problemen in nederland met ventilatie en luchtdichtheid
ik ben een woning aan het plaatsen, ik respecteer de drie peilers van een passieve woning. Vandaag las ik het volgende in de krant (zie hieronder) zijn er al meer aanduidingen waarom deze systemen slecht werken? Wat is slecht werken? zelf heb ik een massieve log aan de binnenkant van de woning om de drogere lucht op te vangen, regelt de relatieve vochtigheidsgraad beter...
anderzijds zal ik op dezelfde manier als mon mijn woning verwarmen, zie zijn topic en vragen : stralingswarmte en ventileren...
en wat is goed isoleren in evenwicht met goed ventileren? Dit baart me toch wat zorgen, zeker door de meerinvesteringen in triple glas , isoleren enz...
Energiezuinige woning slecht voor gezondheid?
© photo news
Meer woningisolatie en -ventilatie worden alsmaar belangrijkere wapens in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ze zijn echter niet altijd bevorderlijk voor de gezondheid van de bewoners. Duizenden Nederlanders kampen daardoor met gezondheidsklachten, en Vlaanderen mag zich aan iets gelijkaardig verwachten, zeggen experts in het weekblad Knack.
Tegen 2020 moeten we van Europa met z'n allen - bijna - energieneutraal bouwen. Dat betekent dat onze huizen beter geïsoleerd moeten worden, zodat ze zo weinig mogelijk CO2 uitstoten en energie verspillen.
Zorgen
Ook in Vlaanderen worden de normen binnenkort strenger, maar er zijn goede redenen om je daar zorgen over te maken, schrijft Knack.
Het tijdschrift verwijst naar de situatie bij onze noorderburen, waar de normen in 2000 al werden verstrengd.
Hele wijken kregen er sindsdien een zuinig ventilatiesysteem en warmtepompen. Die blijken echter slecht te werken, en de bewoners klagen er onder meer over ontstoken ogen, keelontstekingen, longontstekingen, vermoeidheid, evenwichtsstoornissen, een droge huid en vlekjes op de huid. De Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma (CDA), bevestigde eerder al dat er problemen zijn in meer dan een miljoen woningen en dat er duizenden zieke bewoners zijn.
Uitdaging
Niettegenstaande de serieuze problemen bij onze noorderburen, ziet het ernaar uit dat een nieuwe Vlaamse decreetwijziging, die er na het zomerreces moet komen, louter op leefmilieu en energiezuinigheid zal focussen en niet op de gezondheid van de bewoners, aldus Knack.
"De uitdaging zal inderdaad zijn: hoe goed isoleren in evenwicht brengen met goed ventileren", zegt Jan Schaerlaekens, adviseur bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a). (belga/sam)
09/08/11 18u14
Reacties
" De Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma (CDA), bevestigde
eerder al problemen in meer dan een miljoen woningen, met duizenden zieke bewoners tot gevolg."
las ik net in De Standaard..... blijkbaar dan toch geen verwaarloosbaar probleem
idd, wat ik niet onmiddellijk snap is is waarom ze geen dergelijk nieuws hebben uit de ons omringende landen (duitsland/frankrijk etc..) daar werken ze toch ook zo? Of betreft het sociale woningen in nederland waarbij overal dezelfde configuratie?
Nederland is anders dan de meeste andere landen met betrekking tot het woningbestand. In Nederland si huren de regel en kopen de uitzondering. Allemaal dezelfde huurhuisjes naast elkaar die zo goedkoop mogelijk gebouwd worden door grote woningmaatschappijen. Het individualisme met betrekking tot wonen is in Nederland niet gebruikelijk. Daarom dat zo'n toestanden net daar kunnen ontstaan. Winstbejag van enkele grote jongens ligt (zoals zo dikwijls) aan de basis.
Eén van de probleemsites is Vathorst, en daar is hier ook al over geschreven. Als je die reportage over deze wijk gezien hebt, snap je waarom er problemen zijn.
In België wordt er soms behoorlijk wat afgeknoeid bij bouwwerkzaamheden, maar ik heb de indruk dat Nederland zeker niet moet onderdoen. Er is nog eens een reportage geweest die een aantal bouwprojecten liet zien die zodanig slecht gebouwd waren, dat ze onbewoonbaar waren voor ze goed en wel bewoond waren. In België heb ik geen weet van grotere nieuwbouwprojecten die spontaan omvallen...
Een balansventilatie die behoorlijk geplaatst is en waar behoorlijk materiaal gebruikt is, werkt prima. Maar zoals met alles moet je de regels volgen. Als je met een auto tegen een boom rijdt, is het nooit de schuld van de boom, zelden de schuld van de auto, maar meestal de bestuurder die dingen wilden doen met een auto die daar niet geschikt voor was, of niet de nodige kennis had om met een geschikte auto een handeling te doen. Zo ook met balansventilatie. Goed materiaal goed geplaatst geeft bijna altijd een goed resultaat.
Ik ben het eens met Lacroix.
