate van isolatie bij ontwerpen.

heb het, uit nieuwsgierigheid, toch even nagekeken.

De oude isolatieformulieren (k-peil) moeten niet meer gebruikt worden.

De nieuwe bouwaanvraagformulieren zijn goegekeurd maar nog niet verschenen in het staatsblad. Tot zolang mag oud en nieuw door elkaar gebruikt worden.

Ik heb maar één verschil gevonden tussen oud en nieuw, en dat is de grap van de dag, namelijk deze zinsnede:

"Kruis aan of er energieprestatie- en binnenklimaateisen gelden voor de aanvraag."

Meer niet. haha.
Vermoedelijk is dat gedaan om de ambtenaren werk te besparen? Ze moeten dan niet zelf nakijken of het gebouw aan de epr is onderworpen? Administratieve vereenvoudiging heet dat.
Het wordt tijd dat men de term administratie-vereenvoudiging in het leven roept.

Ik neem aan dat men (= de verslaggever) dan na het bouwen en in gebruik nemen van het gebouw (binnen een jaar of 2) moet aantonen dat men voldoet aan K-45 OF E-100. Tegen die tijd zal de software wel klaar zijn zeker?

denk ik he..

Hey.
Ivm de formulieren: er is inderdaad weinig veranderd, al is er een tweede formulier bijgekomen in afwachting van een definitieve versie. Trouwens, de EPR wordt bij een andere administratie nagekeken, waar ze daar meer verstand van hebben dan de gemiddelde ambtenaar. Vandaar het vakje, dat is al moeilijk genoeg

Ik overweeg ook een opleiding energiedesk., en ja, ik ga vast 'foute' vragen stellen omdat ik geen technische achtergrond heb. Zijn er degelijke handboeken of sites waar je dat soort kennis kan opdoen, of ben je dan aangewezen op opleiding (en welk soort dan???)

Over de prijs van brandhout
Alles hangt af van de vochtigheidsgraad van uw brandhout. Kwaliteit beuk, eik is goed doch zulk hout heeft na 1 jaar droging nog een vochtgehalte van ongeveer 15%, tegenover 8% bij houtpellets (men perst het water eruit). Wanneer we de thermische waarde gaan vergelijken met bvb houtpellets dan komt 1,5 kg 1 jaar gedroogd beuk- en eikenhout ongeveer overeen met 1 kg houtpellets. Als we dan geen rekening gaan houden met de extra arbeid komt men tot de constatatie dat hout duur is.
http://www.bioflam.be

goh, welke opleidig is meest geschikt?

Ik zou zeggen: ofwel jarenlange ervaring in het VOLLEDIGE bouwproces. Ofwel opleiding als architect. Trouwens in wallonië en brussels gewest is men aan het overwegen om enkel voor architecten zo'n erkenning mogelijk te maken.

Ik heb nu de ganse opleiding energiedeskundige achter de rug. Had me ingeschreven puur uit interesse en om één en ander bij te leren. Maar eerlijk gezegd heeft de leraar meer van ons geleerd, dan wij van de leraar hebben geleerd... (op bouwtechnisch vlak bedoel ik)

De opleiding is maar voor één ding goed: leren werken met de EAP software. En die EAP software is eerlijk gezegd niet slecht.
Die erkenning komt er bij maar ik heb totaal geen tijd om audits te doen (toch al vlug een dag bezig...)

Nu nog zo'n opleiding voor de EPB software en we zijn content (allee ja, eerst en vooral zorgen voor deftige software natuurlijk....)

Awel, ik heb 2 bedrijven via email aangesproken voor een energieaudit. Daarbij had ik ook gezegd wat ik al van zin was van werken te doen en dat ik met de audit dus wilde weten wat ik nog zou kunnen verbeteren en/of wat zin had en wat niet.

