probleem van doorbranden trafo's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik stel  de laatste tijd vast dat een aantal gevoelige electronische toestellen ( voeding laptop, lader gsm, voeding bureaulamp , halogeenspotjes) toch wel zeer vroeg de geest geven.

welliswaar niet allemaal op hetzelfde moment , maar toch duidelijk zeer vroeg in de normale levensduur.

je zou zeggen dat dit zou gebeuren op de middagpiek bij de zonnepanelen (we hebben idd. een 4.4 KWp liggen), maar het gebeurd evengoed ' s avonds .

Of zou het toch komen dat de zonnepanelen gedurende een tijd een spanningspiek geven, en dat daardoor die toestellen "versneld verslijten " , als je begrijpt wat ik bedoel.

Zou het iets met de stroomkwaliteit te maken hebben ?

Het rare is dat de stroom nooit uitvalt , dus de zekeringen en verliesstroomsch. vallen niet uit.

Het heeft ook niets te maken met onweer of zo , het lijkt mij  eerder iets dat gelijk een langere tijd inwerkt op die toestellen, en ze gelijk vlugger doet verslijten dan normaal.

Heeft iemand al iets dergelijks voorgehad of vastgesteld ?. Kan je dat (spanningspieken ?)  op één of andere manier monitoren ? Via de distrubutienetbeheerder ?

Reacties

 Zit er geen logger in uw omvormer ? Mijn omvormer beschikt over een ingebouwde logger die om de 30 sec een heleboel parameters logt waaronder ook de net spanning. Daarbij zie je duidelijk de spanning stijgen in functie van zijn vermorgen dat hij terug op het net steekt (komt wel nooit boven de 235V bij mij , dus dat valt nog mee.)  Er zijn ook verbruiksmeters die de netspanningen meten maar dit zijn ogenblikkelijke waarden die niet worden bijgehouden. Een andere mogelijkheid is om eens de spanning te meten met een voltmeter over de middag op een zonnige dag. Dit zal reeds een idee geven van hoe hoog de spanning oploopt.

Los daarvan zijn de meeste moderne voedingen wel ontworpen om redelijk wat spanning te kunnen verdragen dus 240-250V zou niet echt een probleem mogen zijn. Het is wel zo dat hoe meer de electronica op hun design limieten (hoge spanning , temperatuur) gebruikt wordt , des te korter de levensduur.

 Het kan ook nog een ander probleem zijn los van de zonnepanelen. Welk net is uw woningaansluiting? Als je 3F+N hebt en je hebt ergens een draad los of slecht contact van de N in de zekeringskast kan dat ook tot spanningspieken leiden, in het slechtste geval kan dan 400V op uw toestellen komen. Dus best ook eens de zekeringskast (laten) nakijken.

 

Zoals hier al gezegd kan je zelf al eens kijken op uw omvormer (eventueel via een interne logging want de betere merken/modellen hebben dat nu allemaal) en eventueel zelf al eens op zonnige dagen waar je hoge spanning verwacht uw net eens uitmeten met een voltmeter.

 

Als je vermoeden hebt van spanningspieken op het net kan de netbeheerder dat (gratis) komen uitmeten en voor een bepaalde tijd komen loggen. Ze staan daar niet voor te springen om dat te doen want sinds de zonnepanelen zo'n succes zijn hebben ze er hun handen vol mee. Echter, ze zijn verplicht om u als klant een net aan te bieden die aan de normen voldoet en als er een probleem blijkt met de netspanning zullen ze dat oplossen of toch proberen want een zwak net kan je niet op 2 min veranderen natuurlijk.

Dag Geert,

Enkele jaren terug had ik dit ook. Heb je al eens gemeten hoeveel spanning ( Volt ) er op je circuit zit ?

 

bedankt voor de snelle reacties.

 

Jullie denken dus dat het toch aan overspanning over een langere tijd kan liggen. zal eens bekijken , eventueel via DnB, om dat uit te meten.

Wat ik wel raar vind , is dat de transfo's van de voeding van bvb. comp en GSm stuk gaan, maar dat de toestellen ook zelf stuk gaan. Normaal, als de tranfo uitvalt , komt er toch niets meer door naar het toestel zelf ?

Hoe kan je dit voorkomen ? Kan je bvb. een centraal toestel (overspanningsbeveiliging, spanningsregelaar) in de zekeringskast plaatsen ?

Die trafo's, zoals je zegt, zijn in werkelijkheid schakelende voedingen. Als het om recente toestellen gaat (GSM, laptop) dan zijn deze normaal gezien instaat om 90V tot 260V te verwerken, zonder problemen. Uw inverter slaat normaal rond de 255V af, dus overspanning zal naar alle waarschijnlijkheid niet het probleem zijn.

 

Dit wordt bevestigd doordat je zegt dat de gevoede toestellen mee kapot gaan. Dan spreken we over zeer korte, hevige spikes op het net (of in uw huis). Deze kunnen in extreme gevallen 'los door de voeding vliegen' om het eenvoudig uit te drukken. Een goede voeding zou deze spikes moetn stoppen, maar je weet maar nooit met lowcost producten (en het is niet omdat een toestel duur is, dat zijn spanningsadapter zijn binnenkant niet low cost kan zijn).

 

Eiegnlijk is het zeer moeilijk om diagnose te stellen, dit zijn allemaal speculaties. Als mijn stelling juist is, dan zou een zogenaamde surge suppressor soelaas moeten bieden.

 

Mvg, Marc

Overspanning zal, zoals eerder vermeld niet over lange termijn zijn, maar korte spikes. Als het al zo is.
Een geschakelde voeding zou dat inderdaad moeten dedecteren en/of wegfilteren. De effectieve spanning is eenvoudig te meten met een voltmeter, maar daar zal vermoedelijk niks mis mee zijn. De omvormer is ook begrensd en dan zouden het eerder lampen e.d. zijn die de geest geven en geen elektronische voedingen.
Heb je een driefasen aansluiting?

Beste

van groot belang is ook deze elektronische trafo's zo koud mogelijk gebruiken. bvb nooit een oplader in de zonleggen en dan gebruikeen, of halogeen trafo'tjes te dicht bij de lamp moteren

eddy