Oorzaken van problemen: goedkope systemen, slechte plaatsing, geen/slecht onderhoud, te hoge debieten of net het volledig afleggen van de balansventilatie...
Een balansventilatie werkt zolang je de regels respecteert!
Nooit uitzetten, filters regelmatig vervangen, plaatsing van goede geluidsdempers, goede kanalen gebruiken.
In de reportage van Vathortst laten ze iemand een filter uit zijn toestel nemen. Awel, mijn filters worden na een half jaar vervangen en er is enkel wat zwarte aanslag te zien en dan heb ik nog geen G4 filter geïnstalleerd op mijn aanzuigpunt (enkel nylonkous).
Tevens is te zien dat er iemand naast het toestel slaapt en dat er geen geluidsdempers zijn geplaatst. Ja, dan zal je zeker niet kunnen slapen en het toestel willen uitschakelen!
In Overpelt heb ik ook gezien hoe dat er een balansventilatie werd geplaatst in LEW koopwoningen: PVC gebruikt van de riolering als kanalen, flexibel in alle mogelijke bochten op het einde om deze kanalen op het toestel te kunnen aansluiten, ... Maar als de kopers komen, zit dit allemaal weggewerkt achter een vals plafond en geen kat die het ziet of een vermoeden kan hebben van de latere problemen ...
Roel
Roel,
Zo lang er geen regels en normen opgelegd worden zullen allerlei amateurs en knoeiers goedkoop kunnen blijven werken.
De arme koper is wel de sigaar.
Ik vermoed echter dat er meer aan de hand is . Het aantal klachten is te groot ze kunnen niet allemaal veroorzaakt zijn door geknoei.
"Hele wijken kregen er sindsdien een zuinig ventilatiesysteem en warmtepompen. Die blijken echter slecht te werken, en de bewoners klagen er onder meer over ontstoken ogen, keelontstekingen, longontstekingen, vermoeidheid, evenwichtsstoornissen, een droge huid en vlekjes op de huid. De Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma (CDA), bevestigde eerder al dat er problemen zijn in meer dan een miljoen woningen en dat er duizenden zieke bewoners zijn."
tja, als er teveel beknibbeld wordt op toestellen en niet zo goed geinstalleerd krijg je problemen.
Even de pijnpunten in de alinea ontleden:
Een valse besparing aldaar is dat die grote maatschappijen een paar duizend euro besparen op geluidsdempers, voldoende lengte ventilatiebuizen enz.
Vergeet ook niet dat aldaar de architecten in opdracht van zo'n maatschappij ook niet zo begaan waren met het correct uitdenken van die huisjes toen. Nu zullen er vele architecten een beter zicht hebben op wat een goede energiezuinige woning moet hebben. Ook de deskundige installatiefirma's zullen dat nu beter weten tov. 10 jaar terug.
jef
maar er zijn wel degelijk normen in belgie. maar zoals in elke sector lopen er een hoop knoeiers rond, en dat kan je niet in wetten vatten. het enige dat je kan doen is procederen. en daar zit het probleem, het zou in belgie veel makkelijker moeten zijn voor de bouwheer om te procederen. daarnaast zou men, zoals in sommige andere landen de bewijskracht kunnen omdraaien. hier moet je als bouwheer - en dus leek in principe - gaan bewijzen dat de vakman - die dus toch over de nodige kennis zou moeten beschikken - in de fout is gegaan. maar het probleem is in nederland veel groter dan bij ons, en dat heeft met de manier waarop daar gebouwd wordt te maken. en dan bedoel ik niet alleen het pure fysieke werk, maar ook alles wat er aan voorafgaat.
en daar zit ook de nederlandse mentaliteit voor iets tussen. ik zit nu in een diskussie op een nederlands forum, de meerderheid vindt dat b.v. een thermische zonne-installatie op 6 jaar afschrijfbaar moet zijn. en de gevolgen laten zich raden. daarbij komt ook dat met zo'n grote projecten als er in nederland gebouwd worden (wat hier eigenlijk nooit voorkomt) je maar 1 knoeier moet hebben, en je hebt direct een paar duizend projecten met klachten. in belgie zijn voor zover mij bekend het aantal klachten - gelukkig - heel beperkt.
hans d
kris
en ik zou er nog een paar heel belangrijke willen aan toevoegen:
slecht ontworpen gebouwen, b.v. slaapkamers waar geen venster open kunnen, slecht ontwerp van het ventilatiesysteem, goedkope toestellen, geen geluidsdempers, etc.
gebruik van de allergoedkoopste materialen, een deel van de problemen heeft met formaldehyde in de lucht te maken, en die worden niet geproduceerd door de ventilatie, maar is afkomstig van bouw- en afwerkingsmaterialen, meubelplaat etc.
hans d.