De eerste gaf me netjes een prijs (met korting omdat ik de plannen van het huis heb en dus niet ter plaatse moest komen). Dan een sumiere uitleg over wat die mens zou doen van werk. En de laatste helft van de email ging over hoeveel ik zou kunnen besparen met allerhande subsiedes. Detail: die subsidiekorven waren toch al opgevuld met de werken die ik al van zin was...

De 2e gaf me een prijs die ongeveer het dubbele en meer is van de 1e. De 2e zei me vlakaf dat gezien de werken die ik van zin was een echte audit niet nodig is (overbodig) en voor het moment nog geen attest kon leveren. Er kwam dan ook direct een paar vragen over de isolatietoestand van de muren en het voorstel om es in detail de muren en eventuele andere punten specifiek te bekijken.

Tja... echt moeilijke beslissing was het niet en ben ik dus in zee gegaan met de 2e :D. Zeer vruchtvol en aangenaam gesprek gehad ook.

Alleen al uit die emails van die 2 personen heb ik al direct gezien dat zo'n energieaudit zeer zwaar afhangt van de persoon zelf. Mij lijkt het eigenlijk waardeloos aangezien er totaal geen garantie op kwaliteit van de audit is.

Inderdaad. Maak een weloverwogen keuze. Praat vooraf met de auditeurs. Dan voel je direct welk vlees je in de kuip hebt.

Het nut van zo'n (goede!!) audit is toch wel groot. Ikzelf heb er eentje gedaan bij de woning van m'n zus, en ben bijvoorbeeld tot de vaststelling gekomen dat isoleren van de betonnen zoldervloer met slechts 6cm MW kan worden terugverdiend op anderhalf jaar.....

Nu ben ik een audit aan het maken van m'n eigen woning. Dat helpt me bij bepaalde beslissingen en prioriteiten voor de gefaseerde verbeteringswerken in de toekomst.
Je leert er ook je woning beter door kennen tout court.

Ik ben trouwens zelf architect, en toch is het interessant ook voor mij. Je krijgt een heleboel cijfergegevens van de woning.

De term "energiedeskundige" vind ik persoonlijk ook wel erg ongelukkig gekozen, om niet te zeggen misplaatst en pretentieus. Wie kan van zichzelf beweren dat hij een deskundige is, zeker als dat is na een opleiding van zowat 50 uur ?
Maar tot daar nog aan toe.
Dat iemand vraagt wat een k-waarde is, vind ik niet zo erg, maar worden die termen als K en U waarde, lambda, etc, ... toch basisbegrippen bij isolatie, niet uitgelegd in de cursus ? Wie op het examen dan nog niet zou weten wat die termen betekenen, is in elk geval geen deskundige, en wordt dan hopelijk ook niet erkend.

Waar ik ook heel wat bedenkingen bij heb, is het feit dat een aantal erkende deskundigen, er naast hun rol als adviseur, er ook nog een handeltje in bouwmaterialen op nahouden.
Hoe neutraal is het advies van een dergelijk iemand, als hij achteraf ook de materialen kan leveren die blijkens zijn audit nodig zijn om die woning te verbeteren ?
In zijn audit mag die "deskundige" dan misschien wel geen reclame maken voor zijn winkel, maar daarbuiten kan blijkbaar heel veel, zoniet alles.

Nog veel bedenkelijker wordt het als onder die condities straks energiedeskundigen ook bevoegd zouden worden om het energie attest af te leveren bij verkoop of verhuur van bestaande huizen.

In de praktijk zullen immokantoren dan wel vlug zorgen dat ze hun mannetje hebben dat e-attesten mag uitdelen, liefst iemand van het bedrijf zelf, en je ziet wat er dan gebeurt, klant x wil zijn woning kwijt, liefst aan de beste prijs, dus een gunstig energieattest graag ( = geen te strenge screening, oogje dichtknijpen bij gebreken, ... ). Is gunstig voor de goede relatie met de klant, en gunstig voor het immokantoor dat toch op commissie werkt...
Ja, de vlaamse overheid gaat controleren, maar hoeveel ? 1 woning op 500, op 1000, op 5000 ?

