Probleem met AWW
Beste forumleden, hoe kunnen we dit oplossen?
We hebben een AWW op ons systeem D (Stork) - echter 2 problemen.
Die AWW is ooit lek geweest en we hebben toen het laatste stuk uitgegraven en een nieuw stuk aangezet (een deel zit onder de betonplaat dus een heel nieuwe AWW was geen optie). Gevolg is dat de AWW niet helemaal dicht is en ik dus op gezette momenten het ding moet leegpompen - nu dat is nu niet meteen de grootste uitdaging.
Echter, die AWW ligt in kleigrond en dat beweegt namelijk. Niet alleen staat de condensput al helemaal scheef (en naar ik vermoed is de aansluiting met de buis ook al lek) én ik vermoed dat de buis verzakt is, want ik krijg hem niet helemaal leeggepompt, er komem nog steeds klokgeluiden uit de buis die met afloop naar de condensput in de tuin ligt.
Nu, nogmaals de tuin helemaal openploegen zie ik niet meer zitten. Anderzijds vraag ik mij af of het wel aangewezen was, gezien de bodem, dit systeem te gebruiken? Ik heb geen zin om hieromtrent te advokaten maar ik denk dat de architect hier een steek heeft laten vallen. Het was allesbehalve zijn eerste AWW niet.
Dan de oplossing. Ik ben al eens met een zelfgebricoleerd camera-wagentje in de buis geweest (vanaf de huiskant) om een verzakking te constateren - zie eerste maal AWW bovengehaald hierboven. Ik raakte redelijk ver, iig verder dan de meeste inspectiecamera's. Ik zou een oplossing willen maken waarmee ik het vocht aan de verzakking kan wegpompen. Misschien heeft iemand van jullie een idee?
Als dit alles hopeloos is, denk ik eraan aan te zuigen via de zolder, alleen heb ik zo geen koeling meer in de zomer.
Alle ideeën zijn welkom, want ik vrees ook een beetje voor onze gezondheid.
Reacties
Karl,
Kan er door de buizen iets door rijden zoals uw camera?
Indien wel , met een dun touw nadien een kabel erdoor en laatst een blauwe of oranje pvc rol die ze gebruiken bij wegenwerken
En laat alles nadien ondervloeien rond PVC buis met verdunt rupel zand dit laagt zeer goed betreft warmte overdracht.
Zeg wel indien het kan .
De geribbelde PVC buis zal T° van aardwarmte nog zeer goed overnemen door golfbeweging van luchtstroming.
Chris.
Mij lijkt ook de beste oplossing om een nieuwe, kleinere buis erdoor te trekken. Je zal misschien wel iets van drukverlies hebben, waardoor de ventilatoren iets meer gaan verbruiken, maar dan is het vochtprobleem hopelijk opgelost.
Ik zou eerst en vooral de AWW al afkoppelen en voorlopig de balansunit gewoon buitenlucht laten zuigen. Zoals het nu is met vocht in de AWW is dat niet gezond.
Als ik het goed begrijp zou je het water dat in de verzakking staat op één of andere manier willen wegpompen zonder dat je heel de boel moet opengraven? Is dat een éénmalige operatie of wil je dat permanent doen?
Bij schoorsteen en rioolrenovatie wordt er soms een kous in de buis geplaatst. Deze wordt opgeblazen met stoom/lucht waardoor deze tegen de bestaande buis plakt en uithard. Maar dan moet het water er ook eerst uit. Dit is wel een behoorlijk dure techniek.
eventueel AWW ombouwen naar BWW.
in de AWW een BWW leiding aanbrengen, de AWW vullen met zand, water (wat je er maar in krijgt en wat er in blijft).
Walter
Karl,
Ik zou in de eerste plaats toch overwegen om het bereikbare stuk volledig te herdoen en ervoor zorgen dat het niet meer kan verzakken, eventueel stabilisé onder de buis.
Zie je dat echt niet zitten dan zou je als noodoplossing ter plaatse van het diepste punt van de verzakking een tweede condensput kunnen plaatsen.
Maar eerlijk gezegd vind ik alle voorgestelde oplossingen in feite noodoplossingen, experimenten met een te betwijfelen resultaat.
Charel
Karl,
mss. overgaan naar ander systeem.
8 putten van elks 7.5m diep en door elke put loopt een lusleiding in een gesloten water systeem met cv circulatiepomp naar water/luchtwisselaar .
Meeste werk zit in greppels graven van put naar put (1m diep).
Ik ken iemand die dit in 4 dagen heeft geklaard met een simpele putpuls (om waterput te slaan)
zijn systeem werd voor warmtepomp water/water gebruikt.
Al die dure spullen vallen in het niets met deze uitwerking.
Geen gevaar voor bodem er zit enkel kraantjes water in.
Chris