In Nederland heeft men in de periode 2009-2010 300 woningen (de helft met systeem D) onderzocht op deze problematiek. Kort samengevat de bevindingen:
"
De tekortkomingen hebben te maken met ontwerpbeslissingen, ontstaan tijdens de bouw of zijn gebonden aan gebruik en onderhoud. Dit alles kan leiden tot bewonersklachten."
Geert
Hans,
Als het aantal ( publieke, niet afgedreigde) kachten in Belgiê beperkt is des te beter maar dat ze zullen toenemen is overduidelijk want ook hier zal er grootschaliger gewerkt worden want goedkoper .
Om te kunnen procederen moet je ergens kunnen op terugvallen. Als mijn bestek zegt dat de muur 3 X 4 m is en de aannemer zet iets anders dan kan ik procederen . Als een aannemer 10 PH zet en er wordt niet gespecifieerd aan welke vereisten bvb het verluchtingssysteem moet voldoen dan zal hij ook hier het goedkoopste zetten ........
Correct.
Beste "in caraven na onbewoonbaar passiefhuis". Gelieve op uw site toch een aantal argumenten te plaatsen.
Het is niet omdat u een 'krot' hebt gekocht dat daarom alle passiefhuizen slecht zijn. (definitie krot is voor mij een onbewoonbare woning)
Wat bij u fout is gelopen doet geen afbreuk aan passiefhuizen op zich. Net zo min als alle bouwblunders afbreuk doen aan gewone huizen.
Voorbeelden:
- platte daken staan automatisch gelijk aan vochtproblemen => oorzaak: slechte opbouw van platte daken (vroeger, maar zelfs nu nog) door mensen die niet weten wat ze doen
- goed isoleren, zorgt voor schimmel => oorzaak: koudebruggen
en zo kan je maar doorgaan.
Beste Robin,
Ons antwoord werd gepubliceerd in "PH goed voor het milieu , slecht voor uw gezondheid" om ongeveer 13.52u."
Maar kan het aub wat minder "aanvallend" ?
Ik heb ondertussen uw antwoord gelezen en het bevestigd dus volledig mijn stelling.
Het "aanvallend" komt nogal overeen met uw "aanvallend" op uw website, wegens niet onderbouwd. Mijn stelling wordt wel onderbouwd.
Ik wil niet aanvallend overkomen, maar onderbouwende kritiek geven.
Ik hoop dat alle problemen uit uw woning weggewerkt kunnen worden en dat je zo mensen op weg kunt helpen om problemen te voorkomen/vermijden/op te lossen.
Bedankt voor uw rechtzetting.
Geert,
"Bij gebruik van systeem D werd vastgesteld dat een aanzienlijk gedeelte van de gebruikte lucht terug in de woning wordt geblazen". Dit zou mij toch tenzeerste verwonderen. De enige plaatsen waar dat dit kan gebeuren is ofwel in de warmtewisselaar zelf, maar dan moet deze van mindere kwaliteit zijn; ofwel tussen de warmtewisselaar en de uitgang aan het dak. Voor de rest is de terugloopleiding in onderdruk, zodat bij ondichtheid er lucht uit de ruimte wordt aangezogen. Ofwel staan de inlaat en de uitlaat op het dak te kort bij elkaar. N.B. Het was op deze manier dat in een steenkolenmijn het afgezogen gas naar de oppervlakte werd gebracht. Dus niet in overdruk gelijk bij Fluxis, zodat hier bij een lek het mijngas ontsnapt. Nu, zolang dat in de vrije lucht is kan het geen gevaar.
Er zijn 2 mogelijkheden dat de lucht terug in de woning komt:
1. idd de afvoer staat te dicht bij de toevoer
2. Interne lekkages in het toestel
er is een norm die zegt dat je max. 3% lek mag hbeben over het toestel, maar er zin er wel meer met 5% en meer. en dat heeft 1 groot voordeel (voor de fabrikant), het rendement lijkt zo een stuk hoger......
Bij mijn weten wordt je gekeurd (althans in BRE UK) vanaf <5% lekkage. Realiteit is dat meeste toestellen een stuk meer lekken. De toestellen gebruikt voor de keuring bevatten meestal nogal veel extra dichting.
hallo!
ik ben student handelswetenschappen en doe onderzoek naar onderhoud van ventilatiesystemen.
zouden jullie mij kunnen helpen door onderstaande enquête in te vullen, dit duurt maar een minuutje.
https://qtrial.qualtrics.com/SE/?SID=SV_7UwxwZuYOj4JSte
alvast bedankt !
Hello,
Indien er filter F7 in zitten zou er in principe geen reininging moeten gebeuren op pulsie . Misschien eens inspectern na 5jaar. Maar dan moeten de F7 tijdig vervangen worden en dit is afhankelijk van plaats (stad of den buiten). Indien die filter inderdaad vol zit zal hij barste met alle gevolgen van dien.
De extrtactie kan volgens mij een groter probleem geven en vooral op verstopping van warmtewisselaar. Want een G3 of G4 laten veel fijn stof door die zich misschien in de wamtewisselaar kunnen afzetten.