Een tweede kwalijk gevolg is dat de degelijke adviseur, die zijn job wel serieus neemt, al gauw de reputatie zal krijgen een moeilijke zijn, en daardoor vanzelf minder werk zal krijgen. Een goed energielabel zal de waarde van een goed sterk doen stijgen, en dus indirect veel geld waard zijn. Wie veel punten geeft, zal dus ook veel werk hebben.

De wetgeving daarrond is nog in de maak, voor zover ik weet, maar ik hoop dat ze strenger wordt, dan wat er nu bestaat voor energiedeskundigen. Anders wordt het inderdaad (weer) een maat voor niets.
Ik pleit voor een strenge scheiding tussen de job van e-deskundige en allerlei beroepen die direct belang hebben bij het uitgereikte label: bouwfirma's, verkopers van bouwmaterialen, immo kantoren, ...

Jammer misschien voor een aantal overtuigde bouwprofessionals die het zeker goed menen, maar ik vind dat op die manier de deur wagenwijd openstaat voor misbruiken.
Ik wil dit zeker ook nog aankaarten bij de bevoegde overheid.

energieaudit zonder ter plaatse te komen??? dat kan niet en mag niet!!
we moeten ter plaatse het type boiler controleren, de lm leidingen controleren en/of de isolatie,... ik ga zeker NOOIT een audit maken zonder ter plaatse te gaan!
het feit dat je de plannen hebt kan uiteraard WEL een besparing opleveren, maar uit veiligheid meet ik toch altijd een aantal maten na, want jouw huis zou het eerste zijn in belgie dat echt volgens de plannen is gebouwd... er is altijd wel EEN afwijking en een EAP moet toch zo correct mogelijk worden opgesteld om een juiste berekening te krijgen.

groeten,
christophe

laat de energieprijs zijn werk maar doen...

al die bouwheren die nog snel bouwaanvragen indienden, om niet aan de nieuwe norm te voldoen, zullen niet laast lachen.

jeroen

"Het auditrapport is louter informatief (er kan dus geen officieel certificaat afgeleverd worden dat zou voldoen aan de wettelijke verplichtingen in het kader van de energieprestatieregelgeving, zgn EPR, meer bepaald de vereisten bij verkoop en verhuur van bestaande gebouwen vanaf 2008).
...is achteraf vastgesteld dat een aantal zaken ontbreken in de EAP-software, waardoor het programma in zijn huidige vorm niet voldoet aan de bepalingen van de Europese richtlijn.
Eén van de voorliggende opties is dat u, als erkende energiedeskundige voor woningen, op termijn deze certificaten zal kunnen afleveren (met aangepaste software). Maar nogmaals: de knopen zijn op dit vlak nog niet doorgehakt."

Hallo iedereen,

Over de opleiding moet er mij nu toch iets van het hart.
Vorig jaar kon ik bij syntra Hasselt een opleiding volgen die een jaar duurde (32 lessen) met al het nodige om reg-technicus te worden. Doelgroep: opleiding tot energiedeskundige en EPR-controleur, wat me ook wel interesseerde. (deze cursus stond me dus op het lijf geschreven)
Door omstandigheden heb ik deze niet gevolgd en wilde er nu dit jaar (2006) aan beginnen. Blijkt dat deze cursus niet meer te volgen is maar,........ ik kan wel via 13 lessen in genk energiedeskundige worden.
Als ik dan naar de indeling van die 13 lessen kijk en het commentaar hier lees lijkt me dat idd hoofdzakelijk te gaan om met de software te leren werken.
Bij telefonische navraag of Syntra Genk mischien die cursus reg-technieken geeft, blijken ze er ginder zelfs nooit van gehoord te hebben.
Ik wil me dus graag bijscholen maar krijg blijkbaar de mogelijkheden niet. Als er mensen zijn die alternatieven weten mogen ze het mij altijd laten weten.
Wat is trouwens zoal de inhoud van de test tot energiedeskundige? (Ga er volgende week aan beginnen.)
mvg, edwin